Appelsiini

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Appelsiini
OrangeBloss wb.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Ruutakasvit Rutaceae
Suku: Sitruspuut Citrus
Laji: sinensis
Kaksiosainen nimi
Citrus sinensis
(L.) Osbeck
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Appelsiini Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Appelsiini Commonsissa

Appelsiini (Citrus sinensis) on sitruspuihin (Citrus) kuuluva ainavihreä pieni puu. Samaa nimeä käytetään sen mehukkaasta hedelmästä. Appelsiini lienee pomelon (Citrus maxima) ja mandariinin (Citrus reticulata) risteymä.[1] Appelsiinit ovat peräisin Kaakkois-Aasiasta.

Kasvitieteessä appelsiinin hedelmä määritellään marjaksi, koska se on pehmeäkuorinen, mehevä hedelmä. Hedelmä on pyöreä, ja muiden sitrushedelmien tavoin se on jakautunut useampaan lohkoon. Kypsät appelsiinit ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä. Useimmat appelsiinit ovat oranssin värisiä. Muutamat lajikkeet ovat kuitenkin sisältä punaisia, ja niitä sanotaan veriappelsiineiksi.

Appelsiini eri kulmista ja halkaistuna.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Kiinassa ja muualla Kaakkois-Aasiassa appelsiinia on viljelty jo tuhansia vuosia. Portugalilaiset toivat appelsiinin makean muunnoksen Eurooppaan 1400-luvulla, jolloin sitä alettiin viljellä heti innokkaasti. Linnoihin ja kartanoihin rakennettiin tyylikkäitä kasvihuoneita, "orangerioita", joissa viljeltiin appelsiinia ja muita ainavihantia kasveja.

Käyttö ja ravintoarvo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä appelsiinin paksu kuori poistetaan ennen syömistä ja hedelmästä syödään vain hedelmäliha. Appelsiinista voidaan myös puristaa mehua.

Hedelmän kuoren ohutta oranssista pintaa käytetään mausteena ruoanlaitossa.

Appelsiinin kukista uutetaan appelsiininkukkavettä, jota käytetään muun muassa mausteena ja hajusteena.

Oheisessa taulukossa appelsiinin arvot koskevat kuorittuja appelsiineja[2] ja ruisleivän arvot perinteistä pelkästä rukiista tehtyä leipää[3] porkkana[4] ja herne[5] ovat raakoja ja tuoreita.

Ravintoarvoja per 100 g
  Appelsiini Ruisleipä Porkkana Herne
Proteiineja 0,6 g 6,7 g 0,5 g 5,0 g
Rasvaa 0,3 g 1,4 g 0,2 g 0,4 g
Hiilihydraatteja 11,6 g 41 g 8,4 g 9,4 g
C-vitamiinia 51 mg 0 mg 7 mg 20 mg
rautaa 0,2 mg 3,7 mg 0,5 mg 2,0 mg

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kielen sana appelsiini on tullut ruotsin kautta saksan (Apfelsine) tai hollannin (Sinaasappel) "Kiinan omenaa" tarkoittavasta sanasta.

Monilla kielillä kuten englanniksi ja ranskaksi appelsiini on orange, mikä tarkoittaa myös oranssia väriä.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Appelsiineja vietiin vuonna 2005 eri maista yhteensä 5,55 miljoonaa tonnia. Suurimmat viejät olivat Etelä-Afrikka ja Espanja. Muita merkittäviä appelsiiniviejiä ovat Yhdysvallat, Egypti, Marokko, Kreikka, Turkki[6]ja Israel.

Puutarhaviljely Pohjoismaissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Appelsiini ei siedä pakkasia, mutta kesäisin se on oiva eksoottinen lisä puutarhaan kukkaruukussa. Voi kestää jopa 8-10 vuotta, ennen kuin puu tuottaa hedelmää.

Idätys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hanki mieluiten luomuviljeltyjä appelsiineja, sillä ne itävät parhaiten. Kylvä sisällä, mieluiten keväällä, kukkaruukkuun, jossa on hiekansekaista kylvömultaa, ja peitä esimerkiksi halkaistulla muovipullolla tai muovipussilla jatkuvan kosteuden säilyttämiseksi. Taimien ilmaantuminen kestää muutamasta viikosta jopa 2–3 kuukauteen. Kun taimet ovat 6–8 cm korkeita, ne voidaan kukin istuttaa omiin ruukkuihinsa, joissa on voimakasta ja humuspitoista huonekasvimultaa, jota on jatkettu 10% kevytsoralla. Multaan on myös hyvä lisätä vähän karkeaa hiekkaa.

Kasvattaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäisin sijoita mieluiten ulos lämpimään ja avaraan paikkaan. Tuo puu aina sisään ennen pakkasia. Talvella se tarvitsee valoisan mutta mieluisasti viileän paikan, sekä aktiivista suihkutusta. Appelsiinipuu sietää voimakasta leikkausta.[7]

Appelsiineja.
Appelsiineja ja appelsiinimehua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]