Danny Elfman

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Danny Elfman vuonna 2010.

Daniel Robert ”Danny” Elfman (s. 29. toukokuuta 1953 Amarillo, Texas, Yhdysvallat)[1] on popmuusikko, elokuvamusiikin säveltäjä ja sanoittaja. Hänen tunnetuin työnsä lienee piirrossarja Simpsonien alkumusiikki. Hän on saanut kolme Oscar-ehdokkuutta.

Danny Elfman on tehnyt pitkään yhteistyötä elokuvaohjaaja Tim Burtonin kanssa ja säveltänyt musiikkia tämän elokuviin. Muun muassa elokuvissa Beetlejuice, Batman, Batman – paluu (Batman Returns), Saksikäsi Edward (Edward Scissorhands), Päätön ratsumies (Sleepy Hollow), Mars hyökkää! (Mars Attacks!), Wanted, Big Fish, Jali ja suklaatehdas (Charlie and the Chocolate Factory, 2005), Corpse Bride (2005) ja Dark Shadows on Elfmanin tekemää musiikkia. Elfman sävelsi musiikin Tim Burtonin tuottamaan ja Henry Selickin ohjaamaan animaatioelokuvamusikaaliin Painajainen ennen joulua (The Nightmare Before Christmas) ja lainasi laulu-äänensä päähahmolle. Batmanin tunnussävelmä kuuluu kaikkien aikojen tunnetumpiin elokuvateemoihin, ja elokuvan ansiosta Elfmanin ura lähti nousuun.

Elfman pääsi muihinkin sarjakuvafilmatisointeihin, joita ovat muun muassa Dick Tracy, Darkman, Hulk, Men in Black – miehet mustissa, MIB II – miehet mustissa 2, Spider-Man – hämähäkkimies ja Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2. Spider-Man 2 -elokuvan säveltäminen oli Elfmanille ”hirveä kokemus”, ja hän kieltäytyi säveltämästä Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3 -elokuvaa. Syynä tähän olivat vaikeudet ohjaaja Sam Raimin kanssa. Hänen tilalleen tuli Christopher Young, mutta myöhemmin selvisi, että Elfman ja Young säveltävätkin yhdessä kolmannen osan. Näin ei kuitenkaan käynyt, mutta elokuvaan otettiin aiemmista elokuvista Elfmanin musiikkia. Elfmanin muita elokuvasävellyksiä ovat muun muassa Vaarallinen tehtävä (1996) ja Punainen lohikäärme , Simpsonien sekä Täydellisten naisten tunnusmusiikki.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juutalainen Elfman avioitui vuonna 2003 yhdysvaltalaisen näyttelijä Bridget Fondan kanssa. Danny Elfman kuuluu taitelijasukuun, jossa mm. näyttelijät Bodhi Elfman, Bodhin vaimo Jenna Elfman, kirjailija Blossom Elfman ja näyttelijä-tuottaja Richard Elfman.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Danny Elfman Biography (1953-) filmreference.com. Viitattu 12.8.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.