Linnunpelätin (DC Comics)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo sarjakuvahahmosta. Sanan muista merkityksistä on luettelo täsmennyssivulla.
Linnunpelätin
Scarecrow.gif
Luojat Bill Finger
Bob Kane
Tiedot
Oikea nimi Dr. Jonathan Crane
Status aktiivinen
Pituus 183 cm
Paino 68 kg
Henkilöllisyydet Ichabod Crane
Voimat neron älykkyys
opiskellut pelon vaikuttamisesta ihmisiin
omaa monia välineitä ja laitteita, jotka aiheuttavat pelkoa

Linnunpelätin, oikealta nimeltään tohtori Jonathan Crane on DC Comicsin kustantama kuvitteellinen sarjakuvahahmo ja rikollinen, joka tunnetaan erityisesti Batmanin vihollisena. Hänen ensiesiintymisensä oli World's Finest Comics #3 lehdessä vuonna 1941 ja hänet loivat Bill Finger ja Bob Kane.[1]

DC Comics on ilmoittanut hahmon syntymäpäiväksi 16. marraskuuta.

Vuonna 2009 Linnunpelätin oli listattu sijalle 58 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonathan Crane oli nuoresta iästä lähtien joutunut kiusan kohteeksi, lapsena häntä kiusattiin erityisesti ryhdittömyyden ja hintelöiden jalkojen vuoksi. Muut naapurin pojat heittelivät häntä kivillä ja nimittivät Cranea muun muassa linnunpelättimeksi. Tämän vuoksi hän tuli pakkomielteiseksi pelosta ja kostamisesta, mutta oli liian haltioitunut ajatuksesta ettei koskaan tehnyt kiusaajilleen mitään. Viisi vuotta myöhemmin Crane oppi yhden lempinimensä alkuperän lukiessaan Washington Irvingin lyhyen tarinan Päättömästä ratsumiehestä. Hän piti tarinan päähahmoa Ichabod Cranea henkilökohtaisena sankarina, erityisesti hahmon tanssitaitojen perusteella. Crane kuitenkin inhosi hahmon negatiivista puolta, pelkuruutta. Crane vannoi ettei kukaan nauraisi hänelle ja tarinan innoittamana kehitti oman tanssityylin, johon hän lisäsi kungfuta.

Cranen ollessa 17-vuotias hän ihastui high schoolissa luokkatoveriinsa Sherry Squiresiin. Cranen epäonneksi Squires oli Bo Griggsin kanssa suhteessa. Griggs oli samankaltainen kiusaajana kuin Cranen lapsuuden ajan kiusaajat. Siitä huolimatta saman vuoden lokakuussa Crane keräsi rohkeutensa pyytää ihastuksensa Squiresin treffeille naamiaisjuhliin. Tyttö suostui, mutta oli salaa päättänyt tehdä poikaystävänsä Griggsin kanssa julman jekun Cranelle. Tyttö johdatti juhlissa Cranen pimeään huoneeseen, jossa Griggs yllätti hänet Jack O'Lantern naamio päässä. Hän juoksi Cranen perässä ja heittellen häntä kesäkurpitsoilla. Crane vannoi kostavansa molemmille ja suoritti ensimmäisen murhansa seuraavana vuonna ollessaan 18-vuotias. Tuolloin hän oli pukeutuneena linnunpelättimeksi ja heilutteli asetta koulunsa parkkipaikalla päättäjäistanssien aikana. Hän hyökkäsi Griggsin ja Squiresin autolle, minkä seurauksena he ajoivat kolarin. Griggs halvaantui kolarin seurauksena, kun taas Squires kuoli. Tämän myötä Crane huomasi pitävänsä ihmisten pelottelemisesta kuolleiksi.

High schoolin jälkeen hän siirtyi opiskelemaan Gothamin yliopistoon, jossa hänestä tuli psykologian professorin Avram Bramowitzin paras oppilas. Vaikka Crane kunnioitti opettajaansa häntä vaivasi Bramowitzin tapa jättää lähes käsittelemättä pelon psykologista tärkeyttä. Siitä huolimatta Crane halusi olla opettajansa kollega, mutta koululla ei ollut vapaita työpaikkoja.

Crane kiinnostui myös kemiasta ja kehitteli yliopistolla voimakkaan hallusinogeenin, joka aiheutti ihmisille todellisen tuntuisia kokemuksia suurimmista peloistaan. Hän käytti keksimäänsä myrkkyä professori Bramowitziin, joka aiheutti tämän kuoleman. Bramowitzin ollessa nyt tieltä pois Crane sai tilaisuutensa tulla entisen opettajansa tilalle psykologian opettajaksi. Hän käytti opetuksissaan erityisesti pelon psykologiaa. Crane sai lopulta potkut työpaikaltaan ammuttuaan vain kokeeksi kukkaruukkua esitelläkseen kuinka ihmisen keho reagoi pelkoon. Hän raivostui potkuistaan ja tappoi potkuistaan vastuussa olleen työntekijän, jonka jälkeen Crane aloitti rikollisuransa Linnunpelättimenä.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Crane on psykologi, jonka erikoisalaa ovat fobiat. Käyttämällä useita eri lääkkeitä ja psykologisia menetelmiä, hän saa vastustajansa hallusinoimaan ja kokemaan fobiat todellisina. Hän voi käyttää pelkoa myös tappaakseen, jopa ilman erillistä huumausta, dominoimalla ihmisten psyykeä äärimmäisen pelon avulla.

Elokuvassa Batman Begins (2005) Crane on kehittänyt huumausaineen bhutanilaisesta sinisestä vuorikukasta ja se toimii vain kaasun/höyryn muodossa. Crane käyttää variksenpelättimen naamiota korostaakseen hallusinaatioita uhrissaan.

Blackest Night -tapahtuman aikana Crane sai väliaikaisen Sinestro-lyhty jäsenyytesä aikana keltaisen voimasormuksen.

Linnunpelätin muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cillian Murphy esittää Linnunpelätintä elokuvassa Batman Begins (2005). Hän työskentelee Carmine Falconen kanssa Ra’s Al Ghulille, joka aikoo tuhota Gotham Cityn. Murphyn esittämä Crane esiintyy muutamissa kohtauksissa elokuvissa Yön ritari ja Yön ritarin paluu.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batmanin tytär[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunpelätin esiintyi Batmanin tytär -televisiosarjan avausjaksossa, jossa hahmoa näytteli Chris Ellis. Se poikkesi sarjakuvaversiostaan suuresti, eikä sitä mainittu alter egonsa nimellä. Larry Ketterlly oli liikemies, jolla oli kyky tuoda telepaattisesti pelkoa ihmisten mieliin. Se työskenteli tohtori Harleen Quinzelille tappaessaan omat liikekumppaninsa saadakseen ostamansa huonot alueet halvalla, joilla Quinzel yritti rakennuttaa uutta Gothamia.

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunpelätin Batmanin animaatiosarjassa vuonna 1994.

Superystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunpelätin esiintyi ensi kerran animaationa 1970-luvulla Superystävissä ja vieraili myös The Super Powers Team: Galactic Guardiansissa vuonna 1985. Molemmat sarjat olivat Hanna-Barberan tuottamia.

DC-animaatiouniversumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry Polic II ääninäytteli hahmoa vuosina 1992–1994 Emmy-palkitussa Batman-animaatiosarjassa. Myöhemmin samaan universumiin liittyvässä The New Batman Adventuresissa hahmon äänenä puolestaan toimi Jeffrey Combs. Jälkimmäiseen sarjaan hahmon ulkomuotoa muutettiin radikaalisti.

Batman: Gothamin ritari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunpelätin esiintyy vudoen 2008 animaatioelokuvassa Batman: Gothamin ritari. Hahmolla on elokuvassa pieni rooli ja sen äänenä toimii Corey Burton.

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 seki myös pienen roolin Batman – pelottomat, jossa hahmon ulkomuoto oli uskollinen sarjakuville, kun taas hahmon ääni perustui Batman Beginsissä esittäneen Cillian Murphyn ääneen. Sarjassa Linnunpelättimen äänenä oli Dee Bradley Baker.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Videopelit
1978 Don Messick Superystävät
1985 Andre Stojka The Super Powers Team: Galactic Guardians
1992, 1994 Henry Polic II Batman
1997
2003
Jeffrey Combs The New Batman Adventures Batman: Rise of Sin Tzu
2002 Chris Ellis Batmanin tytär
2005
2008
2012
Cillian Murphy Batman Begins
Yön ritari
Yön ritarin paluu
Batman Begins
2008 Corey Burton Batman: Gothamin ritari
2009 Dee Bradley Baker Batman: The Brave and the Bold
Dino Andrade Batman: Arkham Asylum

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. First Appearance of The Scarecrow Viitattu 7.7.2009 (englanniksi)
  2. Scarecrow is number 58 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)