Johannes Scotus Eriugena

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Johannes Scotus Eriugena.

Johannes Scotus Eriugena (n. 815877) (myös Johannes Scotus Erigena, Johannes Scottus Eriugena) oli irlantilainen teologi, uusplatonilainen filosofi ja runoilija. Hänet tunnetaan ennen kaikkea Pseudo-Dionysios Areopagitan töiden kääntäjänä ja kommentoijana.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eriugena oli etevä kreikan kielessä, mikä oli tuohon aikaan harvinaista läntisessä kristikunnassa. Hän syntyi Irlannissa ja muutti Ranskaan noin vuonna 845 ja otti hoitaakseen Palatinen akatemian kuningas Kaarle Kaljupään kutsusta. Koulun maine vaikuttaa kasvaneen huomattavasti Eriugenan johtajakaudellakenen mukaan?, ja kuningas suhtautui häneen suopeasti.

Eriugena pysyi Ranskassa ainakin kolmekymmentä vuotta. Bysantin keisarin Mikael III:n kutsusta hän otti noin vuonna 858 hoitaakseen Pseudo-Dionysioksen teosten kääntämisen kreikasta latinan kielelle. Hän lisäsi käännöksiin myös omat kommentaarinsa. Näin hän oli ensimmäinen joka esiteli uusplatonismin ajatuksia kreikan kielestä Länsi-Euroopan henkiseen perintöön, missä ne tulivat vaikuttamaan suuresti kristilliseen teologiaan.

Hänen elämänsä loppuajasta ei tiedetä juurikaan mitään. Erään kertomuksen mukaan hänet olisi vuonna 882 kutsuttu Oxfordiin Alfred Suuren kutsusta, ja hän olisi työskennellyt siellä monta vuotta, tullut Malmesburyn apotiksi, ja että hänen oppilaansa olisivat puukottaneet hänet kuoliaaksi styluksillaan. Tämän kertomuksen tueksi ei ole kuitenkaan juurikaan näyttöä ja se viittaa epäilemättä johonkin toiseen Johannekseen. Todennäköisesti Eriugena ei koskaan jättänyt Ranskaa. Hänen kuolemansa ajankohdaksi on päätelty 877. Saatavilla olevasta aineistosta ei voi päätellä, toimiko hän papistossa vai maallikkona, vaikkakin ajankohdan olot huomioon ottaen on todennäköisintä että hän olisi ollut papistoa ja mahdollisesti munkki.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Moran, Dermot: John Scottus Eriugena The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
  • Turner, William: John Scotus Eriugena Catholic Encyclopedia. 1911. New York: Robert Appleton Company. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Johannes Scotus Eriugena