Riisselja–Ikla-rata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riisselja–Ikla
Perustiedot
Reitti Riisselja–Ikla
Avattu 22. tammikuuta 1923
Lakkautettu 30. syyskuuta 1975
Purettu kyllä
Tekniset tiedot
Pituus 49 km
Raiteiden lkm 1

Riisselja–Ikla-rata (vir. Riisselja–Ikla raudtee) oli vuosina 19231975 Viron rataverkkoon kuulunut kapearaiteinen rautatie, joka alkoi Pärnun ja Mõisakülan välisellä rataosuudella sijaitsevalta Riisseljan asemalta ja päättyi Iklaan Riianlahden rannalle aivan Viron ja Latvian rajalle. Radan pituus oli 49 kilometriä.

Rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatien rakentaminen alkoi 1910- ja 1920-luvun vaihteessa. Sen alkukohdaksi valittiin Tallinna–Mõisaküla-radan Riisseljan asema, koska jo vuonna 1919 sieltä erkani Iklan suuntaan kahden kilometrin mittainen haararata. Vuonna 1920 aloitettiin olemassa olevan radan korjaus ja pidentäminen Orajõelle asti. Rakennustyöt kestivät kolme vuotta, ja rata avattiin liikenteelle 22. tammikuuta 1923. Vuonna 1925 rataa jatkettiin Orajõelta Iklaan. Toisen maailmansodan aikana saksalaiset rakensivat yhdysradan Iklasta Latvian puolella sijaitsevaan Ainažiin (vir. Heinaste).

Sulkeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatie suljettiin 30. syyskuuta 1975, jolloin se oli viimeinen käytössä ollut Viron kapearaiteinen rautatie. Rata purettiin pian sulkemisen jälkeen.

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.