Taormina

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Comune di Taormina
vaakuna sijainti
Sijainti 37°51′0″N, 15°18′0″E
Valtio Italia


Väkiluku 10 888 (2005)
Pinta-ala 13 km²
Väestötiheys 838 as./km²
Korkeus 204 m
Sivusto Taorminan kotisivut

Taormina on kaupunki ja turistikeskus Italiassa Sisilian itärannikolla. Se sijaitsee Joonianmeren rannalla Messinan provinssissa noin 40 kilometriä koilliseen Etnasta Messinan ja Catanian kaupunkien välissä. Kaupungin alkuperäinen keskus sijaitsi 200 metriä merenpinnan yläpuolella Monte Tauron rinteellä. Nykyisin kaupungin alue ulottuu meren rantaan asti. Naapurikaupungit ovat Calatabiano, Castelmola, Castiglione di Sicilia, Gaggi, Giardini-Naxos sekä Letojanni. Taorminan suojeluspyhimys on San Pancrazio.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taorminan ilmasto on välimerellinen. Tammi-helmikuussa keskilämpötila on noin 14 °C, heinä-elokuussa noin 28 °C–33 °C. Meriveden lämpötila on talvella 16° ja kesällä 28°. Eniten sataa marras-joulukuussa. Aurinko kohoaa kesäpäivänseisauksen aikaan keskipäivällä noin 75 asteen korkeudelle, jolloin sen säteilyteho on noin 1 190 W/m2.[1]

Taorminan kaupunkia kreikkalaiselta teatterilta (il teatro greco) nähtynä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin perustivat sikulit, jotka asuttivat Monte Tauron rinteitä jo ennen kreikkalaisten tuloa. 300-luvulla eaa. Dionysios I hävitti viereisen Naxosin kaupungin, jonka jälkeen sen kreikkalaisperäinen väestö muutti Taorminaan. Kreikkalaiset antoivat kaupungille nimen Tauromenion. Ensimmäisen puunilaissodan jälkeen 200-luvulla eaa. Sisiliasta tuli Rooman provinssi ja Taormina sai latinalaisen nimen Tauromenium. Vuonna 902 jaa. arabit valloittivat kaupungin. Vuosina 962 ja 969 tapahtui kansannousu arabivaltaa vastaan, jolloin kaupunki tuhoutui. Taormina asutettiin uudelleen 1200-luvulla, mutta se ei noussut enää entiseen asemaansa. Erityisesti kansannousu espanjalaisvaltaa vastaan vuosina 16741678 heikensi kaupungin asemaa entisestään. Kun tielinja Messinasta Syrakusaan siirrettiin 1700-luvulla kauemmaksi Taorminasta, kaupunki taantui vähämerkitykselliseksi kyläksi. Maalauksellisten maisemiensa, suotuisan ilmastonsa ja lukuisten historiallisten nähtävyyksiensä ansiosta Taorminasta kehittyi tärkeä turistikeskus 1800- ja 1900-luvuilla. Kaupunkiin nousi hotelli toisensa jälkeen ja elinkeinorakenne muuttui matkailupainotteiseksi. Erityisen tunnettuja ovat antiikinaikainen teatteri, Giardini-Naxos sekä kaupungin edustalla sijaitseva pieni saari, Isola Bella.

Kreikkalaisen teatterin katsomo

Toisen maailmansodan aikana Taorminassa oli saksalaisen Wehrmachtin komentokeskus. 9. heinäkuuta 1943 kaupunkiin kohdistui kaksi liittoutuneiden ilmahyökkäystä, jotka tuhosivat Taorminan eteläosia sekä siiven hotelli San Domenicosta, jossa oli menossa saksalaisten sotilasesimiesten tapaaminen.

Toisen maailmansodan jälkeen Taormina kasvoi ja vuoteen 1968 se tunnettiin erityisesti varakkaiden turistien talvikohteena, hienoimmat hotellit olivat toiminnassa lokakuusta kesäkuuhun. Säännöllisiä vierailijoita olivat muun muassa kirjailijat Roger Peyrefitte, Truman Capote, Andrè Gide ja L.H. Lawrence. Suomen tasavallan presidentti Urho Kekkonen kuin myös eräät Skandinavian kuninkaalliset kuuluivat vierailijoihin. Taorminan talviasukkeihin lukeutuivat myös Soraya Esfandiary Bakhtiari, Ava Gardner, Romy Schneider, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Dino Grandi, Willy Brandt sekä Greta Garbo. Myös suomalainen näyttelijä Regina Linnanheimo ihastui kaupunkiin.

Sisilian länsiosassa tapahtuneen tuhoisan Belicen maanjäristyksen (15. tammikuuta 1968, voimakkuus 6,4 Richterin asteikolla), jälkeen Taormina alkoi suuntautua massaturismiin. Kaupunkikuva alkoi muuttua ja sesonki siirtyi kesäkaudelle.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taormina-Giardinin rautatieasemalla pysähtyvät kaikki matkustajajunat. Kaupungista on linja-autoyhteydet Catania-Fontanarossan lentokentälle (etäisyys 67 km) sekä useimpiin Sisilian tärkeisiin keskuksiin. Kaupunki sijaitsee moottoritie A 18 varrella (Autostrada Messina–Catania; etäisyys Taorminan liittymään 35,2 km Messinasta ja 40,4 km Cataniasta).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Taormina.