Yoshi Touch & Go

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yoshi Touch & Go
Kehittäjä Nintendo EAD Group No. 4
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo eShop
Ohjaaja Hiroyuki Kimura
Tuottaja Takashi Tezuka
Säveltäjä Asuka Ota
Toru Minegishi
Pelisarja Yoshi
Julkaistu
  • JP 27. tammikuuta 2005
  • NA 14. maaliskuuta 2005
  • EU 6. toukokuuta 2005
Lajityyppi Tasohyppely, pulmapeli
Pelimuoto Yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ACB: G
CERO: A
ESRB: E Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 3
Alusta Nintendo DS
Jakelumuoto pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Yoshi Touch & Go on Nintendon kehittämä tasohyppelypeli, joka julkaistiin vuonna 2005 Nintendo DS-konsolille. Sen päähahmot ovat Yoshi sekä vauva-Mario, kuten Yoshi's Islandissakin. Peli on toteutettu 2D-grafiikalla.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yoshi Touch & Go -pelissä pelaajan täytyy läpäistä 5 erilaista moodia joista ensimmäisenä on avoinna "Score Attack" ja "Marathon"-moodit joissa molemmissa täytyy peliin ohjelmoidut ennätykset saada rikottua, kun pelaaja on rikkonut molemmissa moodeissa ennätykset, hän avaa "Time Attack" ja "Challenge mode"-moodit ja kun pelaaja on saanut näissäkin rikottua ennätyksen, hän avaa "Balloon Trip"-moodin.

Pelaajan täytyy jokaisessa moodissa ohjata ensin vauva-Mariolla ja sen jälkeen Yoshilla. Ensin kun ohjataan vauva-Mariolla, pelaajan täytyy auttaa häntä laskeutumaan turvallisesti taivaalta maan kamaralle pudottuaan haikaran kantopussista, josta myös putosi "Challenge mode" -moodissa Magikoopan apureilta pelastettava vauva-Luigi. Pelaajan ohjatessa vauva-Mariota hän voi välttää kaikenlaisiin vihollisiin osumisia vetämällä vauva-Marion alle tai eteen pilvivanoja, joiden avulla pelaaja voi kerätä myös kolikoit. Vauva-Mariolla on putoamisen alkaessa kolme ilmapalloa, jotka pitävät hänen putoamisvauhdin hiljaisena, mutta jos vauva-Mario osuu viholliseen, yksi hänen palloistaan poksahtaa. Pelaaja voi myös tappaa vihollisia piirtämällä kuplan niiden ympärille, jonka jälkeen viholliset muuttuvat kuplan sisällä kolikoiksi, jotka täytyy sen jälkeen siirtää vauva-Mariota päin, jotta ne hyväksytään kerätyiksi kolikoiksi. Pelaaja ei voi kuitenkaan tappaa kyseisellä tekniikalla piikikkäitä vihollisia. Parissa moodissa pelaajalla tulee vastaan vauva-Marion osuuksilla supertähtiä, jotka tekevät vauva-Mariosta Supervauvan, joka voi tuhota myös piikikkäitä vihollisia.

Vauva-Marion pudottua taivaalta melkein maan kamaralle hän jää jokaisessa moodissa ilmapalloistaan kiinni palmuihin, kunnes Yoshi tulee paikalle ja samaan aikaan vauva-Marion pallot poksahtavat ja Yoshi ottaa hänet vastaan tehden turvallisen alastulon. Tämän jälkeen näytetään aina moodille perinteinen juttu ylänäytössä, jota Yoshin täytyy välttää saamasta heitä kiinni tai jota hänen täytyy auttaa jollakin tavalla. Esimerkiksi Score Attack -moodissa näkyy vauva-Mariota etsivä haikara, jolle vauva-Mario täytyy palauttaa. Yoshilla ohjatessa pelaajan täytyy välttää vihollisiin osumista ja yksikin vihollisen osuma Yoshiin tietää pelin päättymistä. Yoshi voi ylittää rotkoja ja muita vaaroja piirtämällä pilvivanoja eteen tai alle. Tällä kertaa pelaaja ei voi tappaa vihollisia piirtämällä heidät pallon sisään, vaan hänen täytyy tappaa heitä Yoshi-munilla, joita on eri määrä erivärisillä Yosheilla. Munan väri määräytyy aina sen mukaan, kuinka monta kolikkoa pelaaja on kerännyt vauva-Marion osuudella. Yoshi voi heittää munan koskettamalla jotain kohtaa kosketusnäytössä ja Yoshi heittää aina munan sinne, missä suunnassa Yoshista kosketuskohta on. Pelaajalla tulee Yoshin osuuksilla vastaan joka moodissa erilaisia hedelmiä, joista saa kerättyä munia. Jokainen hedelmä on arvoltaan erilainen, esimerkiksi omenasta pelaaja saa yhden munan ja vesimelonista 10 munaa. Yoshin osuuksilla pelaaja kohtaa muutamia muitakin avusteita, kuten parissa moodissa myös Super Mario Bros 2 -peleissä kohdattavia POW-laatikoita, joihin munan osuessa kaikki osumishetkellä näytöllä näkyvät viholliset tuhoutuvat. Pelin erikoisiin ominaisuuksiin kuuluu myös, että kun pelaaja on Marathon-moodissa saanut osuttua munilla sataan viholliseen, niin hänen vastaansa tulee Supertähti, johon koskettaessa Yoshin tilalle tulee vauva-Mario Supervauva-muodossa. Sillä pelaaja voi hetken aikaa juosta ja heittää munia vihollisiin.

Peli sisältää myös moninpelitilan, jossa pelaajan täytyy pudota vauva-Mariolla taivaasta maahan ennen vastustajapelaajaa. Moninpelissä alempi näyttö näyttää pelaajan oman hahmon etenemisen, kun taas ylempi näyttää vastuksen. Pelaaja voi hidastaa vastustajan etenemistä viskomalla piikikkäitä vihollisia vastustajan näyttöä kohti.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimittaja Hiroyuki Kimuran ja suunnittelija Keizo Ohtan kertomien tietojen mukaan peli suunniteltiin ensin kehitettäväksi Nintendo GameCubelle, jolle se oltaisiin kehitetty nimellä "Balloon Trip".[1] Pelin demo näytettiin ensimmäisen kerran E3 2004 -messuilla, jossa se sai paljon positiivista palautetta. Tämän jälkeen Nintendon toimittajat vahvistivat projektin. Shigeru Miyamoto harkitsi ensin, että peli voitaisiin kehittää isommalle alustalle kuin Nintendo DS-konsolille.[1] Yoshi Touch & Go -pelin tuottivat Takashi Tezuka ja johtaja Hiroyuki Kimura. Pelin musiikit kehittivät Kazumi Totaka, Asuka Ota ja Toru Minegishi. Vauva-Marion ja vauva-Luigin ääninäyttelijänä toimi Charles Martinet, kun taas Yoshin äänet hoiti Totaka,[2] mukaan lukien hänen tekemänsä 19-nuotin kappaleen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli vastaanotettiin melko positiivisin arvosanoin, joskaan ei niin positiivisilla kuin edeltäjäpelit koko Yoshi-pelisarjassa, kuten Super Mario World 2: Yoshi's Island. Peli sai IGN:ltä arvosanaksi 7.7/10[3] GameSpot taas antoi sille arvosanaksi 7.5/10.[4] Craig Harris IGN:ltä sanoi, että "se muistuttaa erittäin paljon alkuperäisintä Yoshi-peliä toisin kuin muut aiemmat Yoshi-sarjan pelit".[5] Hän kommentoi varsinkin moninpelitilaa ja antoi pelille arvosanaksi 8.8/10. Peli voitti IGN:n Editor's Choice palkinnon 11. maaliskuuta 2005.[6] Jotkut arvostelijat kuitenkin kritisoivat peliä sen löyhästä tarinasta ja helposta pelattavuudesta.[7][8] Peli sai kritiikkiä myös hinnastaan, joka oli joidenkin arvostelijoiden mielestä liian korkea.[9] Yoshi Touch & Go -peliä myytiin noin vuoden aikana Japanissa yhteensä 197 337 kappaletta.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Making of Yoshi Touch & Go n-sider.com. Arkistoitu 15.2.2006. Viitattu 23.11.2011.
  2. Yoshi Touch & Go Credits n-sider.com. Arkistoitu 15.11.2006. Viitattu 23.11.2011.
  3. Yoshi Touch & Go "IGN" ds.ign.com.
  4. Yoshi Touch & Go "GameSpot" gamespot.com.
  5. Yoshi Touch & Go Review ds.ign.com.
  6. IGN Editors' Choice Games ds.ign.com. Arkistoitu 14.3.2007. Viitattu 22.11.2011.
  7. Yoshi Touch & Go "USA Today" usatoday.com.
  8. Yoshi Touch & Go Review "eToychest" etoychest.org.
  9. Yoshi Touch & Go Reader Reviews rr.ds.ign.com. Arkistoitu 13.9.2006. Viitattu 22.11.2011.
  10. 100 Biggest Sellers On DS In Japan kotaku.com.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]