Darkman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Darkman
Ohjaaja Sam Raimi
Käsikirjoittaja
  • Sam Raimi
  • Chuck Pfarrer
Tuottaja Robert G. Tapert
Säveltäjä Danny Elfman
Kuvaaja Bill Pope
Leikkaaja Bud S. Smith
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Levittäjä Universal Studios
Ensi-ilta
Kesto 96 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Darkman on vuonna 1990 ensi-iltansa saanut toimintaelokuva. Elokuvan ohjasi Sam Raimi, yhdessä käsikirjoittaen veljensä Ivan Raimin ja Chuck Pfarrerin kanssa, ja pääosassa näyttelivät Liam Neeson ja Frances McDormand.

Darkmanille on ilmestynyt videolevitykseen kaksi jatko-osaa: Darkman II: Paluu vuonna 1995 ja Darkman III: Kuole, Darkman, kuole vuonna 1996.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kertoo tiedemiehestä nimeltä Peyton Westlake (Liam Neeson), joka yrittää kollegansa kanssa luoda keinotekoista ihoa. Kaksikko on saanut aikaan jonkinlaisen keinoihon prototyypin, mutta ongelmana on se, että valo hajottaa keinoihon solut 99 minuutissa. Peytonin lakimiesnaisystävän Julie Hastingsin (Franced McDormand) törmättyä arkaluontoiseen dokumenttiin laboratorioon hyökätään ja tämän seurauksena Peyton saa pahoja palovammoja. Peyton menettää kasvonsa ja tuntoaistinsa ja enää hänellä on mielessä vain kosto.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan jälkituotannon yhteydessä Universal Pictures halusi määrätä Darkmanin lopullisesta leikkauksesta tyytymättöminä ensimmäisen kopion, David Stiven leikkauksen nähneen testiyleisön mielipiteeseen, jonka myötä Raimia estettiin pääsemästä valvomaan elokuvan leikkaamista studion palkkaaman Bud S. Smithin toimesta. Smith teki useita leikkauksia lyhentäen alkujaan parituntisen elokuvan 85-minuuttiseksi, mutta testiyleisö ei kuitenkaan ollut mielissään näistäkään leikkauksista. Lopulta studio suhtautui tilanteeseen niin, ettei elokuva olisi enää mitenkään pelastettavissa ja lukitsi viimeisimmän Smithin leikkauksen lopulliseksi valkokankailla esitettäväksi versioksi, mikä ei miellyttänyt Raimia. Lopulta Raimi ja uusi leikkaaja Bob Murawski kävivät studion tietämättä salaa leikkaamassa elokuvaa, viettäen leikkaushuoneessa 48 tuntia putkeen lisäten elokuvan mittaan 9 minuutin verran sellaista materiaalia, jotka Raimi piti tarinan kokonaisuuden kannalta oleellisina. Jälkikäteen asiasta raivostuneelle studion johdolle Raimi ja Murawskin toimet selvisivät vasta siinä vaiheessa, kun Darkman oli viimein määrä laittaa esiteltäväksi eikä ylimääräisille leikkauksille ollut enää aikaa.[1][2]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Liam Neeson    Peyton Westlake  
  Frances McDormand    Julie Hastings  
  Colin Friels    Louis Strack Jr.  
  Larry Drake    Robert G. Durant  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Ilkka Jauhiainen kutsuu elokuvaa iskeväksi ja hauskaksi mutta parissa kohdassa vastenmielisen väkivaltaiseksi ilopilleriksi ja antaa sille kolme tähteä viidestä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wasserman, Ben: Darkman: Sam Raimi Secretly Recut His Film, Replacing the Studio-Approved Version CBR.com. 24.8.2020. Viitattu 29.8.2020. (englanniksi)
  2. Chitwood, Adam: ‘Darkman’ Filmmakers Secretly Recut the Movie Behind Universal’s Back Days Before Release Collider.com. 20.8.2020. Viitattu 29.8.2020. (englanniksi)
  3. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.