Homosauna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles Demuth, Turkish Bathhouse (1915)
Homosauna Yhdysvalloissa.

Homosauna on homoseksuaaleille henkilöille tarkoitettu saunaklubi, jossa kylpemistä tärkeämpää on pääsääntöisesti seksuaalinen kanssakäyminen. Toisin kuin bordelleissa, joissa henkilökunta tarjoaa maksullisia seksuaalisia palveluja, homojen saunaklubeilla seksuaalista kanssakäymistä harjoittavat asiakkaat keskenään vapaaehtoisesti. Useat homosaunat ovat jäsenklubeja, ja prostituutio on nimenomaisesti kielletty. Homokylpylöitä tai -saunoja on ollut jo likimain tuhansia vuosia, mutta virkavalta kiinnostui niistä vasta 1900-luvulla, ja tämän johdosta niiden olemassaolo nousi myös laajempaan tietoisuuteen.

Homosaunoissa harrastettavan seksuaalisen kanssakäymisen ja prostituution välinen ero on se, että homosaunojen asiakkaat maksavat saunalle vain pääsymaksun ja viettävät sitten aikaa ja/tai harrastavat seksiä toistensa kanssa täysin vapaaehtoisesti ja ilmaiseksi. Myös prostituutiota on tavattu homokylpylöissä, mutta pääsääntöisesti niiden omistajat pyrkivät estämään tämän – samoin kuin suojaamattoman seksin harrastamisen. lähde?

Homosaunakulttuuri koki takaiskun 1980-luvulla, jolloin HIV-epidemian aiheuttama paniikki pakotti monet homosaunat sulkemaan ovensa - pääasiassa yhteiskunnan asettamien paineiden vuoksi.[1] Kylpylöiden ajateltiin olevan varsinaisia tautipesäkkeitä, sillä HI-virusta pidettiin alkujaan ainoastaan homojen sairautena. Aktiivisia ja toimintaansa myös turvallisuuden suhteen panostavia kylpylöitä on kuitenkin säilynyt toiminnassa kaikkina aikoina.

Suomen toistaiseksi ainoa homojen saunaklubi toimii Helsingin Vallilassa.[2]

  1. Gross, Jane: Bathhouses reflect AIDS concerns New York Times. 14. lokakuuta 1985. Viitattu 18. 3. 2008. (englanniksi)
  2. Sami Mollgren: Suomen homobaarit / Gay bars in Finland ranneliike.net. Viitattu 18. maaliskuuta 2008. (suomeksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.