Allen & Unwin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Allen & Unwin on kirjapaino ja kirjojen kustantamo joka tunnetaan erityisesti J. R. R. Tolkienin ensimmäisten julkaistujen teosten (Taru Sormusten herrasta ja Hobitti) kustantamisesta. Se on vuonna 2023 Australian johtava riippumaton kustantaja.

Kustannus- ja emoyhtiön alle kuuluvat nykyisin seuraavat yritykset: Allen & Unwin, Albert Street Books, Crows Nest, JOAN, Murdoch Books ja Pier 9.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1914 Stanley (myöhemmin Sir Stanley) Unwin perusti Allen & Unwinin Isossa-Britanniassa vuonna 1914. Yritys kasvoi tasaisesti seuraavien 50 vuoden aikana ja kehitti mainetta yhtenä Ison-Britannian ja maailman johtavista kustantajista, ja sen kirjoittajia olivat muun muassa Bertrand Russell, Thor Heyerdahl ja JRR Tolkien. Ennen toista maailmansotaa ja sen jälkeen yhtiö julkaisi monia maailman johtavia radikaaleja intellektuelleja, mikä on varmistanut Allen & Unwinin jatkuvan maineen kaikkialla englanninkielisessä maailmassa.

1976 Vuonna 1976 Patrick Gallagher saapui Yhdistyneestä kuningaskunnasta perustamaan Allen & Unwinin australialaisen haaran keskittyen aluksi kirjojen luettelon laatimiseen Yhdistyneen kuningaskunnan julkaisuohjelman mukaisesti, pääasiassa yhteiskuntatieteiden ja yleisen tietokirjallisuuden alalla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]