J.M.K.E.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
J.M.K.E.
2006-07-28-21h58m20 (284074726).jpg
Tiedot
Toiminnassa 1986
Tyylilaji punk rock
Kotipaikka Viro
Laulukieli viro, venäjä, suomi
Jäsenet

Villu Tamme
Reimo Va
Andres Aru
Livia Kurik (Tirts)
Promille Promille

Levy-yhtiö

Stupido Twins
Kaljukotkas

Aiheesta muualla
Kotisivut

J.M.K.E. on virolainen, Tallinnasta kotoisin oleva punkyhtye.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeen jäsenille nimi JMKE on tarkoittanut "Jeesus Maria, karjatas eit" (suom. Jeesus Maria, huusi ämmä"), mutta vastaavasti se viittaa myös sanoihin "Joodikud Moskva kohviku eest" (suom. Juopot Moskva-kahvilan edustalta), joka olikin yhtyeen virallinen nimi Tõnu Trubetskyn johdolla. Tämä jälkimmäinen nimi viittaa suosittuun neuvostoaikaiseen Kohvik Moskvaan, joka sijaitsi Voitonaukiolla (nyk. Vapaudenaukio) Tallinnassa. Neuvostotasavalloissa pääkaupungin ykköskahvilan nimi oli monesti "Kahvila Moskova". Tilana ja sijaintina kahvila on edelleen olemassa ja syyskuusta 2010 lähtien se on tunnettu nimellä Wabadus ("Wapaus"). Ennen nykyistä nimeään se oli Kultus.[1]

Virolainen moderni folklore tuntee lyhenteelle JMKE useita eri merkityksiä. Neuvostoviranomaiset penäsivät 1980-luvun lopulla yhtyeen lyhennenimelle selitystä ja halusivat tietää tarkoittiko se mahdollisesti jotain valtionvastaista. Tuolloin Villu Tamme ja kumppanit antoivat selitykseksi "Jalgrattamatka Kirde-Eestisse" (suom. Polkupyöräretki Koillis-Viroon), joka oli myös monimerkityksellinen, koska se liittyi Itä-Virumaalla käynnistyneeseen ns. fosforisotaan. JMKE:n kappaleen "Jah, muidugi, kuid ei" (suom. Kyllä, tietysti, mutta kuitenkin ei) tarjoamaa selitystä on myös tarjottu. Muita virolaisen kansanperinnetietokantaan koottuja[2] nimiehdotuksia ovat olleet:

  • Jalaga munadesse kommunismiehitajatele. ("Potku kommunisminrakentajien munille")
  • Jänes mängis koopas eeslit. ("Jänis esitti luolassa aasia")
  • Jalaga munadesse kultuuriedendajatele. ("Potku kulttuurin edistäjien munille")
  • Ja meie koos Eestiga. ("Ja me yhdessä Viron kanssa")
  • Joodik Moskva kohviku ees. ("Juoppo kahvila Moskvan edessä")

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

J.M.K.E. perustettiin 18. tammikuuta vuonna 1986. Alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat kitaristi Villu Tamme, basisti Tarvo Hanno Varres, rumpali Venno Vanamölder ja laulaja Mati Pors, joka kuitenkin erosi yhtyeestä melko pian. Tämän jälkeen yhtyeen laulajana toimi muun muassa Tõnu Trubetsky Vennaskond-yhtyeestä, jonka kanssa kokoonpano esiintyi nimellä Vürst Trubetsky & J.M.K.E. Pian yhtyeen miehitys kuitenkin vakiintui kolmimiehiseksi Villu Tammen ryhdyttyä myös laulajaksi. Ennen J.M.K.E.:n perustamista Villu Tamme ja Venno Vanamölder vaikuttivat Velikije Luki -yhtyeessä kunnes Venno lähti kahdeksi vuodeksi suorittamaan asevelvollisuutta neuvostoarmeijaan.

Ensimmäisen kolmen vuoden aikana yhtye esiintyi kotimaansa lisäksi Latvian, Liettuan ja Venäjän neuvostotasavalloissa. Neuvostoliiton ulkopuolelle olikin käytännössä mahdotonta päästä esiintymään, etenkin kun KGB oli pannut yhtyeen nationalistis-anarkistisen sanoman merkille. Punkkareita pidätettiin Neuvostoliitossa muutoinkin silloin tällöin, ja ennen yhtyeen perustamista J.M.K.E.:n keulahahmo Villu Tamme joutui myös lyhyeksi aikaa psykiatriseen sairaalaan kieltäydyttyään palvelemasta kahden vuoden ajan armeijassa, toisin kuin rumpali Venno Vanamölder.

Jo tuolloin J.M.K.E.:n tunnusmerkeiksi muodostui aggressiivinen, mutta melodinen soitanta ja sanoitukset, jotka olivat hyvin kantaa ottavia ja samaan aikaan ironisia sekä melankolisia.

Vuonna 1987 Villu Tamme kirjoitti yhtyeen tunnetuimman kappaleen, Suomessakin radiosoittoa saaneen Tere perestroikan, jonka riffiin Villu Tamme on kertonut saaneensa idean Pelle Miljoonan kappaleesta Moottoritie on kuuma. Yhtye voitti vuonna 1988 sillä virolaisen TV-ohjelman laulukilpailun, mutta ei koskaan saanut palkinnoksi luvattua Euroopan lomamatkaa. Samana vuonna basisti Tarvo Hanno Varres siirtyi Röövel Ööbik -nimiseen yhtyeeseen, ja hänet korvasi Lembit Krull.

Vuonna 1989 helsinkiläiset Joose Berglund ja Jorma Ristilä kustansivat kahden virolaisen yhtyeen singlet: J.M.K.E.:n Tere perestroika ja Babachin Russkaya Vodka. Erinäisten sattumusten jälkeen Berglund ja Ristilä perustivat uuden levy-yhtiön Stupido Twinsin. Syksyllä 1989 J.M.K.E. levytti ensimmäisen pitkäsoittonsa Külmale maale, joka sai runsaasti myönteistä palautetta. Kyseisenä vuonna oli muutoinkin yhtyeen osalta paljon tapahtumia: Neuvostoliitto natisi jo liitoksissaan ja J.M.K.E.:n elämään tämä heijastui siten, että yhtye kykeni matkustamaan Suomeen huhtikuussa 1989 soittaakseen ensimmäisen konserttinsa Neuvostoliiton ulkopuolella SKDL:n vasemmistofoorumissa Kulttuuritalolla sekä Käpylän Vuoritalossa. Vuoden lopulla yhtye sai jälleen tuta miehistönvaihdoksen rumpali Venno Vanamölderin siirryttyä virolaisen RAC-yhtye P.W.A.:n riveihin. Tilalle rumpuihin tuli Ardo Põder.

Vuosien ajan yhtye kierteli Viroa ja Pohjoismaita ja vuonna 1993 julkaisi toisen levynsä Gringode kultuur. Neuvostoliiton romahtaminen ja Viron itsenäistyminen näkyi myös yhtyeen uudessa materiaalissa: neuvostovastaiset laulut saivat väistyä. Uudella albumilla yhtye irvaili muun muassa kapitalismille ja kertakäyttökulttuurille, mutta tilaa saivat myös runollisemmat ja aiheiltaan mielikuvituksellisemmat laulutekstit. Yhtyeen basisti Lembit Krull jätti pian levyn julkaisemisen yhtyeen. Hänet korvasi yhtyeessä Sten Šeripov.

1995 yhtye julkaisi kolmannen albuminsa Sputniks in Ресторан, joka on kokoelma vanhoja venäläisiä lauluja.

1996 J.M.K.E. järjesti 10-vuotisjuhlakonsertin, jossa soittivat kaikki yhtyeen jäseninä jossakin sen eri vaiheissa toimineet henkilöt. Samana vuonna ilmestyi pelkästään C-kasetilla julkaistu Rumal nali, joka oli kokoelma vanhoja ennenjulkaisemattomia kappaleita, joita ei neuvostoaikana ollut ollut mahdollista julkaista.

Vuonna 1996 ilmestyi myös levy pitkäsoitto Jäneste invasioon. Levy ei sisältänyt juurikaan poliittisia sanoituksia ja sitä pidetäänkin J.M.K.E.:n runollisen tyylin tähänastisena huipentumana. Levyllä esiintyi myös vierailevia muusikoita, muun muassa entinen basisti Lembit Krull ja vierailevana naissolistina tuntematon nimimerkki Marge M. Rumpali Ardo Põder ei enää kiireiltään juurikaan ehtinyt soittaa konserteissa, joten yhtyeen oli otettava keikkarumpaliksi Andres Aru.

1997 saksalainen levy-yhtiö Tug Records julkaisi levyn Totally Estoned - The Best Of J.M.K.E..

Vuonna 2000 ilmestyi studiolevy Õhtumaa viimased tunnid. Tyyliltään se on edellislevyn tapaan runollinen, joskin yleisilmeeltään aggressiivisempi. Levyllä rumpuja soitti Andres Aru. Levyllä vierailivat taustalaulajina myös naispuoliset Tirts ja Promille Promille, joista jälkimmäinen esitti myös yhden soolokappaleen nimeltä Keemia.

Vuonna 2002 ilmestyi J.M.K.E.:n edellislevyjä poliittissävyisempi Ainult planeet, missä yhtye esiintyi viisihenkisessä kokoonpanossa: Sten Šeripovin oli korvannut Reimo Va, ja Tirts ja Promille Promille olivat mukana yhtyeen täysivaltaisina jäseninä.

Vuosi 2006 lähti J.M.K.E.:lta vauhdikkaasti käyntiin. Yhtye täytti tammikuussa 20 vuotta ja julkaisi CD:n Mälestusi Eesti NSV-st, joka sisältää vanhoja, vain Rumal nali -kasetilla aiemmin julkaistuja 1980-luvun kappaleita uudelleen soitettuina. Suomessakin J.M.K.E. on vieraillut muutaman konsertin pienkiertueella suomalaisen Pax Americanan, virolaisen Vennaskondin ja venäläisen The Paukin kanssa. Samana kesänä J.M.K.E. esiintyi myös Oulussa sekä Rovaniemi Rock Festivalilla ja Puntala-rockissa Lempäälässä.

Vuonna 2007 J.M.K.E. esiintyi muun muassa Villun kirjoittamassa TEATRILABORI NOORTELAVASTUS:„Haned võlgu“ esityksessä. J.M.K.E. esiintyi myös suomalaisten Viikate- ja Kotiteollisuus-yhtyeiden kanssa Naapurivisa-kiertueella.

Vuonna 2008 J.M.K.E. ja Pelle Miljoona tekivät yhteiset keikat Tallinnassa ja Helsingissä. Villu esiintyi myös Suomen Yle TV1:llä Arto Nybergin vieraana. Heinäkuussa J.M.K.E. teki yhteiskeikan The Exploitedin kanssa.

Syksyllä 2015 J.M.K.E. esiintyi Helsingissä Suvilahden Oranssiklubilla. Villu Tamme sairastui samana vuonna kurkkusyöpään, mikä on vaikeuttanut laulamista äänihuulileikkauksista huolimatta.

Yhtyeessä vaikuttaneet muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Venno Vanamölder, rummut 1986–1989
  • Ardo Põder, rummut 1989–1996
  • Andres Aru, rummut 1996–
  • Promille Promille, laulu 2002–
  • Tirts, laulu 2002–

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet ja EP-levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]