Druusit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Druusit
درزي, derzī tai durzī‎, plural دروز, durūz,
דרוזים‎ druzim
Flag of Druze.svg
Druusien lippu
Kokonaismäärä 1 000 000 - 2 500 000
Asuinalue Syyrian lippu Syyria 700 000[1]
Libanon250 000[1]
Israelin lippu Israel 125 300[2]
Jordania 20 000
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 20 000
Kanada 10 000
Venezuelan lippu Venezuela 5 000
Australian lippu Australia 3000[3]
Kolumbia 3000
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 1000
Kieli (kielet) arabia, heprea, ranska
Uskonto (uskonnot) Unitarismi

Druusit ovat Libanonissa, Israelissa, Israelin hallitsemalla Golanin ylängöllä, Pohjois-Syyriassa ja Jordaniassa elävä noin miljoonan ihmisen arabiankielinen uskonryhmä. He kannattavat islamista lähtöisin olevaa druusilaista uskoa, joka on kuitenkin eriytynyt emäuskostaan sen verran kauas, että se luokitellaan usein omaksi uskonnokseen. Itseään druusit kutsuvat mowahhideiksi eli yksijumalisiksi.

Druusien uskonto on alun perin kehittynyt ismaililaisuudesta. Libanonin druusit uskovat kätkeytyneeksi imaamiksi julistautuneen fatimidikalifi al-Hakimin (9961021) olleen viimeinen imaami ihmisten keskuudessa, ja he odottavat hänen paluutaan ajan lopussa. Vuonna 1021 oli al-Hakim lähtenyt tavanomaiselle ratsastusretkelleen, muttei palannut takaisin. Druusit tulkitsivat tämän ”jumalansa” vetäytyneen uudelleen kätköön huomattuaan, etteivät ihmiset vielä ole valmiita ottamaan häntä vastaan.

Druusien uskontoa luonnehditaan ismaililaiseksi salaopiksi, jonka perimpään olemukseen vain harvat ovat perehtyneet[4]. Uskonnosta löytyy aineksia ainakin islamista, kreikkalaisesta filosofiasta, sekä gnostilaisuudesta. Uskonnossa voi havaita myös vahvoja vaikutteita Intian ja Iranin muinaisuskoista. Keskeistä opissa on usko sielunvaellukseen, mikä on sanottu tekevän heistä pelottomia sotureitalähde?.

1200-luvulla druusit sulkivat lahkonsa ja tulivat erilliseksi heimoksi tai kansaksi. Ulkopuolisilta uskonto on erityisen tehokkaasti suojattu esimerkiksi avioliittokiellon avulla, ja sillä ettei käännynnäisiä hyväksytälähde?. Avioliittokieltoa ei tosin nykyisin aina noudateta.

Koraani on druuseille pyhä kirja, mutta sen säädöksiä ei aina päivittäisessä elämässä tiukasti noudateta. He kunnioittavat myös Raamattualähde? ja pitävät profeettoinaan esimerkiksi Aabrahamia, Aatamia ja Jeesusta. Tärkein uskonnollinen ohjenuora heille on kuitenkin heidän oma pyhä tekstikokoelmansa, Viisauden kirja.

Druusit eivät pidä itseään muslimeina. Historian aikana muslimit ovat vainonneet harhaoppisina pitämiään druuseja, jotka ovat vetäytyneet Libanonin, Pohjois-Israelin ja Syyrian vaikeakulkuisille seuduille. Druusien omissa kylissä asuu usein vain druuseja.

Druusit ovat uskollisia oman isänmaansa hallituksille ja siksi druuseja taistelee niin Syyrian kuin Israelinkin armeijassa. Israelin druuseilla on pakollinen asevelvollisuus, päinvastoin kuin Israelin arabeilla, jotka on siitä vapautettu. Druuseja asuu paljon myös Libanonissa, jossa he muodostavat oman valtaryhmänsä.

Druusi-šeikki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b "The Economist" (2009) 390 (8618–24). Viitattu 14 April 2011. 
  2. Statistical abstract of Israel - Population by religion. 2010
  3. Druze Population of Australia by Place of Usual Residence (2006) Australian Bureau of Statistics. Viitattu 27 July 2010.
  4. Tiimonen, Soili: Uskonto - Lukion kertauskirja. WSOY, 2005. ISBN 951-0-29836-0.