007 ja kultainen silmä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
007 ja kultainen silmä
GoldenEye
Goldeneye.jpg
Ohjaaja Martin Campbell
Käsikirjoittaja Michael France
Tuottaja Barbara Broccoli
Tom Pevsner
Anthony Waye
Michael G. Wilson
Säveltäjä Éric Serra
Kuvaaja Phil Meheux
Leikkaaja Terry Rawlings
Erikoisefektit Derek Meddings
Chris Corbould
Pääosat Pierce Brosnan
Izabella Scorupco
Sean Bean
Famke Janssen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Britannia
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö EON Productions
United Artists
Ensi-ilta 17. marraskuuta 1995 (Yhdysvallat)
24. marraskuuta 1995 (Britannia)
15. joulukuuta 1995 (Suomi)
Kesto 130 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 58 000 000 dollaria
Tuotto 352 194 034 dollaria[1]
Katsojat 316 781 Suomessa
Edeltäjä 007 ja lupa tappaa
Seuraaja Huominen ei koskaan kuole
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

007 ja kultainen silmä (GoldenEye) on Martin Campbellin ohjaama järjestyksessään 17. Ian Flemingin vakoojahahmo James Bondiin perustuva toimintaelokuva, joka valmistui vuonna 1995. Elokuva oli ensimmäinen, jossa päähenkilöä esitti Pierce Brosnan. Alun perin piti Timothy Daltonin näytellä kolmannen kerran James Bondia, mutta hän oli saanut roolista tarpeekseen nelivuotisten sopimuskiistojen aikana.

Elokuvan käsikirjoitus ei perustu Ian Flemingin alkuperäisiin Bond-kirjoihin. Käsikirjoituksen pohjan kirjoitti Michael France. Elokuvan tuottivat Barbara Broccoli ja Michael G. Wilson, koska Bond-elokuvien pitkäaikaisen tuottajan Albert Broccolin terveys oli alkanut heikentyä[2]. Elokuva on samalla myös muisto Bond-elokuvien pitkäaikaiselle pienoismallien suunnittelijalle Derek Meddingsille, joka kuoli syöpään ennen elokuvan ensi-iltaa. Elokuvan tunnuskappaleen lauloi Tina Turner ja sen kirjoittivat U2-bändin Bono ja The Edge.

Elokuvan pohjalta on tehty videopeli GoldenEye 007 (1997) Nintendo 64:lle. Sille tehtiin myös jatko-osa, GoldenEye: Rogue Agent vuonna 2004. Myös vuoden 2010 GoldenEye 007 perustuu elokuvaan.

007 ja kultainen silmä julkaistiin DVD:llä 26. syyskuuta 1998. Se oli ensimmäinen DVD:llä julkaistu James Bond -elokuva.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bondin auto BMW Z3

Vuonna 1986 James Bond (Pierce Brosnan) ja hänen kollegansa Alec Trevelyan (Sean Bean) tunkeutuvat puna-armeijan kemiallisten aseiden laitokseen Arkangelissa. Trevelyanin joutuessa vangituksi eversti Grigorovich Ourumov (Gottfried John) ampuu hänet. Bond räjäyttää laitoksen ja pakenee.

Yhdeksän vuotta myöhemmin Bond seuraa Xenia Onatoppia (Famke Janssen), entistä Neuvostoliiton hävittäjälentäjää Monacoon. MI6 tunnistaa Onatoppin pietarilaisen Janus-rikossyndikaatin jäseneksi ja antaa Bondille tehtäväksi seurata tämän toimintaa. Onatopp ja hänen rikostoverinsa varastavat Tiger-helikopterin protoyypin, Bondin turhaan yrittäessä estää heitä. Helikopteri lennätetään hylätylle satelliittien ohjausasemalle Severnajaan, Venäjälle, jossa kehitetään GoldenEye-satelliittiasetta. Onatopp ja kenraali Ourumov varastavat GoldenEyen ja tappavat laitoksessa työskennelleet ohjelmoijat. He laukaisevat Petjan, toisen GoldenEye-satelliiteista, joka räjäyttää elektromagneettisen pulssin, ja täten tuhoaa ohjauskeskuksen ja sitä partioivat venäläiset MiG-hävittäjät sekä peittää jäljet varkaudesta. Kaksikon mukaan lähtee myös Janukselle työskentelevä ohjelmoija Boris Grishenko (Alan Cumming). Laitoksen tuhosta selviytyy yksi henkilö, ohjelmoija Natalia Simonova (Izabella Scorupco), joka pakenee Pietariin. Pietariin lähtee myös Ourumov, joka väittää Venäjän puolustusneuvostolle ja -ministerille iskun takana olleen siperialaiset separatistit. Nämä uskovat Ourumovin valehtelevan, mutta antavat tälle vastuun löytää Simonova. Onatopp sieppaa Simonovan, kun tämä yrittää tavata Grishenkoa.

Bond saa tehtäväkseen etsiä GoldenEye ja estää sen käyttö. Hän matkustaa Pietariin ja saa CIA-yhteyshenkilönsä Jack Waden (Joe Don Baker) kautta kontaktin mafiapäällikkö Valentin Zukovskyyn (Robbie Coltrane). Zukovsky järjestää Bondille tapaamisen Januksen johtomiehen kanssa hotellissa, mutta jossa Onatopp yrittää tappaa Bondin. Tämän epäonnistuttua Bond käskee Onatoppia viemään hänet johtohenkilön luokse, joka paljastuu Trevelyaniksi, jonka kuolema Arkangelissa olikin lavastettu. Hän haluaa kostoa vanhempiensa kuoleman vuoksi, jotka britit olivat pettäneet toisessa maailmansodassa ja palauttaneet Neuvostoliittoon. Hän aikoo toteuttaa kostonsa räjäyttämällä toisen GoldenEye-satelliitin, Mishkan, Lontoon yllä. Räjäytys tappaisi useita ihmisiä ja peittäisi jäljet tietokoneitse toteutetusta pankkiryöstöstä Bank of Englandista, joka saattaisi aiheuttaa maailmanlaajuisen pankkikriisin. Trevelyan yrittää epäonnistuneesti tappaa Bondin ja Simonovan.

Venäjän hallituksen joukot saavat Bondin ja Simonovan kiinni, ja he joutuvat puolustusministeri Dmitri Mishkinin (Tchéky Karyo) kuulusteltavaksi. Ourumov saapuu paikalle ja syyttää Simonovaa Severnajan satelliitti-iskusta. Ourumov tappaa Mishkinin, mutta Bond ja Simonova pakenevat. Simonova kuitenkin joutuu tämän käsiin ja Ourumov pakenee autolla Bondin taistellessa venäläissotilaita vastaan. Bond lähtee jahtaamaan häntä panssarivaunulla, ja takaa-ajo päättyy panssaroidulle junalle, jossa hän kohtaa jälleen Trevelyanin ja Onatoppin. Bond tappaa Ourumovin ja onnistuu pelastamaan Simonovan, mutta Trevelyan ja Onatopp pääsevät pakenemaan. Junassa olleella tietokoneella Simonova jäljittää Grishenkon sijainnin Kuubaan.

Bond ja Simonova matkustavat Kuubaan etsimään satelliittiantennia, jota tarvitaan toisen satelliitin laukaisuun. He suorittavat etsintöjä pienlentokoneella, kunnes kone ammutaan ohjuksella alas viidakkoon. Onatopp laskeutuu helikopterista tappamaan heidät, mutta Bond saa taisteltua hänet hengiltä. Bond ja Simonova löytävät antennille, joka onkin piilotettu järven sisään. Ennen vangitsemistaan Simonova ohjelmoi Mishka-satelliitin palaamaan maahan. Grishenko yrittää uudelleenohjelmoida satelliitin kurssin, mutta Bond onnistuu estämään antennin kääntimiä liikkumasta, jolloin satelliitti palaa ilmakehässä. Trevelyan ja Bond taistelevat, ja tappelu päättyy Trevelyanin putoamiseen antennin huipulta. Bond pakenee paikalta Simonovan ohjaamalla helikopterilla hetken ennen antennin räjähtämistä (johtuen jumiutetusta koneistosta) ja kaatumista, joka tappaa Trevelyanin. Grishenko jäätyy, kun nestemäistä typpeä sisältäneet säiliöt räjähtävät hänen lähellään. Bond ja Simonova putoavat pellolle, josta Wade ja Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaat hakevat heidät.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Näyttelijä  … rooli  
 Pierce Brosnan  … James Bond (007)  
 Sean Bean  … Alec Trevelyan (006)  
 Izabella Scorupco  … Natalia Simonova  
 Famke Janssen  … Xenia Onatopp  
 Joe Don Baker  … Jack Wade  
 Judi Dench  … M  
 Gottfried John  … kenraali Arkady Grigorovitš Ourumov  
 Robbie Coltrane  … Valentin Dmitrovitš Zukovski  
 Alan Cumming  … Boris Grišenko  
 Desmond Llewelyn  … Q  
 Samantha Bond  … Miss Moneypenny  
 Michael Kitchen  … Bill Tanner  
 Serena Gordon  … Caroline  
 Tchéky Karyo  … Neuvostoliiton puolustusministeri Dmitri Miškin  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset kestivät 16:sta tammikuuta 6:een kesäkuuta 1995. Studiokohtaukset kuvattiin Leavesden Studiosilla, koska Bond-elokuvien kantastudioilla Pinewood Studiosilla ei ollut tilaa päällekkäisten tuotantojen vuoksi. Elokuvan alun Arkangeliin sijoitettu benji-hyppy kuvattiin Contra Dam -padolla Sveitsissä. Kultainen silmä oli ensimmäinen Bond-elokuva, jossa käytettiin tietokoneanimaatiota. Suomessa elokuva näytettiin televisiossa ensimmäisen kerran 14. joulukuuta 1998.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 15. joulukuuta 1995 ja keräsi yhteensä 316 781 katsojaa. Maailmanlaajuisesti elokuva tuotti 352 194 034 dollaria[1]. Elokuva sai Bafta-palkintoehdokkuudet erikoistehosteista ja äänityksestä sekä Parhaan taistelun MTV Movie Awards -ehdokkuuden.

Ääniraita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan tunnuskappaleen lauloi yhdysvaltalainen Tina Turner ja ääniraidat sävelsi ranskalainen Eric Serra.

 1. GoldenEye
 2. The GoldenEye Overture: Half of Everything Is Luck/The Other Half Is Fate/For England, James
 3. Ladies First
 4. We Share the Same Passions: The Trip to Cuba/The Same Passions
 5. Little Surprise for You: Xenia/D.M. Mishkin
 6. The Severnaya Suite: Among the Dead/Out of Hell/The Husky Tribe
 7. Our Lady of Smolensk
 8. Whispering Statues
 9. Run, Shoot, and Jump
 10. A Pleasant Drive in St. Petersburg
 11. Fatal Weakness
 12. That’s What Keeps You Alone
 13. Dish out of Water: A Good Squeeze/The Antenna
 14. The Scale to Hell: Boris and the Lethal Pen/I Am Invincible
 15. For Ever, James
 16. The Experience of Love

Tapahtuma- ja kuvauspaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Contra Dam, jossa benji-hyppy kuvattiin.

Tapahtumapaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvauspaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b GoldenEye Boxofficemojo. Viitattu 1.7.2012. (englanniksi)
 2. Richard Ashton: Richard Ashton Interview; Michael G. Wilson, with Barbara Broccoli Her Majesty's Secret Servant. Viitattu 4.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Sivunloppuun tulevien vaakanavigaatiomallineiden tekemiseen.

Mallineen parametrit
Parametri Kuvaus Tyyppi Oletus Tila
Avattavuus avattavuus ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Aihe aihe ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Kuva kuva ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Lisätyylit lisätyylit ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Otsikko otsikko Otsikko unknown tyhjä pakollinen
Sijoitus sijoitus ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Oletus oletus ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Header header ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R1 r1 Ensimmäisen alikohdan otsikko unknown tyhjä valinnainen
C1 c1 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L1 l1 Ensimmäisen alikohdan sisältö unknown tyhjä valinnainen
R2 r2 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C2 c2 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L2 l2 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R3 r3 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C3 c3 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L3 l3 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R4 r4 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C4 c4 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L4 l4 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R5 r5 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C5 c5 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L5 l5 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R6 r6 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C6 c6 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L6 l6 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R7 r7 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C7 c7 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L7 l7 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R8 r8 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C8 c8 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L8 l8 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R9 r9 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C9 c9 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L9 l9 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R10 r10 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C10 c10 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L10 l10 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R11 r11 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C11 c11 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L11 l11 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R12 r12 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C12 c12 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L12 l12 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R13 r13 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C13 c13 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L13 l13 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R14 r14 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C14 c14 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L14 l14 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R15 r15 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C15 c15 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L15 l15 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R16 r16 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C16 c16 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L16 l16 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R17 r17 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C17 c17 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L17 l17 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
R18 r18 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
C18 c18 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
L18 l18 ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen
Footer footer ei kuvausta unknown tyhjä valinnainen