Pudotuspelit jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailuissa 2008

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jalkapallon vuoden 2008 Euroopan-mestaruuskilpailuiden pudotuspeleissä pelasi kahdeksan joukkuetta. Isäntämaat Sveitsi ja Itävalta eivät selviytyneet alkulohkoistaan jatkoon. Ehkä suurimmat yllättäjät pudotuspeleissä olivat Venäjä ja Turkki. Pronssiottelua ei pelattu. Loppuottelussa Espanja voitti Saksan.

Joukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portugali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkulohko

Joukkue O V T H TM PM ME P
Portugali 3 2 0 1 5 3 2 6
Turkki 3 2 0 1 5 5 0 6
Tšekki 3 1 0 2 4 6 -2 3
 Sveitsi 3 1 0 2 3 3 0 3

Alkulohko-ottelut

Portugali pelasi alkulohkossa vahvasti peitoten sekä Turkin, että Tšekin ja varmistaen tällöin jatkoon pääsynsä. Siksi se kolmannella lohkokieroksella huilasi yhdeksää avauskokoonpanon miestä ja hävisi toiselle isäntämaalle Sveitsille 2-0, mutta peli oli merkityksetön kummallekin joukkueelle. Sillä Portugali oli jo varmistanut jatkamisensa ja Sveitsi oli varma putoaja. Puolivälierissä Portugalia vastaan tulee alkolohko-vastustajiaan astetta kovempi Saksa, joka kärsi omassa lohkossaan tappion Kroatialle jääden täten lohkokakkoseksi.

Portugalilla on maalissa Ricardo Pereira, joka yksi maailman parhaimista torjujoista. Puolustajien joukossa on myös kovia nimiä, kuten lupaukset Pepe ja José Bosingwa. Vanhempia nimiä siellä ovat muun muassa Chelsean Ricardo Carvalho, sekä keskikentän puolustusosaton maajoukkue-konkari Petit. Hyökkäyspäätä vahventavat Deco, Simão, Nuno Gomes, sekä maailman parhaimpiin kuuluva Machester Unitedin keskikenttämies Cristiano Ronaldo. Lisäksi vaihtopenkiltä löytyy Hélder Postiga. Näillä aseilla Portugalilla on hyvät mahdollisuudet ensimmäiseen EM-mestaruuteensa.

Turkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkulohko

Joukkue O V T H TM PM ME P
Portugali 3 2 0 1 5 3 2 6
Turkki 3 2 0 1 5 5 0 6
Tšekki 3 1 0 2 4 6 -2 3
 Sveitsi 3 1 0 2 3 3 0 3

Alkulohko-ottelut

Turkin kisat alkoivat 2-0-tappiolla Portugalille. Sveitsiä vastaan pelatussa ottelussa Turkki oli 1-0-tappioasemassa erätauolla. Toisella puoliajalla sen onnistui nousta kuitenkin voittoon ensiksi Semih Şentürkin tasoitusmaalilla ja sitten Ardan lisäajan lopulla tekemällä maalilla. Täten jatkoonpääsyyn Turkilta vaadittiin vain Tšekin kaataminen. Siinä ottelussa 70. minuutin kohdalla Tšekki oli jo 2-0-johdossa, kunnes 75. minuutilla Hamit Altıntop hyökkäsi laidalta Tšekin rangaistusalueelle ja antoi pitkän syötön rangaistusalueen vastakkaisella kulmalla olevalle Ardalle jonka matala veto meni etukulmasta tolpan kautta sisään. Kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Hamit keskitti kuudentoista sisään. Tšekin maalivahti Petr Cech sai keskityksen kiinni, mutta tiputti pallon vahingossa tyhjän maalin eteen, mistä Tomas Ujfalusilta vapaaksi riistäytynyt Nihat Kahveci pääsi iskemään pelin tasoihin. Maalierojen ja pisteiden ollessa tasoissa rankkarikisa näytti olevan edessä, mutta kaksi minuuttia tasoituksen jälkeen Sarioglu pääsi syöttämään vapaana 25 metrin päässä Tšekin maalista olevalle Nihatille, joka ampui pallon upeasti yläriman kautta sisään yli vastaan tulleen Petr Cechin. Turkki meni jatkoon. Puolivälierissä Turkkia vastaan asettuu Kroatia, joka osoitti vaarallisuutensa kaatamalla alkulohkossa isäntämaa Itävallan, Saksan, sekä Puolan ja päästäen taakseen vain yhden maalin.

Turkin onnistui nousta pronssiin asti vuoden 2002 jalkapallon MM-kisoissa. Pystyykö se nyt nousemaan mestariksi? Kova takaisku oli tappio Portugalille sen jälkeen sen onnistui nousta viime minuuteilla voittoon Sveitsistä ja Tšekistä. Tšekkiä vastaan tuli loppuminuuteilla kova takaisku, kun maalivahti Volkan Demirel tönäisi pelin ollessa poikki törkeästi Jan Kolleria saaden punaisen kortin. Ottelun jälkeen UEFA määräsi Volkanille kahden ottelun pelikiellon, joten tämä saa pelata finaalissa, jos Turkki sinne pääsee. puolivälierissä Turkin maalilla torjuu vuoden 2002 MM-kisojen ykkösvahti Rüştü Reçber.

Kroatia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkulohko

Joukkue O V T H TM PM ME P
Kroatia 3 3 0 0 4 1 3 9
Saksa 3 2 0 1 4 2 2 6
Itävalta 3 0 1 2 1 3 -2 1
Puola 3 0 1 2 1 4 -3 1

Alkulohko-ottelut

Kroatia yllätti keräämällä täydet pisteet alkulohkosta, jossa olivat mukana myös Saksa ja Puola. Loistotorjuja Stipe Pletikosan selän taakse tehtiin vain yksi maali. Sen teki Saksan vasen laituri Lukas Podolski 79. minuutilla, jolloin Kroatia oli jo 2-0-johdossa. Puolivälierissä Kroatia saa vastustajakseen niukasti lohkostaan jatkoon päässeen Turkin.

Kroatia yllättävä vahvuus alku- ja karsintalohkossa toi siitä vahvan mestarisuosikin. Kroatian pelaajista tunnetuin on Itävallan liigassa pelaava Niko Kovac. Joukkueessa on paljon Saksan liigassa pelaavia. Siellä pelaavat Josip Simunic, Robert Kovac, Ivan Rakitic, Ivan Klasnić, Ivica Olić ja Mladen Petric. Joukkueen maalissa torjuu TSKA Moskovan loistotorjuja Stipe Pletikosa. Muita vahvoja pelaajia joukkueessa ovat keskikenttämiehet Darijo Srna ja Luka Modrić. Puolivälierissä Kroatian vahvuus on pelikielottomuus. Sen vastustajalla Turkilla on pelikielossa muun muassa maalivahti Volkan Demirel.

Saksa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkulohko

Joukkue O V T H TM PM ME P
Kroatia 3 3 0 0 4 1 3 9
Saksa 3 2 0 1 4 2 2 6
Itävalta 3 0 1 2 1 3 -2 1
Puola 3 0 1 2 1 4 -3 1

Alkulohko-ottelut

Saksan peliesitys alkulohkossa ei ollut paras mahdollinen. Avausottelu Puolaa vastaan voitettiin Lukas Podolskin maaleilla, mutta seuraavassa ottelussa Kroatiaa vastaan Kroatia pystyi taitavasti tukkimaan Saksan hyökkäykset ja Saksan ainut maali tuli Kroatian ollessa 2-0-johdossa. Viimeisessä ottelussa isäntämaa Itävallalle Saksa osoittautui liian kovaksi palaksi ja jatkoon mentiin Ballackin upealla vapaapotkumaalilla yli 25 metristä. Voitolla Itävalta olisi mennyt jatkoon.

Kömpivästä alkulohko-pelaamisesta huolimatta Saksa on edelleen mestarisuosikki. Avauskokoonpanosta löytyy monia euroopan huippupelaajia, kuten Chelsean keskikenttämies ja Saksan kapteeni Michael Ballack, Bayern Munchenin kärkimies Miroslav Klose, sekä Bayern Munchenin laitapakki Phillip Lahm. Maalissa torjuu Arsenalista Stuttgartiin siirtynyt Jens Lehmann, jonka edellisenä kautena Arsenalissa ykkösmaalivahdin paikalta syrjäytti Manuel Almunia. Pelisysteeminä alkulohkossa Saksa käytti 4-4-2-systeemiä. Avauskokoonpano oli täten Lehmann - Friedich, Metzelder, Mertesacker, Lahm - Fritz, Frings, Ballack, Podolski - Klose, Gómez. Tämä käyneen myös pudotuspeleissä. Vaihtopenkillä odottaa peliaikaa Itävalta-pelin pelikiellossa ollut Bastian Schweinsteiger. Heidän puolivälierävastustajansa on Portugali, jonka he löivät kotikisojen pronssiottelussa kaksi vuotta sitten lukemin 3-1.

Alankomaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkulohko

Joukkue O V T H TM PM ME P
Alankomaat 3 3 0 0 9 1 8 9
Italia 3 1 1 1 3 4 -1 4
Romania 3 0 2 1 1 3 -2 2
Ranska 3 0 1 2 1 6 -5 1

Alkulohko-ottelut

Hollannin verkkoon tehtiin vain yksi maali alkulohkossa. Sen teki ranskalainen Thierry Henry, kun Hollanti oli jo 2-0-johdossa. Hollanti puolestaan teki yhteensä yhdeksän maalia kaataen kummankin edellisten MM-kisojen finalistin kolmella maalilla, ja varmisti täten jatkoon pääsynsä. Viimeinen alkulohko-vastustaja oli Romania, joka oli pelannut tasapelin Ranskaa ja Italiaa vastaan. Täten Romanian oisi vain tarvinnut voittaa avausmiehistöään huilaava Hollanti varmistaakseen jatkoon pääsynsä. Hollannin kakkosmiehistö pelasi kuitenkin esimerkillistä peliä ja kaatoi Romanian 2-0. Puolivälierissä Hollantia haastaa Andrei Aršavinin ja Hollantilaisvalmentaja Guus Hiddinkin pyörittämä Venäjä.

Hollannin maalissa torjuu maailman parhaimpiin kuuluva 37-vuotias hallitsevan Englannin mestarin ja Mestarien liigan voittajan Manchester Unitedin ykkös-maalivahti Edwin van der Sar. Puolustuksen paras pelaaja on vasemmalla laidalla pelaava Giovanni van Bronckhorst. Keskikentän kovia nimiä ovat Dirk Kuyt, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, sekä vaihtomiehinä lohkossa loistavasti pelanneet Arjen Robben ja Robin van Persie. Jo kauan Hollannin kärkimies-paikkaa on hallinnut Ruud van Nistelrooy. Venäjän pahin ase on vimmeisellä lohkokieroksella kokoonpanoon pelikielosta palannut uskomattoman nopea ja taitava Andrei Aršavin.

Italia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkulohko

Joukkue O V T H TM PM ME P
Alankomaat 3 3 0 0 9 1 8 9
Italia 3 1 1 1 3 4 -1 4
Romania 3 0 2 1 1 3 -2 2
Ranska 3 0 1 2 1 6 -5 1

Alkulohko-ottelut

Italialle alkulohko oli täysi pettymys. Ensimmäisessä ottelussaan Hollantia vastaan se oli ennakkosuosikki, mutta hävisi murskaavasti 3-0! Seuraavassa ottelussaan se hukkasi tarvittavan voittonsa 1-1 tasapeliin Romaniasta. Sillä oli siis kahden lohkokierroksen jälkeen ainoastaan yksi piste kasassa ja viimeisellä kierroksella vastassa samassa tilanteessa oleva Ranska; jatkoonpäästääkseen oli kummankin pakko voittaa, eikä sekään olisi riittänyt, jos Romania olisi kaatanut jo jatkopaikan varmistaneen Hollannin. Ottelu eteni päädystä-päätyyn-pelinä aina 25. minuutille, jolloin Eric Abidal kaatoi Luca Tonin törkeästi rangaistusalueen sisäpuolella saaden teostaan punaisen kortin. Andrea Pirlo tykitti pallon vuorenvarmasti rankkaripilkulta sisään. Lopullinen niitti Ranskalle tuli, kun toisella jaksolla Daniele De Rossin vapaapotku meni ranskalaispelaajasta suuntaa vaihtaen häkkiin. Romania kärsi tappion Hollannille ja Italia meni jatkoon.

Italian tapana on ollut pelata pudotuspelit huomattavasti paremmin kuin lohko-ottelut; edellisissäkin MM-kisoissa vuonna 2006 sen peli töppäili helpohkossa alkulohkossa, mutta se jyräsi pudotuspeleissä kaataen Australian, Ukrainan ja Saksan loppuotteluun ja kaatoi siellä Ranskan. Puolivälierissä sillä on vastassa Espanja, joka on yleensä jäänyt alkukierroksilla pois suurkisoista, mutta Italian peliä heikentää Andrea Pirlon ja Gennaro Gattuson oleminen pelikiellossa.

Ottelupuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivälierät Välierät Loppuottelu
                   
19. 6. - Basel        
  Portugali  2
25. 6. - Basel
  Saksa  3  
  Saksa  3
20. 6. - Wien
    Turkki  2  
  Kroatia  1 (1)
29. 6. - Wien
  Turkki  1 (3)  
  Saksa  0
21. 6. - Basel
    Espanja  1
  Alankomaat  1
26. 6. - Wien
  Venäjä  3  
  Venäjä  0
22. 6. - Wien
    Espanja  3  
  Espanja  0 (4)
  Italia  0 (2)  

Puolivälierät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portugali-Saksa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelusta: Saksa eteni jatkoon vahvalla hallinnallaan ensimmäisellä puoliajalla. 22. minuutilla Bastian Schweinsteiger teki ottelun avausmaalin, ja neljä minuuttia myöhemmin Miroslav Klose jatkoi Schweinsteigerin vapaapotkun Portugalin maaliin. Portugali pääsi otteluun mukaan ensimmäisen puoliajan lopussa, kun Nuno Gomes teki Portugalin avausmaalin Jens Lehmannin torjunnasta. Toisella puoliajalla Saksan joukkueen kapteeni Michael Ballack teki 61. minuutilla Saksan kolmannen maalin Schweinsteigerin vapaapotkusta. Hélder Postiga teki vielä Portugalille kavennusmaalin 87. minuutilla.

19.6
Portugali 2-3 Saksa St. Jakob-Park, Basel Tuomari:
Peter Fröjdfeldt (Ruotsi)
Nuno Gomes Maali 40'
Hélder Postiga Maali 87'
Schweinsteiger Maali 22'
Klose Maali 26'
Ballack Maali 61'



Portugali
GK 1 Ricardo Pereira
RB 4 José Bosingwa
CB 15 Pepe Keltainen kortti 60'
CB 16 Ricardo Carvalho
LB 2 Paulo Ferreira
DM 8 Petit Keltainen kortti 26' 73
DM 10 João Moutinho 31
RW 7 Cristiano Ronaldo
AM 20 Deco
LW 11 Simão
CF 21 Nuno Gomes (c) 67'
Vaihdosta:
MF 6 Raul Meireles 31'
MF 19 Nani 67'
FW 23 Hélder Postiga Keltainen kortti 90 73'
Päävalmentaja:
Brasilia Luiz Felipe Scolari


Saksa
GK 1 Jens Lehmann
RB 3 Arne Friedrich Keltainen kortti 48'
CB 17 Per Mertesacker
CB 21 Christoph Metzelder
LB 16 Philipp Lahm Keltainen kortti 49
RM 7 Bastian Schweinsteiger 83'
CM 6 Simon Rolfes
CM 13 Michael Ballack (c)
LM 15 Thomas Hitzlsperger 73'
CF 11 Miroslav Klose 89'
CF 20 Lukas Podolski
Vaihdosta:
MF 18 Tim Borowski 73'
DF 4 Clemens Fritz 83'
DF 2 Marcell Jansen 89'
Päävalmentaja:
Saksa Hans-Dieter Flick

Ottelun paras pelaaja:Saksa Bastian Schweinsteiger

Kroatia-Turkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelusta: Varsinainen peliaika jäi maalittomaksi Kroatian hallinnasta huolimatta. Jatkoajalla Kroatian hallinta jatkui, mutta se ei saanut Rustun hyvien torjuntojen ansiosta maalia aikaan. Peli näytti menevän maalittomana rangaistuspotkukilpailuun, mutta Kroatian Ivan Klasnić teki 119. minuutilla ottelun avausmaalin kapteeni Luka Modrićin keskityksestä. Turkin Semih Şentürk teki kuitenkin tasoitusmaalin jatkoajan viimeisellä minuutilla, ja näin edettiin rangaistuspotkukilpailuun.

Rangaistuspotkukilpailun sankariksi nousi Rüştü Reçber, joka varmisti jatkoon pääsyn torjumalla Kroatian neljännen laukojan Mladen Petrićin vedon Turkin kaikkien kolmen edellisen pelaajan tehtyä maalin Kroatian maalivahti Stipe Pletikosaa vastaan.

20.6
Kroatia 1-1 (1-3rp.) Turkki Ernst-Happel-Stadion, Wien Tuomari:<br /Roberto Rosetti (Italia)
Klasnić Maali 119'

Rangaistuspotkut:
Modrić Ei maalia rangaistuspotkusta
Darijo Srna Maali rangaistuspotkusta
Rakitić Ei maalia rangaistuspotkusta
Petrić Ei maalia rangaistuspotkusta
Semih Maali 120'+2'

Rangaistuspotku:
Maali rangaistuspotkusta Arda
Maali rangaistuspotkusta Semih
Maali rangaistuspotkusta Altıntop



Kroatia
GK 1 Stipe Pletikosa
RB 5 Vedran Ćorluka
CB 4 Robert Kovač
CB 3 Josip Šimunić
LB 22 Daniel Pranjic
RM 11 Darijo Srna
CM 14 Luka Modrić (c)
CM 10 Niko Kovač
LM 7 Ivan Rakitić
SS 19 Niko Kranjčar 65'
CF 18 Ivica Olić 97'
Vaihdosta:
FW 21 Mladen Petrić 65'
FW 17 Ivan Klasnić 97'
Päävalmentaja:
Kroatia Slaven Bilić


Turkki
GK 1 Rüştü Reçber
RB 22 Hamit Altıntop
CB 4 Gökhan Zan
CB 15 Emre Aşık Keltainen kortti 107'
LB 3 Hakan Balta
DM 6 Mehmet Topal 76'
RW 20 Sabri Sarioglu
AM 17 Tuncay Şanlı Keltainen kortti 27'
LW 14 Arda Turan Keltainen kortti 49'
CF 18 Colin Kazim-Richards 61'
CF 8 Nihat Kahveci (c) 117'
Vaihdosta:
DF 16 Uğur Boral 61'
FW 9 Semih Şentürk 76'
FW 10 Gökdeniz Karadeniz 117'
Päävalmentaja:
Turkki Fatih Terim

Ottelun paras pelaaja:Turkki Hamit Altıntop

Alankomaat-Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelusta: Venäjä teki ottelussa täydellisen yllätyksen pudottamalla alkulohkostansa jatkoon jyränneen Hollannin jatkoajalla. Ensimmäistä puoliaikaa käytiin päädystä päätyyn-pelinä. Tosin Venäjä pienoisesti hallitsi peliä, mutta maalia ei muutamasta hyvästä paikasta huolimatta saatu aikaan. Kun toista puoliaikaa oli pelattu kymmenen minuuttia, Venäjän keskikenttäpelaaja Andrei Aršavin hyökkäsi laidalta ja keskitti Hollannin maalille, missä kärkimies Roman Pavljutšenko laukoi pallon volleyllä etukulmasta van der Sarin selän taakse. Hollannin maalintekoyritykset palkittiin viimeinkin, kun varsinaista peliaikaa oli enää neljä minuuttia jäljellä. Silloin pallon Venäjän verkkoon puski Wesley Sneijderin vapaapotkukeskityksestä Ruud van Nistelrooy. Edessä oli jatkoaika. Rankkarikisaa alettiin jo odottaa jatkoajan ensimmäisen puoliskon oltua maaliton. Venäjä meni kuitenkin 110. minuutilla jälleen johtoon, kun Aršavin hyökkäsi pallon kanssa kuudentoista sisään ja nosti pallon upeasti päätyrajan tuntumasta takatolpalle, mistä vaihtomies Torbinski jatkoi pallon tyhjiin. Hollannin euroopanmestaruushaaveet nujertuivat neljä minuuttia myöhemmin, kun Aršavin sai pitkän sivurajan jälkeen pallon täysin vapaana kuudentoista sisäpuolella ja ampui sen van der Sarin jalkojen välistä sisään. Venäjä jatkoi välieriin.

19.6
Alankomaat 1-3 ja. Venäjä St. Jakob-Park, Basel Tuomari:
Lubos Michel (Slovakia)
Ruud van Nistelrooy Maali 86' Pavljutšenko Maali 56'
Torbinski Maali 112'
Aršavin Maali 116'



Alankomaat
GK 1 Edwin van der Sar (c)
RB 21 Khalid Boulahrouz Keltainen kortti 50' 54'
CB 2 André Ooijer
CB 4 Joris Mathijsen
LB 5 Giovanni van Bronckhorst
DM 17 Nigel de Jong
DM 8 Orlando Engelaar 62'
RW 18 Dirk Kuyt 46'
AM 23 Rafael van der Vaart Keltainen kortti 60'
LW 10 Wesley Sneijder
CF 9 Ruud van Nistelrooy
Vaihdosta:
FW 7 Robin van Persie Keltainen kortti 55' 46'
DF 3 John Heitinga 54'
MF 20 Ibrahim Afellay 62'
Päävalmentaja:
Alankomaat Marco van Basten


Venäjä
GK 1 Igor Akinfejev
RB 22 Aleksandr Anjukov
CB 4 Sergei Ignaševitš
CB 8 Denis Kolodin Keltainen kortti 71'
LB 18 Juri Žirkov Keltainen kortti 103
DM 11 Sergei Semak (c)
RM 17 Konstantin Zyrjanov
CM 20 Igor Semšov 69
LM 9 Ivan Sajenko 81'
SS 10 Andrei Aršavin
CF 19 Roman Pavljutšenko 115'
Vaihdosta:
MF 15 Dinyar Bilyaletinov 69'
MF 7 Dmitri Torbinski 81'
FW 21 Dmitri Sytšov 115'
Päävalmentaja:
Alankomaat Guus Hiddink

Ottelun paras pelaaja:Venäjä Andrei Aršavin

Espanja-Italia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelusta: Maalittomaksi tullut peliaika ja jatkoaika oli tasaista peliä. Maalia ei kummankaan joukkueen muutamista hyvistä paikoista huolimatta saatu aikaan. Rankkarikisassa Italiaa kosketti pahasti pelikiellossa olevat Milanolaiskeskikenttäpelaajat Andrea Pirlo ja Gennaro Gattuso. Iker Casillasin kaksi upeaa torjuntaa ja Cesc Fàbregasin upea veto oikeaan nurkkaan toivat kotimatkan Italialle ja viimeisen välieräpaikan Espanjalle.

22.6
Espanja 0-0 (4-2rp.) Italia Ernst-Happel-Stadion, Wien Tuomari:
Herbert Handel (Saksa)


Rangaistuspotkut:
David Villa Maali rangaistuspotkusta
Cazorla Maali rangaistuspotkusta
Senna Maali rangaistuspotkusta
Güiza Ei maalia rangaistuspotkusta (Buffon torjui)
Fàbregas Maali rangaistuspotkusta


Rangaistuspotkut:
Maali rangaistuspotkusta Grosso
Ei maalia rangaistuspotkusta (Casillas torjui) De Rossi
Maali rangaistuspotkusta Camoranesi
Ei maalia rangaistuspotkusta (Casillas torjui) Di Natale



Espanja
GK 1 Iker Casillas (c)
RB 15 Sergio Ramos
CB 4 Carlos Marchena
CB 5 Carles Puyol
LB 11 Joan Capdevila
RM 6 Andrés Iniesta Keltainen kortti 11' 59'
CM 19 Marcos Senna
CM 8 Xavi 60'
LM 21 David Silva
CF 7 David Villa Keltainen kortti 72'
CF 9 Fernando Torres 85'
Vaihdosta:
MF 12 Santi Cazorla Keltainen kortti 113' 59'
MF 10 Cesc Fàbregas 60'
FW 17 Dani Güiza 85'
Päävalmentaja:
Espanja Luis Aragonés


Italia
GK 1 Gianluigi Buffon (c)
RB 19 Gianluca Zambrotta
CB 2 Christian Panucci
CB 4 Giorgio Chiellini
LB 3 Fabio Grosso
RM 22 Alberto Aquilani 108'
CM 10 Daniele De Rossi
LM 13 Massimo Ambrosini Keltainen kortti 31'
AM 20 Simone Perrotta 58'
CF 9 Luca Toni
CF 18 Antonio Cassano 75'
Vaihdosta:
MF 16 Mauro Camoranesi 58'
FW 11 Antonio Di Natale 75'
FW 7 Alessandro Del Piero 108'
Päävalmentaja:
Italia Roberto Donadoni

Ottelun paras pelaaja:Espanja Iker Casillas

Välierät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksa-Turkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelusta: Turkki hallitsi yllätyksellisesti ensimmäistä puoliaikaa ja meni johtoon 22. minuutilla, kun Semih ampui päätyrajalta tulleesta syötöstä pallon ylärimaan, jonka jälkeen Uğur Boral ampui maalin eteen tulleen kimmokkeen maaliin. Saksa tasoitti neljä minuuttia myöhemmin kun Podolski eteni vasemmalla laidalla ja antoi syötön maalille, mistä keskikenttämies Bastian Schweinsteiger tsippasi pallon yli maalivahti Rüştü Reçberin. Saksan tasoituksenkin jälkeen Turkki vielä pyöritti peliä. Toisella puoliajalla Saksa pääsi peliin mukaan. Maalia ei kuitenkaan saatu, vasta kuin kymmenen minuuttia ennen loppua, jolloin Thomas Hitzlberger keskitti Turkin rangaistusalueelle ja väärin arvioineen Rustun tultua vastaan Miroslav Klose puski pallon tyhjään maaliin. Turkki kuitenkin tasoitti vielä, kun Arda syötti oikealta Saksan maalille, mistä Semih sijoitti pallon pienestä kulmasta Saksan maaliin. Peli näytti menevän jatkoajalle, mutta lisäajalla loistavan kuvion päätteeksi Phillip Lahm ampui Saksan voittomaalin.

25.6
Saksa 3-2 Turkki St. Jakob-Park, Basel Tuomari:
Massimo Bucassa (Sveitsi)
Schweinsteiger Maali 26'
Klose Maali 79'
Lahm 90'
Uğur Boral Maali 22'
Semih Maali 86'



Saksa
GK 1 Jens Lehmann
RB 3 Arne Friedrich
CB 17 Per Mertesacker
CB 21 Christoph Metzelder
LB 16 Philipp Lahm
DM 15 Thomas Hitzlsperger
DM 6 Simon Rolfes 46'
RW 7 Bastian Schweinsteiger
AM 13 Michael Ballack (c) 73'
LW 20 Lukas Podolski
CF 11 Miroslav Klose 90'+2'
Vaihdosta:
MF 8 Torsten Frings 46'
DF 2 Marcell Jansen 90'+2'
Päävalmentaja:
Saksa Joachim Löw


Turkki
GK 1 Rüştü Reçber (c)
RB 20 Sabri Sarioglu Keltainen kortti 90'+4'
CB 6 Mehmet Topal
CB 4 Gökhan Zan
LB 3 Hakan Balta
DM 7 Mehmet Aurélio
RM 18 Colin Kazim-Richards 90'+2'
CM 22 Hamit Altıntop
CM 19 Ayhan Akman 81'
LM 16 Uğur Boral 84'
CF 9 Semih Şentürk Keltainen kortti 53'
Vaihdosta:
FW 21 Mevlut Enrinc 81'
MF 10 Gökdeniz Karadeniz 84'
MF 11 Tümer Metin 90'+2'
Päävalmentaja:
Turkki Fatih Terim

Ottelun paras pelaaja:Saksa Philipp Lahm

Venäjä-Espanja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelusta: Ensimmäistä puoliaikaa Espanja hallitsi, vaikka Venäjälläkin oli muutamia hyviä maalintekopaikkoja. Maalia ei kuitenkaan vielä saatu. Kun toista puoliaikaa oli pelattu viisi minuuttia, Espanja aloitti maalin teon. Andrés Iniesta antoi kuudentoista rajalta upean syötön Venäjän maalilla vapaana olevalle Xaville, joka viimeisteli kuvion päätteeksi 0-1-johdon Espanjalle. Sen jälkeen pelattiin runsaat kaksikymmentä minuuttia venäläisten hangatessa sitkeästi tasoitusta, kunnes Fàbregas antoi 25 metristä syötön Venäjän kuudentoista rajalla vapaana olevalle Güizalle, joka vei Espanjan 2-0-johtoon. Kolmannen maalin Espanjan teki 82. minuutilla, kun Fàbregas sai pallon keskikentällä ja eteni laidalta nähdessään David Silvan vapaana Venäjän maalilla ja antoi tälle syötön. Silva ei erehtynyt. Espanja meni Saksaa vastaan finaaliin.

26.6
Venäjä 0-3 Espanja Ernst-Happel-Stadion, Wien Tuomari:<br /Frank de Bleeckere (Belgia)
Xavi 50'
Güiza 73'
Silva 82'



Venäjä
GK 1 Igor Akinfejev
RB 22 Aleksandr Anjukov
CB 2 Vasil Berezutski
CB 4 Sergei Ignaševitš
LB 18 Juri Žirkov Keltainen kortti 56'
DM 11 Sergei Semak (c)
RM 17 Konstantin Zyrjanov
CM 20 Igor Semšov 56'
RM 9 Ivan Sajenko 57'
SS 10 Andrei Aršavin
CF 19 Roman Pavljutšenko
Vaihdosta:
MF 15 Dimitar Bilyaletinov Keltainen kortti 60' 56'
FW 21 Dmitri Sytšov 57'

Päävalmentaja:
Alankomaat Guus Hiddink


Espanja
GK 1 Iker Casillas (c)
RB 15 Sergio Ramos
CB 4 Carlos Marchena
CB 5 Carles Puyol
LB 11 Joan Capdevila
RM 6 Andrés Iniesta
CM 19 Marcos Senna
CM 8 Xavi 69'
LM 21 David Silva
CF 7 David Villa 34'
CF 9 Fernando Torres 69'
Vaihdosta:
MF 10 Cesc Fàbregas 34'
MF 14 Xabi Alonso 69'
FW 17 Dani Güiza 69'
Päävalmentaja:
Espanja Luis Aragonés

Ottelun paras pelaaja:Espanja Andrés Iniesta

Loppuottelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelusta: Vuoden 2008 Euroopan-mestaruuskilpailuiden finaali pelattiin Wienissä Itävallassa. Ottelua saapui katsomaan 50 000 katsojaa. Vastakkain olivat Saksa ja Espanja. Tuomarit olivat Italialaiset päätuomari Roberto Rosetti ja tämän apulaiset Alessandro Riselli ja Paulo Calgacno.

Saksa hallitsi ensimmäistä kymmentä minuuttia, mutta Espanja tuli sen jälkeen mukaan peliin. 25. minuutilla Ballackin kaukolaukaus osui rangaistusalueella Xavin käteen, mutta pelin annettiin jatkua. Kahdeksan minuuttia myöhemmin Fàbregas antoi loistavan syötön Saksan rangaistusalueelle; palloon syöksyi sekä Saksan maalivahti Jens Lehmann, että Espanjalaiskärkipelaaja Fernando Torres, ja Torres ehti palloon juuri ja juuri ensin ja nosti sen hienosti Lehmanin ylitse maaliin. Espanja johti peliä. Enempää maaleja ei sillä puoliajalla nähty. Toisella puoliajalla Saksa koitti kovasti tasoitusta. Klose kaadettiin kerran törkeästi rangaistusalueella, mutta peliä ei vihelletty poikki. 65. minuutilla pienen sanaharkan päätteeksi David Silva puski punaisen arvoisesti Lukas Podolskia päin naamaa. Sen jälkeen Silva sai mennä Cazorlan tilalle penkille. Saksa sai vaparin, mutta kortti ei noussut. Kovista yrityksistään huolimatta Saksa ei saanut maalia aikaiseksi. Espanja voitti toisen EM-kultansa. Edellisestä oli jo 44 vuotta aikaa. Luis Aragonés osoittautui kaikesta kritiikistä huolimatta oikeaksi manageriksi. Mitalit ja pokaalin Espanjalle luovutti UEFA:n puheenjohtaja ja ranskalainen jalkapallo-legenda Michel Platini.

29.6
Saksa 0-1 Espanja Ernst-Happel-Stadion, Wien Tuomari:
Roberto Rosetti (Italia)
Fernando Torres 33'



Saksa
GK 1 Jens Lehmann
RB 3 Arne Friedrich
CB 17 Per Mertesacker
CB 21 Christoph Metzelder
LB 16 Philipp Lahm 46'
DM 8 Torsten Frings
DM 15 Thomas Hitzlsperger 58'
RW 7 Bastian Schweinsteiger
AM 13 Michael Ballack (c) Keltainen kortti 43'
LW 20 Lukas Podolski
CF 11 Miroslav Klose 79'
Vaihdosta:
DF 2 Marcell Jansen 46'
FW 22 Kevin Kurányi Keltainen kortti 88' 58'
FW 9 Mario Gómez 79'
Päävalmentaja:
Saksa Joachim Löw


Espanja
GK 1 Iker Casillas (c) Keltainen kortti 43'
RB 15 Sergio Ramos
CB 4 Carlos Marchena
CB 5 Carles Puyol
LB 11 Joan Capdevila
DM 19 Marcos Senna
RM 6 Andrés Iniesta
CM 8 Xavi
CM 10 Cesc Fàbregas 63'
LM 21 David Silva 66'
CF 9 Fernando Torres Keltainen kortti 74' 78'
Vaihdosta:
MF 14 Xabi Alonso 63'
MF 12 Santi Cazorla 66'
FW 17 Dani Güiza 78'
Päävalmentaja:
Espanja Luis Aragonés

Ottelun paras pelaaja:Espanja Fernando Torres

Mestari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2008 Euroopan-mestaruuskilpailuiden voittaja:
Espanja
ESPANJA
Toinen mestaruus

Maalintekijät pudotuspeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisojen maalikuningas: Espanja David Villa (4 maalia)