Ehkäisy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tavallinen väritön kondomi.

Ehkäisyllä tarkoitetaan keinoja, joilla pyritään välttämään raskaus seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1900 valmistettu nykyaikaisen kondomin esiaste.

Raamatussa mainitaan keskeytetyn yhdynnän ehkäisymenetelmänä, kun Onan ei suostunut tekemään raskaaksi lapsettomana kuolleen veljensä leskeä, vaan antoi "siemenensä mennä maahan".

Vanhin tunnettu suora viittaus ehkäisyyn kirjallisessa lähteessä on noin vuodelta 1850 eaa. peräisin oleva ns. Kahunin terveydenhoitopapyrus. Se sisältää reseptit kolmelle vaginaan tarkoitetulle seokselle, joista yksi sisältää mm. krokotiilin ulostetta ja käynyttä lantaa. Tällaisen ehkäisy-yrityksen tehon tosin on täytynyt olla hyvin kyseenalainen.

Muinaiset kreikkalaiset kirjoittivat ehkäisyssä käytetyn keitoksia, mekaanisia esteitä, pusseja ja rytmimenetelmää. He tunsivat myös aborttitekniikoita ja harrastivat imeväisten hylkäämistä, mitä ei läheskään aina pidetty tuomittavana. Kirjoitetaanpa eräässä lähteessä, että "jopa köyhä mies kasvattaa pojan, mutta rikaskin jättää heitteille tyttären". Lasten hylkäämistä harrastettiin Euroopassa varsin laajalti 1800-luvulle asti, ja katolinen kirkko institutionalisoi menettelyn järjestämällä kirkkoihin lasten vastaanottopisteitä.

Pitkään tunnettu ehkäisymenetelmä ovat kondomit, jotka alkuun tehtiin nahasta, suolesta tai rakosta. Niiden teho ja käytettävyys parani huomattavasti vulkanoidun kumin keksimisen myötä 1844. Pessaari kehitettiin 1838. Ehkäisypilleri tuli markkinoille 1960-luvulla ja mullisti monien sukupuolielämän mahdollistaen suun kautta tapahtuvan, luotettavan ja huomaamattoman raskaudenehkäisyn.

Kehitykseen liittyy myös huomattava suhtautumisen muutos yhteiskunnassa. Kun Yhdysvaltain ensimmäinen perhesuunnitteluklinikka avattiin 1916, sen perustaja Margaret Sanger pidätettiin pikaisesti "säädyttömyydestä". Theodore Roosevelt lausui, että "nainen joka välttää synnytystä on verrattavissa sotilaaseen joka heittää kiväärinsä ja pakenee taistelua". 1965 korkein oikeus päätti Yhdysvalloissa ehkäisyä kieltävien lakien olevan itsemääräämisoikeutta loukkaavia ja siten perustuslain vastaisia.[1]

Nykyaikaiset ehkäisykeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa on esitetty nykyisin käytössä olevia ehkäisymenetelmiä, joista suurin osa on otettu käyttöön vasta teollistumisen jälkeen. Ainoat ehkäisymenetelmät, joka suojaavat sukupuolitaudeilta ovat kondomi ja femidomi.

Hormonaaliset ehkäisykeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehkäisypillereitä.
Kuparikierukka.
Ehkäisylaastari.

Kemialliset ehkäisykeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mekaaniset ehkäisykeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita ehkäisymenetelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David Weil: Economic Growth. Addison-Wesley, 2005. ISBN 0-201-68026-2

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Elomaa, Kaisa: Ehkäisy. Tietoa terveydestä. Jyväskylä Helsinki: Gummerus, 1997. ISBN 951-20-5073-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]