Evil Dead (vuoden 2013 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Evil Dead
Ohjaaja Fede Alvarez
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Roque Baños
Kuvaaja Aaron Morton
Leikkaaja Bryan Shaw
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö TriStar Pictures
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 92 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 17 000 000 dollaria
Tuotto 97 542 952 dollaria
Seuraaja Evil Dead Rise
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Evil Dead on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, jonka on ohjannut Fede Alvarez. Elokuva on uudelleenfilmatisointi Sam Raimin ohjaamasta vuoden 1981 elokuvasta.

Elokuvan jatko-osa Evil Dead Rise sai ensi-iltansa vuonna 2023.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisi nuorta: 26-vuotias Mia, hänen isoveljensä David ja Davidin tyttöystävänsä Natalie sekä heidän ystävänsä Olivia ja Eric matkaavat sisarusten entiseen kotiin, joka on nykyisin autiotalo. Heidän äitinsä on kuollut aiemmin mielisairaalassa.

Retken tarkoituksena on vieroittaa Mia huumeista. Mia on yhä vihainen veljelleen, joka ei huolehtinut heidän äidistään tämän viimeisinä päivinä mielisairaalassa. David antaa siskolleen paatsamasta valmistetun kaulakorun, ja saa Mian luottamaan itseensä.

Mia lupaa olla ilman huumeita, ja heittää ne kaivoon. Olivia ja Eric kertovat myöhemmin Davidille, ettei Mia enää kestäisi toista yliannostusta, vaan oli viimeksi lähellä kuolla.

Myöhemmin Mia saa kovia vieroitusoireita ja tahtoo heti kotiin. Hän ei siedä talon pahaa hajua. Davidin Ukki-koira löytää olohuoneen maton alta löytyy verisen kellarin luukun. David ja Eric löytävät kellarista oudon kirjan, palamisjälkiä ja katossa roikkuvia kuolleita kissoja. Eric arvelee, että kellarissa on harjoitettu noituutta. David rauhoittelee muita ja lupaa haudata kissat myöhemmin.

Eric alkaa lukea kellarista löytynyttä kirjaa ja lausuu vahingossa loitsun, joka herättää muinaisen demonin. Kirjan sisältämän ennustuksen mukaan kirous tappaa viisi ihmistä, ja nostattaa pedon Helvetistä.

Hermostunut Mia vaati päästä pois mökistä, muttei saa muilta nuorilta lupaa. Hän suuttuu ja karkaa autolla metsään, mutta ajaa kolarin nähdessään demonisen olennon tiellä. Mia menettää törmäyksessä tajuntansa, ja herää veteen uponneesta autosta. Hän pakenee vedestä nousevaa demonista olentoa, kompastuu ja joutuu piikkipensaan vangiksi. Pensas "raiskaa" hänet, jolloin demoni siirtyy häneen.

Muut huomaavat Mian kadonneen ja löytävät hänet sekavana metsästä. Mia kertoo muille "metsän hyökkäyksestä" ja naisesta, joka seurasi häntä taloon. Hänen käsissään on haavoja, ja hänet patistetaan suihkuun. Suihkussa Mia laittaa veden tulikuumalle ja saa kolmannen asteen palovammat. David lähtee viemään siskoaan sairaalaan, mutta matka tyssää pahan tulvan vuoksi.

Myöhemmin David huomaa Ukki-koiransa kadonneen ja löytää koiraparan verisenä kuopasta talon alta. David tajuaa, että Mia on hakannut koiraa vasaralla, joka lojuu verisenä vajan lattialla. Koira kuolee Davidin syliin.

Vähitellen Mia alkaa käyttäytyä oudosti ja hänen silmänsä muuttuvat keltaisiksi. Hän uhkaa muita haulikolla ja sanoo demonisella äänellä "Te kaikki kuolette tänä yönä". Mia ampuu Davidia käsivarteen ja tartuttaa demonin myös Oliviaan oksentamalla tämän päälle. Mia putoaa kamppailun aikana kellariin. Myöhemmin riivattu Olivia laskee alleen ja kuorii kasvonsa peilin palalla vessassa. Hän aikoo tappaa Ericin peilin palalla, mutta saakin surmansa Davidin hakatessa hänet rikkinäisellä pesualtaalla.

Natalie ja David hoitavat haavoittunutta Ericiä. Natalie lähtee hakemaan Ericille vettä ja sokeria. Kellarin luukku onkin auki, ja itkuinen Mia houkuttelee Natalien kellariin. Mia hyökkää Natalien päälle, viiltää kielensä kahtia mattoveitsellä ja suutelee Natalieta tarttuen demonin tähän. Mia myös puree häntä käteen.

Myöhemmin Natalien käsivarsi menee kuolioon, ja hän sahaa sen poikki sähköveitsellä. Eric tajuaa vapauttaneensa kirouksen, ja Mia tulisi puhdistaa. Paha kirja esittää kolme tapaa uhrin puhdistukseen: elävältä hautaamisen, ruumiin silpomisen ja tulella puhdistamisen. Puhdistuksessa uhrin sielu pelastuu Helvetiltä ja saa rauhan.

David yrittää hoitaa tyttöystävänsä kuntoon. Natalie onkin riivattu ja yrittää tappaa miehet ampumalla heitä naulapyssyllä. Eric ampuu Natalien toisen käden irti pelasten samalla Davidin. Natalie ei ymmärrä, miksi David satuttaa häntä. Hän kuolee Davidin käsivarsille.

David päättää pysäyttää Mian polttamalla koko talon. Mia on yhä vankina kellarissa. Sytyttämishetkellä hän pyytää Mialta anteeksi tekoaan. Silloin hän kuulee Mian laulavan heille tuttua tuutulaulua, jota heidän äitinsä lauloi heille heidän ollessa pieniä. David ei pysty tappamaan rakasta siskoaan, vaan päättää haudata hänet elävältä, jolloin pahuus Miassa kuolisi. David menee kellariin, jossa Mia yrittää hukuttaa hänet. Eric pelastaa hänet Mialta, ja David saa Mian nukutetuksi Olivian lääkeruiskulla. Lopulta Eric hukkuu kellarissa vellovaan veteen.

David kaivaa Mialle kuopan ja hautaa hänet elävältä. Kesken hautauksen Mia herää ja anelee veljeään lopettamaan, mutta David ei usko häntä, vaan luo haudan umpeen. David itkee ja pyytää siskoltaan anteeksi. Silloin palava puu sammuu, ja David kaivaa siskonsa ylös. David aloittaa elvytyksen, mutta Mia ei herää. Mia kuolee, ja hänen kasvonsa ovat jälleen normaalin näköiset. David hyvästelee siskonsa ja sanoo hänelle: "Nyt sait rauhan". Surullinen David lähtee takaisin mökille, jolloin hän kuulee Mian kutsuvan häntä nimeltä. David kääntyy ympäri ja halaa siskoaan lämpimästi. David vakuuttaa Mialle, että kaikki paha on nyt ohi.

David pyytää Miaa odottamaan talon kuistilla, ja hakee talosta auton avaimet. David menee lastenhuoneeseen ja ottaa mukaansa valokuvan heistä kaikista - Ericista, Oliviasta, Nataliesta, hänestä ja Miasta. Silloin kuolleista noussut Eric hyökkää ja puukottaa Davidia kaulaan. Haavoittunut David yrittää päästä ulos, mutta lyö viimetipassa ulko-oven kiinni pelastaen samalla siskonsa Ericilta. Mia hätääntyy ja hakkaa mökin ovea veljeään huutaen. David ampuu haulikolla bensakanisteriin, jolloin koko mökki syttyy tuleen. David ja Eric kuolevat heti.

Mia säikähtää ja huomaa taivaalta tippuvan verisateen. Silloin hirvittävä olio kaivautuu maan alta aikomuksenaan tappaa Mia. Taistelussa Mia jää kaatuvan auton alle, jolloin hänen kätensä jää jumiin. Hän saa vedettyä pahoin haavoittuneen kätensä auton alta, jolloin käsi repeytyy irti. Mia ottaa moottorisahan ja tappaa pedon, jolloin se palaa takaisin Helvettiin. Verisade lakkaa ja aurinko nousee. Mia poimii maasta Davidin antaman kaulakorun. Hän jättää palavan mökin taakseen ja kävelee kohti auringonnousua.

Elokuvan lopputekstien jälkeen nähdään kohtaus, jossa esiintyy ensimmäisistä Evil Dead -elokuvista tuttu Ash Williams.

Vaihtoehtoinen loppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan DVD-julkaisulta löytyvässä vaihtoehtoisessa lopussa Mia kävelee haavoittuneena autotiellä ja tuupertuu maahan. Hän pelastuu, kun kiltti mies ottaa hänet kyytiin ja lupaa viedä ajaa sairaalaan. Vaihtoehtoisessa lopussa nähdään myös palavaan taloon jäänyt David, jonka silmät muuttuvat keltaisiksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Jane Levy    Mia Allen  
  Shiloh Fernandez    David Allen  
  Lou Taylor Pucci    Eric  
  Jessica Lucas    Olivia  
  Elizabeth Blackmore    Natalie  
  Bruce Campbell    Ash Williams (cameorooli)  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]