Länsimaisen filosofian historia (kirja)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Länsimaisen filosofian historia (History of Western Philosophy, alaotsikkona Poliittisten ja sosiaalisten olosuhteiden yhteydessä varhaisimmista ajoista nykyaikaan asti, And Its Connection with Political and Social Circumstances from the Earliest Times to the Present Day) on filosofi Bertrand Russellin vuonna 1945 kirjoittama opas länsimaisen filosofian historiaan esisokraatikoista varhaiselle 1900-luvulle.

Teoksesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Russell kirjoitti teoksen toisen maailmansodan aikana. Sen alkuperä oli Russellin Barnes Foundationissa, Philadelphiassa vuosina 1941 ja 1942 laajalle yleisölle pidetyissä filosofian historian luennoissa. Suuren osan historiallisesta tutkimuksesta teki Russellin kolmas vaimo Patricia. Vuonna 1943 Russell sai kustantajalta 3000 dollarin etumaksun kirjan kirjoittamiseksi, ja hän kirjoitti kirjan vuosien 1943 ja 1944 välillä. Kirja oli heti julkaisunsa 1945 jälkeen suuri myyntimenestys, vaikka useat filosofian tutkijat arvostelivat sitä huomattavasti. Kirjan menestys takasi, että Russell saattoi elää taloudellisesti turvatun loppuelämän.

Russell kirjoitti kansantajuisella tyylillä huumoria unohtamatta, ja teos on yksi Russellin tuotannon merkittävimpiä. Kun Russell sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1950, Länsimaisen filosofian historia mainittiin yhtenä teoksista, joka sai aikaan palkinnon myöntämisen Russellille, ja teosta lainattiin myöntämispuheessa kahdesti.

Russell käsitteli kirjassa kirjan kohteena olleiden filosofian elämää, historiallista kontekstia, yhteiskunnallista ympäristöä ja filosofisia järjestelmiä. Sen jälkeen hän selitti, missä ja millä tavalla he menivät ajattelussaan väärille jäljille. Näin kirja käsittelee usein sekä kirjan kohteena olevien filosofien että Russellin omaa filosofiaa.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsimaisen filosofian historia on jaettu kolmeen kirjaan, joista jokainen on jaettu osiin ja lukuihin. Kukin luku käsittelee yleensä yhtä filosofia, filosofista koulukuntaa tai ajanjaksoa. Erityisesti toinen kirja on enemmän katsaus historialliseen ajanjaksoon kuin filosofiseen kehitykseen. Ainoastaan Platonille, Aristoteleelle ja Lockelle on omistettu useampi luku. Viimeinen luku, Loogisen analyysin filosofia, on Russellin tuon ajan omaan filosofiaan pohjautuva esitys.

Kirja I: Vanhan ajan filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja II: Katolinen filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja III: Uuden ajan filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Russell, Bertrand: Länsimaisen filosofian historia poliittisten ja sosiaalisten olosuhteiden yhteydessä varhaisimmista ajoista nykyaikaan asti. 1: Vanhan ajan filosofia, katolinen filosofia. (History of western philosophy and its connection with political and social circumstances from the earliest times to the present day, 1946.) Suomentanut J. A. Hollo. 9. painos (1. painos 1948). Laatukirjat. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1999. ISBN 951-0-17867-5.
  • Russell, Bertrand: Länsimaisen filosofian historia poliittisten ja sosiaalisten olosuhteiden yhteydessä varhaisimmista ajoista nykyaikaan asti. 2: Uuden ajan filosofia. (History of western philosophy and its connection with political and social circumstances from the earliest times to the present day, 1946.) Suomentanut J. A. Hollo. 9. painos (1. painos 1948). Laatukirjat. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1999. ISBN 951-0-17886-1.