Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2
Spider-Man 2
Sm2 peter onesheet.jpg
Ohjaaja Sam Raimi
Käsikirjoittaja Alfred Gough
Miles Millar
Michael Chabon
Alvin Sargent
Perustuu Marvel Comicsin Hämähäkkimies-sarjakuviin
Tuottaja Avi Arad
Laura Ziskin
Säveltäjä Danny Elfman
Kuvaaja Bill Pope
Leikkaaja Bob Murawski
Pääosat Tobey Maguire
Kirsten Dunst
James Franco
Alfred Molina
Rosemary Harris
Donna Murphy
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Marvel Enterprises
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 30. kesäkuuta 2004
Suomen lippu 7. heinäkuuta 2004
Kesto 127 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 200 000 000 $
Tuotto 783 766 341 $
Edeltäjä Spider-Man – hämähäkkimies
Seuraaja Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2 on yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka pohjautuu Stan Leen ja Steve Ditkon luomaan sarjakuvahahmoon ja supersankariin Hämähäkkimieheen. Elokuvan ensi-ilta Yhdysvalloissa oli 30. heinäkuuta 2004. Elokuva on jatko-osa toimintaelokuvalle Spider-Man – hämähäkkimies. Sen ohjasi Sam Raimi ja sen pääosissa esiintyvät Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina, James Franco ja Rosemary Harris. Elokuva on Hämähäkkimies-elokuvasarjan toinen osa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaksi vuotta ensimmäisen osan jälkeen Peter Parker huomaa kaksoiselämänsä käyvän vaikeaksi. Peterin yksityiselämä kärsii hänen taistellessaan pahuutta vastaan New Yorkin kaduilla. Hän menettää työnsä, kohtaa rahaongelmia ja myöhästelee luennoiltaan. Supersankarielämän viedessä suurimman osan ajasta, Peter on etääntynyt läheisistään; rakkaudenkohteestaan Mary Janesta, parhaasta ystävästään Harrysta sekä May-tädistään.

Oscorpin nykyinen johtaja Harry sijoittaa suuren summan rahaa nerokkaan tieteilijän, Otto Octaviuksen, Peterin idolin, tutkimuksille. Hänen kokeensa perustuvat magneetteihin ja tieteilijä valmistelee uutta fuusiokoettaan. Octavius kehittää itselleen rautakädet, joita hän hallitsee estosirulla, ja joilla hän voi suorittaa kokeensa. Kokeen käynnistyessä se ylikuumenee ja epävakautuu, aiheuttaen Octaviuksen vaimon kuoleman ja estosirun tuhoutumisen. Hänen rautakätensä hallitsevat nyt häntä. Rautakädet ajavat Octaviuksen hulluuden partaalle ja päättäväisesti hän aikoo tehdä kokeen uudestaan todistaakseen olevansa oikeassa. J. Jonah Jameson, Daily Buglen johtaja, nimeää Octaviuksen tohtori Mustekalaksi. Mustekala aikoo ryöstää pankin, jossa Peter ja May-täti sattuvat olemaan juuri sillä hetkellä. Peter hyökkää tohtori Mustekalan kimppuun Hämähäkkimiehenä ja karkottaa hänet pankista, mutta tämä saa May-tädin panttivangiksi. Hämähäkkimies pelastaa tätinsä ja tietämättä Hämähäkkimiehen henkilöllisyyttä, May-täti kertoo muuttaneensa käsitystään ja uskoo nyt Hämähäkkimiehen olevan oikea sankari.

Eräiden juhlien aikana Peter kuulee, että Mary Jane aikoo avioitua J. Jonah Jamesonin pojan, astronautti John Jamesonin, kanssa. Harry juo itsensä humalaan ja suuttuu Peterille, koska tämä pysyy lojaalina Hämähäkkimiehelle. Myöhemmin Peterin singahdellessa kaupungin läpi seittien varassa, hän menettää voimansa. Samaan aikaan tohtori Mustekala rakentaa koettaan varten uuden reaktorin. Peter päättää lopettaa sankariteot ja hylkää pukunsa. May-täti ja Peter käyvät Benin haudalla ja päästyään takaisin kotiin Peter kertoo May-tädille tapahtumat, jotka johtivat Benin kuolemaan. Myöhemmin he tapaavat ja May-tädin puheet saavat Peterin vakuuttuneeksi, että hänen täytyy yrittää saada voimansa takaisin, sillä ”Hämähäkkimies tuo toivoa muille ja joutuu uhraamaan miltei kaiken pitääkseen kaupungin turvassa.” Peter yrittää korjata välinsä Mary Janen kanssa, mutta tämä sanoo olevan liian myöhäistä. Tohtori Mustekala saa koneensa valmiiksi ja lähtee hakemaan polttoaineena toimivaa tritiumia Osbornin kartanosta. Harry kieltäytyy luovuttamasta sitä, mutta suostuu lopulta tohtori Mustekalan uhatessa pudottaa hänet parvekkeelta. Harry haluaa, että tohtori Mustekala tuo hänelle Hämähäkkimiehen. Mary Jane tapaa Peterin kahvilassa ja kysyy tältä, rakastaako Peter häntä. Vastaus on kieltävä. Tohtori Mustekala ilmestyy paikalle ja kaappaa Mary Janen löytääkseen hänen avullaan Hämähäkkimiehen. Peter raivostuu ja saa voimansa takaisin. Hän hakee pukunsa takaisin Daily Buglen toimistosta ja ajautuu taisteluun tohtori Mustekalan kanssa. Hän joutuu kuitenkin luovuttamaan pelastaakseen kohta kolaroivan junan.

Hämähäkkimies onnistuu pysäyttämään junan ennen kuin se ajautuu pois raiteilta. Heikko Peter kuitenkin tyrmätään ja tohtori Mustekala vie hänet Harryn luo sidottuna. Harry riisuu naamion Hämähäkkimieheltä, ja sen takana on hänen paras ystävänsä ja pahin vihamiehensä Peter. Peter vapauttaa itsensä siteistä ja saa Harryn kertomaan tohtori Mustekalan olinpaikan, jotta hän voi mennä pelastamaan Mary Janen. Peter löytää tohtori Mustekalan hylätystä metallivarastosta, jossa tämä käynnistää uutta reaktoriaan. He taistelevat ja lopulta Peter onnistuu antamaan Mustekalalle sähköiskun. Sen jälkeen hän paljastaa tälle henkilöllisyytensä ottamalla huppunsa pois. Peter anoo tohtoria pysäyttämään koneen ja puhuu tämän lopulta ympäri. Tohtori Mustekala onnistuu saamaan metallikädet omaan hallintaansa ja tarttuu koneeseensa ja kaataa sen jokeen varaston alla. Tohtori Mustekala uppoaa mukana ja hukkuu. Mary Jane näkee Peterin ilman naamiota ja saa tietää Hämähäkkimiehen henkilöllisyyden. Peter kertoo, että tämä on syy, mikseivät he voi seurustella, sillä Hämähäkkimiehellä tulee aina olemaan vihollisia.

Osbornin kartanossa Harry näkee isänsä Normanin peilin kautta. Norman käskee poikaansa kostamaan hänen puolestaan ja tappamaan Peterin. Harry heittää tikarin peilin läpi suutuksissaan ja löytää Vihreän Menninkäisen salaisen huoneen. Harry näkee kiiturin ja saa tietää Menninkäisen henkilöllisyyden – hänen isänsä. Mary Jane karkaa häistään ja menee tapamaan Peteriä tämän asunnolle ja kertoo haluavansa ottaa sen riskin ollakseen Peterin kanssa. Peter sanoo, että jokaisella ihmisellä on oma kohtalonsa ja hänen kohtalonsa on taistella pahuutta vastaan.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tobey Maguire  … Peter Parker/Hämähäkkimies  
 Kirsten Dunst  … Mary Jane Watson  
 James Franco  … Harry Osborn  
 Alfred Molina  … Otto Octavius/Tohtori Mustekala  
 Rosemary Harris  … May Parker  
 Donna Murphy  … Rosalie Octavius  
 J. K. Simmons  … J. Jonah Jameson  
 Daniel Gillies  … John Jameson  
 Dylan Baker  … tohtori Curt Connors  
 Bill Nunn  … Joseph ”Robbie” Robertson  
 Vanessa Ferlito  … Louise  
 Willem Dafoe  … Norman Osborn/Vihreä Menninkäinen  
 Cliff Robertson  … Ben Parker  
 Mageina Tovah  … Ursula Ditkovich  
 Elya Baskin  … Herra Ditkovich  
 Elizabeth Banks  … Betty Brant  
 Ted Raimi  … Hoffman  
 Aasif Mandvi  … Herra Aziz  

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]