Kansallissosialistinen rotuoppi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kansallissosialistien miespuolisen ”rodunhäpäisijän” tunnus.

Kansallissosialistinen rotuoppi oli natsi-Saksassa vuosina 1933–1945 käytössä ollut epä- ja keinotieteellinen oppi, joka pohjautui ihmisten rodulliseen luokitteluun ja eugeniikkaan.lähde? Kansallissosialististen oppien pohjalla vaikuttivat 1800-luvun rotuteoriat ja sosiaalidarvinistiset ajattelutavat.

Rotuopin mukaan saksalaiset kuuluivat ylivertaiseen "arjalaiseen rotuun", joka oli kaikkia muita parempi. Alempiarvoisiin rotuihin kuuluivat mustat, romanit ja slaavit, sekä juutalaiset. Äärimmäinen antisemitismi kuului kaikkiin natsien rotuopin muotoihin.

Arjalaisina piirteinä ja ihanteina pidettiin vaaleita hiuksia, sinisiä silmiä, pituutta ja hyväkuntoista hoikkuutta. Ihanteita otettiin antiikin Kreikan kiviveistoksista ja patsaista. Arjalaisuuden määrittelyyn vaikutti myös poliittinen tarkoituksenmukaisuus, esimerkiksi japanilaiset saivat aseveljeyden myötä "kunnia-arjalaisten” aseman.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mattila, Markku: Kansamme parhaaksi: Rotuhygienia Suomessa vuoden 1935 sterilointilakiin asti. Väitöskirja, Tampereen yliopisto. Bibliotheca historica 44. Helsinki: Suomen historiallinen seura, 1999. ISBN 951-710-111-2.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.