Altain aluepiiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Altain aluepiiri (ven. Алтайский край, Altaiski krai) on hallinnollinen alue Venäjän federaatiossa, Etelä-Siperiassa Ob-joen latvoilla. Sen naapureina ovat pohjoisessa Novosibirskin alue, koillisessa Kemerovon alue ja idässä Altain tasavalta sekä etelässä ja lounaassa Kazakstan. Alueen vesistöistä mainittakoon Objoki ja Teletskojejärvi.

Алтайский край
Altaiski krai1
Flag of Altai Krai.svg Coat of Arms of Altai Krai.svg
lippu vaakuna
Altain aluepiirin sijainti Venäjän federaation kartalla
Pääkaupunki Barnaul
53°21′ N 83°45′ E
Suurin kaupunki Barnaul (631 221 2005

)

Kuvernööri Aleksandr Karlin
Pinta-ala
  – yhteensä
  – vettä

169 100 km²
1 %
Väkiluku (2004)
  – yhteensä
  – väestötiheys

2 613 400
15,5 / km²
Aikavyöhyke UTC+7 (MSK+4)
Perustettu
Kotisivu
1translitteroituna

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Altain aluepiiri perustettiin 1937. Vuoristo-Altain autonominen alue kuului Altain aluepiiriin vuoteen 1992 asti, jolloin siitä tuli Altain tasavalta.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teollisuudenaloista tärkeimmät ovat koneenrakennus-, metallinjalostus-, kemian-, petrokemian-, kaivos- ja elintarviketeollisuus sekä sähköenergian tuotanto.lähde? Kaivosteollisuus tuottaa erilaisia malmeja, kultaa, elohopeaa, tavallista ja glaubersuolaa. Alueella viljellään leipäviljaa, sokerijuurikasta, auringonkukkia, pellavaa, rehuviljaa, perunaa ja vihanneksia. Lisäksi harjoitetaan karjataloutta, turkistarhausta, turkismetsästystä ja mehiläistenhoitoa.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa asukkaista on venäläisiä, joita on 93 % alueen väestöstä. Merkittäviä vähemmistöjä ovat saksalaiset (3 %) ja ukrainalaiset (2 %). Suurin kaupunki on pääkaupunki Barnaul (586 200 as.). Muita suuria kaupunkeja ovat Bijsk (225 300 as.) ja Rubtsovsk (165 100 as.).

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallinnollisesti Altain aluepiiri jakaantuu 59 piiriin ja 11 kaupunkialueeseen.[1] Aluepiiriä johtaa "Hallinnon päämies" ja paikallishallinnollinen toimielin on nimeltään Lakiasäätävä kokous.

Kaupunkipiirit


PiiritLähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Населенные пункты Алтайского края Altain aluepiiri. Arkistoitu 20.3.2017. Viitattu 4.3.2014. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]