Assassin’s Creed

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Assassin's Creed)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 2007 videopeliä. Pelisarjalle on erillinen artikkeli.
Assassin’s Creed
Kehittäjä Ubisoft Montreal
Julkaisija Ubisoft
Jakelija Steam, GOG.com, PlayStation Store ja Epic Games Store
Ohjaaja Patrice Désilets
Tuottaja Jade Raymond
Suunnittelija Maxime Béland
Käsikirjoittaja Corey May
Taiteilija Raphaël Lacoste
Säveltäjä Jesper Kyd
Ohjelmoija Mathieu Mazerolle
Pelisarja Assassin’s Creed
Pelimoottori Scimitar
Julkaistu PlayStation 3, Xbox 360
  • NA 13. marraskuuta 2007
  • EU 16. marraskuuta 2007
  • AUS 21. marraskuuta 2007
Microsoft Windows
  • NA 8. huhtikuuta 2008
  • AUS 10. huhtikuuta 2008
  • EU 111. huhtikuuta 2008
Lajityyppi toimintaseikkailu, hiiviskely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 18[1][2]
ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo[3]
BBFC: 15
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Jakelumuoto Blu-ray, DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Assassin’s Creed on Ubisoft Montrealin kehittämä ja Ubisoftin vuonna 2007 PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle ja Microsoft Windowsille julkaisema Assassin’s Creed -toimintaseikkailupelisarjan videopeli.

Pelin tarina sijoittuu vuoteen 1191. Pelaaja ohjaa Altaïr Ibn-La’Ahadia (engl. Son of no one), assassiinia eli salamurhaajaa, jonka tehtävänä on murhata yhdeksän historiallista henkilöä. Peliympäristöinä toimivat Jerusalem, Akko, Damaskos ja Masyaf.

Nintendo DS:lle julkaistu Assassin’s Creed: Altaïr’s Chronicles on pelin esiosa. PlayStation Portablelle julkaistu Assassin’s Creed: Bloodlines sijoittuu Assassin’s Creedin ja Assassin’s Creed II:n väliseen aikaan.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunkien kaduilla kuljeskelee tavallisia ihmisiä, joiden käyttäytymiseen pelaajan teot vaikuttavat. Pelaaja voi hieman töniä väkijoukossa ilman suurempaa vaikutusta, mutta väkivalta saa väkijoukon paniikkiin ja johtaa vartijoiden kutsumiseen. Jos pelaaja kiipeilee seinillä, väkijoukko kerääntyy alas tuijottamaan ja huutelemaan vartijoita paikalle.

Assassin’s Creedin pääpeli koostuu sarjasta tehtäviä, joissa on tunnistettava ja murhattava tietty kohde keskiaikaisessa Damaskoksen, Akkon tai Jerusalemin kaupungissa. Jokainen kaupunki on laaja, historiallisesti yksityiskohtainen metropoli täynnä tekoälyhahmoja, kätkettyjä salaisuuksia ja sivutehtäviä. Ennen kohteiden murhaamista pelaajan on kerättävä tietoa käymällä viestinviejien taskuilla, kuulustelemalla ilmiantajia ja salakuuntelemalla keskusteluja pysytellen samalla huomaamattomana. Altaïrin on selvitettävä tärkeät sijainnit katselemalla korkeiden rakennusten huipulta koko kaupunkia ja merkkaamalla kohteet karttaan.

Pelin ohjausjärjestelmä on omalaatuinen: Altaïrin raajat on määritetty eri näppäimiin, ja pelaaja voi tehdä kombinaatioita, jotka peli tulkitsee tapahtumahetken mukaan. Esimerkiksi muuria kohti juokseminen ja jalkanäppäimen painaminen saa Altaïrin hyppäämään sen yli, kun taas käsivarsinäppäin saa hahmon heilauttamaan itsensä käsien varassa muurin yli. Erilaisia komentoja yhdistelemällä pelaaja voi toteuttaa lukuisia taistelukomboja ja kiivetä pitkin rakennuksien seiniä.

Huomaamattomana pysymisen oleellisena tekijänä pelissä on Altaïrin pahaa mainetta ruudun vasemmassa yläkulmassa valvova hälytysmittari. Epätavalliset toimet, kuten väkijoukon läpi rynniminen, herättävät ohikulkijoiden ja ennen pitkää myös vartijoiden huomion. Hälytyksen sattuessa pakenemisessa voi käyttää apuna esimerkiksi ystävällismielisiä väkijoukkoja, jotka pysäyttävät takaa-ajavat vartijat, kaapuihin verhoutuneita oppineita, joiden joukkoon voi soluttautua sekä valtavia heinäpaaleja, joihin voi piiloutua tilanteen rauhoittumiseen asti.

Taisteluiden varalle Altaïrilla on aseinaan miekka, tikari sekä rannesuojassa sijaitseva "piiloterä" (hidden blade), jolla on mahdollista toteuttaa nopeita ja hiljaisia salamurhia kohteisiin jotka eivät ole tietoisia pelaajan läsnäolosta. Piiloterällä suoritettu isku antaa Altaïrille aikaa lähteä vaivihkaa tilanteesta, sillä uhri saattaa seistä jonkin aikaa kunnes kaatuu kuolleena maahan herättäen huomiota muissa vartioissa ja siviileissä. Pelin lähitaistelumekaniikka koostuu hyökkäyksistä, torjunnoista ja nopeasti tappavista vastaiskuista, jotka vaativat pikkutarkkaa ajoitusta. Pelin edetessä käyttöön avautuu mahdollisuuksia mukauttaa aseita sekä uusia esineitä, kuten paremmat saappaat ja käsineet kiipeämistä varten.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On vuosi 1191. Lähi-idässä raivoaa Rikhard Leijonamielen johtama kolmas ristiretki. Voimainkoitoksen ytimessä ovat säälimättömyydestään ja viekkaudestaan tunnetut assassiinit, joiden tehtävänä on tukahduttaa ristiretkeä harventamalla kummankin puolen rivejä. Leijonamielen johtamat ristiretkijoukot taistelevat Saladinin muslimiarmeijaa vastaan, ja molemmat osapuolet pelkäävät assassiineja. Assassiinien epäonnistunut yritys murhata temppeliritarien suurmestari Robert De Sable on kuitenkin suistanut koko alueen sekasorron valtaan. Iskusta vastuussa ollut mestariassassiinin tasolla ollut Altaïr alennetaan palkkamurhaajien alhaisimpaan arvoon - noviisiksi - ja häneltä viedään varusteet. Assassiinien killan johtaja ja mentori Al Mualim antaa kuitenkin Altaïrille tilaisuuden hyvittää tekonsa: hänen on määrä murhata yhdeksän ristiretkien jatkumisesta vastuussa olevaa henkilöä, jotta Al Mualim voi saada aikaan rauhan Lähi-itään.

Pelissä seurataan myös Desmond Miles -nimisen miehen tarinaa vuonna 2012 tulevaisuudessa. Altaïr on Desmondin kaukainen esi-isä, minkä johdosta Abstergo-niminen yhtiö kaappaa hänet. Koska Abstergo haluaa löytää muinaisen reliikin, Edenin Omenan (Apple of Eden), Desmond pakotetaan tutkimaan Altaïrin seikkailuja Animus-nimisen laitteen avulla, joka analysoi Desmondin ”geneettistä muistia”.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assassin’s Creedin arvosanat ovat vaihdelleet paljon eri pelisivuilla ja -lehdillä. Metacriticissä pelin Xbox 360 -version keskiarvoksi on muodostunut 81[4] ja PlayStation 3 -version 80.[5] Pelisivustoista muun muassa Games Radar ja Game Pro ovat antaneet pelille täydet pisteet,[6][7] kun taas esimerkiksi ZTGameDomainin arvosana oli vain 6.5.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Assassin's Creed Ubisoft. Viitattu 20.3.2011. (englanniksi)
  2. Pelihaku Pan European Game Information. Viitattu 20.3.2011. (englanniksi)
  3. http://www.esrb.org/ratings/synopsis.jsp?Certificate=23697&Title=Assassin%27s%20Creed
  4. [1] (Arkistoitu – Internet Archive) Assassin's Creed (Xbox360)
  5. [2] (Arkistoitu – Internet Archive) Assassin's Creed (Playstation 3)
  6. [3] (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. [4] (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. [5]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]