Billy Graham (showpainija)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Billy Graham vuonna 2008

Eldridge Wayne Coleman (7. kesäkuuta 194317. toukokuuta 2023)[1] oli yhdysvaltalainen showpainija ja kehonrakentaja. Hänet tunnettiin parhaiten kehänimellä ”Superstar” Billy Graham. Hän oli 1970-luvun lopulla showpainin tunnetuimpia esiintyjiä, jolloin hän oli mukana Vincent J. McMahonin WWWF:ssä. Graham tunnettiin erityisesti kehonrakentajan ulkonäöstä, räikeästä pukeutumisesta, värjätyistä hiuksista ja parrasta sekä karismaattisesta esiintymisestä. Monet myöhemmät esiintyjät ovat ottaneet Grahamilta vaikutteita. Tällaisia ovat olleet muun muassa Triple H, Scott Steiner, Hulk Hogan ja Jesse Ventura, otti hänestä vaikutteita.[2][3]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eldridge Wayne Coleman syntyi Phoenixissa 1943, ja hän aloitti kehonrakennuksen jo nuorena. Hän pääsi muun muassa suositun Muscle & Fitness -lehden kanteen.[2]

Ammattilaispainiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

World Wide Wrestling Federation (1975-1978)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graham vuonna 1975

Coleman lähti 1969 mukaan showpainiin ja otti käyttöön nimen Billy Graham kunnianosoituksena samannimiselle evankelistalle. Aluksi Graham oli mukana Stu Hartin Stampede Wrestlingissä. Hän lisäsi nimeensä etuliitteen Superstar liityttyään Verne Gagnen American Wrestling Associationiin.[2]

Graham debytoi World Wide Wrestling Federationissa vuonna 1975 The Grand Wizard managerinaan. 30. huhtikuuta 1977 Graham sai WWWF:n mestaruuden päihittämällä sen aikaisen mestarin Bruno Sammartinon. Billy hallitsi maailmanmestaruutta 296 päivää, mikä on myös pisin hallintoaika, ”heel” maailman mestarille, joka on voittanut yhden maailmanmestaruuden.

WWF-painija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graham paini hallintoajallaan ympäri Yhdysvaltoja ja jopa Japanissa asti. Hän kohtasi tunnettuja haastajia ja entisiä mestareita kuten: Bruno Sammartino, Dusty Rhodes, Pedro Morales, Don Muraco ja Mil Mascaras. Erään Grahamin tunnetuimman ottelun hän paini vuonna 1977 Miamissa, Floridassa Harley Racea vastaan (silloinen NWA World Heavyweight Mestari). Ottelu oli molempien maailmanmestaruuksista, mutta ottelu päättyi, kun tunnin aika-raja päättyi. 20. helmikuuta 1978 Billy hävisi tittelinsä Bob Backlundille. Graham kilpaili vuoden 1980 maailman vahvin mies kilpailussa, missä hän sijoittui seitsemänneksi. Tässä tapahtumassa hän myös loukkaantui.

Graham ehdotti Vincent K. McMahonille, että Ivan Koloff kääntyisi Billya vastaan, mikä tekisi hänestä fanien suosikin. McMahon kieltäytyi, koska hän ja moni muu näkivät Grahamin heelinä.

Yksi Grahamin muistetuimpia feudejaan mestarina oli Dusty Rhodesia vastaan, mikä huipentui "Texas Bullrope" otteluun. Pian feudin loputtua Graham jätti WWWF:n. WWWF:n pääareenalla Madison Square Gardenilla, Grahamin ansiosta kahdestakymmenestä show’sta yhdeksäntoista show’ta oli myyty loppuun, eli 95 %. Tämä on helposti korkein saavutus yhtiön koko historian aikana.

Graham palasi nyt uudelleen nimettyyn World Wrestling Federationiin vuonna 1982. Grahamilla oli palatessaan uusi ”look”: kalju ja viikset.

Pian hän haastoi Bob Backlundin WWF Mestaruudesta, mutta ei koskaan sitä voittanut toistamiseen. Reaktiona tähän Graham rikkoi Backlundin mestaruusvyön lähes kahteen kappaleeseen. Eikä kauankaan, kun hän lähti WWF:stä.

National Wrestling Alliance ja paluu WWF:ään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Championship Wrestling from Floridassa Graham oli Kevin Sullivanin Army of Darkness -ryhmän jäsen ja sitten vihollinen. Graham vietti vähän aikaa Jim Crockett Promotionsissa, missä hän työskenteli Paul Jonesille hänen Jimmy Valiant feudin ajan. Graham myös palasi entiseen ”lookiinsa”. Tätä lookia on käyttänyt mm. Hulk Hogan ja Scott Steiner. Graham vietti myös vähän aikaa American Wrestling Assocationissa.

Graham palasi WWF:ään vielä kerran vuonna 1986 ”kannattajien suosikkina”. Graham ei ehtinyt esiintyä kauan, kun steroidit alkoivat kuluttaa hänen kehoaan. Hän palasi 1987 vuoden puolivälillä ja aloitti feudin Butch Reedin kanssa muutaman kuukauden ajaksi, kunnes hänellä ilmeni lonkka- ja nilkkavaivoja. One Man Gang lopetti hänen aktiivisen uransa. Tämän jälkeen Grahamista tuli Don Muracon ”manageri”. Grahamin piti alun perin otella ensimmäisessä Survivor Seriesissa, mutta Don Muraco paikkasi hänet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Superstar” Billy Graham on kuollut – Iltalehti
  2. a b c Abid Rahman: Superstar Billy Graham, Influential Pro Wrestler, Dies at 79 The Hollywood Reporter. 17.5.2023. The Hollywood Reporter, LLC. Viitattu 18.5.2023. (englanniksi)
  3. Bruce Haring: ‘Superstar’ Billy Graham Dies: Wrestling Legend Was 79 Deadline. 17.5.2023. Viitattu 18.5.2023. (englanniksi)