Adam Copeland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edge
Henkilötiedot
Syntynyt30. lokakuuta 1973 (ikä 50)
Orangeville, Ontario
Kansalaisuus  Kanada
Showpainija
Kehänimet Edge
Adam Copeland
Adam Impact
Conquistador Uno
Damon Striker
Sexton Hardcastle
Aktiivisena 1992–2011, 2020–
Pituus 196 cm
Paino 109 kg
Kouluttajat Ron Hutchinson, Sweet Daddy Siki

Adam Joseph Copeland (s. 30. lokakuuta 1973) on kanadalainen näyttelijä ja nykyinen showpainija, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Edge. Hänet tunnetaan parhaiten ajastaan WWE:ssä. Tällä hetkellä hän painii All Elite Wrestling-promootiossa nimellä Adam Copeland. Copeland on yksi menestyneimmistä showpainijoista kautta aikain 31:llä WWE-mestaruudellaan.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painiuran alku (2000-2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edgen painiura WWE:ssä lähti nousuun, kun Edge voitti joukkuemestaruuden ystävänsä Christianin kanssa vuonna 2000. Christian petti Edgen, kun hän voitti King of The Ring -turnauksen.[2] Vuonna 2002 Edge valittiin SmackDowniin, jossa hän aloitti vihanpidon Kurt Anglen kanssa. Edge voitti Kurt Anglen Hair vs Hair -ottelussa Judgement Day -tapahtumassa. Hän myös voitti WWE:n Tag Team -mestaruudet Rey Mysterion kanssa.

Ensimmäinen mestaruus ja vihanpito DX:n kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2006 tammikuussa New Year Revolution -tapahtumassa Edge voitti ensimmäisen kerran WWE:n mestaruusvyön John Cenaa vastaan.[3] Hän onnistui siinä käyttämällä Money in the Bank -salkkunsa sen jälkeen, kun Cena oli puolustanut vyötä viittä muuta painijaa vastaan. Hän kuitenkin menetti mestaruuden vain kolmen viikon jälkeen 29. tammikuuta Cenalle. Uuden tilaisuuden Edge sai 3. heinäkuuta Triple Threat -ottelussa Rob Van Damia ja John Cenaa vastaan. Edge voitti ottelun, minkä seurauksena mestaruusvyö vaihtoi omistajaa RAW-ohjelmassa ensimmäistä kertaa melkein viiteen vuoteen ja Edgestä tuli toisen kerran WWE:n mestari. Uutta tilaisuutta yli kaksi kuukautta hakenut John Cena voitti Edgen Unforgiven -tapahtumassa 17. syyskuuta TLC-mestaruusottelussa.

TLC:n häviön myötä Edge on keskittynyt Randy Ortonin kanssa D-Generation X:n (Triple H ja Shawn Michaels) tuhoamiseen. Cyber Sunday -ottelutapahtumassa Edge ja Orton voittivat DX:n, ja pari viikkoa myöhemmin RAW'ssa Edge ja Orton voittivat World Tag Team -mestaruuden Ric Flairilta ja Roddy Piperiltä. He hävisivät vyöt tammikuun lopussa John Cenalle ja Shawn Michaelsille.

Raskaan sarjan maailmanmestariksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonkin verran myöhemmin Edge voitti Mr. Kennedyä vastaan käydyn ottelun Kennedyn voittamasta Money in the Bank -salkusta. Seuraavassa SmackDownissa Edge käytti Money in the Bank -salkkunsa ja selätti Undertakerin, joka oli otellut Batistaa vastaan Steel Cage -ottelun ja ollut Mark Henryn hyökkäyksen kohteena. Edgestä tuli näin World Heavyweight -mestari.

Edge World Heavyweight -mestarina

Mestaruuskausi ja vihanpito The Undertakerin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mestaruuskautenaan Edge voitti monia suuria nimiä, kuten The Undertakerin ja Batistan. Hänen piti puolustaa mestaruutta Kanea vastaan The Great American Bash -tapahtumassa, mutta hän joutui luopumaan mestaruudestaan heinäkuussa Kanen runneltua häntä pahasti. Mestaruusvyöstä käytiin 20 Battle Royale -ottelu, jonka The Great Khali voitti. Kun Edge palasi jälleen kehään, hän sotki The Undertakerin ja Batistan Hell in Cell -maailmanmestaruusottelun ja sai tästä rangaistukseksi maailmanmestaruusottelun Batistaa vastaan. Ottelun sotki The Undertaker, joka oli katkera Edgelle. Ottelun jälkeen Teddy Long määräsi maailmanmestaruuskolmiottelun Edgen, Batistan ja The Undertakerin välille Armageddon-tapahtumassa joulukuussa 2007. Edge käytti ottelussa Major brother'seja apunaan ja voitti mestaruuden.

Ensimmäistä kertaa Edge puolusti mestaruuttaan Royal Rumble -tapahtumassa Rey Mysteriota vastaan. Ottelussa Vickie Guerrero auttoi Edgeä hädän hetkillä, ja tämä säilyi maailmanmestarina. No Way Out -tapahtumassa määrättiin Edgen ja The Undertakerin välille maailmanmestaruusottelu WrestleMania XXIV -tapahtumaan. Undertaker voitti kyseisen ottelun, säilytti voittamattoman WrestleMania-putkensa 16-0 ja tuli samalla toisen kerran maailmanmestariksi. Edge sai uusinnan Backlash-tapahtumassa, mutta ottelu päättyi, kun hänet vietiin paareilla pois.

Undertaker joutui neljättä kertaa ottelemaan Edgeä vastaan One Night Stand -tapahtuman TLC-ottelussa. Jos Undertaker olisi hävinnyt, hänen uransa olisi päättynyt. Edge voitti ottelun Ryderin, Hawkinsin, Chavo Guerreron ja Bam Neelyn autettua häntä, ja Undertakerin ura päättyi. Samalla tavalla Edge puolusti mestaruutta onnistuneesti Night of Champions -tapahtumassa Batistalta, mutta hän hävisi seuraavassa RAW:issa CM Punkille sen takia, että Batista kävi hänen kimpuunsa ennen ottelua. Edge jätti tyttöystävänsä Vickie Guerreron heinäkuussa SmackDownissa, mutta he palasivat yhteen Vickien keskeyttäessä Edgen häviön partaalla olleen ottelun Big Show'ta vastaan. He menivät pari viikkoa myöhemmin naimisiin.

Häät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SmackDownin erikoisjaksossa, jossa juhlittiin Edgen ja Vickien häitä, Triple H:n näytti hääparille kuvaa Edgestä suutelemassa WWE:n uusinta tähteä, Alicia Foxia. Tällöin Vickie sai tietää Edgen pettäneen häntä. Vickie raivostui. Seuraavan viikon SmackDownissa Vickie teeskenteli antavansa anteeksi Edgelle, mutta sitten hän yllättikin tämän ja yleisön julistamalla, että tämä ottelisi SummerSlam-tapahtumassa Undertakeria vastaan Hell in a Cell -ottelussa. Edge hävisi ottelun. Ottelun jälkeen Undertaker palasi häkkiin ja "poltti" Edgen.

Jälleen mestariksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edge vs. Jeff Hardy

Edge palasi takaisin Survivor Series -tapahtumassa ja voitti jälleen WWE:n mestaruuden. Edge hävisi mestaruutensa vuoden 2008 Armageddonissa Jeff Hardylle. Ottelussa oli mukana myös Triple H. Royal Rumble -tapahtumassa 2009 Edge voitti mestaruuden uudelleen Jeff Hardylta. No Way Outissa Edge hävisi WWE:n mestaruutensa, kun hän hävisi ensimmäisenä Elimination Chamber -matsissa. Vajaa kaksi tuntia häviön jälkeen Edge pieksi Kofi Kingstonin ja meni oma-aloitteisesti toiseen Elimination Chamber -matsiin, jossa taisteltiin World Heavyweight -mestaruudesta. Edge tuli kehään viidentenä ja selätti John Cenan ja toiseksi viimeisimpänä kehässä olleen Rey Mysterion, minkä myötä hänet julistettiin nelinkertaiseksi World Heavyweight -mestariksi. 2. maaliskuuta Edge voitti John Cenan diskauksella lyömällä tätä mestaruusvyöllä (heidän otellessaan World Heavyweight -mestaruudesta), mutta ottelun jälkeen Vickie Guerrero ilmoitti Big Shown olevan Edgen ensimmäinen haastaja WrestleMania XXV -tapahtumassa. John Cena pääsi myös mukaan otteluun näytettyään Edgen vaimon Vickie Guerreron suutelevan Big Show’ta.

Wrestlemania XXV:ssä Edge hävisi mestaruutensa ja voittajaksi julistettiin John Cena. Seuraavassa RAW:ssa Edge ilmoitettiin John Cenan vastustajaksi Backlashiin, jossa hän tulisi ottelemaan Last Man Standing - ja Last Chance -otteluissa. Edge voitti, kun Big Show iski Cenan lopetusliikkeellään Choke Slamillä valonheittimeen. Näin Edge voitti World Heavyweight -mestaruuden jo viidennen kerran. Edge puolusti mestaruuttaan Jeff Hardya vastaan Judgement Day -tapahtumassa ja piti mestaruutensa. Edge hävisi mestaruutensa Jeff Hardylle Extreme Rules -tapahtumassa, mutta ottelun lopussa CM Punk tuli kehään käyttämään sopimuksensa, iski väsynyttä Hardya lopetusliikkeellään Go to Sleepellä ja vei mestaruuden. Seuraavan päivän RAW'ssa Edge haukkui Vickietä kelvottomaksi ja hyödyttömäksi ja halusi erota, koska tämä oli eronnut pääjohtajan hommasta. (Edge paljasti kaikille, että hän oli Vickien kanssa vain koska tällä oli valtaa.) Seuraavan viikon RAW 3 for All -tapahtumassa nähtiin World Heavyweight -mestaruusottelu CM Punk vastaan Edge vastaan Jeff Hardy, mutta Punk säilytti mestaruutensa kipeästä polvesta huolimatta. Edge ja Chris Jericho tekivät yllätysvierailun The Bashissa ja voittivat yhdistyneet Tag Team -mestaruudet. (Ottelussa Edge hyökkäsi lopetusliikkeellään Spearilla ja selätti vastustajan.)

Kaksi viikkoa ennen Night of Championsia Edge loukkasi jalkansa ja joutui leikaukseen. Pari päivää leikkauksensa jälkeen Edgeä haastateltiin siitä, milloin hän palaisi takaisin. Kesken haastatelun Chris Jericho tuli kehään ja syytti Edgeä siitä, että tämä ei ollut välittänyt hänestä. Chris myös solvasi Edgeä siitä, että tämä on loukkaantumismagneetti ja joukkueen heikoin lenkki. Edge vastasi sanoen, että kun hän palaa takaisin, hän tulee näyttämään, ettei ole heikko. Sen lisäksi Edge totesi, että hän tulee lähettämään Chris Jerichon vuorostaan sairaalaan. (Kommentin jälkeen yleisö alkoi hurrata Edgelle.)

Paluu loukkaantumisen jälkeen (2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edgen sisääntulo WrestleMania XXVI:ssä

Edge palasi 31. tammikuuta 2010 WWE:hen facena (hyviksenä) Royal Rumblessa tullen sisään 29:tenä.[3] Hän tyrmäsi ensin Jerichon ja lopulta John Cenan voittaen Royal Rumblen ensimmäistä kertaa urallaan.[3] 22. helmikuuta 2010 Edge ilmoitti Raw'ssa käyttävänsä mestaruusmahdollisuuden Chris Jerichoa vastaan World Heavyweight -mestaruudessa. Hän otteli WrestleMania XXVI:ssä Jerichoa vastaan mutta hävisi Jerichon lyötyä häntä mestaruusvyöllä päähän ja iskettyä häntä lopetusliikkeellään Codebreakerilla. Ottelun jälkeen Edge kuitenkin iski Jerichon aidan läpi Spearin avulla. 16. huhtikuuta Edgellä oli mahdollisuus voittaa World Heavyweight -mestaruus Triple Threat -matsissa SmackDownissa Jerichoa ja Swaggeria vastaan, mutta Swagger voitti ottelun. Extreme Rules 2010 -tapahtumassa Edge kohtasi Jerichon uudelleen Steel Cage -matsissa, jonka hän voitti. Seuraavana iltana 2010 WWE Draftissa Edge siirtyi RAW:iin, ja myöhemmin samana iltana hän iski entistä partneriaan Randy Ortonia Spearilla, mikä maksoi Ortonille tämä. ykköshaastajan paikan WWE-mestaruudesta John Cenaa vastaan.

Money in the Bank Pay-Per-View -tapahtumassa Edge otteli MITB-matsissa, jonka The Miz lopulta voitti. 19. heinäkuuta eräässä RAW-jaksossa Edge liittyi (heelinä) John Cenan, John Morrisonin, R-truthin, Chris Jerichon, The Great Khalin ja Bret Hartin tiimiin, joka kohtasi Nexusin SummerSlam 2010 -tapahtumassa. Edge lähti tiimistä ja liittoutui Chris Jerichon kanssa, mutta kun Nexus hyökkäsi heidän, Cenan ja Bret Hartin kimppuun, hän kääntyi faceksi ja tuli Jerichon kanssa takaisin Cenan tiimiin. SummerSlamissa Cenan tiimi voitti Nexuksen ja Edge oli Night Of Championsin 6-Pack -matsissa ottelemassa WWE-mestaruudesta mutta ei onnistunut voittamaan. Hell in a Cell PPV -tapahtumassa Edgellä oli matsi Jack Swaggeriä vastaan, ja hän voitti.

Paluu SmackDowniin ja uran lopettaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edge Tribute to the Troops -tapahtumassa joulukuussa 2010.

Edgen riitely RAW'n toistaiseksi nimettömänä pysyvän toimitusjohtajan kanssa sai kyseisen toimitusjohtajan vaihtamaan Edgen takaisin SmackDowniin. Paluun myötä Edge voitti Jack Swaggerin. 15. lokakuuta hän voitti Dolph Zigglerin ja ansaitsi paikan SmackDownin tiimiin Bragging Rights 2010 -tapahtumaan. Tapahtumassa Edge voitti Bragging Rights -pokaalin toisen kerran SmackDownille yhdessä Rey Mysterion kanssa. Pian sen jälkeen Edge aloitti vihanpidon Kanen kanssa. Erimielisyyksien lisääntyessä Edge kidnappasi Kanen isän Paul Bearerin ennen heidän välistä mestaruusotteluaan Survivor Series 2010 -tapahtumassa. Edge oli saanut ykköshaastajan paikan voitettuaan Mysterion ja Alberto Del Rion. Mestaruusottelu päättyi tasapeliin. Edgen ja Kanen välisen TLC-mestaruusottelun lähestyessä Edge jatkoi Kanen mielen sekoittamista mm. tuhoamalla erilaisia Paul Beareria muistuttavia nukkeja.

13. joulukuuta RAW'ssa Edge esitteli ja voitti "Oh Snap Meltdown of the Year" Slammy Award -palkinnon vanhan ystävänsä Christianin kanssa. 19. joulukuuta Edge voitti Kanen, Rey Mysterion ja Alberto Del Rion Fatal Four Way TLC -matsissa TLC: Tables, Ladders & Chairs 2010 -tapahtumassa, jolloin hänestä tuli kuusinkertainen World Heavyweight -mestari ja samalla kymmenkertainen maailmanmestari. Royal Rumble 2011 -tapahtumassa Edge voitti Dolph Zigglerin Heavyweight- mestaruudesta matsissa, jossa hän olisi hävinnyt mestaruuden, jos hän olisi käyttänyt Spear-liikettään. Elimination Chamber 2011 -tapahtumassa Edge otteli Elimination Chamber -ottelussa mestaruudestaan Rey Mysteriota, Kanea, Drew McIntyrea, Big Show’ta ja Wade Barrettia vastaan ja voitti ottelun. WrestleMania XXVII -tapahtumassa Edge kohtasi Alberto Del Rion, joka oli ansainnut mestaruusottelun Royal Rumble -ottelun voitolla. Edge voitti ottelun.

11. huhtikuuta 2011 esitetyssä RAW-jaksossa Edge ilmoitti, että hänellä on diagnosoitu selkäydinahtauma ja että näin ollen hän noudattaa lääkärin neuvoja ja jää eläkkeelle showpainista.[3] Hän ilmoitti myös luopuvansa World Heavyweight -mestaruusvyöstä. 15. huhtikuuta SmackDownissa Edge luopui virallisesti mestaruudestaan.[3]

Vuoden 2014 helmikuun alussa syntyi Edgen ja hänen vaimonsa Beth Phoenixin ensimmäinen lapsi: tyttö nimeltään Lyric.[4] Vuoden 2015 heinäkuussa ilmoitettiin, että Copeland esiintyisi Flash-televisiosarjassa, jossa hän näyttelisi Atomimurskaajaa (engl. Atom Smasher).[5][6]

Paluu painijaksi 2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edge teki näyttävän paluun kehään vuoden 2020 Royal Rumblessa 9 vuoden tauon jälkeen. Kehittyneen lääketieteen ansiosta hän pystyi vielä jatkamaan uraansa. Myöhemmin samana vuonna Ortonia vastaan käydyssä ottelussa Edge loukkaantui ja joutui jäämään sivuun. Edge teki jälleen uuden paluun vuoden 2021 Royal Rumblessa, jonka hän sitten voitti toista kertaa. Hän oli ensimmäisen Royal Rumblen voittaja, joka kuului Hall of Fameen.

Vuonna 2022 Edge kääntyi pahikseksi hyökkäämällä AJ Stylesiä vastaan. Samalla hänen ryhmäänsä liittyi Damian Priest ja Rhea Ripley. Ryhmän nimi on The Judgement Day, joka on myös vanhan painitapahtuman nimi. Edgen viimeinen ottelu WWE:ssä oli hänen kotikaupungissa Torontossa Sheamusia vastaan 18.8.2023. Samalla myös juhlittiin hänen 25-vuotista taivalta WWE:ssä.[7] Edgen sopimus WWE:n kanssa päättyi syyskuun lopussa ja hän siirtyikin lokakuun alussa All Elite Wrestling (AEW) promootioon. Hän painii siellä omalla Adam Copeland nimellään, koska WWE omistaa oikeudet Edge-kehänimeen.[8]

Vihanpidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Lopetusliikkeet
  • Spear, joskus myös toiselta kehäköydeltä tehtynä.
  • Edgecator (Inverted Sharpshooter) - 2004-2011
  • Downward Spiral (Leg hook reverse STO) - 1998-2000
  • One man con-chair-to - käytetty lähinnä Hardcorematseissa
  • Edgecution / Impaler DDT (Lifting DDT)
 • Nimikkoliikkeet
  • Edge–O–Matic (Sitout rear mat slam)
  • Big boot
  • Camel clutch
  • Diving crossbody
  • Flapjack
  • Electric chair drop
  • Half nelson bulldog
  • Inverted DDT
  • Missile dropkick
  • Russian legsweep
 • Lempinimet
  • "King Edge the Awesome"
  • "Mr. Money in the Bank"
  • "Mr. Lucha de Apuesta"
  • "The Grand Puppetmaster"
  • "The Rated-R Superstar"
  • "The Ultimate Opportunist"
  • "The Master Manipulator"
 • Sisääntulomusiikit

Mestaruudet ja saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edge juhlii nelinkertaista WWE-mestaruuttaan

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. WWE: The 16 most decorated champions wwe.com. Viitattu 23.9.2017.
 2. Quijones, Eric (13. syyskuuta, 2001). "'Smackdown!' to be aired live". The Star-Ledger: 80.
 3. a b c d e Edge WWE. Viitattu 21.12.2015. (englanniksi)
 4. Caldwell, James: Edge Video: Edge/Adam Copeland Talks New Child with Beth Phoenix, Including Selecting the Name Other News. 6.2.2014. Pro Wrestling Torch. Viitattu 21.12.2015. (englanniksi)
 5. Burlingame, Russ: Exclusive: WWE's Adam "Edge" Copeland Cast as Atom-Smasher on The Flash Season 2 16.7.2015. ComicBook.com. Viitattu 21.12.2015. (englanniksi)
 6. Fowler, Adam: Adam Copeland on Taking on The Flash as Atom Smasher 5.10.2015. IGN.com. Viitattu 21.12.2015. (englanniksi)
 7. WWE SmackDown tulokset – 18.8.2023Viitattu 3.10.2023
 8. Update on Edge Free Agency Status, His Entrance Music & Ring NameViitattu 3.10.2023

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Adam Copeland.