Matt Hardy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matt Hardy

Matthew (Matt) Moore Hardy (s. 23. syyskuuta 1974 Cameron, Pohjois-Carolinalähde?) on yhdysvaltalainen showpainija, joka painii tällä hetkellä All Elite Wrestling-painipromootiossa. Hänet tunnetaan parhaiten painiajoistaan World Wrestling Entertainmentissa. Matt Hardyn tunnusmusiikki on Monster Magnetin ”Live For The Moment”. Hän kuului vuosina 19982002 Hardy Boyz -ryhmään (The Hardys), jonka hän muodosti veljensä Jeffin ja entisen tyttöystävänsä Litan kanssa. Debyyttinsä Matt Hardy teki vuonna 1997. Hardy on 185-senttinen ja 107-kiloinen. Hänen lopetusliikkeitään ovat Twist of Fate ja Side Effect. Hardyllä on ollut useita managereita, kuten Amy "Lita" Dumas, Gangrel, Michael Hayes, Terri Runnels ja Jeff Hardy. WWE-uransa ohessa Matt Hardy perusti veljensä Jeffin kanssa painiorganisaation Organization of Modern Extreme Grappling Arts (OMEGA). Siinä hän saavutti muun muassa raskaansarjan mestaruuden (Heavyweight Championship) ja joukkuemestaruuden (Tag Team Championship) veljensä Jeff Hardyn kanssa. OMEGA lopetettiin lokakuussa 1999, kun Matt Hardy teki veljensä kanssa sopimuksen WWE:n kanssa. Joukkuepainisaavutustensa lisäksi Hardy on voittanut myös lukuisia henkilökohtaisia mestaruuksia, joista merkittävin on ECW:n mestaruus. Matt Hardy on ollut monesti tikapuu otteluissa ja Money In The Bank (MITB) otteluissa. Siitä on tullut jo sanonta, että "Matt Hardy on tikapuu otteluiden keksijä".

World Wrestling Federation/Entertainment[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hardy Boyz (1998-2001)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Hardy Boyz

Matt Hardy (oikealla) ja Jeff Hardy (vasemmalla)

Mattin ja hänen veljensä Jeffin muodostama joukkue oli nimeltään alun perin Hardy Boyz (Joukkue on käyttänyt myös nimiä Team Xtreme ja The Hardys). Hardyt käyttivät otteluissaan nopea tempoisia ja lennokkaita keskisarjalaisten liikkeitä. He Hyppäsivät usein korkealta vastustajansa päälle tehden vahinkoa sekä vastustajalle, että myös itselleen. Vuonna 1999, kun Hardyilla oli menossa feudi (juonikuvio) Edgeä ja Christiania vastaan, he ottivat managerikseen Michael Hayesin. Samana vuonna heinäkuun viidentenä, Hardy Boyz voitti kolmannen WWE:n (silloisen WWF:n) Joukkuemestaruuden voittaen Faarooqin (Ron Simmons) ja Bradshawin (John Layfield) muodostaman Acolytes Protection Agencyn. Hardyt hävisivät tittelin kuukautta myöhemmin samalle joukkueelle. Vähän tämän jälkeen Hardyt antoivat potkut Hayesille ja liittyivät lyhytikäiseksi jääneeseen The New Brood-joukkueeseen Gangrelin kanssa. Gangrelista erkaantumisen jälkeen Hardyja manageroi Terri Runnels, jonka manageroitavana Hardy Boyz voitti kaikkien aikojen ensimmäisen joukkuetikas-ottelun (laddermatch).

Vuonna 2000 Hardyt saivat managerikseen heidän tosi-elämän ystävänsä, Litan. Kolmikko tunnettiin nimellä Team Xtreme. Hardyt jatkoivat feudiaan Edgeä ja Christiania vastaan ja voittivat neljännen WWE:n joukkuemestaruutensa. SummerSlamissa vuonna 2000. Hardy Boyz otteli kaikkien aikojen ensimmäisessä Tables, Ladders and Chairs-matsissa ( Pöydät, Tikkaat ja Tuolit) Edgeä ja Christiania, sekä Dudley Boyzia vastaan. Tuon ottelun voitti Edge & Christian.

Sooloura (2001-2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001, Mattin veljen Jeffin Intercontinental-mestaruuden jälkeen myös Matt alkoi menestyä yksinään. Hän voitti Euroopan mestaruuden Eddie Guerrerolta vain muutama päivä ennen Backlashia. Hänestä tuli toiseksi pisimpään hallinnut Euroopan-mestari, pidettyään mestaruutta päivän yli neljä kuukautta. Hardy hävisi mestaruuden The Hurricanelle 27. elokuuta. Loppu vuoden 2001 Hardyt jatkoivat joukkueena voittaen kaksi WWF:n joukkuemestaruutta lisää, sekä World Championship Wrestling:n joukkuemestaruuden hyökättyään WCW:n ohjelmaan osana WWE:n ja WCW:n Invasion feudia.

Vuoden 2002 alussa näytti siltä,että Team Xtreme oli saanut sisäiset ristiriitansa paikattua, mutta brändilaajennuksen jälkeen Matt alennettiin HEATiin, kun Jeff sai pysyä pääohjelmassa, eli Raw:ssa. Elokuun 12. Matt kääntyi veljeään Jeffiä vastaan (turhautuneena siitä, ettei saanut ykköshaastajan asemaa ottelussa Rob Van Damia vastaan) Jeffin ja RVD:n matsin aikana. Vähän sen jälkeen Matt liittyi WWE:n SmackDown-brändiin. Lokakuun 3. Hardy käytti tilaisuutensa hyväkseen ja hyökkäsi Undertakerin ja Brock Lesnarin väliseen otteluun Lesnarin puolelle.

Käannyttäen itsensä "pahikseksi", Matt Hardy Version 1.0 alkoi Mattitude seuraajansa Shannon Mooren kanssa pudottaa painoaan 100 kg:n alle, saadakseen ottella WWE Cruiserweight Championship:sta eli keskisarjan mestaruudesta. Saaden painonsa hädin tuskin alle sadan kilon Matt Hardy voitti Billy Kidmanin keskisarjan mestaruudesta No Way Out:ssa. WrestleMania XXI:ssä Hardy onnistui puolustamaan titteliään Rey Mysteriota vastaan, mutta hävisi mestaruuden kesäkuun 5. päivä Mysteriolle. Hieman myöhemmin Hardy alkoi taas työskennellä Litan kanssa, joka oli juuri kuntoutunut loukkaantumisensa jälkeen. Matt kuitenkin kääntyi seuraavana iltana myös Litaa vastaan sen jälkeen kun oli ärsyttänyt Litaa kosinnallaan. Hardy alkoi ottaa yhteen uuden kilpailijansa Kanen kanssa. Myös Lita oli mukana tässä juonikuviossa ja Matt oli vähän aikaa poissa saatuaan Chokeslamin (Kanelta) Kanen ja Litan vihkimisseremonian aikana.

ECW (2008) ja paluu SmackDowniin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matt ECW Championina.

Matt siirrettiin SmackDownista ECW:hen vuoden 2008 valintatilaisuudessa kesäkuussa. Sitä ennen Matt oli voittanut saman vuoden Backlash:ssa kilpailijansa Montel Vontavious Porter MVP:n saaden näin haltuunsa Yhdysvaltojen mestaruuden, jonka kuitenkin hävisi vajaat kolme kuukautta myöhemmin Great American Bash:ssa Shelton Benjaminille. Hardy sai mahdollisuuden ECW:n mestaruuteen voitettuaan Fatal 4- Way-ottelun, jossa mukana Hardyn lisäksi olivat John Morrison, The Miz ja Finlay. SummerSlam:ssa Matt voitti diskauksella ECW:n mestari Mark Henryn, koska Henryn manageri Tony Atlas veti Hardyn pois kehästä juuri kun Hardy oli tehnyt Henrylle Twist of Faten ja oli selättämässä tätä. Mattin veli Jeff syöksyi kehään Tony Atlasin kimppuun tehden tälle Swanton Bombin jonka jälkeen kummatkin Hardyt hyökkäsivät mestari Mark Henryn kimppuun. Mutta koska WWE:n sääntöjen mukaan mestaruutta ei voi hävitä diskauksella, Mark Henry pysyi mestarina. Hardy sai uusintaottelun, mutta jälleen kerran Atlas puuttui otteluun saaden diskauksen. Unforgiven:ssä Hardy sai osallistua viiden miehen Championship Scramble-otteluun jossa olivat mukana hänen lisäkseen The Miz, Finlay, Chavo Guerrero, sekä ECW:n mestari Mark Henry. Hardy onnistui selättämään The Mizin kun alkuperäisestä 20 minuutista oli jäljellä enää kolme. Ottelussa ei enää tullut uusia selätyksiä tai luovutuksia, joten Hardy voitti tittelin ja näin myös uransa ensimmäisen WWE:n brändin päämestaruuden. Hardy ja Henry jatkoivat feudia ECW:n mestaruudesta No Mercy:yn asti, jossa Hardy puolusti menestyksekkäästi titteliään Henryä vastaa. Hardy puolusti titteliään voitokkaasti myöhemmin vielä uudestaan Henryä vastaan, ja voitti myös mestaruusotteluissa Chavon ,Finlayn ja Evan Bournen, kunnes lopulta hävisi vyön 13. tammikuuta 2009 Jack Swaggerille.

Feudi Jeffin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hardy pyysi siirtoa SmackDowniin 27. tammikuuta, lyötyään Jeffiä tuolilla päähän kesken Edgen ja Jeffin ottelua WWE:n mestaruudesta Royal Rumblessa ja Edge voitti tittelin Jeffiltä tämän takia. Samalla Matt myös kääntyi Heeliksi eli "pahikseksi". Smackdownissa 20. helmikuuta kesken Edgen ja Jeff Hardyn ottelun Smackdownissa Matt teki Twist of Faten veljelleen ja Edge nappasi voiton. Mattin ja Jeffin välille syntyi feudi, joka loppui käytännössä heidän viimeiseen kohtaamiseensa vuoden 2009 Backlashissa. Matt perusteli hyökkäyksiään veljensä kimppuun sillä, että oli kyllästynyt jäämään tämän varjoon, vaikka oli mielestään Jeffiä pätevämpi painija ja paljasti olevansa muun muassa Jeffin auto -ja pyrotekniikkaonnettomuuksien takana. Wrestlemania XXV:ssä Matt voitti veljensä Jeffin Extreme Rules matsissa. Matt kohtasi veljensä vielä seuraavankin viikon Smackdownissa, jolloin Matt voitti Jeffin uudestaan Strecher-ottelussa,jossa vastustaja pitää saada työnnettyä paareissa sisääntulorampille. Feudi päättyi vuoden 2009 Backlashissa, jolloin veljekset kohtasivat tällä kertaa ottelumuotona I Quit. Matt hävisi luovutettuaan Jeffille, kun tämä oli sitonut Mattin pöytään kiinni ilmastointiteipillä. Vaikka ottelu oli jo päättynyt, hyppäsi Jeff Mattin päälle Mattin aneluista huolimatta. Tämän seurauksena Mattin toinen käsivarsi murtui.

Raw ja paluu SmackDowniin (2009-2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matt kesäkuussa 2009.

Huhtikuun 13. päivänä vuoden 2009 draftissa Matt sai siirron Rawiin ja Jeff jäi Smackdowniin. Kesäkuun 22 päivän WWE Superstars -ohjelmassa Mattin suolet "levisivät" päin hänen syvempiä vatsalihaksiaan Triple Threat -ottelussa MVP:tä ja Kofi Kingstonia vastaan. Vamma piti hänet sivussa yli kuukauden. Hardy siirrettiin SmackDowniin 29. kesäkuuta, vaikka hän ei tuolloin vielä kyennytkään ottelemaan. Leikkaukseen Hardy meni 2. päivä heinäkuuta. Hardy palasi kehään 7. Elokuuta vierailevana tuomarina CM Punkin ja Jeff Hardyn väliseen otteluun WWE World Heavyweight Championshipista. Matt auttoi Jeffin voittoon ja tämän uran toiseen WWE:n Raskaan sarjan maailmanmestaruuteen. Seuraavalla viikolla Matt pelasti Jeffin ja John Morrisonin ja Hart Dynastyn hyökkäykseltä ja kääntyi taas kerran Faceksi eli "hyvikseksi". Seuraavan viikon SmackDownissa 21. elokuuta 2009, Matt pyysi veljeltään anteeksi vuoden alun tekojaan ja Hardyt ja Morrison kohtasivat kuuden miehen joukkueottelussa Tyson Kiddin ja David Hart Smithin muodostaman The Hart Dynastyn, sekä CM Punkin. Hardyt ja Morrison voittivat ottelun. Seuraavina viikkoina Hardy muodosti lyhytikäisen joukkueen The Great Khalin kanssa.

Helmikuun 16. 2010 WWE:n uuden ohjelman WWE NXT:n ensimmäisessä jaksossa esiteltiin kahdeksan WWE-sopimusta tavoittelevaa tulokasta ja heidän valmentajansa. Hardysta tuli Etelä-Afrikkalaisen Justin Gabrielin valmentaja. Gabrielin sanotaan muistuttavan nuorempaa Matt Hardya, vaikka todellisuudessa Hardy ei koskaan kyennyt yhtä näyttäviin hyppyihin kuin Gabriel. Gabrielin 450 asteen hyppy sai fanit haukkomaan henkeään. Maaliskuun 5. päivänä Hardy voitti karsintaottelunsa Drew McIntyreä vastaan ja selvitti tiensä WrestleMania XXVI:n Money in the Bank -tikapuuotteluun. Ottelun voitti Jack Swagger.

Hardyn ja McIntyren välille kehittyi feudi (juonikuvio), kun McIntyre polki Hardyn päätä teränportaisiin joukkueottelussa. Hardyn pari oli R-truth ja McIntyren Jack Swagger. Seuraavan viikon SmackDownissa McIntyre hakkasi Hardyn uudelleen. Tämän johdosta SmackDownin toimitusjohtaja Theodore Long erotti McIntyren ohjelmasta ja samalla vei tältä samalla tämän Intercontinental-mestaruuden. McIntyre kuitenkin palasi SmackDowniin WWE:n hallituksen puheenjohtaja Vince McMahonin kirjoittaman nootin kanssa, jonka mukaan McIntyre oli taas WWE:n palkkalistoilla, sai mestaruustittelinsä takaisin ja ettei McIntyreä voi erottaa ilman McMahonin lupaa. Over the Limit 2010 -tapahtumassa Hardy kävi McIntyren kimpuun heti, kun McIntyre oli hävinnyt vyönsä ottelussa Kofi Kingstonia vastaan. Tämän seurauksena McMahon hyllytti Hardyn SmackDownista ja seuraavalla viikolla McIntyrellä oli uusi kirje McMahonilta, jonka mukaan Hardyn hyllytys laajennettiin kaikkiin WWE:n ohjelmiin. 15. lokakuuta 2010 WWE ilmoitti että Matt Hardy on vapautettu sopimuksesta WWE:n kanssa.

TNA 2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matt teki TNA-debyyttinsä 9. tammikuuta 2011 Genesis PPV:ssä. Rob Van Damilla oli tapahtumassa ottelu tuntematonta vastustajaa vastaan, mutta illan aikana vihjailtiin vastustan olevan TNA World Heavyweight Champion Jeff Hardy. Ottelun alkaessa alkoi soimaan tuntematon musiikki ja kehään asteli uudistunut Matt Hardy. Ottelu päättyi Matt Hardyn voittoon. Voitto oli epäpuhdas, koska Van Damin jalka oli peittovaiheessa köyden alla.

Painiliikkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Lopetusliikkeet
  • (ice peak) käytetty tnawrestling:issä
  • Scar (Double underhook with bodyscissors) – Independent circuit; 2005
  • Twist of Fate
 • Nimikkoliikkeet
  • Corner clothesline followed by a running bulldog
  • Corner powerbomb
  • Diving elbow drop, joskus polvillaan olevan vastustajan päähän
  • Diving leg drop
  • Forearm smash
  • Inverted DDT
  • Moonsault
  • Northern Lights suplex
  • Ricochet (Belly to back suplex lift transitioned into an elbow drop to the opponent's midsection) – 2003
  • Russian legsweep
  • Side Effect (Wrist–lock sitout side slam)
  • Splash Mountain (Sitout crucifix powerbomb)

Mestaruudet ja saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • National Championship Wrestling
  • NCW Heavyweight Championship (1 kerran)
 • New England Wrestling Alliance
  • NEWA Championship (1 kerran)
 • New Frontier Wrestling Association
  • NFWA Championship (1 kerran)
  • NFWA Tag Team Championship (1 kerran) – Venomin kanssa
 • Pro Wrestling Illustrated
  • PWI Feud of the Year (2005) Edgeä ja Litaa vastaan
  • PWI Match of the Year (2000) Jeff Hardyn kanssa Dudley Boyzia ja Edgeä ja Christiania vastaan vuoden 2000 WrestleManiassa
  • PWI Match of the Year (2001) Jeff Hardyn kanssa Dudley Boyzia ja Edgeä ja Christiania vastaan vuoden 2001 WrestleManiassa
  • PWI Tag Team of the Year (2000) Jeff Hardyn kanssa
  • PWI listasi Hardyn 17:ksi 500 parhaan singles-painijan joukkoon PWI 500:ssa vuonna 2003

Paininimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matt Hardy WrestleManiaX8:ssa
 • Matt Hardy (Nykyinen)
 • High Voltage
 • Surge
 • The Angelic Diablo
 • Matt Hardy Version 1.0
 • Ignis Fatuus
 • Grim Reaper
 • Executioner
 • Evil Knieval
 • White Cheetah

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]