Keskustelu wikiprojektista:Sodankäynti/Arkisto 1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua.

Voisko toi...[muokkaa wikitekstiä]

...yhteistyö artikkeli olla sellainen että ehdotuksia vaan siihen alle, kunhan ei pistetä liikaa niin varmaan toimii ihan hyvin. --Miihkali 23. huhtikuuta 2007 kello 15.36 (UTC)

Taistelu, maihinnousu vai operaatio?[muokkaa wikitekstiä]

Jos vaihtoehtoja mitä tulisi käyttää? Esimerkiksi Dieppen maihinnousun kohdalla aiheesta löytyy nimityksiä mainitun lisäksi Dieppen taistelu, Operaatio Jubilee (johon viitattiin Operaatio Juhlana jossain 50-luvun suomennoksessa) ja ainakin ennen Suomessa paljon käytetty Dieppen isku/isku Dieppeen mukaillen englannin Raid on Dieppe/The Dieppe Raid. Operaation luonnehan oli tiedustelutyyppinen isku, eikä mikään maihinnousu - pelkistettynä maihinnousuhan on vaihe suuremmassa yhteydessä. Tietysti on poikkeuksia, kuten Normandian maihinnousu, josta ei käytetä juuri muita versioita tai Gallipolin taistelu, joka itseasiassa jäi Dieppen tasoiseksi, joskin pitkittyneeksi kokeiluksi. Näin on yllättävän monessa tapauksessa, mikäli taisteluun liittyy maihinnousu. Englanniksi nimityksiä löytyy yleensä pitkä litania ja ongelmaa lisää se, että alan suomenkielisessäkin tutkimuksessa/käännöksessä nimitykset vaihtelevat hurjasti. --ukas 4. kesäkuuta 2007 kello 19.30 (UTC)

Yleisessä historiankirjoituksessahan on joskus ongelma, että nimitykset voivat muuttua hyvästä syystä. Ensimmäinen maailmansotahan oli pitkään englanniksi The Great War, kunnes tuli se greater war. Jos artikkelista käytetään eri lähteissä (esim. lähteiden iästä johtuen) eri nimityksiä, ne on varmasti hyvä kertoa jo määritelmässä: "Dieppen maihinnousu (tunnetaan myös nimillä Dieppen taistelu, Dieppen isku, Operaatio Jubilee tai Operaatio Juhla) ...". Sitten lopussa leipätekstissä voi yhdenmukaisuuden säilyttämiseksi pitäytyä yhdessä, nykyisin yleisimmin käytetyssä suomenkielisessä nimessä. Tekstiä voi ja kannattaakin elävöittää käyttämättä varsinaisen operaation nimeä: puhua toiminnasta eri termeillä, kuten tiedustelusta, rynnäköstä, keskityksistä, jne. kuvatessa operaation vaiheita... --Jaakonam 5. kesäkuuta 2007 kello 07.43 (UTC)

Suomen sotahistoriasta[muokkaa wikitekstiä]

Olen itse kirjoittanut jonkinverran Suomen sotahistoriaan liittyvistä asioista (lähinnä mm. yksikköjen perustietoja). Olen pannut merkille, että aihetta koskevat sivustot ovat tälläkin hetkellä sekavia ja osin jopa päällekkäisiä. Voisikohan joku ottaa omaksi projektikseen niiden järkiperäistämisen (Luokittelu jne.)?

Enpä tiedä kirjoitinko nyt oikeaan osoitteeseen, mutta kokeilinpa nyt tätäkin kohtaa.

Janis 15. kesäkuuta 2007 kello 21.30 (UTC)

Näistä pitää saada sivu[muokkaa wikitekstiä]

Kokosin luettelon "muutamista", lähinnä piällystöportaan, sotilaista joista olisi saatava Vickipeediaan ainakin en-wikin tasoiset artikkelit ja tehdä niihin linkkejä ulkoisista sivuista. Lähinnä otin listaan kenraaleja, neuvostoliiton sankareita tai naisia :D

  1. Azi Aslanov
  2. Werner von Blomberg
  3. Karel Doorman
  4. Rodolfo Graziani
  5. Valentina Grizodubova
  6. Wilhelm von Leeb
  7. Wilhelm List
  8. Nina Lobkovskaja
  9. Erwin König / Heinz Thorvald (sama jätkä)
  10. Israfil Mamedov
  11. Géza Lakatos
  12. Ljudmila Pavlitšenko
  13. Hugo Sperrle
  14. Valentin Varennikov
  15. Henrik Werth
  16. Färit Yarullin

Lisääkin on, mutta nää on mielestäni tavalla tai toisella merkittäviä kaikki. --Miihkali 15. lokakuuta 2007 kello 15.54 (UTC)

Kaikki varmasti kaipaavat artikkelia, äkkiseltään katsottuna varsinkin Sperrle, List ja von Leeb ovat ensisijaisen merkittäviä, Blomberg toissijainen (ei osallistunut 2. maailmansotaan), ovatkos nuo neukkunaiset tarkka-ampujia? (tois- tai kolmassijainen). Mun mielestä nämä voit lisätä projektisivulle + artikkelipyyntöihin. --ukas 15. lokakuuta 2007 kello 16.14 (UTC)
Valentina G. taisi olla ensimmäinen naispuolinen hävittäjälentäjä ja neuvostoliiton sankari. Nina L. ja Ljudmila P. olivat kai tarkk'amujia. Myös Lidija Litvjak artikkelia saa minun puolestani laajentaa (menestynein naispuolinen sotilaslentäjä). Ajattelin myös lisäillä artikkeliin ukkoja sitä mukaa kun mieleen tulee merkittäviä sotureita vailla artikkelia. Korjasin muuten yhden translitteraation linkin ja lisäsin pari kaveria lisää. --Miihkali 15. lokakuuta 2007 kello 18.58 (UTC)
Miten liene, pitäisikö König/Thorvald laittaa johonkin fiktiiviset henkilöt-luokkaan? Tai luoda joku toisen maailmansodan propagandatapaukset-luokka. Tapaus mainitaan kyllä usein Stalingrad-kirjallisuudessa ja aiheesta on tehty elokuvakin, mutta mies ei tainnut olla todellisuudessa olemassa - ainakaan sellaisena kuin kerrotaan. --ukas 16. lokakuuta 2007 kello 10.21 (UTC)
Niin, englanninkielisen Vickipedian mukaan hän on satua, omaan tietoisuuteeni hän on iskostunut useista Stalingrad-aiheisista kirjoista. Mutta oli hän sitten satua tai ei, "hän" on joka tapauksessa merkittävyyskynnyksen ylittävä myytti. --Miihkali 16. lokakuuta 2007 kello 14.05 (UTC)

Sodankäyntiartikkelien puute[muokkaa wikitekstiä]

Alkoi nolottamaan, kun huomasin lähes kaikkien sodankäyntityyppien puuttuvat finwikistä. Projektin perusartikkeleita! Lisäsin otsikon 'vähemmän nopeita hommia' alle. Voin itse ruveta parantelemaan vaikka yhtä niistä, mutta toivoisin projektin jäsenten osallistuvat tähän urakkaan. Enkkuwikissä sodankäynnin lajeja on rutkasti. --ukas 22. syyskuuta 2007 kello 16.02 (UTC)

Itse voisin kääntää englannista vaikka Taloudellisen sodankäynnin, se kun näyttää niin lyhyeltä artikkelilta etten kyllästy kesken kaiken ;) --Miihkali 15. lokakuuta 2007 kello 15.59 (UTC)
Tein artikkelin Ilmasodankäynnistä. Apua tarvitaan, sillä artikkeli on vasta tynkä vaiheessa (Joku oli mennyt merkitsemään sen jo kerran roskaksi(Ajattelemattomuudessan :) ))  –Kommentin jätti Kammo22 (keskustelu – muokkaukset) 30. huhtikuuta 2008 kello 16.58 (EEST)[vastaa]

Pelastakaa Kapteeni Järvi[muokkaa wikitekstiä]

Jos haluatte että wikipediassa säilyy arikkeli yhdesä PV:n legendaarisimmista skappareista käykää äänestämässä Wikipedia:Poistettavat sivut/Tapio Järvi --Tpheiska 30. toukokuuta 2008 kello 08.04 (UTC)

Ei tule puoltoääntä ellei merkittävyydestä ole parempia todisteita. Legendaarisia kappareita on joka kassulla. --Ukas 30. toukokuuta 2008 kello 08.16 (UTC)

Sotahistorian teemasivu[muokkaa wikitekstiä]

Väsäilin ajankulukseni tuollaisen Sotahistorian teemasivun. Sen muokkaamista saa jatkaa. Mutta ennenkaikkea haluan jättää tänne listan poikkeuksellisen osaavista sotilaista (Ian V. Hogg: Battles - A Concise Dictionary), joista olisi kiva saada suhteellisen laajat artikkelit teemasivun henkilöesittelyosiota varten. Lista on hieman USA painotteinen (mutta niin on 1900-luvun sotahistoriakin), joten saa käyttää harkintaa kun laittaa heppuja tärkeysjärjestykseen. Tietysti listan ulkopuoleltakin pääsee henkilöesittelyyn, koska tästä puuttuu monta merkittävää sotilasta ja suomalainen näkökulma kokonaan.

Luettelo laajentamista vaativista sotilaista:

(Pitäisiköhän sitä kehittää jonkunlainen selkääntaputtelu/motivointi-systeemi, kun noin moni merkittävä sotilas vaatii laajentamista) Nfgnfgn 17. joulukuuta 2007 kello 13.54 (UTC)

Luettelo tärkeistä sodankäynnin artikkeleista[muokkaa wikitekstiä]

Aloittelin tuollaista Teemasivu:Sotahistoria/Sotien tietosanakirja tämän mallin mukaan Wikipedia:Filosofian tietosanakirja. Lisätietoa keskustelusivulla. Nfgnfgn 25. tammikuuta 2008 kello 09.59 (UTC)

Työsarkahan on laaja tällä alalla. Tein just enwikistä lyhennetyn käännöksen John J. Pershingistä, joka uupui listaltasi. Reichenausta ja parista muusta on tekeillä oma artikkeli. Olen myös viime päivinä laajennellut ja päivittänyt Luetteloa kenraaleista. Just eilen taas tajusin, ettei täällä ole kaikkia peruskamaakaan ja tein tyngän Sotakirjeenvaihtaja.
Nyt kun muistutit mulla on ollut kehitteillä jonkinlainen militaristinen palkintografiikkasysteemi, joka tulisi pelkästään sodankäyntiprojektin käyttöön. Esimerkiksi kun tekee n. määrän kenraalitynkiä, saa 3. luokan haavoittumismitalin ja sitten kun on kasassa 10 suositeltua, 20 hyvää ja jotain 1000 täyttä artikkelia sodankäynnistä saa Wikipedian marsalkan sauvan. Plus kaikkea siltä väliltä. Ideoita saa kertoa keskustelusivulleni tai tänne. --Ukas 3. kesäkuuta 2008 kello 00.42 (UTC)
Itseasiassa olen jakanut jo kolmesti tunnustuksen (esim. Keskustelu käyttäjästä:Jniemenmaa#Mithridates VI). ei enempää pisteytyksestä ja mitaleista tässä ja nyt. "Marsalkan sauva" on kyllä hyvä idea ylimmille tasoille. Jos tuota pistetystä/palkitsemista halutaan laajentaa, olisi hyvä idea laittaa aluksi lista artikkeleista, joiden laajentamisesta saa pisteitä. En-wikistä löytyy esim. tällainen [1], jota voisi ajatella alustavasti pohjaksi. Tyngistä en ajatellut antaa pisteitä, vaikka onhan sekin tärkeää työtä, josta voisi jonkunlaisen pienen tunnustuksen antaa. Moönlnrlsnsohi9h5nm 3. kesäkuuta 2008 kello 12.37 (UTC)
Itse kannatan tätä palkitsemissysteemiä. Kaikki jotka jotain asiasta tietävät voisivat muuten parannella halutessaan Dunkerquen evakuointia, joka on lyhyehkö tynkä aiheesta joka ainakin omasta mielestäni on yksi II ms:n tärkeimpiä tapahtumia.--Kammo22 4. kesäkuuta 2008 kello 09.26 (UTC)
Se oli tietysti kiinnostava tapahtuma, mutta suhteutettuna toinen maailmansota Euroopassa käytiin lähinnä Saksan ja Neuvostoliiton välillä. Yli puolet koko maailmansodassa kuolleista oli neukkuja ja puna-armeija puolestaan aiheutti n. 85% Saksan armeijan kokonaistappioista. Länsirintama oli vähän niinkuin sivushow, vaikka tietysti siitä on tehty enemmän viihdettä. Itärintama kaikkine puolineen on finski-wikissä aika kirjavan tasoinen. Barbarossa, Moskovan puolustus, Stalingrad, Leningradin piiritys, Kursk, Zhukov jne. joutaisivat olla suositeltuja kaikki. Olen ajatellut priorisoida itärintamaa. --Ukas 4. kesäkuuta 2008 kello 14.16 (UTC)
En minä sitä kiistä ettei itärintama olisi ollut se päänäyttämö. Omastakin mielestäni itärintama on paljon mielenkiintoisempi kuin länsirintama (johtunee varmaan Suomen sijainnista kartalla). Linkki oli lähinnä tälläinen vink vink muille :) --Kammo22 4. kesäkuuta 2008 kello 15.56 (UTC)
Aloitin tämmöisen: Wikipedia:Wikiprojekti Sodankäynti/Lista. Lista on tosiaan vähän painottunut englanninkieliseen maailmaan, mutta aloitetaan nyt tällä. Alkuun voisi hakea kaikille artikkeleille fi-wikin vastineen, tai jos jotain puuttuu laittaa punaisen linkin. Jos ei keksi punaiselle linkille nimeä, tai ei usko aihetta tarvittavan voi merkitä ??. Selvästi ainoastaan englanninkieliseen maailmaan liittyvät aiheet voi yliviivata listasta. Tarkoituksena on tosiaan saada aikaiseksi jonkunlainen lista, jonka perusteella voisi seurata/palkita sodankäynnin artikkeleiden laajentajia. Jos listasta puuttuu jokin tärkeä termi/suomalainen näkökohta, niin niitä voisi listata oman otsikkonsa alle listan loppuun. Keskustelun jälkeen voidaan sitten päättää, mitä otetaan listalle mukaan ja mitä tiputetaan pois. Moönlnrlsnsohi9h5nm 30. kesäkuuta 2008 kello 14.37 (UTC)
Hienoa että jaksoit aloittaa tuon listan teon. Täytyykin tutustua siihen. --Kammo22 30. kesäkuuta 2008 kello 15.57 (UTC)
Sitä palkitsemissysteemiä mietittyäni ajattelin, että olisiko mahdollista saada jonkinlainen "arvojärjestys", tyyliin wikikenraali, wikimarsalkka, wikikapteeni... Tietinkin arvot olisivat täysin nimellisiä, jos sitä mietitte. Yleneminen voisi tapahtua alussa vaikkapa viidestä pisteestä (paljon se sitten onkaan) ja myöhemmin vaadittava pistemäärä kasvaisi. Mitä mieltä olette, onko ihan hullun hommaa? --Kammo22 4. heinäkuuta 2008 kello 16.02 (UTC)

Häiritseekö muita kyseinen malline? Toisin kuin henkilö- tms. mallineihin tähän ei voi sijoittaa kuvaa artikkelin aiheesta, silti se näyttää usein roikkuvan siinä missä varsinaisen aihetta koskevan kuvan pitäisi olla, varsinkin lyhyissä artikkeleissa. Tällaiset mallineet ovat mielestäni jo vanhanaikaisia. Mielestäni olisi parempi, jos navigointimallineet sijoitettaisiin sivun alareunaan piilotettaviksi tangoiksi tyyliin mainio Malline:Ensimmäinen maailmansota. Tein vastikään muunnoksen malline:Holokausti2 Muukarhun vastaavasta (vaikkakin sisällöllisesti ansiokkaasta) mallineesta Holokausti, jonka sitten vaihdoin vanhan tilalle ihan edellä mainituista syystä. --Ukas 16. kesäkuuta 2008 kello 21.46 (UTC)

Tietyin varauksin samaa mieltä. Toisaalta voi olla ihan hyödyllinenkin suunnistuksessa, toisaalta turha koittaa tehdä universaalia mallinetta, jossa käsitellään koko laaja aihe. Jotain sille kuitenkin voisi tehdä. Myös voisi miettiä, tarvitseeko välttämättä olla ihan kaikissa artikkeleissa. Ehkä voisi olla vain 10-20 tärkeimmässä, ja muista pois/joku muu/uusi malline tilalle. Moönlnrlsnsohi9h5nm 16. kesäkuuta 2008 kello 22.09 (UTC)
Jotain sellaista. Hyvä idea voisi olla jakaa mallineen alueet omiin navigaatiomallineihinsa, jotka sitten olisivat muualla kuin oikealla ylimpänä - eli sivun alareunassa piilotettavana palkkina.--Ukas 17. kesäkuuta 2008 kello 23.37 (UTC)

Tein uuden edellä kuvatun kaltaisen mallineen aiheesta käyttäen vanhan tietopohjaa, on nähtävissä mun hiekkalaatikolla. Tulee laittaa sivun alareunaan ennen luokkia. Käytin tuollaisia militantteja oliivin ja khakin sävyjä. Rupean tässä korvailemaan kun kerkeän, tietysti muutkin ovat tervetulleita talkoisiin jos jaksavat/ehtivät. --Ukas 16. heinäkuuta 2008 kello 22.27 (UTC)

Mun mielestä tuolla voi suoraa korvata vanhan mallineen. Tietysti palkki pitää silti siirtää oikealle kohdalle artikkeleissa. J(c+n9G=pbW;K?wb+wmp 18. heinäkuuta 2008 kello 09.12 (UTC)

Infoboksi kuuluisista sotilaista[muokkaa wikitekstiä]

Kuinka vaikeaa olisi tehdä sotilaan infoboksi-malline tyyliin [[2]]? En ole itse noita tehnyt joten en osaa arvioida vaativuutta. Haluaisiko joku kokeneempi tehdä tai olisiko jossain ohje miten noita voi luoda? Mielestäni selkeyttävät artikkeleita ja luovat mukavan yhtenäisen ulkoasun. --Tpheiska 9. kesäkuuta 2008 kello 05.57 (UTC)

Oikein tarkasti kun katsoo niin tälläinenhän löytyy. Tuohon voisi vielä lisätä eri maiden/armeijoiden edustukset tosin. --Tpheiska 9. kesäkuuta 2008 kello 06.29 (UTC)
Malline:Sotilashenkilö on mielestäni vielä parempi. --Ukas 10. kesäkuuta 2008 kello 14.29 (UTC)
Kokeilin sotilashenkilöä tähän: Karl Alexander Lothringen. Paraniko, vai onko turha? Moönlnrlsnsohi9h5nm 16. kesäkuuta 2008 kello 22.11 (UTC)
No onhan tuo aika hieno. --Jaakonam 16. kesäkuuta 2008 kello 22.50 (UTC)
Hieno on ja käyttökelpoinen. --Ukas 17. kesäkuuta 2008 kello 23.32 (UTC)
Muuten, osaisiko joku tehdä kuvatekstiosan mallineeseen? --Ukas 19. heinäkuuta 2008 kello 01.44 (UTC)

Palkitsemismalli[muokkaa wikitekstiä]

Ideoidaanpas vähän yhdessä sodankäynnin historialle palkitsemissysteemiä. Itse olen jakanut muutaman Sotahistorian kunniamerkin aikaisemmin. Olen käyttänyt seuraavanlaista pisteytystä: ss-artikkeli 15 pistettä, ha-artikkeli 6 pistettä (laajennus ha->ss 9 pistettä). Lisäksi olen käyttänyt allaolevaa taulukkoa, johon pisteet ynnätään. Aina kun käyttäjä saavuttaa uuden pisterajan, hän on oikeutettu Sotahistorian kunniamerkin uuteen luokkaan (mallia: Keskustelu käyttäjästä:Jniemenmaa#Mithridates VI). Eli 10 pisteellä saa ensimmäisen kunniamerkin, 21 pisteellä toisen, jne... (tällä hetkellä pistetilanne taitaa olla: Jniemenmaa 30 p. ja Barosaurus Lentus 21 p., palkitsemisen aloituspäivästä, 23. tammikuuta)

10 21 33 46
61 77 95 114
136 159 185 214
245 280 318 359
405 456 jne.

Itseäni on alkanut kiinnostaa myös aikaisemmin ohimennen mainittu wiki-sotilasarvojen myöntäminen. Eli kun käyttäjä on ansainnut muokkaamalla/kehittämällä tietyn tason, hänelle myönnettäisiin sotilasarvo. Arvot voisivat alkaa esim. alokkaasta/rivimiehestä/jääkäristä tms. ja päättyä johonkin marsalkkaan tjsp. Välissä voisi olla mielettömänkin tuntuisia arvoja kuten varavääpeli tai ali-majuri. :) Tietysti arvoasteikko pitäisi sopia etukäteen kuten myös tasot/tarvittavat muokkaukset/pistejärjestys. Tuon kunniamerkki homman voisi varata vain ha- ja ss-artikkeleihin ja sotilasarvot luokitteluun, tynkien laajentamiseen kielenhuoltoon jne. kaikkeen sodankäynninprojektia hyödyttävään.

Tällähetkellä jonkunlainen työlista tärkeistä artikkeleista on olemassa täällä Wikipedia:Wikiprojekti Sodankäynti/Lista. Sitä pitäisi kuitenkin laajentaa ja karsia, lisätä suomi näkökulma jne... Tässä tosiaan alkuun hieman ajatuksia, mutta ideoidaan yhdessä eteenpäin. J(c+n9G=pbW;K?wb+wmp 18. syyskuuta 2008 kello 12.59 (EEST)[vastaa]

En-wikistä löytyi tällainenkin lista tärkeimmistä sodankäynnin artikkeleista: lista. Eli en-wikistä julkaistaan osa en:Wikipedia:Release Version. Siitä esim. sodankäyntiosio en:Wikipedia:Release Version#Armies and military units. Tästäkin voisi ottaa vähän suuntaa tärkeimpien artikkeleiden listalle. J(c+n9G=pbW;K?wb+wmp 18. syyskuuta 2008 kello 16.22 (EEST)[vastaa]

Palkitsemisesta: Mielestäni olisi hyvä pidättäytyä ss- ja ha-artikkelien suosimisesta. Kattavat, lähteistetyt ja hyvin kirjoitetut perusartikkelit ovat kuitenkin wikipedian kulmakiviä. Ehdolla oleva systeemi suosii hyvin pitkiä artikkeleita, jolloin ihan tarpeellisista, mutta ei ehkä mielenkiintoisista aiheista tullaan kirjoittamaan vähemmän. Ehdotan jotain tähän suuntaan: ss=15, ha=11, "ok-artikkeli"=7.--Ukas 27. lokakuuta 2008 kello 14.43 (EET)[vastaa]

Joo, tuo ha- ja ss-artikkelien kirjoittaminen on tosiaan vähän eri asia kuin "ok perusartikkelin kirjoittaminen". Senpä takia ss- ja ha-artikkeleiden osalta voisi jättää tuon ylläehdotetun voimaan ja kehittää erillisen rinnakkaisen palkitsemisjärjestelmän kaikelle muulle (ts. myös "ok perusartikkeleille"). Onko esim. tämä Karl Alexander Lothringen minkä tasoinen perusartikkeli? (kirjoittamiseen on varmaan mennyt jotain 10-40 minuuttia, kun ss-tason artikkeliin menee 10-20+ tuntia)
  1. perusasiat (henkilön ura) käsitellään ihan ok ja aukottomasti.
  2. lähde merkitty.
  3. malline paikallaan.
  4. ei viitteitä.
  5. vähän lyhyt ja suppea.
  6. perustuu vain yhteen lähteeseen.
  7. kuva.
  8. kieli ok.
  9. luokittelu.
  10. kielilinkit.
Unohdinko jonkun näkökulman tai onko artikkelissa jotain muuta hyvää/kunnollista tai parannettavaa/huonoa. Jos tästä antaa yhden pisteen samaan aikaan kun ss-artikkelista saa 15 ja asteikko on sama, niin kyllähän se ohjaisi lyhyiden perusartikkeleiden kirjoittamiseen. :) Työmäärä tosiaan kun noin 15-120 kertainen ss-artikkelissa tähän verrattuna. :) Arvokkaita artikkeleita tietysti kumpainenkin artikkelityyppi wikipedian lukijan näkökulmasta. )ft(tkix%D((Z(IOSDdti%% 8. marraskuuta 2008 kello 16.18 (EET)[vastaa]

'Tehtäviä' kohdan luettelot[muokkaa wikitekstiä]

Poistin aikaisemmin tehtäviä kohdan alapuolella olleita mielestäni turhia luetteloita. Muokkaukseni kumottiin. Poistan ne nyt uudelleen, koska uskon, että luetteloita määrittävä teksti "Seuraavien luetteloiden asioista pitäisi ainakin saada hyvät artikkelit", johtaa projektiin osallistuvia väärään suuntaan, jos luettelolistassa on mukana turhana poistamani luettelot. Lyhennän luettelolistaa uudelleen. )ft(tkix%D((Z(IOSDdti%% 23. marraskuuta 2008 kello 10.55 (EET)[vastaa]

Mielestäni luettelolistassa on edelleen turhia, joten sitä saa puolestani lyhentää edelleen. En muokannut rohkeasti, koska edellinen muokkaukseni todellakin kumottiin. )ft(tkix%D((Z(IOSDdti%% 23. marraskuuta 2008 kello 10.58 (EET)[vastaa]

Bundesarchiv-kuvalahjoitus Commonsiin[muokkaa wikitekstiä]

En huomannut, onko tästä ollut fi.wikin ajankohtaissivuilla tms., mutta jos joku ei tiedä, niin Saksan Bundesarchiv lahjoittaa Commonsin käyttöön n. 100 000 valokuvaa. Eli sieltä varmaan löytyy aika tukku asiallisia valokuvia tämänkin wikiprojektin tarpeisiin, ainakin toiseen maailmansotaan liittyen.

http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Bundesarchiv --Methem 5. joulukuuta 2008 kello 11.48 (EET)[vastaa]

Joo, huomasin tapahtuman sattumalta muutama päivä sitten! Tämä nostaa kuvituksen ihan toiselle tasolle täällä ja varmasti myös saksankielisessä wikipediassa, jossa aina niin piiruntarkasti suhtaudutaan tekijänoikeuskysymyksiin. --Ukas 10. joulukuuta 2008 kello 14.19 (EET)[vastaa]

Otin härkää sarvista ja loin tällaisen alasivun Wikipedia:Wikiprojekti Sodankäynti/Palkitseminen. Lisäideoita tarvitaan ja asiasta kannattaa tietysti vielä keskustella. Mutta onpahan nyt jotain aluksi valmiina. Ainakin noi myöntämispäivämäärät pitää vielä päättää. 4-6 kappaletta per vuosi voisi olla riittävästi. Keskustelu kannattaa varmaan käydä alasivun keskustelusivulla. )ft(tkix%D((Z(IOSDdti%% 22. tammikuuta 2009 kello 13.49 (EET)[vastaa]

Jatkoin ideointia vähän eteenpäin. )ft(tkix%D((Z(IOSDdti%% 4. maaliskuuta 2009 kello 15.46 (EET)[vastaa]

Lähteistä yleensä[muokkaa wikitekstiä]

Tuossa hiljattain koin lievän yllätyksen, kun luin varmasti monelle tutun ja hyvin suomennetun sotakirjailijan Paul Carellin olleen natsi, SS-upseeri ja Joachim von Ribbentropin lehdistösihteeri. Niin ikään herra kielsi saksalaisten sotarikokset Venäjällä, vaikka kirjoitti aiheesta useita kirjoja sodan jälkeen. Vaikka omistan jokusen Carellin en ole niitä harkinnut käyttäväni lähteinä, sillä en niitä pitänyt täysin uskottavina vertailussa, mutta täst'edes en varmasti käytä. Opimme tästä sen, että sisäisen äänen kuuntelemisen lisäksi kannattaa tutkia lähdeteoksien tekijöiden taustoja. Carellin teoksia on kuitenkin mainittu muutaman kerran lähteissä täällä, toivottavasti ne saadaan poistettua aikaa myöten. --Ukas 25. maaliskuuta 2009 kello 02.20 (EET)[vastaa]

Sotilasyksiköt kehnolla tolalla[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelit sotilasyksiköiden olemuksesta näyttävät yleisesti ottaen olevan kehnolla tolalla. Yritettyäni päästä kiinni artikkeliin Komppania tavallaan ymmärränkin, miksi: On vaikeaa saada kattavaa artikkelia ja siihen nähden ylen helppo tehdä suomalaisittain painotettu. Pitäisi löytää lähteitä, joissa vertailtaisiin sotilasyksiköiden ilmenemismuotoja eri aikoina ja eri armeijoissa. Nämä ovat sikäli tärkeitä, että ne auttavat spesifimpien artikkelien tekemisessä ja lukemisessa.--Juha Kämäräinen 11. toukokuuta 2009 kello 14.49 (EEST)[vastaa]

Sodankäynti-projekti[muokkaa wikitekstiä]

Täällä on tarkoitus keskustella projektia kehittävistä asioista ja muuten projektiin liittyvistä asioista. Projekti on vapaasti paranneltavissa. Matti Tirkkonen  –Kommentin jätti Ps.Masa-92 (keskustelu – muokkaukset) 24. elokuuta 2006 kello 21.04‎ (EEST)[vastaa]

Olen kiinnostunut osallistumaan projektiin oikeustieteen näkökulmasta, kuten kansainvälisen oikeuden aiheista. Sopiiko teemani sodankäynti-projektiin, vai olisiko syytä aloittaa uusi projekti? --Chwaege 20. elokuuta 2009 kello 10.40 (EEST)[vastaa]
Tottakai sopii mukaan. Alkutekijöissähän nuo lähes kaikki sotaan ja oikeuteen liittyvät artikkelit ovat, kuten: Geneven sopimukset, Haagin sopimus, Kellogg–Briand-sopimus, Sota-artikla, Sotaoikeus, Sotarikos jne. Gopase+f 20. elokuuta 2009 kello 11.02 (EEST)[vastaa]
hyvä! Huomasinkin, että yhteiskuntaprojekti kattaa aikalailla kaikki kiinnostukseni myös sota aiheista, joten pysyn vain siinä. --Chwaege  –Kommentin jätti Chwaege (keskustelu – muokkaukset) 20. elokuuta 2009 kello 11.24 (EEST)[vastaa]