IKI-kiuas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

IKI on suomalainen kiuasmerkki, jota valmistetaan sekä puu- että sähkölämmitteisinä malleina. Kiuastyypin on kehittänyt insinööri Jouni Kerrman.[1] Puulämmitteisissä kiukaissa on palotilana teräsputkirakenne ja tyypillisesti suuri kivitila. Lisäksi kiukaissa käytetään ilman kiertoa parantavaa verkkovaipparakennetta. Muotoilija Vertti Kivi on suunnittelut neliskanttisen kapean teräspalkin Monolith kiukaan IKI-Kiukaan kanssa.  Kiuastyyppiä valmistaa, myy ja markkinoi helsinkiläinen IKI-Kiuas Oy. Yhtiön toimitusjohtaja -ja pääomistaja on Samuli Kerrman.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puukiuas on monista kaupallisesti valmistetuista kiukaista rakenteeltaan poikkeava, sillä siinä ei ole lainkaan arinaa tai tuhkaluukkua. Tulipesä on poikkileikkaukseltaan ympyrän muotoinen, jolloin metallin lämpölaajeneminen on tasaista ja rasittaa rakenteita vähemmän kuin kulmikkaissa tulipesissä. Tulipesä on kuuden millimetrin paksuista terästä, eikä siinä ole hitsaussaumoja. Pesään mahtuu yli puolen metrin halot. Kiukaan ulkovaippa on rst-verkkoa, jonka vuoksi vaippa ei kuumene polttavan kuumaksi saunottaessa. Myös sähkökiukaissa käytetään suurta kivimassaa ja verkkorakenteita. Kaikki osat ovat sekä puu- että sähkökiukaissa ruostumatonta terästä.

Käräjöinti mallisuojasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IKI-Kiuas Oy:n valmistama kiuas on ensimmäinen markkinoille tullut verkkovaippainen kiuas. Marraskuussa 2008 Jouni Kerrman haastoi Harvia-, Narvi- ja Mondex-kiuasvalmistajat mallisuojan rikkomuksesta Helsingin käräjäoikeuteen. [2] Oikeudenkäynnissä muun muassa vertailtiin käräjäsaliin tuotujen kymmenien saunan kiukaiden ulkoasua. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet kesäkuussa 2009.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laitinen, Janne: Iki-kiukaan keksijä jätti bisneksen Laitinen, Janne. 12.9.2013. Viitattu 29.7.2021.
  2. Verkkokiukaista patenttiriita. Kauppalehti, 14.11.2008, s. 12.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]