Tallinnan televisiotorni

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tornin juurella oleva muistomerkki 20.8.1991 tapahtumasta, jolloin ihmisketju asettui puolustamaan tornia venäläisiä joukkoja vastaan Viron itsenäistymisprosessissa. Kuva: Harri Ahola

Tallinnan televisiotorni (vir. Tallinna teletorn) on teletorni Piritan esikaupunkialueen korkeimmalla kohdalla Viron pääkaupungissa Tallinnassa.

Tornin peruskivi muurattiin 30. syyskuuta 1975, ensimmäinen tv-signaali siitä lähetettiin 20. joulukuuta 1979 ja virallisesti se valmistui 11. heinäkuuta 1980, jotta se saatiin avatuksi Moskovan 1980 olympialaisten purjehduskisoihin, joiden keskus oli kolmen kilometrin päässä Piritassa. Tässä vaiheessa torni on teknisesti vielä monin osin keskeneräinen.

Tornin korkeus on 314 metriä, ja Pohjois-Euroopan korkein avoin näköalatasanne ja ravintola (halkaisijaltaan 38 m) ovat 175 metrin korkeudessa. Teräsbetonirungon liukuvaluna rakentamiseen käytettiin 17 500 tonnia betonia ja 330 km raudoitusterästä.[1] Näköalatasanteen ja ravintolan laajempi, 170 tonnia painava metallikehikko rakennettiin maassa ja nostettiin ylös kokonaisena. Tornin kokonaispaino on 20 000 tonnia, ja sen perustukset ovat 8,5 metrin syvyydessä maassa. Suurin sallittu tuulen aiheuttama taipuma on tornin huipulla 1,5 metriä.

Torni suljettiin yleisöltä vuonna 2007, koska siitä puuttuivat lain vaatimat varapoistumistiet. Torni avattiin yleisölle korjauksen jälkeen 5. huhtikuuta 2012. Tällöin myös saatettiin loppuun viimeistelytöitä, jotka olivat jääneet tekemättä tornin rakentamisen aikana.

Kirkkaalla ja kuivalla (usein pohjoistuulella syksyllä) säällä Tallinnan televisiotornin voi erottaa Helsingistä jopa paljain silmin pienenä siluettina hieman korkeammalla sijaitsevilta paikoilta, esimerkiksi Lauttasaaren lintutornista. Kiikarin avulla sen muodon voi jopa tunnistaa.

Tornin alakerrassa on matkamuistomyymälä ja 3D-elokuvateatteri, jossa on näytös joka 15. minuutti. Tornin pikahissi nousee 21. kerrokseen 49 sekunnissa. Teletorn ja The World Federation of Great Towers järjestävät tornissa vuosittain huhtikuun 1. päivänä porrasjuoksukilpailun. Portaita on kellarista yläosan metallikärjen alkuun 1 050. Tornissa järjestetään myös vuosittain kansainvälinen base-hyppytapahtuma Base Boogie, jolloin tornista hypätään laskuvarjoilla.

Sisäänpääsy aikuisilta maksaa 13 €, lapsilta, koululaisilta, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta 7 €. Yli 15 hengen ryhmiltä sisäänpääsy maksaa 9 €/henkilö, ja torniin saa myös vuosilipun 31 € hintaan. Ravintolaan on myös 3 €:n sisäänpääsymaksu klo 19:n jälkeen (hinnat maaliskuussa vuonna 2016).[2]

Tornin edustalla on muistomerkki vuoden 1991 elokuun 20. päivän eli Viron itsenäisyyspäivän tapahtumasta, jolloin ihmisketju asettui puolustamaan tornia Neuvostoliiton tankkeja ja joukkoja vastaan Viron itsenäistymisprosessissa. Televisiotornilla on siten virolaisille suuri symbolinen merkitys.

Tornille pääsee Tallinnan keskustasta linja-autoilla 34A, 38 ja 49 (pysäkki "Teletorn") sekä CityTourin ja City Sightseeingin turistibusseilla (vihreä linja, Mere pst - Teletorn), matka on n. 10 km.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Faktid - Tallinna Teletorn Tallinna Teletorn. Viitattu 26.8.2017. (viroksi)
  2. Kotisivu - Tallinna Teletorn Tallinna Teletorn. Viitattu 25.3.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]