Alexandria (Virginia)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Virginiassa sijaitsevaa kaupunkia. Muita merkityksiä on erillisellä täsmennyssivulla.
Alexandria

Koordinaatit: 40°43′N, 74°00′W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Virginia
Hallinto
 – Pormestari William D. Euille
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 39.88 km²
 – Sisävesi 0.5 km² 
Väkiluku (2007) 21 961 994
 – Tiheys 3,563 as./km²
Aikavyöhyke UTC-5
www.alexandriava.gov

Alexandria on kaupunki Virginiassa Yhdysvalloissa. Kuten loputkin Pohjois-Virginiasta, modernia Alexandriaa on muovannut sen läheisyys maan pääkaupunkiin. Sen asukkaista huomattava osa on ammattilaisia, jotka työskentelevät liittovaltion hallinnon tehtävissä sekä sotilaallisissa toimissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa nykypäivän Alexandriasta oli osa noin kymmenen kilometrien maapalaa, jonka Virginian kuvernööri luovutti englantilaiselle kapteenille, Robert Howsonille vuonna 21. marraskuuta 1669. Noin kuukautta myöhemmin Howson myi maan 6 000 punnasta tupakan kasvattaja John Alexanderille.

Vuoteen 1732 mennessä Hugh West oli rakentanut paikalle varastot tupakan viljelyä varten. Maata oli raivattu jo 1720-luvulla John Summersin ja Gabriel Adamsin toimesta. Vuonna 1748 Brittikauppiaat pyysivät Virginia hallinneelta neuvostolta lupaa perustaa pieni kylä Hugh Westin varastojen läheisyyteen mahdollistaakseen tupakan kuljetuksen. Vuonna 1749 keväällä paikka valittiin, ja perustettiin kylä nimeltä Alexandia John Alexanderin kunniaksi. Tontit huutokaupattiin kesällä 1749.

Alexandria muodostui vilkkaaksi satamaksi ja suureksi viennin keskukseksi. Kaupunkikuvaa leimasivat kookkaat tiilitalot. Vuonna 1789 Alexandria liitettiin Virginian osavaltion päätöksellä osaksi Columbian kuntaa.

Sisällissodan alkaessa Alexandria oli yksi tärkeimmistä vaihdon keskuksista ja satamista. Alexandria oli myös poliittisen elämän keskus, ja esimerkiksi nuori George Washington omisti sieltä talon vaikka asuikin pääsääntöisesti Mount Vernonilla. Alexandria valloitettiin melkein heti sisällissodan alettua Unionin joukkojen toimesta 24. toukokuuta 1861. Siitä tuli tärkeä huollon keskus. Joukkoja ja tarvikkeita siirreltiin Alexandrian käyttä sekä meriteitse että rautateitse. Junat toivat takaisin haavoittuneita sotilaita, jotka täyttivät kaupungin sairaalat. Samana aikana Alexandriaan rakennettiin useita linnoituksia osana Washingtonin kaupungin puolustusstrategiaa.

Vaikka Alexandria toimikin orjakaupan keskuksena ennen sisällissotaa, siellä oli myös useita vapaita mustien yhteisöjä, joiden piirissä toimi paljon kulttuuriorganisaatioita sekä taitavia käsityöläisiä.

Alexandria, joka on noin 50 vuotta Washingtonin kaupunkia vanhempi, on yksi Amerikan vanhimmista yhteisöistä. Kaupungissa on edelleen paljon 1700-luvun rakennuksia, joita on suojeltu huolellisesti. Nämä suojeluprojektit aloitettiin vuonna 1960.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]