Queens of the Stone Age

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Queens of the Stone Age
(1997– )
Queens of the Stone Age esiintymässä vuonna 2007. Vasemmalta oikealle: Dean Fertita, Josh Homme, Joey Castillo ja Michael Shuman
Queens of the Stone Age esiintymässä vuonna 2007. Vasemmalta oikealle: Dean Fertita, Josh Homme, Joey Castillo ja Michael Shuman
Tiedot
Tyylilaji: Stoner rock, hard rock, vaihtoehtorock, psykedeelinen rock, progressiivinen rock, heavy metal, alternative metal
Kotipaikka: Yhdysvaltain lippu Palm Desert, Kalifornia, Yhdysvallat
Laulukieli: englanti
Sivusto: qotsa.com
Jäsenet
Joshua Homme laulu, kitarat, piano
Troy Van Leeuwen kitarat, slide-kitara, lyömäsoittimet, taustalaulu
Dean Fertita koskettimet, kitarat, lyömäsoittimet, taustalaulu
Michael Shuman basso, taustalaulu, koskettimet
Jon Theodore rummut
Entiset jäsenet
ks. luettelo  
Levy-yhtiöt
Geffen Records  
Loosegroove Records  
Roadrunner Records  
Interscope Records  

Queens of the Stone Age (käytetään myös lyhennettä QOTSA) on yhdysvaltalainen stoner rock -yhtye. Se perustettiin Kaliforniassa, Palm Desertillä vuonna 1997. Osa Queens of the Stone Agen jäsenistä soitti aiemmin tunnetussa yhtyeessä Kyuss, kuten yhtyeen keulakuva Josh Homme.

Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat "No One Knows", "Go With The Flow", "Little Sister", "The Lost Art of Keeping a Secret", "Feel Good Hit of the Summer, "Sick, Sick, Sick", "3's & 7's", "Make It Wit Chu" ja "My God Is the Sun".

Yhtyeen musiikkia on kuvailtu monesti stoner rockiksi, mutta yhtyeen keulakuva Josh Homme on haukkunut kyseisen genren ja on kuvailut yhtyeen musiikkityylin olevan "aavikkorockia" (desert rock).

Queens of the Stone Age esiintyi Suomessa kesäkuussa 2013 Rock the Beach -festivaaleilla.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaiset vaiheet (1996−1999)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Queens Of The Stone Agen perusti vuonna 1996 Joshua Homme. Yhtyeen alkuperäinen nimi oli Gamma Ray, mutta Homme vaihtoi sen Queens Of The Stone Ageksi, koska Saksassa oli jo Gamma Ray -niminen power metal -yhtye. Nimi Queens Of The Stone Age sai alkunsa tapahtumasta levytysstudiolla. Tuottaja Chris Goss sanoi: "You guys are like the queens of the Stone Age", mikä tarkoittaa suomeksi: "Tehän olette kuin kivikauden kuningattaria".

Vuonna 1998 QOTSA julkaisi debyyttialbuminsa Queens Of The Stone Age, jolla Josh Homme soitti kitarat ja suurimman osan bassoraidoista sekä Alfredo Hernandez soitti rumpuja. Pian nauhoitusten jälkeen entinen Kyuss-basisti Nick Oliveri ja Dave Catching liittyivät QOTSA:en. Puhelinviesti, jossa Nick Oliveri ilmoittaa Hommelle liittyvänsä QOTSA:en kuullaan albumin viimeisessä kappaleessa "I Was A Teenage Hand Model".

Läpimurto ja menestys (2000−2004)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavien muutaman vuoden aikana kokoonpano muuttui. Merkittävin muutos Hommelle oli se, että Alfredo Hernandez ei enää ollut kokoonpanossa.

Albumi Rated R julkaistiin vuonna 2000. Albumilla soittivat rumpalit Nick Lucero ja Gene Trautmann, kitaristit Dave Catching ja Brendon Nichol. Albumilla vieraili myös Judas Priest -vokalisti Rob Halford kappaleessa "Feel Good Hit Of The Summer". Albumi sai hyviä arvostelua sekä hieman kaupallista menestystäkin. QOTSA pääsi yhtyeiden kuten Foo Fighters ja Hole lämmittelijäksi. QOTSA pääsi myös vuoden 2000 Ozzfestiin.

Foo Fightersista ja Nirvanasta tunnettu Dave Grohl liittyi QOTSA:aan ja yhtye ryhtyi äänittämään kolmatta studioalbumiaan. Entinen Screaming Trees -vokalisti Mark Lanegan oli mukana vierailevana laulajana muutamassa kappaleessa. Songs For The Deaf julkaistiin elokuussa 2002. Nauhoitusten jälkeen Grohl palasi muihin projekteihinsa ja uudeksi rumpaliksi tuli Joey Castillo. Ennen QOTSA:a hän oli Danzigin rumpali.

Albumista tuli suuri menestys ja kappaleista "No One Knows" ja "Go With The Flow" tuli suuria hittejä. Vuoden 2004 alkupuolella Nick Oliveri potkittiin ulos yhtyeestä.

Lullabies To Paralyze (2005−2006)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye keikalla Bolognassa 2005

QOTSA nauhoitti ja julkaisi uuden albuminsa Lullabies To Paralyze vuonna 2005. Albumin nimi oli napattu edellisen levyn kappaleen "Mosquito Song" sanoituksesta. Huhuttiin myös että Mark Lanegan olisi potkittu ulos yhtyeestä, mutta se osoittautui lopulta pelkäksi huhuksi. Albumi vuosi Internetiin helmikuussa 2005. Se julkaistiin virallisesti 22. maaliskuuta 2005. Tunnetuin vierailija albumilla oli ZZ Topin Billy Gibbons.

QOTSA julkaisi live CD+DVD:n Over The Years And Through The Woods 22. marraskuuta 2005. Vuoden 2005 lopulla QOTSA oli Nine Inch Nailsin lämmittelijänä yhtyeen Amerikan-kiertueella.

Marraskuussa Chris Goss ilmoitti haastattelussa hänen ja Hommen alkavan työstää seuraavaa albumia. Albumi julkaistiin 12.6.2007 ja se kantaa nimeä Era Vulgaris.

Era Vulgaris (2007−2008)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Era Vulgaris julkaistiin 12. kesäkuuta 2007. Levyllä soittaneen Alain Johannesin korvasi kiertueella basisti Michael Shuman ja Natasha Shneiderin puolestaan kosketinsoittaja Dean Fertita. Albumilta on julkaistu kaksi singleä: Sick, Sick, Sick ja 3's & 7's. Albumilla vierailevat muun muassa Nine Inch Nailsin keulahamo Trent Reznor sekä The Strokesin Julian Casablancas. QOTSA päätti Era Vulgaris -kiertueensa Reading ja Leeds festivaaleille elokuussa 2008. Tämän jälkeen Josh Homme julkaisi Jesse Hughesin kanssa kolmannen Eagles of Death Metal -albumin, Heart On.

...Like Clockwork (2009 −nykyaika)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2012 bändi ilmoitti Facebook-sivuillaan levyttävänsä uutta albumiaan. Marraskuussa 2012 Homme ilmoitti, että Joey Castillo oli lähtenyt bändistä ja häneen korvaajakseen tulisi Songs For the Deaf -albumilla rumpuja soittanut Dave Grohl. Levylle tulisi myöskin vierailemaan bändin entinen basisti Nick Oliveri, bändin entinen vokalisti Mark Lanegan, Nine Inch Nailsin keulahahmo Trent Reznor, Scissor Sistersin keulahahmo Jake Shears, Brody Dalle ja Elton John.

Maaliskuussa 2013 bändi ilmoitti, että heidän uusi levynsä ...Like Clockwork julkaistaan kesäkuussa 2013. Bändin uusi rumpali Jon Theodore (entinen Mars Volta -rumpali) teki debyyttinsä bändin rumpalina Queens of the Stone Agen esittäessä uuden singlensä "My God Is the Sunin" maaliskuussa 2013 Lollapalooza Brasilissa.

...Like Clockwork julkaistiin 3. kesäkuuta 2013 ja nousi ensimmäisenä QOTSA-levynä Yhdysvaltojen albumilistan ykköseksi. Tammikuussa 2014 Homme ilmoitti Rolling Stone -lehdessä, että bändi alkaa levyttämään uutta albumia ...Like Clockwork -kiertueen loputtua eli luultavasti syyskuussa. Homme sanoi, että heillä on jo valmiiksi "enemmän kuin tarpeeksi lauluja".

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit

Singlet


DVD:t

  • Over The Years And Through The Woods (CD + DVD) - 2005
  • Live in Brazil - 2011

Muut julkaisut

  • If Only Everything (1996 nimellä Gamma Ray)
  • Kyuss/Queens Of The Stone Age Split EP (1997)
  • Queens Of The Stone AGe/Beaver Split EP (1998)
  • Stone Age Complications (2004 Harvinaisuuksia,ym.)

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Josh Homme esiintymässä vuonna 2007.

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitaristit
Basistit
Rumpalit
Muut

Queens of the Stone Ageen liittyvät yhtyeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Queens of the Stone Age.