Octopussy – mustekala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Octopussy – mustekala
Octopussy
Ohjaaja John Glen
Käsikirjoittaja Richard Maibaum
George Macdonald Fraser
Michael G. Wilson
Tuottaja Albert R. Broccoli
Thomas Pevsner (avustava)
Säveltäjä John Barry
Kuvaaja Alan Hume
Leikkaaja Peter Davies
Henry Richardson
Tuotantosuunnittelija Peter Lamont
Lavastaja Peter Lamont
Erikoistehosteet John Richardson (VFX)
Pääosat Roger Moore
Maud Adams
Louis Jourdan
Valmistustiedot
Valmistusmaa Britannia ja Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö EON Productions
United Artists
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 6. kesäkuuta 1983 Britannia
12. elokuuta 1983 Suomi
Kesto 125 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 27 500 000 dollaria
Tuotto 187 500 000 dollaria
Katsojat 534 512 (Suomessa)
Edeltäjä Erittäin salainen
Seuraaja 007 ja kuoleman katse
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie
Octopussyn sirkuksen logo

Octopussy – mustekala (engl. Octopussy) on John Glenin ohjaama 13. James Bond -elokuva vuodelta 1983. Elokuvassa James Bondia näyttelee kuudennen kerran Roger Moore. Octopussyn tunnuskappaleen laulaa Rita Coolidge. Octopussya näyttelevä Maud Adams oli jo aikaisemmin näytellyt Andrea Andersia elokuvassa 007 ja kultainen ase.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolettavasti haavoittunut brittiagentti 009 kompastelee sisään Britannian suurlähetystöön Itä-Saksassa väärennetty Fabergén pääsiäismuna mukanaan, jolloin MI6 alkaa epäillä neuvostoliittolaisten osallisuutta. Aito Fabergé-muna on ilmestynyt lontoolaiseen huutokauppaan. James Bond (Roger Moore) lähetetään tutkimaan, kuka on myyjä ja miksi 009 murhattiin pelkän väärennetyn munan vuoksi.

Kun maanpaossa elävä afgaaniprinssi Kamal Khan (Louis Jourdan) haluaa ostaa munan mihin hintaan hyvänsä, Bond seuraa häntä hänen palatsiinsa Intiaan. Khan työskentelee luopiolle neuvostokenraali Orloville (Steven Berkoff), joka on toimittamassa Khanille jäljennöksiin vaihdettavia korvaamattoman arvokkaita neuvostoaarteita. Khan salakuljettaa väärennöksiä länteen salaperäisen Octopussyn (Maud Adams) avulla. Rikas Octopussy on Octopus-kultin johtaja ja asuu kelluvassa palatsissa Intiassa. Palatsia vartioivat Octopus-kultin naispuoliset jäsenet, joilla kullakin on mustekalatatuointi. Octopussy on kuitenkin muutakin kuin salakuljettaja, sillä hänellä on laillisiakin liiketoimia, kuten laivanrakennusta, hotelleja, karnevaalien järjestämistä ja jopa sirkuksia. Sirkus on erinomainen kulissi, jonka takana voidaan salakuljettaa arvoesineitä.

Khan pyytää Bondia illalliselle palatsiinsa tiukan backgammon-pelin jälkeen, mutta Bond joutuukin vangiksi. Hän onnistuu pakenemaan ja näkee Orlovin saapuvan palatsiin. Bond salakuuntelee Orlovin ja Khanin keskustelua, ja käy ilmi, että he suunnittelevat tapaavansa Itä-Saksassa Karl-Marx-Stadtissa, jonne Octopussyn sirkus on menossa esiintymään. Bond pääsee palatsista pakoon, tosin norsun selässä Khanin metsästysjoukkojen takaa-ajamana. Bond pelastuu roistojen kynsistä amerikkalaisten matkailijoiden avulla.

Bondin soluttautuessa Octopussyn palatsiin tämä ihastuu Bondiin, ja heistä tulee liittolaisia. Khanin onnistuu kuitenkin salata "aito" suunnitelmansa jopa Octopussylta: hän aikoo piilottaa erääseen Fabergé-väärennöksiä sisältävään kuormaan ydinpommin, jonka Octopussyn sirkus salakuljettaisi tietämättään Eurooppaan. Ydinkärki räjähtäisi samaan aikaan, kun Yhdysvaltain ilmavoimat pitäisivät lentoesitystä Länsi-Saksan tukikohdassaan. Ydinräjähdyksen näyttäessä onnettomuudelta Eurooppa vaatisi luopumista ydinaseista, jolloin koko Eurooppa olisi täysin puolustuskyvytön taistelemaan Orlovin neuvostojoukkoja vastaan.

Bond yrittää estää ydinpommia kuljettavaa junaa lähtemästä Orlovin tukikohdasta Itä-Saksasta. Junaa yrittävät pysäyttää myös KGB:n joukot, jotka ovat saaneet selville Orlovin suuruudenhullun suunnitelman. Itä-Saksan rajavartijat ampuvat Orlovin tämän ylittäessä rajaa laittomasti. Paikalle saapunut KGB:n kenraali Gogol (Walter Gotell) on pettynyt Orloviin ja sanoo, että tämä on häpeäksi univormulleen. Viimeisiksi sanoikseen Orlov sanoo olevansa huomenna Neuvostoliiton sankari. Bond tunkeutuu junaan, jossa Khanin kätyrit ajavat häntä takaa. Bond putoaa junasta, mutta lähtee sen perään autolla. Khan ja hänen henkivartijansa Gobinda (Kabir Bedi) palaavat Intiaan odottamaan uutista "ydinonnettomuudesta" Itä-Saksassa. Amerikkalaisten sotilastukikohdassa Bond pysäyttää pommin juuri ajoissa.

Bond, Octopussy ja hänen kulttinsa jäsenet saapuvat Khanin palatsiin, jossa Khanin ja Octopussyn kätyrien välille puhkeaa taistelu. Khan sieppaa Octopussyn ja pakenee pienellä lentokoneella. Bond hyppää koneen siivelle, jolloin Khan yrittää pudottaa hänet alas tekemällä koneella hengenvaarallisia kierroksia ja käännöksiä. Bondin pitäessä pintansa Khan käskee Gobindaa kiipeämään ylös koneen katolle ja tappamaan Bondin. Bond heittää Gobindan alas ja pelastaa Octopussyn ennen kuin kone törmää vuoreen ja räjähtää.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Roger Moore  James Bond  
 Maud Adams  Octopussy  
 Lois Maxwell  Miss Moneypenny  
 Robert Brown  M  
 Desmond Llewelyn  Q  
 Louis Jourdan  Kamal Khan  
 Kabir Bedi  Gobinda  
 Steven Berkoff  kenraali Orlov  
 David Meyer  Mischka  
 Tony Meyer  Grischka  
 Vijay Amritraj  Vijay  
 Kristina Wayborn  Magda  
 Bruce Boa  kenraali  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bondiksi Octopussyyn kaavailtiin alun perin James Brolinia, mutta Bondina jatkoi Roger Moore. Elokuvan perustuu Ian Flemingin lyhyeen novelliin Mustekala; Hetken huumaus; Smaragdipallo (Gummerus 1967) (Octopussy and The Living Daylights, 1966).

Tapahtuma- ja kuvauspaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentokonehalli joka räjähtää elokuvan alussa.

Tapahtumapaikat:

Kuvauspaikat:

Q-laitteistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Walther PPK: Bondin ase.
  • Acrostar Jet, experimental-suihkulentokone: Käytettiin elokuvan alkukohtauksessa; konetta lensi sen rakentaja ja omistaja, ei Roger Moore joka vain poseerasi koneessa.
  • Happokynä (kuningasvesi) + kuuntelulaite (toimii rannekellon kanssa): Käytettiin Khanin kuunteluun. (Fabergén munaan oli laitettu mikrosiru, jolla voitiin kuunnella Khania). Happokynällä Bond karkasi Khanin tyrmästä.
  • Krokotiilisukellusvene: Käytettiin Octopussyn palatsiin tultaessa.
  • Paksu köysi, joka nousee ylös ja jota pitkin voi kiivetä. Bond ei tosin käyttänyt tätä, vaan se näytettiin Q:n tukikohdassa.

Ei Q-laitteistoa

  • Sirkkelijojo: Khanin palkkaamat kätyrit käyttivät sitä Bondia vastaa Octopussyn palatsissa. Vijay tapettiin tällä laitteella.

Sensuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa kenraali Orlovin repliikki, jonka hän lausuu viimeisinä sanoinaan ja joka päättyy ”– – huomenna Neuvostoliiton sankari sensuroitiin ulkopoliittisista syistä johtuen elokuvateatterikopioista päällekirjoittamalla suomennos piiloon X-kirjaimilla.[1]

Arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erään suomalaiskriitikon mukaan elokuva on parhaita Mooren 007-elokuvia. Hovin sarjakuvaestetiikka koettelee hänen mukaansa komiikan rajoja.[2] Ensi-iltakritiikit olivat Suomessa murskaavia. Kymmenestä suomalaisesta kriitikosta yksi antoi elokuvalle kaksi tähteä, kaksi yhden tähden ja seitsemän ei ollut elokuvaa arvioinut. Keskiarvoksi tuli 0,63 tähteä neljästä.[3]

Rotten Tomatoes -sivustolla todetaan, että "muutamasta iskevästä toimintakohtauksesta huolimatta Octopussy on liian kaavamainen ja vanhanaikainen Bond-elokuva."[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Politiikka sensorien saksissa 29.07.2006. hs.fi. Arkistoitu 7.4.2014. Viitattu 03.08.2022. Archive.org
  2. MR: Octopussy – mustekala, Viikon tv-elokuvia, Tv-maailma, 14/2014 sivu 10
  3. Pistetaulukko (touko-syyskuun ensi-illat). (Arvostelijoina Asko Alanen, Pertti Avola, Mikael Fränti, Antti Lindqvist, Pentti Lumirae, Timo Malmi, Harri Moilanen, Mikko Piela, Hans Sundström ja Sakari Toiviainen.) Projektio, 1/1984, s. 2. Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL.
  4. https://www.rottentomatoes.com/m/octopussy

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Octopussy – mustekala.