Baltian rautatieasema (Tallinna)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Baltian rautatieasema
Balti jaam
Balti Jaam.jpg
Perustiedot
Sijainti 59°26′23.82″N, 024°44′13.74″E
Osoite Toompuiestee 37
Kunta Tallinna
Valtio Viro
Avattu 1870
Liikenne
Liikennöitsijä(t) Elron
Vaihtoyhteydet raitioliikenne (1, 2)
bussit 21, 21B, 59
johdinautot 4, 5, 7
Asemarakennus
Rakennettu 1962
Lipunmyynti kyllä
Ratapiha
Raiteisto 7 laituriraidetta
Muut raiteet sivuraiteita

Baltian rautatieasema (vir. Balti jaam) on Tallinnan vilkkain rautatieasema. Se sijaitsee aivan vanhankaupungin vieressä, osoitteessa Toompuiestee 37.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatieliikenne käynnistyi Baltian asemalta 24. lokakuuta 1870, jolloin Narvassa avattiin rautatielinja Paldiskista Tallinnan, Tapan, Narvan ja Iivananlinnan kautta Hatsinaan. Vuonna 1872 valmistui Hatsinan ja Krasnoje Selon välinen, 23,5 kilometriä pitkä rataosuus, joka mahdollisti liikennöinnin Tallinnasta Pietarin Baltian rautatieasemalle asti. Vuonna 1876 käynnistyi junaliikenne Tarttoon, kun Tapan ja Tarton välinen rautatie valmistui. Vuonna 1887 rataa jatkettiin Valgaan, jossa se yhdistyi Riian ja Pihkovan väliseen rautatiehen.

Asemarakennuksen on suunnitellut arkkitehti Otto Rudolf von Knüpffer. Rakennustöitä ei saatu päätökseen vielä liikennöinnin alkaessa vuonna 1870, vaan niitä jatkettiin vielä seuraavanakin vuonna. Asemarakennus kärsi pahoja vaurioita vuonna 1941, kun Neuvostoliiton joukot sytyttivät sen tuleen. Korjaustöitä tehtiin jo osittain vuonna 1945, mutta täydellinen peruskorjaus tehtiin vasta 1960–1966.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baltian rautatieasemalta liikennöi yksi rautatieyhtiö: Elron hoitaa sähköjunaliikennettä Tallinnasta Aegviiduun, Riisipereen ja Paldiskiin sekä dieseljunilla hoidettavaa kaukojunaliikennettä Tarttoon, Valgaan, Viljandiin, Narvaan ja Pärnuun. Toukokuuhun 2015 asti asemalta oli myös GoRailin matkustajaliikennettä Moskovaan ja Pietariin[1][2].

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asemarakennuksessa on palveluja kahdessa kerroksessa. Pohjakerroksessa ovat lipunmyynti, valuutanvaihto, pankkipalvelut sekä WC-, suihku- ja lastenhoitotilat. Asemalla on lisäksi hotelli-, matkatoimisto-, parturi-, optikko-, valokuva- ja ravintolapalveluja sekä kioskimyyntiä. Kesällä 2020 rautatieaseman tiloissa aloitti toimintansa yksi Viron ensimmäisistä Burger King-ravintoloista.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]