Lauteet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Modernit leveät lauteet, materiaalina haapa.
Saunan sisätiloja lauteineen.

Lauteet ovat saunan kiinteitä istuimia.

Laudemateriaalina on Suomessa käytetty perinteisesti haapa- ja kuusipuuta. Nykyisin käytetään myös usein apachia, tervaleppää, lämpöhaapaa, lämpöleppää ja tuijaa. Runkomateriaalina voidaan käyttää puun lisäksi myös terästä tai alumiinia.[1]

Lauteet voidaan tukea lattiasta, seinästä tai molemmista, ja rungon rakenne riippuu valitusta tukemistavasta. Suorat, lyhyet lauteet (I-malli) voidaan tukea pelkästään seinästä. Kulman (L-malli) tai kaaren (U-malli) muotoiset lauteet on tuettava ainakin osittain myös lattian varaan, jotta niistä tulee vakaat ja kestävät.

Perinteisten lauteiden istuinosa on vaakasuora, tasainen pinta. Istumamukavuuden parantamiseksi kehitettyjä laudemalleja ovat muotolauteet sekä istujan mukaan muotoutuvat riippulauteet.

Lauteiden muotoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

kenen mukaan?

I-malli Suora laudemalli tulee saunan yhdelle seinälle ja yleensä kiuasta vastapäätä.

L-malli L-malli tulee saunan yhteen kulmaan yleensä siten, että lauteen pitkä sivu tulee saunan pidemmälle seinälle ja lyhyt sivu lyhyemmälle seinälle.

U-malli Malli kiertää saunaa kahden kulman kautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Halla, Tarja: Honkarakenne korvasi abachipuun haavalla : saunan lauteet Suomesta eikä Afrikasta. Maaseudun tulevaisuus, 24.10.1995, s. 18. Helsinki: Maataloustuottajain keskusliitto. ISSN 0355-3787.
  • Saimovaara, Juhani: Saunan lauteet. (Nimekkeen selitys: rakennusohje) Kotiteollisuus, 1984, 49. vsk, nro 3, s. 17.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Halla 1995, s. 18
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.