Kaksinaama

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaksinaama
Two-Face 003.gif
Luojat Bob Kane
Bill Finger
Tiedot
Oikea nimi Harvey Dent
Status aktiivinen
Pituus 183 cm
Paino 84 kg
Henkilöllisyydet Janus, Gothamin suojelia
Sukulaiset Gilda Dent (vaimo)
Voimat Rikollisnero, lähitaistelun harjoitus

Kaksinaama (Two-Face) on kuvitteellinen sarjakuvahahmo DC Comicsin sarjakuvamaailmassa ja hän on Batmanin vihollinen. Kaksinaaman ensiesiintyminen oli Detective Comics #66 -lehdessä ja hänet loivat Bob Kane ja Bill Finger.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvassa Detective Comics #66 kerrotussa klassisessa Kaksinaaman syntytarinassa hahmon oikea nimi on Harvey Kent, mutta myöhemmin sukunimestä tuli Dent, jotta DC Comics olisi välttänyt sekaannukset Clark Kentin eli Teräsmiehen kanssa. Harvey Dent on Gotham Cityssa työskentelevä lakimies, joka osallistuu murhasta syytetyn gangsteri Sal Maronin oikeudenkäyntiin. Batman todistaa Maronin olleen syyllinen murhaan, mutta Maroni kiistää syytteet, koska Batmanilta puuttuvat johtolangat. Dent kuitenkin esittelee murhapaikalta löydetyn Maronin onnenlantin, jossa ovat gangsterin sormenjäljet. Syylliseksi todettu Maroni tuomitaan vankeusrangaistukseen, joten hän raivonpuuskassa heittää syövyttävää rikkihappoa Dentin päälle. Rikkihappo turmelee Dentin kasvojen vasemman puolen, minkä jälkeen hän näkee kasvojensa kuvajaisen peilistä ja menettää järkensä. Hän omaksuu uuden nimen ”Kaksinaama” ja hänestä tulee mielipuolinen, psykopaattinen murhaaja. Hän ei enää pysty päättämään valinnoista, vaan hän tekee kaikki valintansa heittämällä kolikkoa, joka oli alun perin Maronin oikeudenkäynnissä esitelty onnenlantti. Dent kostaa kasvojensa turmeltumisen murhaamalla Maronin, ja hänestä tulee yksi Batmanin vakiovihollisista.

Kaksinaaman nykyinen syntytarina kerrotaan sarjakuvassa Batman: The Long Halloween, jossa Harvey Dent on Gotham Cityn oikeuslaitoksen uusi piirisyyttäjä. Dent solmii Batmanin ja komisario James Gordonin kanssa valan, jonka mukaan he ovat velvollisia pidättää kaupungin vaikutusvaltainen mafiapäällikkö Carmine ”Roomalainen” Falcone. Kaupunkia alkaa pitää kauhun vallassa salaperäinen sarjamurhaaja ”Holiday”, joka tappaa uhrinsa juhlapyhinä. Yksi sarjamurhaajan uhreista on Falconen kilpailijan Sal Maronin isä Luigi Maroni, minkä jälkeen Maroni lupaa tunnustavansa Dentille kaikki Falconen rikolliset liiketoimet. Maroni on kuitenkin virheellisesti otaksunut, että sarjamurhaaja on Dent. Kesken oikeudenkäynnin Maroni teeskentelee yskimistä, mikä houkuttelee Dentin hänen luoksensa. Yhtäkkiä Maroni heittää erikoisväkevää rikkihappoa Dentin päälle. Dent kuljetetaan sairaalaan, jossa hänen mielensä napsahtaa; hän puukottaa tohtorin ja pakenee Gotham Cityn viemäreihin. Näihin aikoihin Maronin murhaa oikea Holiday, joka oli Falconen poika Alberto Falcone. Kaksinaaman kolikko on muisto hänen alkoholistisesta isästään, joka toistuvasti pahoinpiteli poikaansa kolikonheiton jälkeen. Kaksinaama tekee yhdessä Solomon Grundyn, Jokerin, Hullun Hatuntekijän, Pingviinin, Linnunpelättimen, Myrkkymuratin ja Kissanaisen kanssa murron Falconen kattohuoneiston toimistoon, mutta Batman saapuu estämään heidän aikeensa. Batman nujertaa Kaksinaaman liittolaiset, mutta Kaksinaama itse ampuu Falconen, tyrmää Batmanin ja murhaa lahjotun assistenttinsa Vernon Fieldsin, joka antoi Maronille rikkihappopullon. Kaksinaama antaa Gordonin pidättää hänet ja hänet viedään Arkhamin mielisairaalaan, mutta tarinan lopettavassa monologissa Dentin vaimo Gilda Dent esittää olleensa alkuperäinen Holiday.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varusteisiin kuuluu erittäin tehokas Magnum-pistooli, jolla hän on jo monesti laittanut paikkoja remonttiin kovalla kädellä. Kaksinaaman suurin heikkous on se että hän ei tee koskaan mitään omasta tahdostaan vaan heittää lanttia.

Kaksinaama muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Billy Dee Williams esittää Harvey Dentia vuoden 1989 Batman-elokuvassa.

Batman Forever[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sittemmin jatko-osassa Tommy Lee Jones esittää Kaksinaamaa vuoden 1995 elokuvassa Batman Forever. Hän liittoutuu elokuvassa Arvuuttajan (Jim Carrey) kanssa Batmania vastaan.

Yön ritari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aaron Eckhart esittää Harvey Dentiä ja Kaksinaamaa elokuvassa Yön ritari, jossa hän yrittää saada Gotham Cityn mafian vankilaan Batmanin ja Jim Gordonin avustuksella.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kaksinaama esiintyy vuonna 2008 Lego Batman: The Video Gamessa jossa se on pelattavana hahmona.
  • Hän esiintyy myös vuonna 2010 DC Universe Onlinessa, jossa se ei ole pelattavana hahmona.
  • Hän esiintyy myös vuonna 2011 Batman: Arkham Cityssa, jossa se ei ole pelattavana hahmona.
  • hän esiintyy myös vuonna 2013 lego batman 2 dc universe ssä jossa se on pelattavana hahmona

Arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 Kaksinaama oli listattu sijalle 12 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Two-Face is number 12 IGN Viitattu 8.8.2009 (englanniksi)