Savupiippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jerseyläinen savupiippu noidankivineen, joilla noidat kansantarinoiden mukaan lepäsivät.

Savupiippu on tulisijoihin ja höyrykattiloihin liittyvä hormirakennelma, jonka kautta tulisijassa syntyvät palokaasut ja savu poistuvat. Varsinkin tulisijojen savupiipuissa on sääsuojana piipunhattu.

Savupiipun malli ja koko riippuvat täysin siitä tulisijasta, jota varten se rakennetaan. Tulipesän koko ja malli ratkaisevat piipun ja sen hormiston koon ja mitoituksen.

Höyrykattiloiden savupiipuissa on yleensä kattilan tuottamalla höyryllä toimiva, ejektoriperiaatteeseen perustuva apulietsoin, jonka tehtävä on lisätä vetoa tarpeen vaatiessa; sitä käytetään, kun halutaan poistaa kattilan tulipesässä polttoaineesta kehittyvät palokaasut, jotka saattavat aiheuttaa leiskahduksen eli eräänlaisen kaasuräjähdyksen, kun tulipesän luukku avataan polttoaineen lisäämistä varten.

Vastaava koneisto on myös höyrylaivoissa, tosin mitoitus on huomattavasti suurempi. Höyrylaivojen savupiippujen vieressä on yleensä myös eteenpäin suunnatut ilmastointitorvet eli raakkitorvet. Ne hoitavat kahdenlaista tehtävää: paitsi kattilahuoneen ilmastointia, niiden kautta nostetaan erillisellä vinssillä kannelle myös kuonanpoistossa irrotettu tuhka ja kuona, joka sitten kaadetaan mereen partaalle asennetun tuhkakourun kautta.

Höyryvetureiden koneistoon kuuluu erillinen, savupiipun kanssa yhteiseksi kokonaisuudeksi rakennettu poistohöyryllä toimiva vetopuhallin, joka säätelee tulipesän vetoa suurin piirtein automaattisesti höyrynkulutuksen mukaan.

Laivoissa savupiipun yhteyteen sijoitetaan usein myös höyryvihellin ja varoventtiili.

Höyryveturien savupiiput ovat joko puulämmitteisiin tarkoitettuja, kipinät sammuttavalla piippuosalla varustettuja halkopiippuja tai hiilipoltolle tarkoitettuja suoria hiilipiippuja, ”saappaanvarsia”.

Savupiippua käytetään myös lämmityskattiloissa.

Tehtaissa ja höyryvoimaloissa käytetään jopa eräänlaiseksi tunnusmerkiksi muodostunutta korkeata savupiippua, joka antaa parhaan vedon ilman erityislaitteita.

Ydinvoimaloiden korkeat yksittäiset savupiipun kaltaiset piippurakenteet ovat jäähdytystorneja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mikko Ivalo: Höyryveturit ja niiden hoito
  • K. V. Laurikainen: Lukion fysiikka
  • Seppo Laurell: Höyrymurtajien aika
  • Erkki Riimala: Suomalaisia höyrylaivoja 150 vuotta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]