Demokraattisen valinnan yhteisö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Demokraattisen valinnan yhteisö

Demokraattisen valinnan yhteisö (Содружество демократического выбора, СДВ) on lyhenne demokratian yhteisöstä Baltian, Mustanmeren ja Kaspianmeren alueilla, minkä tarkoituksena on muodostaa vaihtoehdo Itsenäisten valtioiden yhteisölle (IVY).

Yhteisö perustettiin 2. joulukuuta 2005 toimimaan keskustelufoorumina Ukrainan, Moldovan, Latvian, Liettuan, Viron, Puolan, Slovenian, Pohjois-Makedonian (tuolloin Makedonia), Romanian ja Georgian kesken.

Ajatus yhteisön perustamisesta nousi esille 31. maaliskuuta 2005 Kirgisiassa, missä Georgian ulkoasiainministeri Salome Zurabišvili ja Ukrainan ulkoasiainministeri Boris Tarasjuk kävivät sovittelemassa vallasta syöstyn Askar Akajevin ja uuden hallinnon välisiä suhteita.

Perustajajäseniksi tulivat oranssin vallankumouksen läpikäynyt Ukraina ja ruusujen vallankumouksen kokenut Georgia. Boris Tarasjukin mukaan Ukrainan ja Georgian kokemuksia voitaisiin hyödyntää entisten neuvostotasavaltojen siirtymisessä rauhanomaisesti demokratiaan.

Vastauksena epäilyksiin vallankumouksen viemisestä muihin maihin Ukrainan ja Georgian presidentit Viktor Juštšenko ja Mikheil Saakašvili totesivat Kirgisiassa Biškekissä ulkoministereiden esittelemässä julkilausumassa, ettei vallankumousta voi viedä. Se kypsyy itsestään. Samaan aikaan neuvoteltiin Georgian, Ukrainan, Uzbekistanin, Azerbaidžanin ja Moldovan GUUAM:n toiminnan elvyttämisestä uudelleen.

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.