Saunakulttuuri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vihta tai vasta

Saunakulttuuri tarkoittaa saunaan liittyvää kulttuuria, esimerkiksi saunomistapoja, kansanperinnettä ja saunomisen historiaa. Käytännössä tämä tarkoittaa vaikkapa vihtomista, saunakaljaa tai selän pesemistä.

Saunakulttuurin perusteena on enemmänkin saunan käyttötapa ja käyttötiheys, käytöstavat saunassa, terveys ja perinteet, kuin myös siitä lähtevä peinteellinen kulttuuritunne, mihin ei saunakalja tai muu alkoholi saunomisen lomassa kuulu ja voisi siksi katsoa saunakulttuurin väärinkäytöksi. Suomalaisen saunan perusteena ei alkoholi ole alusta lähtien ollutkaan, vaan kuivatilan erillainen hyötykäyttö, terveys, parantaminen ja taikauskoperusteinen saunominen, erillaiset rituaalit, joista kansanperinteitä on syntynyt. Saunoissa alkukäsiteltiin ruokia, pellon tuotteita, pestiin pyykkiä ja hoidettiin pesemisen lisäksi terveyttä eri keinoin (esim. kupattiin ja vihdottiin). Siitä saunakulttuuri on nykyaikaistumisen myötä muuttunut vain löyly- ja kuivahuoneeksi. Myös saunoissa oli eroja historiassa verrattuna nykyaikaan, jossa ne ovat kehittyneet puurakenteisiksi huoneiksi puu- tai sähkökiukaineen. Entisajan maa- ja savusaunoja on enää erittäin harvoin löydettävissä.

Tärkeimmät terveydelliset saunakulttuuriperinteet, kuin vihtominen ja vaihtokylvyt ovat säilyneet nykyaikaan. Käytöstavoista saunassa myös hiljentyminen, sosiaalinen huomioonottava kanssakäynti ja mielen vapautuminen ovat säilytettyjä, tärkeitä saunakulttuuriosia nykypäivänä.

(Selän peseminen on ollut käytäntö saunapiian/-rengin ja herrasväen välillä, mutta intimiteetin takia se muuttui myöhemmin ihmissuhdeparien käytännöksi, sekä myös uuden parisuhteen muodostamiseen tai salassa pidetyn parisuhteen esilletuontiin, jolloin selänpesupyynnön tai -tarjouksen vastaanotto johti molemminpuoliseen suostumukseen aloittaa jonkinmuotoinen, esilläoleva parisuhde tai syvempi ihmissuhde.)

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.