Tim Burton

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tim Burton
Tim Burton Comic-Conissa vuonna 2012.
Tim Burton Comic-Conissa vuonna 2012.
Syntymäaika 25. elokuuta 1958 (ikä 56)
Syntymäpaikka Burbank, Kalifornia, Yhdysvallat
Aktiivisena 1982–
Oikea nimi Timothy Walter Burton
Ammatti ohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja, animaattori, kirjailija, artisti
Puoliso Lena Gieseke (1989–1993)
Lisa Marie (1993–2001)
Helena Bonham Carter (2001–)
Tunnetuimmat ohjaukset Saksikäsi Edward
Sweeney Todd: Fleet Streetin paholaisparturi
Aiheesta muualla
[www.timburton.com Viralliset kotisivut]
IMDb
Elonet

Timothy ”Tim” Walter Burton (s. 25. elokuuta 1958 Burbank, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, -tuottaja ja -käsikirjoittaja, joka tunnetaan mielikuvituksekkaista ja omintakeisista elokuvistaan. Burton suosii paljon goottityyliä. Hän on kihloissa näyttelijä Helena Bonham Carterin kanssa. He asuvat Lontoossa kahden lapsensa kanssa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burton opiskeli California Institute of Arts -yliopistossa ja siirtyi töihin elokuvayhtiö Disneyn animaatiostudioon. Burtonin ensimmäinen julkaistu elokuva oli kuuden minuutin pituinen stop motion -animaatio Vincent (1982), ääniroolissa kuuluisa näyttelijä Vincent Price. Burtonin ensimmäinen näyttelijöin kuvattu elokuva oli lyhytelokuva Frankenweenie (1984), joka parodioi Frankenstein-elokuvia. Ensimmäisen pitkän elokuvansa Pee-wee's Big Adventure Burton ohjasi vuonna 1985, mutta hänen läpimurtonsa suuren yleisön silmissä oli vuonna 1989 ilmestynyt Batman. Burton on luonut myös kaksi pitkää stop motion -elokuvaa, Painajainen ennen joulua (luonut tarinan, hahmot ja toiminut tuottajana) ja Corpse Bride (luonut hahmoja ja toiminut tuottajana sekä ohjaajana). Kolmas animaatio on tekeillä perustuen hänen lyhytelokuvaansa Frankenweenie.

Musiikin Burtonin elokuviin on Pee-Wee's Big Adventuresta lähtien säveltänyt muusikko ja elokuvasäveltäjä Danny Elfman (Ed Woodia sekä Sweeney Toddia lukuun ottamatta). Burton käyttää usein luottonäyttelijöitään, ja esimerkiksi Johnny Depp on esittänyt pääroolia kahdeksassa Burtonin elokuvassa.

Burton on julkaissut piirroksiaan ja tekstejään kirjassa The Melancholy Death of Oyster Boy: and Other Stories. Yhdestä kirjan hahmoista, Stain Boysta Burton myös ohjasi pieniä animaatioita nimellä The World of Stainboy.

Vuonna 2012 Burton ohjasi myös The Killers -yhtyeen musiikkivideon Here with me.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvakäsikirjoittajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvatuottajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Burton, Tim & Salisbury, Mark: Tim Burton on Tim Burton. (Burton on Burton, 1995, 2000.) Suomennos: Mika Tiirinen & Mika Siltala & Mika Seppälä. 2. korjattu painos (1. painos 1995). Helsinki: Like, 2000. ISBN 951-578-751-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]