Taylor Swift

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Taylor Swift
Swift performs in St. Louis, Missouri in 2013.jpg
Taylor Swift vuonna 2013
Syntynyt 13. joulukuuta 1989 (ikä 25)
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu Wyomissing, Pennsylvania, USA
Aktiivisena 2006
Tyylilajit country, pop rock, pop
Ammatit laulaja, lauluntekijä, näyttelijä
Soittimet laulu, kitara, piano, ukulele, banjo
Levy-yhtiöt Big Machine, Universal Music Group
Kotisivut www.taylorswift.com
Nimikirjoitus


TaylorSwift Signature.svg


Taylor Alison Swift (s. 13. joulukuuta 1989 Wyomissing, Pennsylvania, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen country- ja poplaulaja, lauluntekijä, kitaristi ja näyttelijä. Hänen albumeitaan on myyty maailmanlaajuisesti yli 26 miljoonaa kappaletta.[1] Swift on tunnettu tarinallisista lyriikoistaan, joissa hän käsittelee usein ihmissuhteitaan ja muuta elämäänsä.

Swift julkaisi ensimmäisen albuminsa Taylor Swift 16-vuotiaana vuonna 2006. Albumin singlet "Tim McGraw" ja "Our Song" menestyivät countrylistoilla Yhdysvalloissa. Swiftin seuraava albumi "Fearless" voitti neljä Grammy-palkintoa.[2] Singlet "Love Story" ja "You Belong With Me" menestyivät sekä country- että popmusiikin listoilla Yhdysvalloissa. Vuonna 2010 Swift julkaisi kolmannen albuminsa Speak Now. Albumin single "Mean" voitti kaksi Grammy-palkintoa.[3] Vuonna 2012 julkaistu albumi Red lisäsi Swiftin suosiota kansainvälisesti. Singlet "We Are Never Ever Getting Back Together" ja "I Knew You Were Trouble" nousivat listoille useissa maissa.

Swiftin viides albumi 1989 julkaistiin lokakuussa 2014. Se myi Yhdysvalloissa ensimmäisellä viikollaan yli 1,2 miljoonaa kappaletta, mikä on suurin myyntimäärä albumille sitten vuoden 2002. Swift on sen myötä ensimmäinen artisti, jonka kolme albumia ovat myyneet Yhdysvalloissa yli miljoona levyä viikossa.[4] Albumin ensimmäinen single "Shake It Off" ylsi Billboard Hot 100 -listan kärkeen ja oli siellä yhteensä neljä viikkoa. Myös albumin toinen single, "Blank Space", nousi listan kärkeen, ja Swift on ensimmäinen naisartisti, jonka single syrjäytti saman artistin edellisen singlen kärkisijalta.[5]

Laulajanuransa lisäksi Swift on näytellyt elokuvissa Ystävänpäivä ja Lorax.[6][7] Hän on vieraillut televisiosarjassa C.S.I.[8] Swift on tehnyt hyväntekeväisyystyötä muun muassa lasten taideopetuksen, katastrofirahastojen ja lastensairaaloiden tueksi. Vuonna 2012 hän julkaisi hyväntekeväisyyssinglen "Ronan", jonka tuotto lahjoitettiin syöpäjärjestölle.[9]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taylor Swift syntyi Wyomissingin kaupungissa Pennsylvanian osavaltiossa. 14 vuoden iässä hän muutti Nashvilleen toteuttaakseen musiikkihaaveensa. Swiftin isoäiti, oopperalaulaja Marjorie Finlay[10], oli yksi hänen inspiraationsa lähteistään hänen ollessaan nuori. Kymmenenvuotiaana Swift alkoi esiintyä kotikaupungissaan gilanossa laulamalla karaokekilpailuissa ja festivaaleilla. Vuotta myöhemmin hän matkusti Nashvilleen, Tennesseehen toivoen levytyssopimusta, ja muutaman vuoden kuluttua koko Swiftin perhe muutti Tennesseehen pysyvästi. Vielä tuolloin Swift ei saanut levytyssopimusta, vaikka hän lähettikin demonsa moneen levy-yhtiöön. Hän kuitenkin päätti olla lannistumatta kielteisistä palautteista.

9-vuotiaana Swift sai ensimmäisen kitaransa, mutta hänen sormet olivat vielä tuolloin liian pienet soittamaan. 12-vuotiaana hän alkoi tehdä omia kappaleitaan. Ensimmäinen hänen kirjoittamansa kappale oli nimeltään "Lucky You", ja se syntyi hänen ollessaan 13-vuotias. Swiftin kappaleet kertoivat tavallisista teini-ikäisten asioista, kuten rakkaudesta ja ystävistä. Vuonna 2003 ollessaan 14-vuoden ikäinen, Swift esiintyi Blue Bird nimisessä ravintolassa, missä Scott Borchetta huomasi hänet ja tarjosi levytyssopimusta.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2006–2007: Ensimmäinen albumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swift esiintymässä vuonna 2007.

Swift julkaisi esikoissinglensä "Tim McGraw" vuonna 2006. Albumi Taylor Swift julkaistiin Yhdysvalloissa saman vuoden lokakuussa. Swift osallistui jokaisen albumin kappaleen kirjoittamiseen ja teki osan niistä kokonaan itse. Albumi sijoittui Billboard 200 -listan 19. sijalle ja myi 39 000 kappaletta ensimmäisen viikon aikana. Singlen musiikkivideo oli ensimmäisellä sijalla CMT's video charts -listalla. Swift voitti samalla videollaan myös CMT Music Awardin kategoriassa "Vuoden läpimurtovideo".

21. elokuuta 2007 Swift esiintyi America's Got Talent -kilpailun finaalissa. Toinen Taylor Swift -albumilta lohkaistu single "Teardrops on My Guitar" julkaistiin 24. helmikuuta 2007 Yhdysvalloissa. Single sijoittui hyvin listoilla ja Swift voitti palkinnon sanoituksistaan.

7. marraskuuta 2007 Swift voitti vuoden 2007 CMA Horizon Awardin ja esitti livenä myös kappaleensa "Our Song", josta tulikin kolmas albumilta julkaistu singlekappale. "Our Song" vietti kuusi viikkoa Country-listojen ykkösenä sekä sijoittui sijalle 16 Billboard Hot 100 -listalla ja sijalle 24 Billboard Pop 100 -listalla. Swift teki myös EP-mittaisen joulualbumin Sounds of the Season: The Taylor Swift Holiday Collection, joka julkaistiin 16. lokakuuta 2007. Albumi ei kuitenkaan menestynyt esikoisalbumin veroisesti. Albumi sisälsi jouluklassikkoja, kuten "Last Christmas", mutta myös Swiftin itse kirjoittamia kappaleita. Swift ansaitsi vuoden 2008 Grammy-palkintoehdokkuuden kategoriassa "Paras uusi artisti", mutta palkinnon korjasi itselleen Amy Winehouse. Swiftin menestynyt single "Picture to Burn" oli albumin neljäs single. Alkuvuodesta 2008 kappale sijoittui kolmannelle sijalle Billboard Country Chart -listalla.

Seuraavaksi julkaistiin single "Should've Said No". Kappale on viides ja viimeinen Swiftin single tämän debyyttialbumilta. Swift esitti kyseisen kappaleensa livenä 43. Annual Academy of Country Music Awards -palkintogaalassa.

Kesällä 2008 Swift julkaisi EP:nsä Beautiful Eyes. Levy myi 45 000 kopiota ensimmäisellä myyntiviikollaan ja sijoittui sijalle yksi Billboard Top Country Albums -listalla ja sijalle yhdeksän Billboard 200 -listalla. Swift oli myös MySpace-sivuston etsityin kuuluisuus vuonna 2008.

2008–2009: Fearless[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swift esiintymässä Fearless-kiertueella.

Swiftin toiseksi uusin levy Fearless julkaistiin 11. marraskuuta 2008 Yhdysvalloissa. Albumi sijoittui ensimmäiseksi Billboard 200 -albumilistalla. Sen ensimmäisenä singlenä julkaistiin kappale "Love Story". Singlestä tuli hitti sekä country- että poplistoilla. Kahdeksassa viikossa albumin julkaisun jälkeen Fearless myi yli 338 467 maksullista latausta, mikä teki kyseisestä albumista parhaiten myyneen countrylevyn koko lataushistoriassa.

Ensimmäisellä viikollaan Fearless-levyltä seitsemän kappaletta esiintyi Billboard Hot 100 -listalla, mikä teki Swiftistä ja Miley Cyrusista parhaat naissartistit ensimmäisellä viikollaan. "White Horse" sijoittui sijalle 13. Levyn kaikista kolmestatoista kappaleesta 11 on jo nähty Hot 100 -listalla.

Fearless albumilta toiseksi singleksi julkaistiin kappale "White Horse", mikä julkaistiin 8. joulukuuta 2008. "Forever & Always", yksi albumin kappaleista, kertoo Swiftin suhteesta Joe Jonasin kanssa. Albumi oli myös ensimmäinen naisen tekemä albumi koko countryhistoriassa, joka on pysynyt kahdeksan viikkoa Billboard 200 -listalla.

Seuraavaksi julkaistiin kolmas single levyltä, joka kantaa nimeä "You Belong With Me". Kappaleesta tuli hitti. Albumit Fearless ja Taylor Swift sijoittuivat sijoille 1 ja 2 vuoden 2008 Kanadan countryalbumilistalla. .

10. tammikuuta 2009 Swift teki ensimmäisen musiikkivierasesiintymisensä tv-ohjelmassa Saturday Night Live. 8. helmikuuta 2009 Swift esitti kappaleensa "Fifteen" yhdessä Miley Cyrusin kanssa 51. Grammy-palkintogaalassa. Ellen DeGeneres Show'ssa näytettiin pieniä tapahtumia kulissien takana, joita Swift oli itse kuvannut, kuten esimerkiksi pätkä punaiselta matolta, pätkiä harjoituksista, pätkä live-esiintymisestä ja vapaa-ajasta kulissien takana.

Muita Swiftin julkaisemia kappaleita ovat muuan muassa "Crazier", jonka hän esitti elokuvassa Hannah Montana: The Movie. Elokuvassa Swift tekee cameo-roolin laulavana tyttönä ladossa. Kappale "Crazier" löytyy elokuvan Hannah Montana: The Movie soundtrackilta.

Swift esiintymässä vuoden 2009 MTV VMA -gaalassa.

Kesäkuussa 2009 Swift esitti kappaleen "Thug Story" yhdessä T-Painin kanssa CMT-musiikkipalkintogaalassa. Samana iltana hän voitti kaksi palkintoa: "Vuoden paras naismusiikkivideo" ja "Vuoden video". 14. heinäkuuta 2009 kerrottiin, että Swift tulee esiintymään vuoden 2009 MTV Video Music Awards (VMA) -gaalassa. "Olen todella innoissani että MTV ja VMA-gaala ovat kutsuneet minut esiintymään, koska luulen että tämän vuoden esitys tulee olemaan jotakin mitä he eivät ole tehneet koskaan ennen!" Swift kertoi. "MTV on ollut minulle hyvä enkä voisi olla enemmän innoissani tämän vuoden VMA-gaalasta."[11] Swift teki ensiesiintymisensä VMA-gaalassa Yhdysvalloissa 13. syyskuuta. VMA:t juonsi tänäkin vuonna Russell Brand.[11] Swift esiintyy Band Hero -pelissä hahmona, jolla ei kuitenkaan ole mahdollista pelata. Swift ilmoitti 6. syyskuuta 2009, että hän uudelleenjulkaisee Fearless-levynsä 27. lokakuuta 2009, mutta uudelleenpainos sisältää kuusi uutta kappaletta.

13. syyskuuta 2009 järjestettiin vuoden 2009 MTV Video Music Awards -gaala. Swift oli juuri noutamassa voittamaansa palkintoa lavalta ja puhumassa kiitospuhettaan, kun laulaja/räppäri Kanye West tuli lavalle ja otti mikrofonin Swiftin kädestä kertoakseen mielipiteensä Swiftin voitosta. Swift oli juuri voittanut palkinnon "Parhaan naisartistin video" musiikkivideostaan "You Belong With Me". West kertoi mielipiteensä, sanoen että Beyoncén videon "Single Ladies (Put a Ring on It)" olisi pitänyt voittaa kyseinen palkinto, joka siis oli ollut myös yhtenä ehdokkaana, väittäen että kyseinen musiikkivideo on "yksi parhaimmista videoista pitkiin aikoihin". Tämä sai yleisön buuaamaan ja reagoimaan negatiivisesti. Hän ojensi mikrofonin takaisin hämmästyneelle ja poissa tolaltaan olevalle Swiftille, joka ei sitten saanut tilaisuutta puhua puhettaan loppuun. Kun Beyoncé sitten voitti palkinnon kategoriassa "Vuoden paras video" musiikkivideostaan "Single Ladies (Put a Ring on It)", hän pyysi Swiftin lavalle ja antoi tälle mahdollisuuden puhua puheensa loppuun. Gaalassa Swift esitti kappaleensa "You Belong With Me", muttei tehnyt tätä sisällä ihmisten edessä vaan metroasemalla. Siitä hän siirtyi sisälle metroon, joka on täynnä musiikin tahtiin juhlivia ihmisiä. Live-esityksen lopussa Swift siirtyy ulos, mikä on täynnä ihmisiä, ja laulaa taksin katolla. Kanye pyysi Swiftiltä anteeksi aiheuttamaansa häiriötä. Hän pyysi anteeksi vielä kerran ollessaan haastattelussa The Jay Leno Show'ssa.

Vuoden 2010 Grammy-gaalassa Swift voitti neljä palkintoa.[12]

2010–2011: Speak Now[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swift Speak Now -kiertueella vuonna 2012.

Swift julkaisi kappaleen "Today Was a Fairytale" 19. tammikuuta 2010. Kyseinen kappale esiintyy elokuvan Ystävänpäivä soundtrack-levyllä, jossa Swift teki debyyttiesiintymisensä valkokankaalla. Elokuvassa hän esittää koulutyttöä, joka seurustelee Taylor Lautnerin näyttelemän hahmon kanssa. Kappale sijoittui sijalle 2 Billboard Hot 100 -listalla ja sijalle yksi Kanadan Hot 100 -listalla, joka teki siitä Swiftin ensimmäisen ensimmäiselle sijalle yltäneen singlen Kanadassa.

Hänen kolmas studioalbuminsa Speak Now ilmestyi loppuvuodesta 2010. Levy sisältää muun muassa singlet "Mine" ja "Back to December", ja yhteensä 14 kappaletta. Kappaleet käsittelevät rakkautta ja ystäviä, kuten muillakin albumeilla. Swift on kirjoittanut ja säveltänyt levyn kaikki kappaleet itse. Levy myi ensimmäisen viikon aikana 1 047 000 kappaletta. Levystä julkaistiin myös Deluxe Edition, joka sisältää kolme lisäkappaletta.

Albumin kuudennen kappaleen "Mean", Swift kertoi kirjoittaneensa vastaukseksi kaikille häntä kritisoineille. Ohjelmassa Storytellers: Taylor Swift, laulaja itse kertoi kirjoittaneensa laulun yhdestä tietystä kriitikosta, joka ei koskaan tuntunut hyväksyvän Swiftiä, ja tämä keksi aina jotain moitittavaa hänen esityksistään tai kappaleistaan. Laulu menestyi, ja voitti muun muassa kaksi arvostettua Grammy Awards palkintoa.

2012–2013: Red[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taylor Swift esittämässä hittikappalettaan We Are Never Ever Getting Back Together vuonna 2013.

Swiftin toistaiseksi uusin studioalbumi, Red, julkaistiin 22. lokakuuta. Albumi nousi iTunesin listaykköseksi 31 maassa ensimmäisen päivän aikana. Levyllä on 16 kappaletta, jotka ovat tyyliltään hiukan edellisistä albumeista poikkeavia. Sanoituksissaan Swift jatkaa samanlaisella linjalla kertoen elämästään ja suhteistaan. Levystä julkaistiin myös Deluxe Edition, joka sisälsi kaksi levyä, kolme uutta kappaletta ja kolme erilaista versiota kolmesta muusta tavallisella levyllä olleesta kappaleesta.

Ensimmäisenä singlenä levyltä julkaistiin "We Are Never Getting Back Together", jonka musiikkivideo keräsi nettisivusto YouTubessa ensimmäisen kahden kuukauden aikana yli 54 miljoonaa katselukertaa. Seuraavina julkaistut "Ronan" (joka ei kuitenkaan kuulunut "Red" albumille vaan julkaistiin singlenä), "Red", "Begin Again", "I Knew You Were Trouble" ja "State of Grace" nousivat kaikki vuorotellen iTunesin kymmenen ostetuimman kappaleen listalle Yhdysvalloissa.

Kyseinen albumi palkittiin muun muassa "Billboard Top Country Album of 2013" ja "Billboard Top 200 Album of 2013", "American Music Awards Favorite Country Album" ja "Canadian Country Music Association Top Selling Album of 2013" palkinnoilla.

Taylor kiersi Yhdysvallat, Kanadan, Australian, Uuden Seelannin, Iso Britannian, Saksan ja Aasian Red-maailmankiertueellaan.

2014– : 1989[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swift paljasti Yahoo Worldvide Livestreamissä 18. elokuuta 2014, että hänen seuraavan, viidennen studioalbuminsa nimeksi tulee 1989 hänen syntymävuotensa mukaan. Albumi julkaistiin 27. lokakuuta 2014. Sen tavallinen versio sisältää 13 kappaletta. Livestreamissä soitettiin ensimmäinen single kyseiseltä albumilta, popkappale ”Shake It Off”. Samassa tilaisuudessa julkaistiin myös kappaleen musiikkivideo. "Shake It Off" debytoi Billboard Hot 100-listan kärkisijalla, muodostuen Swiftin uran toiseksi kärkisijan saavuttaneeksi singleksi Yhdysvalloissa.[13]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taylor on ollut ehdolla eri palkintogaaloissa monta kertaa ja voittanut yli 200 palkintoa. Näistä seitsemän on Grammy-palkintoja.

 • American Music Awards 2010 -gaala: Paras naispuolinen kantriartisti [14]
 • Academy of Country Music Awards 2008 -gaala: Paras uusi naispuolinen artisti
 • Academy of Country Music Awards 2009 -gaala: Vuoden albumi (Fearless)
 • Academy of Country Music Awards 2009 -gaala: Crystal Milestone Award
 • Academy of Country Music Awards 2011 -gaala: Jim Reeves International Award
 • Academy of Country Music Awards 2011 -gaala: Vuoden viihdyttäjä
 • Academy of Country Music Awards 2012 -gaala: Vuoden viihdyttäjä
 • Grammy-Awards 2010 -gaala: Vuoden albumi (Fearless)
 • Grammy-Awards 2010 -gaala: Paras Countryalbumi (Fearless)
 • Grammy-Awards 2010 -gaala: Paras naispuolinen countryesitys (White horse)
 • Grammy-Awards 2010 -gaala: Paras Countrykappale
 • Grammy-Awards 2012 -gaala: Paras Country-sooloteos
 • Grammy-Awards 2012 -gaala: Paras Countrylaulu
 • Grammy-Awards 2013 -gaala: Paras visuaaliselle medialle kirjoitettu kappale
  Taylor Swift Hannah Montana -elokuvan ensi-illassa vuonna 2009.
 • MTV Europe Music Awards 2012 -gaala: Paras naisartisti
 • MTV Europe Music Awards 2012 -gaala: Paras live-esiintyjä
 • MTV Europe Music Awards 2012 -gaala: Paras look.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swiftin perheeseen kuuluu vanhempien (Scott ja Andrea Swift) lisäksi pari vuotta nuorempi pikkuveli Austin.

Swift on seurustellut laulaja Joe Jonasin,[15] näyttelijä Taylor Lautnerin[16],laulaja John Mayerin, näyttelijä Jake Gyllenhaalin [17] ja One Direction-bändiin kuuluvan Harry Stylesin kanssa. Usein väitetään Taylorin seurustelleen muun muassa Lucas Tillin ja Garrett Hedlundin kanssa, mutta huhut ovat osoittuneet vääriksi. Taylor on joutunut ottamaan vastaan kielteistä palautetta, ja sen takia hän on kertonut aina välillä joutuvansa sanomaan miespuolisille kavereilleen että "Varo, seisot vieressäni ja puhut minulle. Huomenna lehdissä väitetään että seurustelemme, kannattaa olla lukematta sitä roskaa, tiedän kokemuksesta."

Swift on ollut monien aikakauslehtien kannessa. Tunnetuimpia lehtiä ovat olleet Seventeen, Billboard, Women's Health ja CosmoGirl. Vuonna 2009 hän oli Teen Vogue-lehden kannessa. Maxim-lehti valitsi Swiftin 57. seksikkäimmäksi naiseksi vuonna 2008.

Swift soittaa kitaraa,banjoa, ukulelea ja pianoa. Lisäksi hän on lapsena soittanut harmonikkaa.

Talouslehti Forbesin mukaan Swift tienasi 57 miljoona dollaria vuonna 2012[18] ja 55 miljoonaa dollaria vuonna 2013.[19]

Hyväntekeväisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swift lahjoitti 100 000 dollaria (noin 76 000 euroa) Punaiselle ristille, mikä auttoi Iowan tulvan uhreja vuonna 2008. Swift lahjoitti myös tanssiaispukunsa, josta maksettiin 1 200 dollaria. Rahat annettiin hyväntekeväisyyteen.

Kun Swift oli syyskuussa 2009 esiintynyt BBC:n "Children in Need" -tapahtumassa, hän ilmoitti Sir Terry Woganille, että lahjoittaisi 13 000 Englannin puntaa hyväntekeväisyysjärjestölle. Swift lahjoitti syntymäpäivänään 13. joulukuuta 250 000 dollaria useisiin Yhdysvaltojen kouluihin, joiden kanssa hän oli ollut tekemisissä. Toukokuussa 2010 Swift lahjoitti 500 000 dollaria Tennesseen tulvan uhreille. Lisäksi Swift on lahjoittanut tavaroitaan myyntiin, jonka tuotto on jaettu eri tarkoituksiin, esimerkiksi syöpää sairastaville naisille. Vuonna 2012 hän kirjoitti kappeleen Ronan, joka kertoi 4-vuotiaasta pojasta joka kuoli syöpään. Laulun tuotot menivät hyväntekeväisyyteen.

Yhtye[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taylor Swiftin yhtye on pysynyt samana koko uran ajan, pieniä muutoksia lukuun ottamatta. Jotkut yhtyeen jäsenistä ovat mukana vain studioäänityksissä eivätkä esimerkiksi ole mukana kiertueilla. Swiftin yhtyeestä on lähtenyt kaksi jäsentä. Ben Clark (banjo) ja Emily Poe (viulu) ovat jättäneet yhtyeen.

Kokoonpano 2009–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Taylor Swift – laulu, kitara, piano
 • Grant Mickelson – kitara
 • Paul Sidoti – kitara
 • Mike Meadows – banjo, mandoliini, kitara, koskettimet, sello
 • Caitlin Evanson – viulu
 • Amos Heller – basso
 • Al Wilson – rummut

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Livealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tim McGraw (2006)
 • Teardrops on My Guitar (2007)
 • Our Song (2007)
 • I Heart Question Mark (promo) (2008)
 • Picture to Burn (2008)
 • Should've Said No (2008)
 • Change (promo) (2008)
 • Love Story (2008)
 • Breathe (ft. Colbie Caillat) (promo) (2008)
 • You're Not Sorry (promo) (2008)
 • White Horse (2008)
 • Crazier (promo) (2009)
 • You Belong with Me (2009)
 • Fifteen (2009)
 • Two Is Better Than One (Boys Like Girls ft. Taylor Swift) (2009)
 • American Girl (promo) (2009)
 • Half of My Heart (John Mayer ft. Taylor Swift) (2009)
 • Fearless (2010)
 • Today Was a Fairytale (promo) (2010)
 • Mine (2010)
 • Speak Now (promo) (2010)
 • Back to December (2010)
 • Mean (2011)
 • The Story of Us (2011)
 • Sparks Fly (2011)
 • Ours (2011)
 • If This Was a Movie (promo) (2011)
 • Superman (promo) (2011)
 • Safe And Sound (ft. The Civil Wars) (promo) (2011)
 • Eyes Open (2012)
 • Both of Us (B.o.B ft. Taylor Swift) (2012)
 • We Are Never Ever Getting Back Together (2012)
 • Ronan (2012)
 • Begin Again (2012)
 • I Knew You Were Trouble (2012)
 • State of Grace (promo) (2012)
 • 22 (2013)
 • Highway Don't Care (Tim McGraw ft. Taylor Swift & Keith Urban) (2013)
 • Everything Has Changed (ft. Ed Sheeran) (2013)
 • Red (2013)
 • The Last Time (ft. Gary Lightbody) (2013)
 • Sweeter than Fiction (2013)
 • Shake It Off (2014)
 • Out of the Woods (promo) (2014)
 • Welcome to New York (promo) (2014)

DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • CMT Crossroads: Taylor Swift and Def Leppard (2009)
 • Taylor Swift: Journey to Fearless (2011)
 • Speak Now: World Tour Live (CD/DVD) (2011)

Musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tim McGraw (2008)
 • Teardrops On My Guitar (2008)
 • Our Song (2008)
 • I'm Only Me When I'm with You (2008)
 • Picture to Burn (2008)
 • Change (2008)
 • Love Story (2009)
 • White Horse (2009)
 • The Best Day (2009)
 • You Belong With Me (2009)
 • Fifteen (2009)
 • Fearless (2010)
 • Mine (2010)
 • Back To December (2011)
 • Mean (2011)
 • The Story Of Us (2011)
 • Sparks Fly (2011)
 • Ours (2011)
 • Safe And Sound (ft. The Civil Wars) (2012)
 • Both of us (B.o.B ft. Taylor Swift) (2012)
 • We Are Never Ever Getting Back Together (2012)
 • Begin Again (2012)
 • I Knew You Were Trouble (2012)
 • 22 (2013)
 • Highway Don't Care (Tim McGraw ft. Taylor Swift & Keith Urban) (2013)
 • Everything Has Changed (ft. Ed Sheeran) (2013)
 • Red (2013)
 • The Last Time (ft. Gary Lightbody) (2013)
 • Shake It Off (2014)

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva Rooli Huomiot
2007 "Online" - Brad Paisleyn musiikkivideo Itsensä Cameo
2008 MTV's Once Upon a Prom
CMT Crossroads Swift ja Def Leppard esiintyvät yhdessä ensi kertaa
2009 Jonas Brothers: The 3D Concert Experience 3D konsertti elokuva
CSI Haley Jones Jakso 198
"Best Days of Your Life" - Kellie Picklerin musiikkivideo Itsensä Cameo
Hannah Montana: The Movie Nainen, joka laulaa ladossa Cameo
2010 Ystävänpäivä Samantha Kenny Ensimmäinen merkittävä elokuvarooli
2012 Lorax Audrey Äänirooli

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Taylor Swift Biography MTV
 2. [http://www.rollingstone.com/music/news/beyonce-taylor-swift-dominate-2010-grammy-awards-20100201 Beyonce, Taylor Swift Dominate 2010 Grammy Awards] Rolling Stone 1.2.2010
 3. Taylor Swift Takes Home Two GRAMMYs at Tribute-Filled Show GAC 12.2.2012
 4. Keith Caulfield: Official: Taylor Swift's '1989' Debuts With 1.287 Million Sold In First Week Billboard. 4.11.2014. Viitattu 26.11.2014. (englanniksi)
 5. Gary Trust: Taylor Swift Makes Hot 100 History With 'Blank Space' Billboard. 19.11.2014. Viitattu 26.11.2014. (englanniksi)
 6. New Taylor Swift music on 'Valentine's Day' soundtrack Hitflix 6.1.2010
 7. Taylor Swift Calls Work On ‘Lorax’ ‘Completely Different’ MTV 27.2.2012
 8. Wild Card American Idol Holds Off Taylor Swift CSI EOnline 6.3.2009
 9. Taylor Swift Debuts 'Ronan' at Stand Up To Cancer Benefit Rolling Stone 8.9.2012
 10. http://taylorswift.wikia.com/wiki/Family_of_Taylor_Swift
 11. a b A. Parsley: Taylor Swift Excited to Perform at VMAs 14.7.2009. People. Viitattu 12.11.2012. (englanniksi)
 12. Naiset tekivät Grammy-ennätyksen HS.fi
 13. Taylor Swift's 'Shake It Off' Debuts At No. 1 On Hot 100 Billboard 27.8.2014
 14. American Music Awars -palkitut Ilta-Sanomat
 15. http://www.people.com/people/article/0,,20245498,00.html
 16. http://www.usmagazine.com/celebrity-news/news/taylor-swift-taylor-lautner-split-20092912
 17. http://www.people.com/people/article/0,,20454920,00.html
 18. http://www.forbes.com/profile/taylor-swift/
 19. http://www.usatoday.com/story/life/people/2013/06/26/guess-who-tops-forbes-celebrity-100-list/2458999/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Taylor Swift.