Frances McDormand

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Frances McDormand

Frances McDormand (s. 23. kesäkuuta 1957 Chicago, Illinois) on yhdysvaltalainen näyttelijä.

McDormand esiintyi ensi kerran valkokankaalla Joel ja Ethan Coenin elokuvassa Blood Simple vuonna 1984. Samana vuonna hän meni naimisiin Joel Coenin kanssa. Parilla on paraguaylainen adoptiolapsi Pedro McDormand Coen. McDormand on itsekin adoptoitu pienenä kanadalaiseen perheeseen.

Hän on ollut Coenin veljesten vakionäyttelijöitä ja onkin näytellyt viidessä heidän elokuvistaan. McDormandilla on neljä Oscar-ehdokkuutta. Ensimmäisen ehdokkuutensa hän sai vuonna 1989 parhaasta naissivuosasta elokuvasta Mississippi palaa. Vuonna 1996 McDormand voitti parhaan naispääosan suorituksestaan raskaana olevana poliisipäällikkönä elokuvassa Fargo. Kolmas ehdokkuus on tullut elokuvasta Melkein julkkis ja neljäs vuonna 2005 elokuvasta North Country.

Elokuvien lisäksi McDormand on esiintynyt televisiossa ja teatterilavalla. Televisiossa hän näytteli poliisisarjassa Hill Street Blues kuudessa osassa viidennellä tuotantokaudella. Hän on myös voittanut teatterialan arvostetuimman palkinnon, Tony-palkinnon, Tennessee Williamsin näytelmästä Viettelysten vaunu.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]