Aitokiuas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Oikealla suomalainen aitokiuas

Aitokiuas on puulla lämmitettävä kertalämmitteinen ulossavuava saunan kiuas. Kiukaan ominaisuuksiin kuuluu suuri eristetty kivitila, jonka ansiosta kiuas pysyy käyttövalmiina useita tunteja, jopa illasta aamuun. Kiukaassa savu kiertää kivipesässä kuten perinteisessä savusaunassa, savukaasut johdetaan kuitenkin hormiin. Kertalämmitteisestä pönttökiukaasta aitokiuas eroaa lämpöeristetyn vaippansa ansiosta. Kiuastyypin on kehittänyt rakennusneuvos Jalo Syvähuoko.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiuas poikkeaa tavallisesta jatkuvalämmitteisestä kiukaasta siinä, ettei kylpemisen aikana pesässä pidetä tulta. Kivet pysyvät saunomisajan riittävän kuumina tavanomaista suuremman massansa ja eristetyn kivipesän vuoksi. Kiuas poikkeaa jatkuvalämmitteisestä myös siinä, ettei tulipesää ole erotettu kivipesästä, vaan lämmityksen aikana savu kiertää kivien lomassa ennen poistumistaan savuhormiin. Lämmityksen päätyttyä ja tulen sammuttua voidaan ryhtyä saunomaan. Saunomisen ajaksi avataan kivipesän luukku, josta löylyvesi voidaan heittää kiville.

Kiuas sisältää tyypillisesti runsaasti kiuaskiviä, yleensä toistasataa kiloa. Kiukaan vaippa on terästä, sylinterimäinen. Kivitila on lämpöeristetty. Hyvä lämmönvarauskyky perustuu suureen kivimassaan ja eristettyyn kivitilaan. Kuoren yläosassa sijaitsee avattava löylynheittoluukku.

Lämmittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aitokiukaan lämmittäminen vie jatkuvalämmitteistä runsaammin aikaa suuren kivimäärän vuoksi. Kun haluttu lämpötila on saavutettu ja kiukaan yläosankin kivet hehkuvat punaisena ja liekkien sijasta tulipesässä on muutaman senttimetrin paksuinen kerros hiiliä, piipun alapelti suljetaan jottei lämpö karkaisi. Nopeamman ja tasaisemman hiilloksen aikaansaamiseksi viimeiseen pesälliseen kannattaa käyttää pienemmäksi pilkottua puuta. Häkävaaran vuoksi hormin suojapelti jätetään kuitenkin auki. Yläpelti tai katon tuuletusritilä jätetään auki saunan paremman ilmanvaihdon takaamiseksi. Hiilien annetaan palaa loppuun, jonka jälkeen poistetaan tuhkat ja heitetään häkälöylyt. Häkälöylyjen tarkoitus on puhdistaa kivet niiden pinnalta irtoavasta kivituhkasta, jottei sitä pääsisi kulkeutumaan höyrystyvän löylyn mukana hengitysilmaan.

Häkälöylyt heitetään kiville hormipeltien ollessa auki, ja kiukaan luukku suljetaan nopeasti veden heiton jälkeen jotta höyryn paine irrottaisi tuhkat ja tuulettaisi ne piipun kautta ulos. Kiville ei saa heittää suuria määriä vettä kerralla, koska se ei ehdi pakenemaan kokonaan piipun kautta, vaan pöllähtää osittain kiukaan saumoista tuhkäpölyn kera saunaan. Häkälöylyn heitto toistetaan pari kertaa, jonka jälkeen pellit suljetaan. Peltien sulkemisen jälkeen on suositeltavaa tuulettaa sauna mikäli löylyhuone on ikkunalla varustettu. Tämä parantaa ilman laatua ja laskee aloituslämpötilan miellyttävämmäksi. Nyt kiukaan kansiluukku voidaan avata ja sauna on käyttövalmis. Käytön aikana saunan lämpötilaa säädellään avaamalla ja sulkemalla luukkua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleiset lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • AK-47, AK-57 JA AK-57K kiukaiden asennus-, käyttö-, ja huolto-ohje. Yrityksen internet-sivut, . Puulämpö Oy.