Christopher Nolan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Christopher Nolan
Nolan vuonna 2013.
Nolan vuonna 2013.
Syntymäaika 30. heinäkuuta 1970 (ikä 43)
Syntymäpaikka Lontoo, Iso-Britannia
Ammatti ohjaaja
käsikirjoittaja
tuottaja
Puoliso Emma Thomas
Ehdokkuudet

Parhaan elokuvan Oscar
2010 Inception
Alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar
2001 Memento
2010 Inception

Christopher Nolan (s. 30. heinäkuuta 1970) on Hollywoodissa vaikuttava brittiläinen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja.

Nolanin ensimmäinen täyspitkä ohjaustyö Memento (2000) keräsi peräti 39 miljoonan dollarin lipputulot, vaikka tuotantokustannuksia kertyi vain viisi miljoonaa dollaria. Elokuva löytyy arvostetun The Internet Movie Databasen TOP 250 -listan kärkipäästä, ja elokuva toi Nolanille Oscar-ehdokkuuden käsikirjoituksesta yhdessä veljensä Jonathan Nolanin kanssa.

Suurmenestys oli myös norjalaiselokuva Insomnian Hollywood-versio vuonna 2002. Elokuva keräsi yli 110 miljoonan dollarin lipputulot, mutta jäi ilman Oscar-ehdokkuuksia. Tämän jälkeen Nolanille avautui tie ison budjetin elokuviin, kun hän sai luvan filmata uuden Batman-elokuvan. Batman Begins ilmestyi vuonna 2005. Nolan teki elokuvasta huomattavasti realistisemman, kuin aiemmat Batman-elokuvat ja menestys oli suuri. Elokuvan lipputulot kohosivat yli 370 miljoonaan dollariin, ja elokuva sai Oscar-ehdokkuuden kuvauksestaan. IMDB:n TOP 250 -listalta elokuva löytyy 100 parhaan joukosta. Nolanin ohjaustyö The Prestige (2006) löytyy myös TOP 250 -listalta.

Batman Beginsin jatko-osa Yön ritari sai ensi-iltansa heinäkuussa 2008. Elokuva oli saanut ennen ilmestymistään huomiota, kun elokuvassa Jokeria näytellyt Heath Ledger, Nolanin ystävä, kuoli lääkkeiden tahattomaan yliannostukseen vuonna 2008. Elokuvasta kasvoi uskomaton menestys ja se keräsi maailmanlaajuisesti yli miljardi dollaria ja sai Oscar-ehdokkuuksia. Siitä tuli Nolanin siihenastisen uran menestynein elokuva, sillä elokuvan arvostelutkin olivat pääosin hyviä.

Vuonna 2010 ensi-iltansa sai Inception, elokuva, jota Nolan oli työstänyt jo kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2012 ilmestyi Nolanin ohjaaman Batman-trilogian päätösosa Yön ritarin paluu

Nolan käyttää mielellään samoja näyttelijöitä elokuvissaan. Muun muassa Christian Bale, Michael Caine, Tom Hardy, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt ja Cillian Murphy ovat esiintyneet useammassa Nolanin ohjaamassa elokuvassa. Nolanin elokuviin musiikkia ovat säveltäneet pääasiassa Hans Zimmer ja David Julyan.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Christopher Nolan.