Yoshi Touch & Go

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yoshi Touch & Go
Yoshi Touch & Go.jpg
Kehittäjä Nintendo EAD Group No. 4
Julkaisija Nintendo
Ohjaaja Hiroyuki Kimura
Tuottaja Takashi Tezuka
Säveltäjä(t) Asuka Ota
Toru Minegishi
Julkaisupäivä JP 27. tammikuuta 2005
NA 14. maaliskuuta 2005
EU 6. toukokuuta 2005
Lajityyppi Tasohyppely, pulmapeli
Pelimuoto Yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ACB: G
CERO: A
ESRB: E
PEGI: 3+
Alusta Nintendo DS
Jakelualusta Pelikasetti
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Yoshi Touch & Go on Nintendon kehittämä tasohyppelypeli joka julkaistiin Japanissa 27. tammikuuta, Amerikassa 14. maaliskuuta ja Euroopassa 6. toukokuuta 2005 Nintendo DS-konsolille. Sen päähahmot ovat Yoshi sekä vauva-Mario, kuten Yoshi's Islandissakin. Peli on toteutettu 2D-grafiikalla.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yoshi Touch & Go -pelissä pelaajan täytyy läpäistä 5 erilaista moodia joista ensimmäisenä on avoinna "Score Attack" ja "Marathon"-moodit joissa molemmissa täytyy peliin ohjelmoidut ennätykset saada rikottua, kun pelaaja on rikkonut molemmissa moodeissa ennätykset, hän avaa "Time Attack" ja "Challenge mode"-moodit, kun pelaaja on saanut näissäkin rikottua ennätyksen hän avaa "Balloon Trip"-moodin.

Pelaajan täytyy jokaisessa moodissa ohjata ensin vauva-Mariolla ja sen jälkeen Yoshilla. Ensin kun ohjataan vauva-Mariolla, pelaajan täytyy auttaa häntä laskeutumaan turvallisesti taivaalta maan kamaralle pudottuaan haikaran kantopussista josta myös putosi "Challenge mode"-moodissa Magikoopan apureilta pelastettava vauva-Luigi, pelaajan ohjatessa vauva-Mariota hän voi välttää kaikenlaisiin vihollisiin osumisia vetämällä vauva-Marion alle tai eteen pilvivanoja joiden avulla pelaaja voi kerätä myös kolikoita, vauva-Mariolla on putoamisen alkaessa kolme ilmapalloa jotka pitävät hänen putoamisvauhdin hiljaisena, mutta jos vauva-Mario osuu viholliseen, yksi hänen palloistaan poksahtaa pelaaja voi myös tappaa vihollisia piirtämällä kuplan niiden ympärille jonka jälkeen viholliset muuttuvat kuplan sisällä kolikoiksi jotka täytyy sen jälkeen siirtää vauva-Mariota päin jotta ne hyväksytään kerätyiksi kolikoiksi, pelaaja ei voi kuitenkaan tappaa kyseisellä tekniikalla piikikkäitä vihollisia, parissa moodissa pelaajalla tulee vastaan vauva-Marion osuuksilla supertähtiä jotka tekevät vauva-Mariosta Supervauvan joka voi tuhota myös piikikkäitä vihollisia.

Vauva-Marion pudottua taivaalta melkein maan kamaralle, hän jää jokaisessa moodissa ilmapalloistaan kiinni palmuihin, kunnes Yoshi tulee paikalle ja samaan aikaan vauva-Marion pallot poksahtavat ja Yoshi ottaa hänet vastaan tehden turvallisen alastulon, tämän jälkeen näytetään aina moodille perinteinen juttu ylänäytössä jota Yoshin täytyy välttää saamasta heitä kiinni tai jota hänen täytyy auttaa jollain tavalla, kuten Score Attack-moodissa siinä näkyy vauva-Mariota etsivä haikara jolle vauva-Mario täytyy palauttaa. Yoshilla ohjatessa pelaajan täytyy välttää vihollisiin osumista ja yksikin vihollisen osuma Yoshiin tietää pelin päättymistä. Yoshi voi ylittää rotkoja ja muita vaaroja piirtämällä pilvivanoja hänen eteen tai alle, tällä kertaa pelaaja ei voi tappaa vihollisia piirtämällä heidät pallon sisään vaan hänen täytyy tappaa heitä Yoshi-munilla joita on eri määrä erivärisillä Yosheilla ja sen väri määräytyy aina sen mukaan kuinka monta kolikkoa pelaaja on kerännyt vauva-Marion osuudella, Yoshi voi heittää munan koskettamalla jotain kohtaa kosketusnäytössä ja siihen suuntaan Yoshi heittää aina munan missä suunnassa Yoshista se kosketuskohta on. Pelaajalla tulee Yoshin osuuksilla vastaan joka moodissa erilaisia hedelmiä joista saa kerättyä munia, jokainen hedelmä on eri arvoinen, sillä mm. omenasta pelaaja saa yhden munan ja vesimelonista 10 munaa. Yoshin osuuksilla pelaaja kohtaa muutamia muitakin avusteita, kuten parissa moodissa hän kohtaa mm.Super Mario Bros 2-peleissä kohdattavia POW-laatikoita joihin munan osuessa kaikki osumishetkellä näytöllä näkyvät viholliset tuhoutuvat. Pelin erikoisiin ominaisuuksiin kuuluu myös se että kun pelaaja on Marathon-moodissa saanut osuttua munilla sataan viholliseen niin sitten hänellä tulee vastaan Supertähti johon koskettaessa Yoshin tilalle tulee vauva-Mario Supervauva-muodossa jolla pelaaja voi hetken aikaa juosta ja heittää munia vihollisiin.

Peli sisältää myös moninpelitilan jossa pelaajan täytyy pudota vauva-Mariolla taivaasta maahan ennen vastustajapelaajaa. Moninpelissä alempi näyttö näyttää pelaajan oman hahmon etenemisen kun taas ylempi näyttää vastuksen, pelaaja voi hidastaa vastustajan etenemistä viskomalla piikikkäitä vihollisia vastustajan näyttöä kohti.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimittaja Hiroyuki Kimuran ja suunnitelija Keizo Ohtan kertomien tietojen mukaan peli suunniteltiin ensin kehitettäväksi Nintendo GameCubelle jolle se oltaisiin kehitetty nimellä "Balloon Trip".[1] Pelin demo näytettiin ensimmäisen kerran E3 2004-messuilla jossa se sai paljon positiivisia kehumisia. Tämän jälkeen Nintendon toimittajat vahvistivat projektin. Shigeru Miyamoto harkitsi ensin sitä että peli voitaisiin kehittää isommalle alustalle kuin Nintendo DS-konsolille.[2] Yoshi Touch & Go-pelin tuotti Takashi Tezuka ja johtaja Hiroyuki Kimura. Pelin musiikit kehitti Kazumi Totaka, Asuka Ota ja Toru Minegishi. Vauva-Marion ja vauva-Luigin ääninäyttelijänä toimi Charles Martinet, kun taas Yoshien äänet hoiti Totaka,[3] sisältäen hänen tekemän 19-nuotin kappaleen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli vastaanotettiin melko positiivisin arvosanoin joskaan ei niin positiivisilla kuin edeltäjäpelit koko Yoshi-pelisarjassa kuten Super Mario World 2: Yoshi's Island. Peli sai IGN:ltä arvosanaksi 7.7/10[4] GameSpot taas antoi sille arvosanaksi 7.5/10.[5] Craig Harris IGN:ltä sanoi että "se muistuttaa erittäin paljon alkuperäisintä Yoshi-peliä toisin kuin muut aiemmat Yoshi-sarjan pelit".[6] Hän kommentoi varsinkin moninpelitilaa ja antoi pelille arvosanaksi 8.8/10. Peli voitti IGN:n Editor's Choice palkinnon 11. maaliskuuta 2005.[7] Jotkut arvostelijat kuitenkin kritisoi peliä sen löyhästä tarinasta ja helposta pelattavuudesta.[8][9] Peli sai kritisointia myös sen hinnasta joka oli joidenkin arvostelijoiden mielestä liian kallis.[10] Yoshi Touch & Go-peliä myytiin noin vuoden aikana Japanissa yhteensä 197 337 kappaletta.[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivunloppuun tulevien vaakanavigaatiomallineiden tekemiseen.

Mallineen parametrit
Parametri Kuvaus Tyyppi Oletus Tila
Avattavuus avattavuus ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Aihe aihe ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Kuva kuva ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Lisätyylit lisätyylit ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Otsikko otsikko Otsikko unknown tyhjä pakollinen
Sijoitus sijoitus ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Oletus oletus ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Header header ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R1 r1 Ensimmäisen alikohdan otsikko unknown tyhjä valinnainen
C1 c1 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L1 l1 Ensimmäisen alikohdan sisältö unknown tyhjä valinnainen
R2 r2 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C2 c2 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L2 l2 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R3 r3 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C3 c3 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L3 l3 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R4 r4 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C4 c4 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L4 l4 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R5 r5 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C5 c5 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L5 l5 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R6 r6 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C6 c6 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L6 l6 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R7 r7 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C7 c7 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L7 l7 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R8 r8 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C8 c8 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L8 l8 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R9 r9 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C9 c9 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L9 l9 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R10 r10 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C10 c10 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L10 l10 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R11 r11 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C11 c11 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L11 l11 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R12 r12 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C12 c12 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L12 l12 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R13 r13 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C13 c13 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L13 l13 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R14 r14 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C14 c14 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L14 l14 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R15 r15 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C15 c15 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L15 l15 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R16 r16 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C16 c16 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L16 l16 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R17 r17 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C17 c17 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L17 l17 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R18 r18 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C18 c18 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L18 l18 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Footer footer ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen