Starburst

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Starburst-makeisia.

Starburst (aikaisemmalta nimeltään Opal Fruits) on neliön muotoinen, hedelmänmakuinen pehmeä makeinen jota valmistaa Mars-yhtiön omistama Wrigley. Starburstista on saatavilla useita eri makuja, kuten Tropical, Sour, FaveREDs, Watermelon, Very Berry, Superfruit, Summer Blast ja Original. Alkuperäisiin makuihin kuuluu mansikka, sitruuna, appelsiini ja kirsikka (alun perin limetti). Brittiläiset alkuperäiset maut kuitenkin ovat mustaherukka, sitruuna-limetti, appelsiini ja mansikka.[1][2] Trooppisiin makuihin kuuluu mansikka-banaani, ananas, mango-meloni, kirsikka ja kiivi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mars-yhtiön Peter Phillips (sen aikaiselta nimeltään Peter Pfeffer) keksi tuotteen Isossa-Britanniassa vuonna 1960 nimellä Opal Fruits, voittaen kilpailun josta sai palkinnoksi £5.[3] Neljä alkuperäistä makua olivat mansikka, sitruuna, appelsiini ja limetti. Opal Fruits -makeiset saapuivat Yhdysvaltoihin vuonna 1967[3] nimellä M&M's Fruit Chewies ja myöhemmin 1960-luvun lopulla nimellä Starburst. Vaikka nimen tausta ei olekaan täysin selvä, sen oli varmaankin tarkoitus kuvailla makeisen puraisusta syntyvää maun tulvaa, ja kiinnittää huomiota sillä aikaa käynnissä olevan avaruuskilvan vuoksi.[4] Alun perin Starburstilla oli samat maut kuin Opal Fruitsilla. Sen ensimmäinen variaatio "Sunshine Flavors" julkaistiin myöhemmin uudestaan nimellä "Tropical Opal Fruits". Euroopassa sitruuna- ja limetti-maut yhdistettiin "sitruuna-limetti"-mauksi jotta saataisiin tilaa mustaherukan maulle.

Nimestä "Opal Fruits" luovuttiin Isossa-Britanniassa ja myöhemmin Irlannissa vuonna 1998 jotta tuotteen nimi voitaisiin standardisoida maailmanlaajuisesti.[5] Vuonna 2008 supermarkettiketju Asda elvytti alkuperäisen Opal Fruits -nimen Isossa-Britanniassa 12 viikon ajaksi alkaen 10. toukokuuta 2008.[6] 6. lokakuuta 2008 Mars osti Wrigleyn[7] ja siirsi muut kuin suklaatuotteensa, kuten Starburstin, Wrigley-nimelle. Alkuperäiset maut nimettiin nimellä "Original Fruits" ja Starburstia on nyt saatavilla useina eri kokoelmina: FaveREDs, Limited Edition Retro Fruits, Tropical, Baja California, Sour, Strawberry Mix, Berries and Creme, Very Berry ja Fruity Slushies. Alkuperäisiin makuihin kuuluu mansikkalimonadi, mansikka-banaani, sininen vadelma, sininen vadelma -rush, kirsikka-splash, sitrus-slush, kiivi, banaani, luumu, passionhedelmä, mango, mustikka, karhunvatukka, vadelma, meloni, vesimeloni, trooppinen punch, vihreä omena, appelsiini-kerma, marjasekoitus ja kerma, persikka ja kerma, sekä mansikka ja kerma. Euroopassa ja Yhdysvalloissa on saatavilla myös "hapan"-sekoitus johon kuuluu omena, kirsikka, ananas ja vadelma, kuten myös mansikkasekoitus.

Isossa-Britanniassa Starburst on vegaaninen, ja sen pakkauksessa ja webbisivulla lukee selvästi "soveltuu kasvissyöjille", eikä se sisällä keinotekoisia väri- tai makuaineita.[8] Yhdysvalloissa Starburst sisältää gelatiinia eikä siten sovellu kasvissyöjille.

Brittiläinen rajoitettu "Opal Fruits" -erä.

Limetin makuinen Starbust tuli takaisin vuonna 2007 rajoitettuna "retro"-eränä "Baja"-pakkauksessa, ja Britanniassa tuotiin markkinoille Starbust Choozers -versio. Näissä vinoneliön muotoisissa makeisissa on nestemäinen hedelmämehun makuinen keskus ja niitä markkinoidaan lauseella "The chews that ooze". Jokaisessa paketissa on kolme makua: appelsiini ja mango, vadelma ja mansikka sekä ananas ja appelsiini.

Elokuussa 2016 Starburst otti käyttöön mainoslauseen "Unexplainably Juicy".[3]

Maaliskuussa 2020 Opal Fruits -nimi otettiin uudelleen käyttöön rajoitetuksi ajaksi Isossa-Britanniassa 152 gramman painoiselle pussille Poundland and Dealz -kaupoissa.[9]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvulla Opal Fruits -makeisia markkinoitiin Isossa-Britanniassa mainoslauseella "Opal Fruits - made to make your mouth water!" (jonka keksi Murray Walker[10]). Koko mainoslaulu kuului "Opal Fruits - made to make your mouth water / Fresh with the tang of citrus / Four refreshing fruit flavours / Orangle, lemon, strawberry, lime / Opal Fruits - made to make your mouth water!"

Starburstia on myyty useilla eri tavoilla, mukaan lukien elokuvaan Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu liittyvä mainoskampanja jossa maut kiivi-banaani ja trooppinen punch korvattiin maulla Royal Berry Punch.

Vuonna 2007, mainoksesta Starburstin maulle Berries ja Creme tuli viraalinen.[11] Mainoksessa, joka tunnetaan nimellä "Berries and Creme" tai "The Little Lad Dance", esiintyy Jack Ferver pukeutuneena viktoriaaniseen asuun ilmaisten olevansa innostunut makeisten mausta esittäen spontaanin laulu- ja tanssirutiinin.[12] Mainos sai kiitosta Advertising Age:lta.[13][14] Adweek:in haastattelussa Ferver kertoi että mainoksen kuvaaminen kesti yli 12 tuntia ja että hänen täytyi pitää koko asua yllään 27 Celsius-asteen lämmössä.[15]

Muut maut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Starburstia on saatavissa myös makeana maissina, tikkareina, purukumina, makeistankoina, hyytelökarkkeina, huulikiiltona (Lip Smackersin kumppanuudella) ja jugurttina (Yoplaitin vuoden 2019 makuna).lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Starburst: Original"
  2. "Starburst: Facts and History"
  3. a b c Wrigley.com. Viitattu 19. elokuuta 2016.
  4. Hartel, Richard W.; Hartel, AnnaKate (2014): Candy bites: the science of sweets. New York, NY: Copernicus, s. 207.  ISBN 978-1-4614-9382-2.
  5. "Global branding chews up Opal Fruits", BBC News 27. huhtikuuta 1998. Viitattu 9. tammikuuta 2015.
  6. Mercer, Charlers (1. toukokuuta 2008): "Opal Fruits return to British playgrounds", The Daily Telegraph. Viitattu 2. toukokuuta 2008.
  7. "Wrigley completes merger with Mars", Wrigley.com, Chicago, 6. lokakuuta 2008. Viitattu 19. elokuuta 2016.
  8. "Wrigley UK's Starburst profile", Wrigley.com. Viitattu 3. tammikuuta 2013.
  9. https://www.heart.co.uk/lifestyle/food-drink/opal-fruits-comeback-22-years-starburst/
  10. Owen, Oliver (1. heinäkuuta 2007): "Interview: Murray Walker", The Guardian, Lontoo, Iso-Britannia. Viitattu 29. huhtikuuta 2009.
  11. "Updated: The best ad jungles ever", IGN. Viitattu 10. tammikuuta 2014.
  12. "Watch some of the worst commercials on-air" (Arkistoitu – Internet Archive), MSNBC. Viitattu 10. tammikuuta 2014.
  13. "We are all little lads", AdAge.com 27. huhtikuuta 2007. Viitattu 19. elokuuta 2016.
  14. "Little lad produces big laughs in genius Masterfoods spot", AdAge.com. Viitattu 10. tammikuuta 2014.
  15. "Brief interviews with commercial actors: Jack Ferver on being Starburst's Little Lad", Adweek. Viitattu 10. tammikuuta 2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]