Xining

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Xining
(西宁市)
Xining 2008.png
Xiningin sijainti Kiinassa.
Xiningin sijainti Kiinassa.

Koordinaatit: 36°38′N, 101°46′E

Valtio Kiina
Maakunta Qinghai
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Prefektuuritason kaupunki
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 73 737 km²
Korkeus 2 275 m
Väkiluku 2 177 900lähde?
 – Tiheys 29,5 as./km²
Aikavyöhyke UTC+8
Postinumero 810000
Suuntanumero(t) 971

Xining (yksinkertaistetut merkit: 西宁, perinteiset merkit: 西寧) on Qinghain maakunnan pääkaupunki Kiinassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xiningin paikalla on ollut asutusta jo 2100 vuotta. Aikoinaan se oli tärkeä kaupankäynnin solmukohta silkkitiellä Tiibetiin. Song-dynastian aikana vuonna 1104 kaupunki sai nimen Xining joka tarkoittaa "rauha lännessä".

Alueella mitattiin 8,6 asteen maanjäristys Richterin asteikolla 22. toukokuuta 1927. Se on yksi tuhoisimmista maanjäristyksistä aiheuttaen laajoja maanmurtumia ja 200 000 kuolonuhria.lähde?

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xining sijaitsee Tiibetin ylängön itäreunalla Huangshui-joen yläjuoksulla. Qinghaijärvi (Kukunor) sijaitsee lyhyen automatkan päässä kaupungista. Kaupunki on n. 2,2 kilometriä merenpinnan yläpuolella ja kokonaispinta-ala on n. 73 700 neliökilometriä. Kuukausin korkein lämpötila on keskimäärin 13,8 °C ja matalin 0,4 °C.

Xiningistä lounaaseen sijaitsee Gelugpa Sectin syntymäpaikka, jonne on rakennettu tärkeä buddhalainen luostari Kumbum. Temppelin lähellä olevan vuoren huipulla avautuu näkymä kaupunkiin.

Jokien kunnossapito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 Maailmanpankki myönsi miljardin Yhdysvaltain dollarin lainan Huangshui- sekä Nanchuan-jokien hoitoon ja Sanxian tulvien ehkäisemiseen. Joilla on pituutta yhteensä 24,5 kilometriä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1959 Xining on ollut yhteydessä Kiinan ratajärjestelmään. Xining Caojiabun lentoasemalta lentokoneet liikennöivät suuriin kiinalaisiin kaupunkeihin, kuten Pekingiin, Shanghaihin, Hongkongiin, Chengduun, Kunmingiin, Xi'aniin ja Wuhaniin. Kiinan kansallinen valtatie numero 214:n alkupää sijaitsee Xiningissä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.