Tallinnan eläintarha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tallinnan eläintarha
Tallinna Loomaaed, Tallinn Zoo
Tallinnzoo-logo.jpeg
Sijainti Veskimetsa, Tallinna
Perustettu 1939
Pinta-ala 88 ha
Organisaatio
Johtaja Tiit Maran
Jäsenyydet EAZA
Aiheesta muualla
Verkkosivut
Tallinnan eläintarhan pohjoinen sisäänkäynti

Tallinnan eläintarha (vir. Tallinna Loomaaed) on Viron ainoa eläintarha. Eläintarha avattiin ensimmäisen kerran vuonna 1939 ja vuodesta 1983 alkaen se on sijainnut 88 hehtaarin laajuisella alueella Veskimetsan vieressä. Se on suosittu varsinkin lapsiperheiden keskuudessa, ja monet suomalaismatkailijatkin ovat käyneet siellä. Tallinnan eläintarha on aktiivinen EAZA-järjestön jäsen.

Eläintarhassa on näytteillä esimerkiksi norsuja, sarvikuonoja, jääkarhuja, simpansseja, tiikereitä, krokotiileja, kotkia ja muita suuria eläimiä. Tarhassa on myös erilliset tropiikkitalot ja norsutalo, joissa molemmissa, myös jälkimmäisessä on paljon erilaisia matelijoita. Eläintarha osallistuu aktiivisesti eri eläinlajien suojeluohjelmiin, kuten esimerkiksi amurinleopardin ja vesikon suojeluun.

Koska useat eläimet ovat joutuneet elämään vanhoissa ahtaissa neuvostoaikaisissa oloissa, tarhassa tehdään jatkuvasti korjaus- ja kunnostustöitä, joilla pyritään parantamaan eläinten oloja.

Tallinnan eläintarhan johtajana toimi vuodesta 1975 Mati Kaal, joka jäi eläkkeelle 2016 täytettyään 70 vuotta.[1] Nykyinen johtaja on Tiit Maran.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1937 Viron ammuntajoukkue voitti maailmanmestaruuden ja sai lahjaksi ilveksenpoikasen, joka nimettiin Illuksi[3]. 24. marraskuuta 1937 pidettiin ensimmäinen kokous, jonka tarkoitus oli löytää sopiva paikka tulevalle eläintarhalle, kasvitieteelliselle puutarhalle, ulkoilmamuseolle ja kansan huvipuistolle. Tarha sijoitettiin Kadriorgin puiston reunaan ja sinne tuotiin näytille ilves Illun lisäksi muun muassa dingoja, leijonia ja jääkarhuja. Vuoden 1939 loppuun mennessä eläintarhassa oli käynyt yli 100 000 vierailijaa.

Eläintarha siirrettiin vuonna 1983 Veskimetsan alueelle, joka oli aikaisemmin toiminut sotavarastoalueena. Varastotilat muutettiin eläimille sopivammaksi eikä uusia rakennuksia saanut rakentaa, sillä Neuvostoliitossa kulttuuri- ja urheilurakennusten rakentaminen oli kielletty 10 vuodeksi Moskovan olympialaisten jälkeen. Vasta vuonna 1989 valmistui ensimmäinen eläintarhan oma rakennus, norsutalo. 1999 valmistui tropiikkitalo ja 2005 tropiikkitalon itäsiipi. Lisäksi vuonna 2003 käyttöön otettiin eläintarhan alppinaario, jossa asuvat eläintarhan kauriit ja villilampaat, sekä lumileopardit[4].

Keväällä 2014 avattiin yleisölle eläintarhan ympäristökasvatuskeskus, jonka avajaiset pidettiin 1. heinäkuuta 2014. Keskus toimii sisäänkäyntinä eläintarhaan, siellä sijaitsee luokkatiloja, sali, lasten eläintarha, myymälä sekä eläintarhan toimistotilat[5].

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lähes puoli vuosisataa eläintarhassa – Mati Kaal siirtyy eläkkeelle Baltic Guide. 19.7.2016. MIKKO SAVIKKO. Viitattu 26.3.2019.
  2. Ihmiset - Henkilökunta Tallinnan eläintarha. Arkistoitu 26.3.2019. Viitattu 26.3.2019.
  3. Tallinnan eläintarhan historia tallinnzoo.ee.
  4. Tallinna loomaaia alpinaarium merko.ee. Arkistoitu 19.1.2015.
  5. Tallinnan eläintarhan kokous- ja juhlatilat tallinnzoo.ee. Arkistoitu 19.6.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tallinnan eläintarha.