Dundee

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dundee
Dùn Dè
442 dundee header.png
Vaakuna
Vaakuna
Dundee (Location).png

Koordinaatit: 56°27′0″N, 2°59′0″WKoordinaatit: 56°27′0″N, 2°59′0″W

Valtio Yhdistyneen kuningaskunnan lippuYhdistynyt kuningaskunta
Itsehallintoalue Skotlannin lippu Skotlanti
Hallintoalue Dundee
ONS-koodi 00QJ
Kaupungin oikeudet 1889
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 3 298 km²
Väkiluku 152 320
 – Tiheys 67 as./km²
Aikavyöhyke UTC0
 – Kesäaika UTC1
Postinumero DD1-DD5

Dundee (gaeliksi Dùn Dèagh tai Dùn Dè) on Skotlannin neljänneksi suurin kaupunki, jossa vuonna 2003 asui 143 090 ihmistä. Vuodesta 1996 se on ollut yksi Skotlannin paikallishallintoalueista. Se sijaitsee Skotlannin koillisrannikolla, Pohjanmereen laskevan Firth of Tayn pohjoisrannalla. Se on nykyisin muodollisesti kuninkaallinen burgh.

Dundee tunnetaan myös nimellä City of Discovery, koska paikkakunnalla valmistettiin Antarktiksella menehtyneen tutkimusmatkailija Robert Falcon Scottin alus RSS Discovery.

Dundeessa sijaitsee kaksi yliopistoa. Dundeen yliopisto perustettiin vuonna 1967. Se on keskittynyt luonnontieteelliseen tutkimustyöhön, ja siellä on n. 17 000 opiskelijaa. Toinen, Abertay Dundeen yliopisto, on entinen Dundee Institution of Technology, jolle myönnettiin yliopistonimike vuonna 1994. Alun perin se oli perustettu jo vuonna 1888. Se on Britannian johtavia korkeakouluja tietotekniikan ja erityisesti pelikehittelyn saralla.

Dundeen molemmat ammattilaisjalkapallojoukkueet, Dundee United ja Dundee, ovat pelanneet Euroopan cupin välierissä. Kaupungissa toimii myös suomalaisten vahvasti edustama salibandyseura Dundee Northern Lights.

Vuonna 2006 maineeseen noussut indie rock -yhtye The View on kotoisin Dundeesta.

Kaupungin nähtävyyksiin kuuluu nykytaiteen museo DCA (Dundee Contemporary Arts).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dundeen historia alkaa Rautakauden Pikteistä. Keskiajalla Dundee oli kuin sotatantere. Satamakaupunki luotiin Anguksen takamailta tuotavan villan kuljetusta varten. Koska villa oli halvempaa tuottaa kuin pellava, joka tunki tieltään villakaupan ja oli itse ulkomailta tuotavan puuvillan paineen alla, kutojat alkoivat tuottaa sitä pääasiallisena tuontitavarana. Kutomisala aiheutti kaupungin äkillisen kasvun, sillä työntekijöinä oli monia maahanmuuttajia vaikka kaupunki sisälsi vain muutaman kivirakennuksen ennen vuotta 1860. Tällä ajanjaksolla Dundee sai myös mainetta marmelaaditeollisuutensa ja journalisminsa vuoksi, mikä taas antoi Dundeelle epiteettinsä ”hillon, juuttien ja journalismin kaupunkina”.

Ensimmäiset merkit asutuksesta Dundeessa ovat tuntemattomat, mutta se mainittiin ensimmäisen kerran historiallisissa dokumenteissa 1200-luvulla. Nimi Dundee (gaeliksi Dùn Dèagh) viittaa mahdollisesti Piktien alkuperään, etuliite 'dun' on esiintynyt myös Brythonic-kielissä, tarkoittaen 'linnaketta'. Sanan Dundee tarkoitus on tuntematon, mutta sen on ehdotettu tarkoittavan ”tulen linnaketta”.

Vuonna 1191 kaupunki palkittiin luvalla tehdä siitä kuninkaallinen kaupunki, joka osoittaa että se oli jo melkoisen kokoinen kaupunki, jolla oli merkitystä. Tämän luvan kumosi myöhemmin Edward I, vaikka se oli korvattu jo uudella luvalla 1327, Robert the Brucen toimesta. Kesäkuussa 1547 suurin osa kaupungista tuhottiin Englantilaisten merivoimien pommituksessa. Vuonna 1645, Kolmen Kuningaskunnan sodan aikana, Dundee piiritettiin jälleen, tällä kertaa Montrosen kuninkaallisen markiisin toimesta (the Royalist Marquess of Montrose). Vuonna 1651 Kolmannen Englantilaisen sisällissodan aikana Kenraali Monck hyökkäsi kaupunkiin. Hän oli Oliver Cromwellin joukkojen komentaja Skotlannissa. Nämä englantilaiset kansanedustajat tuhosivat suurimman osan kaupungista ja tappoivat monia sen asukkaista.

Dundee laajeni maantieteellisesti huomattavasti teollisen vallankumouksen aikana lähinnä kasvavan brittiläisen imperiumin vaihdon, pellavan ja jälkimmäiseksi juuttiteollisuuden vuoksi. 1800-luvun loppuun mennessä suurin osa kaupungin työläisistä työskenteli juuttimyllyillä ja siihen liittyvillä tehtailla. Dundeen sijainti oli suuri estuaari, joka salli helpon juutin kuljetuksen. Juutit tuotiin Intian niemimailta, samaten kuin valaan öljy – sitä tarvittiin juutin valmistamiseen. Todellinen rannikolla sijaitseva merikauppa kehittyi, samoin kehittyi Dundeen ja Lontoon välinen kulkuväylä. Teollisuus alkoi heiketä 1900-luvulla kun kankaan valmistus oli halvempaa Intian niemimailla. Kaupungin viimeinen juuttimylly suljettiin 1970-luvulla.

Juutin ohella kaupunki oli tunnettu myös hillosta ja journalismista. Hillo assosiaatio viittaa marmelaadiin, jonka oletettavasti keksi Janet Keiller vuonna 1797, Dundeessa.[1] Vaikkakin todellisuudessa, marmelaadin resepteissä on huomattu päiväyksiä aina 1500-luvulta lähtien. Keillerin marmelaadit tulivat kuuluisaksi brandiksi koska sitä massatuotettiin ja sillä oli maailmanlaajuista vientiä. Paikallinen yritys Mackays tekee edelleen marmelaadia Dundeessa.[2] Jokatapauksessa, hilloteollisuus ei ollut koskaan suuri työllistäjä verrattuna juuttikauppaan. Marmelaadista tuli sittemmin suurempien liiketoimien polkema, mutta Keillerin hillot olivat silti yhä laajasti saatavilla. Journalismi taas viittaa DC Thomson & Co. -kustannusyhtiöön, joka perustettiin kaupungissa vuonna 1905 ja joka oli isoin työllistäjä heti terveydenhuollon jälkeen. Firma julkaisee valikoiman sanomalehtiä, lasten sarjakuvia ja kirjoja, myös lehtiä kuten The Sunday Post, The Courier, Shout ja lasten julkaisut; The Beano ja The Dandy.

Dundee kehitti myös laajan merenkulku- ja laivanrakennusteollisuuden 1900-luvulla. 2000 laivaa rakennettiin Dundeessa vuosina 18711881, mukaan lukien Antarktiksella käytetyn tutkimusaluksen nimeltä RSS Discovery, jota käytti Robert Falcon Scott. Tämä laiva on nyt esillä Discovery Pointissa, kaupungissa, ja viktoriaaniset teräskehyksiset työt joista Discoveryn koneet rakennettiin, ovat nyt kotonaan kaupungin suurimmassa kirjakaupassa. Paikallisen juuttiteollisuuden ja valaanöljykaupan tarve tuki myös laajaa valaanpyyntiteollisuutta. Dundeen saari Antarcticilla ottaa nimesä Dundeen valaanpyyntiretkiltä, jotka löydettiin 1892. Valaanpyynti loppui 1912 ja laivanrakennus taas vuonna 1981. Estuaari sijoittui ensimmäiselle Tayn ratakiskosillalle, jonka rakensi ja avasi Thomas Bouch vuonna 1879. Näihin aikoihin se oli maailman pisin ratakiskosilta. Silta romahti myrskyssä vain vajaan vuoden myöhemmin täyden junan alla. Tapahtuma tunnetaan Tay Sillan Katastrofina (The Tay Bridge Disaster). Kukaan matkustajista ei selvinnyt.[3]

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dundeesta tehtiin ensin kuninkaallinen kaupunki 1191 ja sittemmin yhtenäinen neuvostoalue vuonna 1996, paikallisen hallituksen ansiosta. Tämä antoi kaupungille yksikerroksisen paikallisen hallituksen, joka työskenteli Dundeen kaupunginhallituksen alaisena. Kaupungilla on kaksi mottoa, latinaksi ”Dei Donum” (englanniksi: Gift of God), ja ”Prudentia et Candore” (engl. With thought and purity). Dundeeta edustetaan sekä British House of Commons'ssa että Skotlannin parlamentissa. Euroopan parlamentin vaaleissa Dundee on osa Skotlannin vaalipiiriä.

Dundee on yksi 32:sta Skotlannin vaalialueesta, edustajana toimii Dundeen kaupunginhallitus, paikallinen auktoriteetti, joka koostuu 29 valitusta neuvonantajasta. Aiemmin kaupunki oli maakunta ja myöhemmin rajattu Taysiden seuduksi. Neuvoston tapaamiset tapahtuvat kaupungintalolla, joka rakennettiin 1933.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dundeen kaupungintalolla säilytetään ystävyyskuntien lippuja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dundee Marmalade Great British Kitchen
  2. Mackays
  3. The Tay Bridge Disaster Dundee City

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dundee.
Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.