Ezra Pound

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ezra Pound
Ezra Pound vuonna 1945
Ezra Pound vuonna 1945
Syntynyt 30. lokakuuta 1885
Hailey, Idaho, Yhdysvallat
Kuollut 1. marraskuuta 1972
Venetsia, Italia
Ammatit runoilija, muusikko, kriitikko
Kansallisuus yhdysvaltalainen
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Ezra Weston Loomis Pound (30. lokakuuta 1885 Hailey, Idaho, Yhdysvallat1. marraskuuta 1972 Venetsia, Italia) oli yhdysvaltalainen runoilija, muusikko ja kriitikko.

Pound muutti synnyinpaikkakunnaltaan Haileysta lapsena vanhempiensa kanssa Philadelphiaan. Poundin kerrotaan jo 15-vuotiaana tienneen haluavansa ryhtyä runoilijaksi. Hän opiskeli muun muassa Pennsylvanian yliopistossa, jossa hän opiskeli ranskaa, italiaa, muinaisenglantia ja latinaa ja sai MA-arvon vuonna 1906.

Uuden runouden airut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ezra Poundia pidetään runouden modernismin perusilmentymänä. Kriitikko Hugh Kenner sanoi Ezra Puondista hänet tavattuaan: "Yhtäkkiä tajusin että läsnä oli modernismin keskeinen ydin."[1]

Tultuaan vakuuttuneeksi, ettei hänelle eikä hänen taiteelleen ollut paikkaa hänen kotimaassaan, hän muutti Eurooppaan 1908 ja asettui Lontooseen. Siellä hän tutustui kirjailijapiireihin ja erityisesti lupaaviin suuntauksiin, jotka olivat valmiit runouden vallankumoukseen, nuoriin runoilijoihin, ja hän yritti löytää hyviä uusia runoilijoita. Lontoossa hän hankki elantonsa opettamalla ja kirjoittamalla. Hän toimi myös vuonna 1914 jonkin aikaa irlantilaisen runoilijan Yeatsin sihteerinä. Vuonna 1914 hän avioitui hyvän ystävänsä tyttären Dorothy Shakespearin kanssa. Kymmenen vuotta myöhemmin hän tutustui Pariisissa amerikkalaiseen viulistiin Olga Rudgeen, jolla oli Italian kaksoiskansalaisuus. Pound piti suhteen molempiin naisiin, ja suhteesta Olga Rudgeen syntyi tytär Mary (myöhemmin Mary De Rachewiltz), joka annettiin kasvatiksi tirolilaiseen talonpoikaisperheeseen[2].

Uuden runouden airuena hän huomasi arvostelevansa juuri sitä runoutta, joka sai hänet ryhtymään runoilijaksi. Hänen runoilijauransa muuttui kaksijakoiseksi, toisaalta hän halusi tehdä uutta ja toisaalta hänellä oli syvä kiintymys vanhaan runouteen. Monet hänen kriittisistä esseistään on myöhemmin julkaistu kirjoina, kuten Make It New (1934), The ABC of Reading (1934), Polite Essays (1937) ja Literary essays (1954).

Hän avusti merkittävästi nuorten kirjailijoiden mahdollisuuksia saada teoksensa julkaistuksi. Hän auttoi esimerkiksi T. S. Eliotia, James Joycea, William Carlos Williamsia, Robert Frostia, Ernest Hemingwayta ja Marianne Mooria.

Näkemyksiä runoudesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pound nimitti uutta runoutta nimellä imagism. Paremminkin kuin jonkin tilanteen kuvaileminen, kohteen tai tilanteen ja siitä yleistyksen tehden imagistirunoilijat yrittivät esittää kohteen suoraan, välttäen runsasta koristelua esitystavassaan ja perinteiselle runoudelle tyypillisiä, monimutkaisia, mutta ennakoitavia runomittoja.

Minkä hyvänsä merkityksellisen täytyy tulla hahmosta (image), joka ilmenee luontaisesti ja niukasti ja on puhdasta ilmaisua. Pound lausui "Go in fear of abstraction" ('menkää, mutta kavahtakaa abstraktia käsitteellisyyttä') Vaikka imagismi eli ilmiönä vain lyhyen aikaa sen vaikutus näkyy 1900-luvun runoudessa. Pound siirtyi pian vorticismiin, jossa käytettiin imagismin suoraa ja pelkistettyä ilmaisua etsittäessä jotain periaatetta dynamismista ja "energy in Image" (energiaa hahmosta).

Pound piti Yhdysvaltoja kulttuurisesti takapajuisena maana ja kaipasi sivistyneen, maailmallisen runouden kirjoittamista maansa puolesta. Niiden aikojen runoja olivat muun muassa "A Lume Spento" (1908), "A Quizine for this Yule" (1908) ja "Personae" (1910).

Vaikka Poundin näkemys runoudesta sulki pois pitkän runouden hyödyllisenä työtapana, Pound ei pääsyt irti käsityksestä, että todella suuren runoilijan pitää kirjoittaa pitkiä runoelmia. Hän toteutti pitkän runoelman kirjoittamalla laajan teoksen The Cantos, jossa hän yhdisteli eripituisia runoja samaan teokseen. Vuoden 1915 aikana hän kirjoitti 116 cantosia.

Yhteiskunnallinen herääminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etsiessään selitystä, mikä meni vikaan, hän löysi käsitteen social credit, jonka oli kehittänyt kansantaloustieteilijä Clifford Hugh Douglas, joka piti rahan olemassaoloa yhteiskunnallisena pahana. Tässä vaiheessa Pound alkoi etsiä yhteiskuntaa, joka olisi vapaa rahasta, ja siitä hän kirjoitti runoihinsa. Hän jätti Englannin lopullisesti 1920 ja asui jonkin aikaa Välimeren maissa ja Pariisissa ja asettui sitten pieneen Italialaiseen Rapallon kaupunkiin.

Etsiessään ihanteellista sosiaalista rakennetta, voimakasta johtajaa ja maatalouden liittämistä yhteiskuntaan hän löysi Benito Mussolinin näiden hyveiden tuottajana. Toisen maailmansodan aikana Pound toimi vapaaehtoisena useissa Italian radion englanninkielisissä juutalaisvastaisissa propagandaohjelmissa, jotka suunnattiin Englantiin ja Yhdysvaltoihin. Erityisesti hän arvosteli presidentti Franklin D. Rooseveltia ja amerikkalaista yhteiskuntaa yleensäkin.

Vankilatuomio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun liittoutuneet sodan päätteeksi valloittivat Italian, Pound pidätettiin ja pidettiin ulkoilmavankilassa Pisassa ja vietiin sitten Yhdysvaltoihin tuomittavaksi maanpetturuudesta. Poundia ei kuitenkaan tuomittu, koska oikeus hyväksyi lääkärin lausunnon, jossa todettiin, että Pound on henkisesti sairas ja mieleltään sopimaton tullakseen tuomituksi .

Pound oli 1946–1958 potilaana St Elisabethin sairaalassa rikollisesti sairaiden osastolla. Sairaalavuosinaan hän sai vastaanottaa vieraita, kirjoittaa kirjeitä, jatkaa Cantosien kirjoittamista ja yleensäkin hän jatkoi poleemisten kiistakirjoitusten kirjoittamista Yhdysvaltoja vastaan.

Hän on jälkikäteen tuominnut tuolloiset juutalaisvastaiset lausuntonsa.[2]

Bollingen palkinto ja vapaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1948 teos Pisan Cantos sai Yhdysvaltain kongressin kirjaston Bollingen runopalkinnon. Tapahtuma herätti suuren keskustelun yhtä hyvin Poundin asemasta runoilijana kuin kansalaisenakin. Kymmenen vuotta myöhemmin kirjailijat onnistuivat saamaan Poundin vapaaksi. Pound palasi heti Italiaan ja kuoli siellä 87-vuotiaana.

Poundin tytär Mary De Rachewiltz asuu Italiassa ja pyrkii saamaan tuomioistuimen kautta uusfasistiselle CasaPound-järjestölle kiellon käyttää hänen isänsä nimeä.[2]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lukemisen aakkoset, suom. Hannu Launonen & Lassi Saastamoinen. Otava, 1967
  • Personae: valikoima runoja vuosilta 1908–1919, suom. Tuomas Anhava. Otava, 1976

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Feldman, Matthew: Ezra Pound’s Fascist Propaganda, 1939–45. London: Palgrave Macmillan, 2013. ISBN 978-1-137-34550-9.
  • The Norton Anthology of American Litterature. 6th ed., s. 1946–1948.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ezra Poundin runosuomennokset Lahden kaupunginkirjaston runotietokannassa
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ezra Pound.