Masyaf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Masyafin linna

Masyaf (arab. مصياف‎) on Syyriassa sijaitseva kaupunki, jossa on suuri keskiaikainen linna.

Linnan historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linna sijaitsee Orontes-joen rehevässä laaksossa, noin 60 kilometriä länteen Hamasta. Sen tehtävänä oli suojella kauppareittejä sisämaan kaupunkeihin, kuten Baniyasiin. Linna itsessään oli rakennettu noin 20 metriä sitä ympäröivää tasankoa korkeammalle.

Todisteet viittaavat siihen, että linnan alimmat osat ja perusteet olisivat bysanttilaista alkuperää. Myöhemmin linnaa parantelivat nizari-ismailiitit, mamelukit ja ottomaanit. Ismailiitit valloittivat linnan vuonna 1141 Sanqurilta, joka oli pitänyt sitä hallussaan Saijarin Banu Mundiqhin puolesta, ja linnan muureja vahvisti myöhemmin Rashid ad-Din Sinan. Masyafista ja sitä ympäröidystä kaupungista muodostui nizarien emiraatti, joka kesti 1100-luvulta 1200-luvulle. Saladin piiritti kaupungin toukokuussa 1176, mutta piiritys ei kestänyt kauan vaan se päättyi pian rauhansopimukseen. Nykyiset tutkimukset osoittavat, että aluetta hallitsivat tällöin assassiinit.

Vuonna 1260 linna antautui mongolivalloittajille. Myöhemmin saman vuoden syyskuussa, nizarit kuitenkin solmivat liiton mamelukkien kanssa ja ajoivat mongolit Syyriasta. Linna siirtyi takaisin muslimeille ja Baibars otti sen haltuunsa helmikuussa 1270. Vuonna 1830 Ibrahim Pashan johtamien ottomaanien retkikunta teki hieman vaurioita linnaan.

Vuonna 2000 linnalla aloitettiin Aga Khanin kulttuurihistoriallisten kaupunkien avustusohjelman rahoittama restaurointityö.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Masyaf sekä sen linna esiintyvät keskeisessä osassa videopeleissä Assassin’s Creed ja Assassin’s Creed: Revelations.

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.