Empire Earth

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Empire Earth
EEfi.jpg
Kehittäjä Stainless Steel Studios
Julkaisija Sierra Entertainment
Suunnittelija Rick Goodman
Pelisarja Empire Earth
Pelimoottori Titan (en)
Julkaistu NA 12. marraskuuta 2001
EU 23. marraskuuta 2001
Lajityyppi reaaliaikainen strategia
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Teen
PEGI 12
Alusta Microsoft Windows
Jakelumuoto CD-ROM
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Empire Earth on Stainless Steel Studiosin kehittämä ja Sierra Entertaimentin vuonna 2001 Microsoft Windowsille julkaisema reaaliaikainen strategiapeli.

Empire Earthissa pelaaja kerää resursseja (kultaa, rautaa, puuta, ruokaa ja kiveä), rakentaa kaupunkeja ja armeijoita sekä valloittaa toisia sivilisaatioita. Peli kattaa yli 500 000 vuoden ajanjakson ihmisen historiassa, joka on jaettu 14 eri aikakauteen esihistoriallisesta ajasta nanoaikaan.

Syyskuussa 2002 julkaistu lisäosa The Art of Conquest tuo peliin myös viidennentoista aikakauden, avaruusajan, kolme uutta yksinpelikampanjaa, uusia rakennuksia ja yksiköitä sekä 22 uutta sivilisaatioiden erikoisvoimaa.

Pelisarjaan kuuluuvat myös jatko-osat Empire Earth II (2005) ja sen lisäosa Empire Earth II: The Art of Supremacy (2006) sekä Empire Earth III (2007).

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Empire Earth on tyyliltään Age of Empires -pelisarjaa muistuttava historiallinen reaaliaikainen strategiapeli. Empire Earth käyttää kuitenkin 3D-pelimoottoria Age of Empires II:n 2D-pelimoottorin sijaan. Peli itsessään sisältää useita innovatiivisia ominaisuuksia, kuten hyvin toteutetun moraalijärjestelmän, joka vaikuttaa yksikköjen kestävyyteen. Yksiköllä voi olla maksimissaan kuusi palkkia moraalia, joista jokainen vähentää yksikön ottamaa vahinkoa 10 %:lla. Moraalipalkkeja saa rakentamalla taloja Capitolin tai Town Centerin rajojen sisäpuolelle tai Taistelija-sankarin läheisyydestä. Tournament-pelimodissa Capitol voi saada maksimissaan neljä palkkia moraalia, Town Center vain kaksi palkkia. Standard-pelimodissa Capitol voi saada täydet kuusi palkkia moraalia, Town Center neljä palkkia.

Empire Earthissa on myös sankarijärjestelmä. Sankareita on kahdenlaisia, strategistisankareita (engl. strategist hero) ja taistelija-sankareita (warrior hero). Strategisti parantaa yksiköitä ja pystyy käyttämään taisteluhuutoa (Battle Cry) vihollisyksiköihin. Taisteluhuuto lisää vihollisten ottamaa vahinkoa 50 %:lla. Strategisteilla on 150 energiaa, joka latautuu vähitellen ja jota voi käyttää taisteluhuutoihin. Taistelija taas on hyvin vahva yksikkö, joka kasvattaa omien ja tiimikavereidensa moraalia viidellä palkilla eli ne ottavat 50 % vähemmän vahinkoa. Sankarit parantavat omat haavansa, mutta eivät ole kuolemattomia. Sankareita voi tehdä kuparikaudesta (III) lähtien avaruusaikaan (XV) asti. Moninpelissä pelaajalla voi olla vain yksi sankari kerrallaan, joko strategisti tai taistelija.

Empire Earthissa on uniikki Civilization Builder -järjestelmä, joka mahdollistaa omien sivilisaatioiden rakentamisen. Sivilisaatioihin voi valita mitä tahansa yksikköparannuksia tai parannuksia, joilla kerätä resursseja nopeammin. Lisäosassa pystyy valitsemaan myös erikoisvoimia, esimerkiksi laskuvarjojoukot (lentokone, joka sisältää kahdeksan tavallista jalkaväen yksikköä) tai ohjusaseman (siilo, josta pystyy ampumaan ydinohjuksia).

Esimerkiksi tyypillinen krenatöörisota (Grenwars) sivilisaatio sisältää:

Infantry – Ranged

 • Hit Points
 • Range
 • Cost Reduction
 • Build Time Decrease

Buildings

 • Cost Reduction
 • Build Time Decrease

Economy

 • Iron Mining
 • Hunting and Foraging

Moninpelissä sivilisaatiopisteiden (civilization points) maksimimäärä voi olla 100. Yksinpelikampanjoissa saatavilla olevien sivilisaatiopisteiden määrä riippuu suoritettujen tehtävien määrästä.

Empire Earthissa on 21 valmista sivilisaatiota ja lisäosa tuo mukanaan vielä kaksi uutta, Japanin ja Korean. Valmiita sivilisaatioita voi käyttää moninpelissä poistamalla valinnan kohdasta ”Use Custom Civilization”.

Esihistoriasta pimeään aikaan

Pimeästä ajasta teollistumisen aikaan

Ensimmäisestä maailmansodasta Nanoaikaan

Digitaaliajasta avaruusaikaan

 • Kiina (China)
 • Uusi Venäjä (Novaya Russia) – kuvitteellinen
 • Kapinallisten joukot (Rebel Forces) – kuvitteellinen
 • Japani (Japan) – lisäosassa
 • Korea (Korea) – lisäosassa

Aikakaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Empire Earth sisältää 14 eri aikakautta, jotka kattavat 500 000 vuotta ihmiskunnan historiasta. Aikakaudelta toiselle siirtymiseen tarvitaan yleensä ruokaa, kultaa ja rautaa sekä kaksi uutta rakennusta (settlement tai jokin military-rakennuksista), Settlementin päivittäminen Town Centeriksi tai Town Centerin päivittäminen Capitoliksi.

Uusi aikakausi antaa pelaajan käytettäväksi uusia yksiköitä, rakennuksia ja teknologioita. Esimerkiksi kivikaudelta (II) kuparikaudelle (III) siirryttäessä pelaaja saa käyttöönsä hevoset ja maanviljelytaidon sekä teknologioita, jotka nopeuttavat puunhakkuuta ja metsästystä. tai teollistumisen ajalta (IX) ensimmäiseen maailmansotaan (X) siirryttäessä lentokoneet, panssarivaunut ja sukellusveneet tulevat pelaajan käytettäviksi.

Kampanjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kampanjoita on neljä:

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Empire Earthin moninpeliin mahtuu korkeintaan kahdeksan pelaajaa, jotka voivat olla myös tekoälypelaajia.

Empire Earthia on pystynyt pelaamaan internetissä julkaisuhetkestä 3. marraskuuta 2008 saakka, jolloin Activision ilmoitti sulkevansa WON-pelipalvelimensa lopullisesti. Nykyään internetissä pelaaminen onnistuu käyttämällä Richard Langen (Nuckin Futs) kehittämää EE-Lobbyclient -ohjelmaa. Ohjelma toimii kuten vanha WONlobby , mutta peliin liittyminen tapahtuu direct connectin kautta. Monet tutut ominaisuudet alkuperäisestä aulasta (chat, friend list, whisper, ignore list) on pyritty säilyttämään, mutta uusia ominaisuuksiakin on lisätty ja kehitystyö jatkuu edelleen. Aulassa valvovat moderaattorit ja adminit pitävät väärinkäyttäjät kurissa. Aktiivisia käyttäjiä on muutamia satoja ympäri maailmaa ja uusia sekä vanhoja pelaajia kaivataan.

EE-lobbyclientin voi ladata osoitteesta http://www.save-ee.com/. Ohjeet sen käyttämiseen löytyvät myös kyseiseltä sivulta. Sivulta löytyy myös muun muassa foorumit, vinkkejä aloittelijoille, pelaajien tekemiä sivilisaatioita eri setteihin ja strategioita moninpeliin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]