Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)/Arkisto 37

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Replacement filing cabinet.svg Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua. Luettelo kaikista arkistoista löytyy hakemistosta.

Sisällysluettelo

Piiloyhdysmerkkejä[muokkaa wikitekstiä]

Eräässä artikkelissa on piiloyhdysmerkkejä, jotka näkyvät vain Wordissa. Mitähän hyötyä niistä on? Toisaalta onko niistä haittaa, eli jos etsii jotakin sanaa, niin tulevatko nämä piiloyhdysmerkilliset sanat näkyviin? Poistin niitä manuaalisesti, mutta onko jotakin keinoa saada ne kerralla pois, jos niistä todennäköisesti on enemmän haittaa kuin hyötyä? --Harriebarn (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 13.19 (EEST)

Pehmeä tavuviiva, tavuttaa tarvittaessa. Ei liene ainakaan haitaksi. --Anr (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 13.27 (EEST)
Miten se lisätään kun sitä ei näy missään? --Harriebarn (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 13.39 (EEST)
On siitä muuten haittaa, sillä jos siirtää Wordiin tekstin jossa noita merkkejä on, haku ei löydä niitä, vaikka Wikipediassa löytääkin. Pitkää tekstiä on helpompi käsitellä Wordissa. --Harriebarn (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 13.44 (EEST)
Taitaa olla Wordin ”ominaisuus”, siis vika. --Anr (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 13.58 (EEST)
Eikös linkittäminen täällä myös epäonnistu jos linkitettävässä sanassa on piilomerkkejä? --Savir (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 13.48 (EEST)
Joo. --Anr (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 13.58 (EEST)
Ei se minusta Wordin wika ole, koska siinä on ylimääräinen merkki. Niin, siis miten se merkki lisätään? --Harriebarn (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 14.00 (EEST)
Wordin omituisuus että se käsittelee sitä väkisin näkyvänä merkkinä, monet muutkin ohjelmat nykypäivänä osaavat jättää sen huomiotta. Se on oma merkkinsä ja omalla taikatemppukoodillaan niitä saa aikaiseksi, ”Unicodessa U+00AD” mainitaan Viivamerkit#Viivat_tietokoneella, mitä toi nyt tarkoittikaan, en muista. --Anr (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 14.07 (EEST)
Saksankielisestä Wikipediasta opin, että varsinkin jos kuvateksteissä on pitkiä yhdys­sanoja, niihin kannattaa merkitä tavutus­vihje (yksi tai useampia) mutta näkyvällä HTML-merkinnällä ­ esim. ”ympäristön­suojelu­rikkomus”. --Mlang.Finn (keskustelu) 12. lokakuuta 2015 kello 22.11 (EEST)

Virheilmoitus viitteissä[muokkaa wikitekstiä]

Useaan artikkeliin on ilmestynyt lähiaikoina (?) virheilmoitus "Viittausvirhe: Invalid <ref> tag; name "viitteennimi" defined multiple times with different content". Artikkelissa on siis samalla nimellä erilaisia viitteitä. Se on esim. mallineessa Malline:Suomen kunta ja sitä kautta kaikissa artikkeleissa, jotka käyttävät mallinetta. Tämmöisen löysin phabricatorista. --Whitetabor (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 23.14 (EEST)

1) Yksinkertaisimmillaan virheilmoitus tulee siitä, että kahden viitteen sisällöt ovat muuten täysin identtiset, mutta niissä on eri määrä tai eri kohdissa olevia välilyöntejä. En tiedä oliskohan näiden läpikäymiseen jotakin fiksumpaa keinoa, kuin tihrustaa niitä paljain silmin?
2) Joissakin artikkeleissa on Malline:Viite, ja siitä tulee aina virheilmoitus, vaikka samoja viitteitä olisi vain yksi. Esim. Vapaus käteen jää. (Nylon Beatin artikkelissa virhettä ei ole, koska viite on tehty väärin.) En ymmärrä kyseistä mallinetta lainkaan, mikä sen idea on? (Luin ohjeen, en ymmärrä.)
3) Suomen kunta -mallineeseen virheilmoitus tulee ehkä näistä kahdesta mallineesta: Malline:Suomen kunta/demografia0-14 & Malline:Suomen kunta/muunkieliset. Niissä on molemmissa kieliviite-niminen viite, jossa on linkki Tilastokeskuksen tilastoon vähän eri parametreillä tjsp. Jos joku haluaa yrittää korjata tj. --Whitetabor (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 00.12 (EEST) Zache taisi korjata. --Whitetabor (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 14.49 (EET)
Jos nyt en väärin muista niin AWB korjailee noita nimeämällä toisen viitteen eri nimelle, en tosin tiedä mitä tapahtuu jos ainoa ero on välilyöntien määrässä, eli korjaako se välilyönnit vai tekeekö se siinäkin toiselle uuden nimen. Toisaalta virheilmoitus poistuu sivulta molemmissa tapauksissa. --Seeggesup? 12. marraskuuta 2015 kello 00.43 (EET)
Botti saisi korjailla kahteen kertaan nimettyjä viitteitä vain silloin kun nimettyä viitettä ei ole käytetty kertaakaan uudelleen. Muuten mistä se tietää, kumpaan lähteeseen myöhemmät viitteet viittaavat. --Savir (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 10.17 (EET)
Testasin muutamia artikkeleita tuolta viittausvirheellisistä olemattomalla menestyksellä. Taitaa olla käsipelillä korjattavia nuo ~tuhat artikkelia. --Seeggesup? 12. marraskuuta 2015 kello 10.38 (EET)
Ei ihminenkään aina voi niitä korjata, etenkin jos viite on nimetty moniselitteisesti, mutta silloin voi aina jättää korjauksen tekemättä tai lisätä selvennysmallineen. Korjausten kanssa pitää olla huolellinen ja tarkistaa kaikki viitteet ennen kuin muuttelee niiden nimiä. --Savir (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 10.42 (EET)
Ainoa keksimäni mahdollisesti botilla korjattavissa oleva virhetyyppi on tyhjät viitteet, jotka pitää vain katkaista [1]. Olen välillä etsinyt niitä AWB:llä ja korjannut käsin. --Whitetabor (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 14.49 (EET)

Wikipedian etusivu on tyhjä[muokkaa wikitekstiä]

Koko suomenkielisen Wikipedian etusivu näyttää täysin tyhjältä. Sivulta siis löytyy tavalliset linkit ylälaidasta ja vasemmalta, mutta itse asiasisältö on täysin tyhjä. Kuitenkin jos klikkaan linkkiä "Näytä wikiteksti", niin ihan normaalilta wikitekstiltä se näyttää. Mistä on kyse? JIP (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 21.15 (EEST)

Itselläni sama ongelma, selaimena Mozilla Firefox. Opera-selaimella etusivu sen sijaan tällä hetkellä näkyy. Muun muassa englanninkielisen, ruotsinkielisen ja saksankielisen Wikipedian etusivut näkyvät tällä hetkellä aivan normaalisti Firefox-selaimellakin, joten outo juttu.--Nironen (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 21.26 (EEST)
Ongelma jo ohi vain muutama minuutti sen jälkeen, kun sen ehdin huomata, suomenkielisen Wikipedian etusivu näkyy taas normaalisti (ainakin omalla koneellani) myös Firefox-selaimella. --Nironen (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 21.33 (EEST)
Näkyy nyt normaalisti minullakin. Varmaan joku bugi MediaWikin softassa tai jotain? JIP (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 22.01 (EEST)
Purgetin etusivun muutama minuutti Nirosen ensimmäisen viestin jälkeen, ja sen jälkeen alkoi näkymään. Saattoi vain joku välimuistipalvelin tyrkätä tyhjää jostain syystä. Tyhjää täynnä oli myös yksi aikaisemmin katsomani muokkaus-diff (diff näkyi mutta itse sivu sen alapuolella ei). --Anr (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 22.09 (EEST)
Päätin juuri mennä enwikiin katsomaan yhtä artikkelia, jonka voisin aloittaa täällä, joten menin artikkeliin Googlen kautta, ja sivu oli täysin tyhjä. Klikkailin satunnaisia artikkeleita enwikissä, ja ne kaikki näkyivät, mutta kyseinen artikkeli oli vieläkin tyhjä. Keksin sitten klikata purgea, ja sivu ilmestyi. Weird. --Whitetabor (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 22.14 (EEST)
Kyse oli tästä. --Stryn (keskustelu) 15. lokakuuta 2015 kello 21.37 (EEST)
OK, kiitos. Enkkuwikissä joku ihmetteli aiemminkin miksi ShireWikin etusivu on tyhjä, ja sai vastaukseksi että ShireWikillä ei ole mitään tekemistä WikiMedian projektien kanssa vaan se on itsenäinen projekti, joten Wikipedia ei voi auttaa. Kyse näytti kuitenkin olevan täysin samanlaisesta ongelmasta. ShireWiki toimii myös MediaWikillä, muttei ole WikiMedian projekti. (Kylläpäs nämä termit ovat monimutkaisia.) Voiko kyse olla jotenkin samasta ongelmasta? JIP (keskustelu) 15. lokakuuta 2015 kello 23.33 (EEST)

Malline:artikkelimäärä[muokkaa wikitekstiä]

Olisiko mallineeseen {{Artikkelimäärä}} mahdollista saada jokin automaattinen päivitys? Sitä on käytetty monella sivulla, mutta sen tiedot pitäisi päivittää manuaalisesti, eikä kukaan ole tehnyt sitä kahteen vuoteen, joten kaikkialla on nyt "viimeisimpinä tietoina" melko vanhentunutta infoa. --Risukarhi (keskustelu) 20. lokakuuta 2015 kello 21.22 (EEST)

Päivitin listan manuaalisesti, jätin tarkan luvun, mutta jos joku haluaa muuttaa nuo viimeiset numerot nolliksi, niin siitä vaan. --Stryn (keskustelu) 20. lokakuuta 2015 kello 21.44 (EEST)

Tilapäinen häiriö?[muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaikuttaa tilapäiseltä häiriöltä: Ensin viitemallinepainikkeet ovat poissa toiminnassa, ja sitten kun kopioin mallineen koodin mallineen sivuilta ja liitän sen artikkeliin, yhtäläisyysmerkit näkyvät muokkaustilassa (mutta ei muokkausyhteenvedossa) ajatusviivoina, ja samoin esim. itse lisätyt yhtäläisyysmerkit esim. tämän kommentin otsikossa.--Urjanhai (keskustelu) 23. lokakuuta 2015 kello 09.46 (EEST)

No niin, nyt kun menin katsomaan uudestaan, niin se se olikin tuolla ([2]) jo korjautunut mutta näkyy vielä tässä väärin, korjautuu kai kohta tässäkin.--Urjanhai (keskustelu) 23. lokakuuta 2015 kello 09.48 (EEST)
Ei, kyllä edelleenkin näkyy muokkaustilassa yhtäläisyysmerkki ajatusviivana vaikka lukunäkymässä näkyy oikein. --Urjanhai (keskustelu) 23. lokakuuta 2015 kello 19.52 (EEST)

Rakennus-mallineen leveys[muokkaa wikitekstiä]

Pitääkö paikkansa, että Rakennus-mallineen leveys vaihtelee näytön leveyden tai jonkin muun syyn perusteella? Jos, niin koskeeko vaihtelu kaikkia mallineita? Ellei koske, toivoisin että Rakennus-mallineen leveys olisi vakio, jotta kuvien leveyden voisi sovittaa sen mukaan. -- Abc10 (keskustelu) 23. lokakuuta 2015 kello 21.26 (EEST)

Kun ei ketään näyttänyt ongelma kiinnostavan, kokeilin seuraavan kysymyksen innoittamana eri selaimia. Sitä kautta selvisi että kyse on ilmeisesti koodista, jolla Wikipedian teksti palautuu minulla siihen kokoon joka se oli ennen kuin sitä ylemmän tahon päätöksellä suurennettiin. Jos teoriani on väärä, korjatkaa. Jos teoriani on oikea, voisiko mallineen säätää niin, ettei sen leveys muutu Wikipedian tekstin koon vaihtelun mukana? -- Abc10 (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 12.29 (EEST)

Leveys 22em, eli suhteellinen, riippuvainen käytetystä fontista (ja sen M-kirjaimen koosta). --Anr (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 20.03 (EEST)
Englanniksi on hieman lisäselitystä suhteellisesta ja absoluuttisesta pituudesta/leveydestä tämän linkin takana. Vakioleveyden, jota ei siis suositella, saa aikaan senttimetreillä. --Pxos (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 20.08 (EEST)
Kiitos tiedoista molemmille. -- Abc10 (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 13.32 (EET)

Google Chrome ei näytä taulukkojen värejä[muokkaa wikitekstiä]

Siirretty sekalaista -kahvihuoneesta.--Urjanhai (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 08.50 (EEST)

Helou. Tälläistä ongelmaa: Google Chrome selaimeni ei näytä taulukoiden ja mallineiden värejä. Esim artikkelissa Jääkiekon SM-liigakausi 2015–2016 en saa näkyviin taulukon värillisiä viivoja. – Najboljši 24. lokakuuta 2015 kello 01.09 (EEST)

Siis tuossa runkosarjataulukossa? Kaikissa selaimissani (ml. Chrome) siinä näkyy vihreä poikkiviiva kuudennen ja sininen poikkiviiva kymmenennen joukkueen jälkeen. Punainen viiva alkaa näkyä, jos vaihdan parametrin väri10 = white muotoon väri13 = white. Pitäisi kai tutkia tarkemmin, miten mallineen {{Sarjataulukko}} olisi tarkoitus toimia. --Silvonen (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 10.33 (EEST)
Mulla näkyy Chromella ja IE:lla sininen ja vihreä viiva. 1) Kokeile säätöjä tai laita tehdasasetukset. 2) Päivitä selain 3) Vaihda selain. -Htm (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 10.36 (EEST)
Tuo malline tuntuu tuottavan vähän sotkuista CSS:ää. Punaisen viivan kohdalla lukee style="background: border-bottom:2px solid red;". Tuosta puuttuu background-ominaisuuden arvo. --Silvonen (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 13.42 (EEST)

"Kieliviite"[muokkaa wikitekstiä]

Joissakin artikkeleissa tulee vastaan Kieliviite punaisella "Viittausvirhe: Invalid <ref> tag; name "kieliviite" defined multiple times with different content", esim. [3], jossa sitä ei kuitenkaan näy tekstin muokkausruudussa. Joissakin on wikitekstissä </kieliviite>. Mitähän noille pitäisi tehdä? --PekkkaN (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 19.20 (EEST)

Ongelma on kuntamallineessa. -Joskus samantapaista herjaa on artikkeleissa silloin, kun kahdella lähdeviitteellä on sama nimi, mutta eri sisältö. Korjasin semmosen artikkelissa Sambuca, joka toimikoon esimerkkinä, vertaile vanhoja versioita. Mallineessa olevan virheen voi kaorjata vain ken osaa. Must tuntuu, että noi virheet on salaperäisesti lisääntynyt ITSESTÄÄN.--Htm (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 19.35 (EEST)
Eivät ne itsestään ole lisääntyneet, mutta virhetarkistuksia on näköjään lisätty äskettäin (ks. phab:T85386). --Silvonen (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 19.41 (EEST)
Kiitos tiedosta. Odotetaan että joku joka osaa tekee jotakin.--PekkkaN (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 23.19 (EEST)

Malline:Suomen kunta on rikki[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Suomen kunta on rikki. Viitteessä kolme on viittausvirhe, joka näkyy nyt jokaisessa artikkelissa jossa malline on. –Makele-90 (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 10.43 (EET)

mallineessa Malline:Suomen kunta/demografia0-14 oli tapahtunut vuonna 2012 copypastevirhe päivityksessä diff joka alkoi näkymään nyt kun mediawiki on alkanut ilmoittaa virheistä. Korjasin tuon tällä muutoksella diff. --Zache (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 11.21 (EET)
Erittäin hyvä korjaus, kiitosta sinnepäin.--Htm (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 13.21 (EET)
Kiitos korjauksesta. Mikäs artikkelin Varsinais-Suomen maakunta ensimäisessä viitteessä on rikki? Miksi vain osa artikkeleista jotka ovat luokassa Luokka:Pages with reference errors näkyvät luokassa. –Makele-90 (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 14.02 (EET) Olen korjannut tässä kommentissa olevan luokkalinkin. --Pxos (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 21.47 (EET)
Sama juttu kuin ensimmäisessäkin eli useissa FMPortal-mallineessa on käytetty viitteen nimenä sanaa "pinta-ala" ja kun artikkelissa käytetään kahta tuollaista mallinetta niin tulee virhe. Tuossa nimenomaisessa artikkelissa ne mallineet olivat Malline:Suomen maakunta/pinta-ala ja Malline:Suomen kunta/pinta-ala. Kaiken kaikkiaan mallineita joissa on käytetty viitteen nimenä sanaa "pinta-ala" on 6 ja ne ovat seuraavat.
En muuttanut kaikkia, koska todennäköisesti osaa noista on käytetty artikkelissa tarkoituksella moneen kertaan ja jos viitteen nimeä muuttaa mallineessa, niin viitteet menee rikki. Jos kuitenkin noissa lopuissakin mallineissa on ongelmia niin viitteiden nimet pitää muuttaa niissäkin. Vastaus siihen, että miksei kaikki artikkelit näy pages with reference errors, niin se varmaan johtuu siitä, että Wikipedia luokittelee asioita viiveellä. --Zache (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 16.18 (EET)

Bot Academyn ilmoittautuminen alkanut[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Sverige​ järjestää 28.–29.11. koulutustilaisuuden, jossa opetellaan tietojen lataamista Wikimedian eri projekteihin tietokoneskriptien avulla. Aktiiviset muokkaajat voivat saada osallistumiseensa tukea. Kieli on englanti, mutta ohjaajat puhuvat myös ruotsia. Ilmoittaudu lomakkeella! --Susannaanas (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 14.39 (EET)

Malline:Kotiteollisuus[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Kotiteollisuus käyttää navigointimallinetta, joka luokittelee automaattisesti mallinetta käyttävät sivut luokkaan, jonka nimeksi tulee sama nimi kuin mallineessa. Tästä tuli ongelma luokan Kotiteollisuus kanssa, joka ei nyt tarkoita bändiä ja sen levyjä. Kuka osaisi korjata asian ilman että jokaiseen bändiä sivuavaan artikkeliin pitäisi tehdä –1-muutos? --Pxos (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 14.44 (EET)

Ehdotan, että hankkiudutaan eroon Malline:Navigaatio:Yhtyeestä, koska se on liian tekninen ja luokittelee sivuja automaattisesti luokkiin. Mieluummin vaihdetaan tuota navigaatiomallinetta käyttävät mallineet järjestelmään, jota suurin osa muistakin navigaatiomallineista käyttää, eli normaalia navigaatiomallinetta. --Stryn (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 16.54 (EET)

nöyrä pyyntö Commons-kuvan paranteluun[muokkaa wikitekstiä]

Kun nyt saattaa olla mahdollista sekin, että Kuolleita-osastoon tulee Annariitta Minkkisenkin kuva, pyydän joltakulta apua että hänen kuvaansa jotenkin editoidaan commonsissa. Nykyinen kuva osoittaa lähinnä rakasta vaimoani eikä häntä tule sotkea tähän. Parempaa ei ole tarjolla. Itse en näköjään osaa kuvaa ohjeista huolimatta oikein muokata. --Höyhens (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 23.41 (EET)

Tehty. --Tappinen (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 23.48 (EET)
Suuret kiitokset! --Höyhens (keskustelu) 27. lokakuuta 2015 kello 09.39 (EET)

Poistomallineen lisäys poistaa sivun tarkkailulistalta[muokkaa wikitekstiä]

Jos lisään artikkelin keskustelusivulle poistomallineen ja tallennan, koko artikkeli katoaa tarkkailulistaltani välittömästi. Tämä on haitallinen bugi, jonka huomasin vasta nyt. Voisiko sen korjata? Mitenköhän saisin helpoimmin kaikki tarkkailulistaltani näin kadonneet sivut palautettua listalleni? --Savir (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 16.52 (EET)

Piti testata itsekin, näköjään totta puhut. Varmaan Järjestelmäviesti:Edittools.js on se mitä tulisi säätää, siellä näkyy noita WatchThis-määritteitä olevan, mutta en sen enempää JS:stä tiedä, että uskaltaisin noihin koskea. --Stryn (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 18.02 (EET)

Mallineen Muusikko kuvan leveys[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Muusikko kun siihen laittaa kuvan niin joutuu laittamaan kuvan perään leveyden että kuva näkyisi, voisiko sitä fiksata niin että se toimisi ilman leveyttä--Musamies (keskustelu) 31. lokakuuta 2015 kello 09.02 (EET)

Eli malline {{Tietolaatikko/tyhjä}} tulisi korvata mallineella {{Tietolaatikko/kuva}}. Hommassa on yksi heikko lenkki: tällä hetkellä malline ottaa tiedoston nimen vastaan muodossa [[Tiedosto:Foo.bar|200px]] eikä ”standardimuodossa” Foo.bar. Nykytilanne ei toimi jälkimmäisen mallineen kanssa. Freelancer-botteilijaa haetaan työsuhteeseen. --Geohakkeri (keskustelu) 2. marraskuuta 2015 kello 16.13 (EET)

Pole veel kirjutatud[muokkaa wikitekstiä]

Jos mallineessa Malline:Slaavimytologia hiireilee punalinkin yllä, vinkkilootaan tulee tarkenne viroksi (pole veel kirjutatud), mutta etusivun artikkelitoiveissa teksti on suomeksi (sivua ei ole). Jännä talsinki-ilmiö. --Pxos (keskustelu) 4. marraskuuta 2015 kello 15.45 (EET)

Viro poistui, kun arvioin mallineeseen tehdyn odottavan muutoksen hyväksymällä sen. Aitäh. --Pxos (keskustelu) 4. marraskuuta 2015 kello 16.02 (EET)

Outo palkki[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian sivulle ilmestyi palkki: "Pyydämme sinua osallistumaan kyselyyn koskien Wikimedia-projekteissa tapahtuvaa kiusaamista. Kysely toteutettu käyttäen palvelua Qualtrics", joka ei ilmestynyt enää uudestaan sen jälkeen kun yhteys oli välillä poikki. Onko tällainen ollut muillakin vai onko se minulle osoitettu henkilökohtainen kysely ylläpitäjien ilmoitustaululla käydyn keskustelun johdosta? --Harriebarn (keskustelu) 5. marraskuuta 2015 kello 10.02 (EET)

Näkyi minullakin äsken, mutta hävisi seuraavalla sivulatauksella. –Kooma (keskustelu) 5. marraskuuta 2015 kello 10.49 (EET)
Ei ole näkynyt, mutta satunnaisena kävijänä en taida kuulua kohderyhmään. --Emkoo (keskustelu) 5. marraskuuta 2015 kello 10.59 (EET)
On näkynyt. Kyllä tuollaiset yleiset kyselyt tulevat aina pääkonttorista saakka ja ovat tarkoitetut usealle ihmiselle – eikä tuhansia dollareita maksavia kyselyitä polkaista käyntiin vain yhden käyttäjän käymän suomenkielisen keskustelun vuoksi jossain periferiawikin ilmoitustaululla. En tiedä kyselystä muuta ja äskeisen päätelmän tein maalaisjärjellä. Tämän vastauksen ivallisuuden arviointi sopisi sitten kommenttipyyntöön, jonka aiheena on "Loukkaantumisen kulttuuri Wikipediassa ja uhriutuminen". --Pxos (keskustelu) 5. marraskuuta 2015 kello 11.56 (EET)
Välillä ihmettelen miten joku loukkaantuu asiallisesta kommentista. Sitten kun se osuu omalle kohdalle, niin tilanne on toinen. Minusta on vaativampaa keskustella ihmisten kanssa joita ei tunne ja varsinkaan näe. --Raid5 (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 00.57 (EET)

piilotettu linkki[muokkaa wikitekstiä]

Miten on mahdollista että linkki de:Hassprediger tulee näkyviin ainoastaan silloin (ja ainoana muilla kielillä -linkkinä) kun muokkaa osia (eikä edes kaikkien osien kanssa) artikkelista Kiihotus kansanryhmää vastaan? --Espoo (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 07.29 (EET)

Koska se on ainoa kielilinkki, joka on lisätty wikidata-kohteeseen. Kaikki muut kielilinkit on lisätty vanhentuneella tavalla käsin artikkelin loppuun. Jos ne ovat vääriä, ne pitäisi poistaa, tai jos ne ovat oikeita, lisätä wikidataan. --Savir (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 07.57 (EET)
Poistin nuo vanhalla tavalla lisätyt kielilinkit (suurin osa linkkasi Vihapuhetta vastaavaan Wikidatan entryyn). Asiaa tutkiessa tuli kuitenkin esiin, että aihetta sivuten löytyy Wikidatasta ainakin kaksi kohdetta. Avasin aiheesta keskusten artikkelin keskustelusivulle. --Gonnagle (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 09.53 (EET)

Botintekijät ja Wikidata[muokkaa wikitekstiä]

Kuinka paljon meillä on botintekijöitä? Kuinka moni on kiinnostunut koodaamaan WIkidataa varten tai opettelemaan sitä? Vaihtoehtoisesti: kuka voisi olla kiinnostunut opettamaan Wikimedian koneellista lukemista ja kirjoittamista kiinnostuneille devaajille? --Susannaanas (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 10.11 (EET)

Minä olisin myös kiinnostunut opettelemaan kooddaamista Wikidataa varten. Minulla on suoritettuna tietojenkäsittelystä aineopinnot ja olen koodannut aiemmin pääasiassa Javaa ja VBA:ta, jonkin verran myös PHP:tä. Minulla olisi ensi vuoden puolella aikaa alkaa opettelemaan Wikidatan koodaamista.--LCHawk (keskustelu) 19. marraskuuta 2015 kello 17.02 (EET)
Hieno uutinen! Wikiprojektiin Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön olen tehnyt kolme sivua, joille voisimme koota ohjeita botin tekemisestä: Tietojen vieminen Wikidataan, Botin ohjelmoiminen ja MediaWikin API. Kokoontumisen voisimme aloittaa sivulla Botin ohjelmoiminen. Terveisin Susannaanas (keskustelu) 19. marraskuuta 2015 kello 22.56 (EET)

Sivut, joita ei ole liitetty kohteisiin[muokkaa wikitekstiä]

Voisikos joku tekniikan setä/täti ystävällisesti potkaista palvelinta tai ainakin mulkaista sitä vihaisesti jotta Sivut, joita ei ole liitetty kohteisiin -sivut päivittyisivät? Siellä on pitkiä litanioita sivuista jotka ovat jo wikidatassa ja kummittelevat myös ko. luetteloissa. --Wgn (keskustelu) 21. marraskuuta 2015 kello 00.22 (EET)

Lisätään esimerkiksi vaikkapa Luokka-nimiavaruus ja offsetista ~200 eteenpäin. --Wgn (keskustelu) 21. marraskuuta 2015 kello 00.26 (EET)
Kovin hitaasti tuntuvat yleensäkin nuo toimintosivulistat päivittyvän. Itselläni on käytössä työkalu, joka korostaa sivut, joita ei ole lisätty Wikidataan. Tosin se korostaa sivuja artikkeleissa ja muillakin sivuilla, ja joskus saattaa hieman häiritä. --Stryn (keskustelu) 21. marraskuuta 2015 kello 09.56 (EET)
Toimintosivussa Toiminnot:Yhdistämättömät sivut ei ole ongelmana pelkkä hitaus, vaan joskus tieto Wikidata-kytkennästä jää kokonaan päivittymättä. Ongelman pystyy yleensä korjaamaan avaamalla sivun muokkaustilaan ja tallentamalla sen ilman muutoksia (ks. en:Wikipedia:Purge). --Silvonen (keskustelu) 21. marraskuuta 2015 kello 14.08 (EET)--Silvonen (keskustelu) 21. marraskuuta 2015 kello 14.08 (EET)
Kaikki sivut [4] eivät ole muokattavissa eikä purge request näytä auttavan. Myöskään ohjeessa mainitut gadgetit eivät ole käytettävissä näillä toimintosivuilla. --Wgn (keskustelu) 21. marraskuuta 2015 kello 18.53 (EET)
Mitkä sivut eivät ole muokattavissa? Tein nyt kokeeksi tyhjän muokkauksen parissa tuolla listalla näkyneessä luokassa, ja molemmat katosivat heti listalta. --Silvonen (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 21.13 (EET)
Äh, väärinkäsitys iski. Ei tullut mieleen että juuri sitä luokkasivua tulisi muokata. Mutta turkasen hidastahan tuo on kun niitä muokkausta vaativia sivuja on todennäköisesti satoja. --Wgn (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 22.57 (EET)

Artikkelin historia[muokkaa wikitekstiä]

Lisäsin artikkelin historia-mallineen artikkelin 10/80 keskustelusivulle. Sivun nimi tuottaa ilmeisesti jotain ongelmia, kun malline linkittää sivulle 10, eikä arikkeliin 10/80. Joku malliineen toimintaa paremmin tunteva voisi tutkia asiaa. --Msaynevirta (k · m) 22. marraskuuta 2015 kello 15.16 (EET)

Ohjelmiston mielestä kyseessä on sivun 10 alasivu 80 eli "10/80". Korjasin teipillä: [5]. --Pxos (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 15.34 (EET)
Joku muu kerrankin kunnostautui ja keksi toimivan korjauksen [6], jolla otsikon teksti muuttuu oikeaksi. Kyseessä on mallineeseen kirjoitettava ns. kolmas parametri eli parametrikäpyyn {{{3}}} tuleva arvo, jolla saadaan malline tuottamaan otsikkoriville toinen artikkelin nimi kuin se, jonka keskustelusivulla malline olla röhnöttää. --Pxos (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 20.00 (EET)

Ilmoitustoiminnan laskuri jumittaa[muokkaa wikitekstiä]

Sain tunti sitten keskustelusivulleni viestin. Nyt ilmoitustoiminnossa näkyy pysyvästi harmaalla pohjalla oleva ykkönen lukemattoman viestin merkkinä, mutta se viittaa siihen viestiin, jonka olen jo kymmenen kertaa ikävä kyllä napsauttanut esille ja johon olen jo vastannut. Tämä nyt tänne tiedoksi, jos vaikka muillakin sattuisi olemaan samanlainen ongelma ja jos tämä sattuisi liittymään Flow'n käyttöönottoon eilen. --Pxos (keskustelu) 27. marraskuuta 2015 kello 13.06 (EET)

Itselläni oli pitkään sama vika Meta-Wikissä. Se alkoi niihin aikoihin kun vaihdoin käyttäjänimeä ja hävisi pari kuukautta sitten. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 27. marraskuuta 2015 kello 17.57 (EET)
Minullakin oli joitakin viikkoja sitten sitkeästi näkyvissä ykkönen jonkin jo aiemmin lukemani hälytysilmoituksen takia. Ykkönen näkyi tarpeettomasti pitempään kuin yhden vuorokauden ajan. –Ejs-80 28. marraskuuta 2015 kello 00.08 (EET)

Sijaintipallero-omituisuus mallineessa[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Luonnonsuojelualue, esim. Crater Laken kansallispuisto. Sijaintikartassa on ylimääräinen 3-ulotteisvaikutteinen stiplu eli pallero, joka esimerkkiartikkelissa näyttää sijaitsevan jonkin matkaa Ison valtameren puolella, kun taas ls-alueen varsinainen sijaintimerkki tulee ilmeisesti koordinaattimallineesta ja on kutakuinkin siellä missä pitääkin. Ilmeisesti 3-ulott.palleron tuottaa jokin koodinpätkä, joka on väärässä paikassa. Sille voisi joku ystävällisesti tehdä jotain, jos on aikaa ja harrastusta. Kiitos.--Htm (keskustelu) 29. marraskuuta 2015 kello 12.44 (EET)

Tuo yksi pallero tulee suoraan kuvasta: Tiedosto:LocMap Crater Lake National Park.png. --Stryn (keskustelu) 29. marraskuuta 2015 kello 12.49 (EET)
Ahaa niinpäs näyttää. Mitenkä pitäisi menetellä, että se meressä oleva pallero poistuisi, sehän on vähän turha?--Htm (keskustelu) 29. marraskuuta 2015 kello 12.51 (EET)
En tiedä saako noita mallineeseen automaattisesti tulevia pisteitä pois, joten tein tällaisen ratkaisun, että laitoin automaattisesti mallineeseen tulevan pisteen samaan kohtaan kuin sen, joka on kuvassa. Jos joku muu tietää, miten mallineen automaattiset pistemerkit saa pois, kokeilkoot. --Stryn (keskustelu) 29. marraskuuta 2015 kello 13.51 (EET)
Heh, on tämä Wikipedia sitten hauska, kun korjaukset ovat aina välillä tällaisia. Olikohan Pahkasika-lehdessä Niksi-Pirkan palstaa? –"Mitä teen, kun sohvassani on savukkeen polttama reikä?" –"Kaada sohvaan pannullinen mustaa kahvia. Siitä syntyy iso ruskea läikkä, joka peittää reiän niin, että ihmiset kiinnittävät huomionsa vain kahvitahraan." --Pxos (keskustelu) 29. marraskuuta 2015 kello 14.34 (EET)
Esim. artikkelissa Lahemaan kansallispuisto on muuten sama ongelma, mutta valmiissa kartassa ei ole omaa pistettään vaan kansallispuisto on rajattu vihreällä värillä. Tuohon ei oikein tee mieli läntätä vielä punaista palleroa päälle, joten olisi hyvä jos sen pallon saisi halutessa kokonaan pois. – Kuohatti 29. marraskuuta 2015 kello 14.49 (EET)
Ahhahhaa ja pannu sitä kahvia! Jos Lahemaalla antaa sijaintiarvoiksi x=-300 ja y=-300, pallo siirtyy kartan ulkopuolelle ja myös artikkelin ulkopuolelle niin, ettei sitä enää näe. On se varmaan jossain aaverajalla silti. --Pxos (keskustelu) 29. marraskuuta 2015 kello 14.58 (EET)
Voihan LOL sentään. Pallero löytyi. Se on diffin keskellä. Ei ole ollut näin hauskaa täällä pitkään aikaan. --Pxos (keskustelu) 29. marraskuuta 2015 kello 15.00 (EET)
Oi voi, nyt kyllä repesin itsekin. Mutta kiitos korjauksesta! – vaikkakin ehkä epäortodoksisesta. Red pog.svg – Kuohatti 29. marraskuuta 2015 kello 15.12 (EET)

Unescon maailmaperintökohteen suomalainen malline[muokkaa wikitekstiä]

... ei taida toimia oikein. Yritin tällaisilla syötteillä, mutta ei toimi. Taitaa olla omaperäinen ratkaisu, sillä englanninkielisessä mallinessa on aivan erilaisia parametreja, kuten kotimasen ruotsalaisen vastineella. Voisin parannella sitä, jos saan kokeneelta apua. --J Hokkanen (keskustelu) 30. marraskuuta 2015 kello 15.33 (EET)

Poistin kartan Unescon mallinesta ja lisäsin arkeologisen kohteen mallinneen. Nyt näyttää paremmalta. --J Hokkanen (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 19.18 (EET)

en saa tekstiä näkyviin..[muokkaa wikitekstiä]

Hoi. Liityin eilen wikipediaan ja tein ensimmäisen muokkaukseni. Itseasiassa tämä tapahtui mikrowikissä, missä kerrotaan mikrovaltioista. Poistin sanan artikkelista joka käsittelee Ari Peltosen Valtio nimistä mikrovaltiota. Homma onnistui mukavan kivuttomasti. Kirjoitin siihen perustelut( vai mikä sen virallinen nimi nyt olikaan..) kenttään mitä olin tehnyt ja miksi. Nyt kun haluaisin lukea poistooni liittyvän perustelun/lisäselvityksen, niin en saa koko tekstiä näkyviin mistään. Muokkaushistoriassakin näkyy vain perustelun alku mutta koko litania ei aukea mistään. Mitä minulta on jäänyt huomaamatta? Kiitos jolekin wikigurulle joka mentoroi minut tämän pienen mutta rasittavan ongelman yli. (Icemanfan (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 10.54 (EET))

Yhteenvetokentässä on merkkimäärärajoitus eli loppuosa perustelustasi on valitettavasti mennyt harakoille. Pidemmät perustelut mielellään artikkelin keskustelusivulle. –Kooma (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 11.43 (EET)
Yhteenvetoon mahtuu enintään 250 ascii-perusmerkkiä. Pitää huomata, että ääkköset (eli å–ä–ö) vievät aina kaksi merkkiä. Sanassa "ääkköset" on siis 11 merkkiä. Lisäksi artikkelien keskustelusivuilla uudet kommentit pitää sijoittaa kaikkien muiden jälkeen. --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 18.03 (EET)

Draft-version julkaisu[muokkaa wikitekstiä]

Olen tehnyt englanninkielisen sivun, mutta en saa sitä julkaistua, vaan on Draft. https://en.wikipedia.org/wiki/Draft:Ensio_Sepp%C3%A4nen Mitä on jäänyt tekemättä? Löytyykö täältä apua vai pitääkö kysyä englanninkieliseltä sivustolta tai voiko joku suoraan julkaista sen puolestani? kiitos ja anteeks. --Hatman (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 15.32 (EET)

Asia kerrotaan enwikissä. Kuka tahansa voi siis siirtää luonnoksesi artikkeliksi. --Geohakkeri (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 15.41 (EET)
Ei onnistu. View history linkin vierestä puuttuu Move kohta josta pääsisi muokkaamaan Otsikon nimen.--Hatman (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 16.08 (EET)
Paitsi Hatman ei itse pysty sivua vielä siirtämään, koska hän ei ole autoconfirmed. Helpoiten siirto siis onnistuu, kun pyydät sitä täällä, en-wikissä pyynnön tekeminen on vaikeampaa. --Stryn (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 16.10 (EET)

Eli voisiko joku täällä ystävällisesti julkaista tämän sivun? https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Draft:Ensio_Sepp%C3%A4nen&veaction=edit&redirect=no --217.30.177.22 5. joulukuuta 2015 kello 16.18 (EET)

Uudelleennimeämispyyntö: Eṣfahān → Esfahan[muokkaa wikitekstiä]

Kotuksen paikannimioppaan Pariisista Papukaijannokkaan (2013) mukaan Iranin kolmanneksi suurimman kaupungin nimi on suomenkielellä Esfahan (eikä farsista eli persiankielestä romanisoitu tarkeellinen Eṣfahān, joka on artikkelin nykynimi). Suomenkielisenä rinnakkaismuotona mainitaan Isfahan. Koska nimellä Esfahan on jo uudelleenohjaus, eivät valtuuteni riitä artikkelin päällekirjoitukseen ja artikkelihistorioiden uudelleenohjaamiseen tätä kautta. Lähteistys nimelle lisätty artikkeliin. Siksi käännyn näin suurempia valtuuksia nauttivien ylläpitäjien puoleen: voisiko joku nimetä artikkelin uudelleen nimellä Esfahan? Myös uudelleenohjauksen sivulta Isfahan voisi korjata Esfahaniin (voin tehdä), jollei botti tee näitä oikaisuja itsestään. Voin uudelleennimetä provissiartikkelin Eṣfahān (provinssi) varmaan itsekin, kunhan sen keskuksesta kertova artikkeli on saatu suomenkieliseksi. Yst.--Paju (keskustelu) 11. joulukuuta 2015 kello 11.52 (EET)

Poistin ohjauksen ja siirsin Eṣfahān -sivun nimelle Esfahan, mutta en tehnyt mitään artikkeliin osoittaville linkeille. --Zache (keskustelu) 11. joulukuuta 2015 kello 12.08 (EET)
Kiitos. Käyn läpi artikkeliin osoittavat linkit ja korjaan ne kunhan ehdin.--Paju (keskustelu) 11. joulukuuta 2015 kello 16.33 (EET)

Visual editorissa mallineen jälkeen tuleva sisältö sisältyy mallineeseen[muokkaa wikitekstiä]

Varkauden_lentoasema#Aiheesta_muualla osion muokkaamisessa Visual editorilla linkit sisältyvät jostain syystä edeltävään Commonscat-rivi -mallineeseen. Eli visualeditorissa Malline:Commonscat-rivi ikään kuin jatkuu seuraavaan mallineeseen saakka, vaikka koodin mukaan ei pitäisi. Tämä on virhe ja vaikeuttaa huomattavasti muokkaamista. Mistä mahtaa kiikastaa?--Usp (keskustelu) 16. joulukuuta 2015 kello 01.00 (EET)

Tällainen muutos auttoi ongelmaan. Pitäisi varmaan raportoida Phabricatorissa, koska tuollaista ongelmaa ei pitäisi olla. --Stryn (keskustelu) 16. joulukuuta 2015 kello 11.26 (EET)

Hae tekstin lisääjää -työkalu ei toimi[muokkaa wikitekstiä]

Minulla ei ole varmaan vuoteen toiminut vasemman palkin Hae tekstin lisääjää -työkalu. Sitä klikatessa vas alh (Google Chrome for Mac) ilmestyy teksti jostain Javascriptistä whoaddeditpopuptms. Onko vika universaali, lokaali vai korjattavissa? –Kotivalo (keskustelu) 22. joulukuuta 2015 kello 15.41 (EET)

Lokaalisti koodi oli vanhentunutta. Päivitin tuon nyt ja sen pitäisi lähteä toimimaan ihan sillä, että tyhjentää selaimen välimuistin (ctrl+reload / cmd-reload todennäköisesti riittää millä tahansa sivulla). Osaatko sanoa onko tuo ollut pitkäänkin rikki? --Zache (keskustelu) 22. joulukuuta 2015 kello 15.58 (EET)
Vuoden verran, kuten yllä arvioin. En muista tarkasti. –Kotivalo (keskustelu) 22. joulukuuta 2015 kello 16.03 (EET)
Kiitos, nyt toimii taas! –Kotivalo (keskustelu) 22. joulukuuta 2015 kello 16.05 (EET)

Mistä voi pyytää osoitteiden korjausta?[muokkaa wikitekstiä]

Kirjastovirman osoite on muuttunut www.kirjastovirma.net > www.kirjastovirma.fi. Mistä vai tästä voi pyytää osoitteiden korjausta? Niitä on lähemmäs 400, eikä jaksa käsin tehdä. --PekkkaN (keskustelu) 28. joulukuuta 2015 kello 18.51 (EET)

WP:Botit/pyynnöt --Jmk (keskustelu) 28. joulukuuta 2015 kello 18.52 (EET)
Selvä, kiitos. --PekkkaN (keskustelu) 28. joulukuuta 2015 kello 18.57 (EET)

Lisäyspyyntö kirja-mallineeseen[muokkaa wikitekstiä]

Pyytäisin jotakuta osaavaa tekemään {{Kirja}}-mallineeseen lisäyksen. Nyt siinä lukee "|isbn-alkuperäinen =". Sen alle tarvittaisiin "|isbn =" johon lisättäisiin uudempi isbn sekä sulkeisiin mistä painoksesta on kysymys, näin: "(4. p.)". Vanhoissa kirjoissa ei ole isbn:ää, eikä uudemmistakaan usein ole tärkeä alkuperäinen vaan saatavilla oleva painos. Nykyiseen isbn-kohtaan ei voi lisätä isbn-numeron lisäksi muuta tekstiä. --Abc10 (keskustelu) 30. joulukuuta 2015 kello 09.19 (EET)

Onko arkistointi rikki?[muokkaa wikitekstiä]

Kahvihuoneissa tuntuu olevan vähän vanhempaa tekstiä, kuin sivun alussa olevan laatikon mukaan pitäisi olla. --Msaynevirta (k · m) 31. joulukuuta 2015 kello 19.04 (EET)

@Harriv: Näköjään HarrivBOT on mennyt lomalle yli kuukausi sitten. --Stryn (keskustelu) 31. joulukuuta 2015 kello 19.22 (EET)
Nyt toimii. --Harriv (keskustelu) 31. joulukuuta 2015 kello 23.22 (EET)
Onko botti muuten sellaisessa ruosteessa, että sitä pitää aina käsin potkia tai jaloin kehottaa, jotta se ryhtyy toimimaan? Toisin sanoen, ovatko vanhat hyvät automaattisen toiminnan ajat ohitse? --Pxos (keskustelu) 1. tammikuuta 2016 kello 19.11 (EET)

Ongelma metaan tallentamisessa[muokkaa wikitekstiä]

Yritin moneen kertaan tallentaa sivua Verenkuva tähän roplaan onnistumatta. Olkoonkin että tämä oli ennen luettelona laboratoriotutkimuksista joka koski vain verenkuvaa eli muutos oli mielestäni perusteltu, mutta ei sillä ollut omia kielilinkkejäkåään. Jätän stilisoinnin "tänne viittaavat sivut" ym. asioiden kohdalta toistaiseksi, kunnes tämä kysymys selviää. terv. --Höyhens (keskustelu) 3. tammikuuta 2016 kello 21.07 (EET)

Metawiki? En-wiki? Ei nyt leikkaa, mikä ei onnistunut. Miksi jotain pitäisi tallentaa Meta-Wikiin? Jos ei, otsikkoa voisi muuttaa kuvaamaan ongelman luonnetta niin, että otsikko vastaisi ongelman luonnetta niin, että. --Pxos (keskustelu) 3. tammikuuta 2016 kello 21.34 (EET)
Mikähän se kysymys oli? --Stryn (keskustelu) 3. tammikuuta 2016 kello 21.38 (EET)
Ahaa, vissiin ongelma koskee kielilinkkien tallentamista Wikidataan, koska siellä on jo Verenkuvasta oma Q-hörhäke. Tosiaan, se pitäisi pyytää poistettavaksi ensin, jotta voisi muuttaa toisen sivun linkkikokoelmaa. Arvoitus rupeaa ratkeamaan, kun katsoo, mitä Iso Höö yritti tehdä Wikidatassa. --Pxos (keskustelu) 3. tammikuuta 2016 kello 21.40 (EET)
Höömi–Soomi: tallentaa = muuttaa kielilinkkejä, meta = Wikidata, tämä ropla = en-wikin artikkeli, johon fi-wikin artikkeli Verenkuva pitää saada liitettyä kielilinkeillä. --Pxos (keskustelu) 3. tammikuuta 2016 kello 21.45 (EET)
Sanakirjastasi oli apua, tallennus onnistunut. --Stryn (keskustelu) 3. tammikuuta 2016 kello 21.50 (EET)
Phh. tosx2. Seuraavaksi luodaan hö.wikipedia.org. --Höyhens (keskustelu) 3. tammikuuta 2016 kello 22.52 (EET)

Tekninen häiriö?[muokkaa wikitekstiä]

Mikähän tekninen häiriö minun kohdallani on Wikipediassa kun ei tahdo millään tallentua ja muutenkin hidastelee. Tuoreiden muutosten perusteella muilla toimii sujuvasti, kun tallennuksia on runsaasti samalla minuutillakin. Kaikki muut sivut kyllä toimivat eikä siis verkkoyhteydessä ole mitään ongelmaa eli koskee vain Wikipediaa. --PekkkaN (keskustelu) 6. tammikuuta 2016 kello 18.31 (EET)

Tänään ei ole ollut häiriöitä, joten linja Wikipediasta tänne minun koneelleni on taas kunnossa. --PekkkaN (keskustelu) 7. tammikuuta 2016 kello 18.39 (EET)

MV-lehden koodissa jotain häikkää[muokkaa wikitekstiä]

Ihan kuin MV-lehti -artikkelin alun tietolaatikossa olisi jotain häikkää, mutta wikikoodissa ei näy mitään. Tarkastin parilta koneelta, mutta näkyykö muille ongelmitta ja jos ei niin mikä on vikana?--Bluto (keskustelu) 12. tammikuuta 2016 kello 00.19 (EET)

Kaikki kunnossa. Vika olikin URL-mallineessa eikä tietolaatikossa.--Bluto (keskustelu) 12. tammikuuta 2016 kello 00.33 (EET)

Jep. Näissä tilanteissa jos artikkelissa itsessään ei näytä olevan mitään vikaan, niin voinee päätellä että vika tulee jostain mallineesta ja kun on yleensä tuore muutos niin ”Linkitettyjen sivujen muutokset” -toiminto auttaa löytämään syyllisen. --Anr (keskustelu) 12. tammikuuta 2016 kello 16.01 (EET)

Navigaatiomallineiden avaustoiminto rikki?[muokkaa wikitekstiä]

Onko vika taas vaan meikäläisen selaimessa vai onko kaikista avattavista navigaatiomallineista yht'äkkiä kadonnut se avaustoiminto? Ne näkyvät nyt minulle kaikki jo valmiiksi avattuina niin että sisältöä ei voi piilottaa entiseen tapaan. --Risukarhi (keskustelu) 15. tammikuuta 2016 kello 22.56 (EET)

Ainakin minulla toimii ios-navigaatiomalline (oletuksena kiinni, samoin Ubuntu ja Debian). Sen sijaan näppäimistö oli päivällä jumissa. --Raid5 (keskustelu) 16. tammikuuta 2016 kello 01.22 (EET)

Painikkeet muokkaustilassa eivät aina näy[muokkaa wikitekstiä]

Minkähän takia muokkaustilassa painikkeet (kuten Pikapoisto, Lähde, käyttäjähuomautukset jne.) välillä näkyvät ja välillä eivät? Selain on IE 11. -93.106.13.87 17. tammikuuta 2016 kello 21.59 (EET)

Olen ihmetellyt samaa. Tätä esiintyy välillä, sitten taas toimii.--Urjanhai (keskustelu) 17. tammikuuta 2016 kello 22.21 (EET)

(Mulla ne eivät näy koskaan, sama selain IE11) Vaihda selainta, Chromella näkyy.--Htm (keskustelu) 17. tammikuuta 2016 kello 22.29 (EET)
Olen huomannut, että Internet Explorer -selain on sellainen, että se ei ole täysin Wikipedian koneiston kanssa kaveri. Huomasin samoja ongelmia kai yli viisi vuotta sitten, kun käytin IE:tä. Vaihdoin selainta ja ongelmat jäivät taakseni. --Pxos (keskustelu) 17. tammikuuta 2016 kello 22.31 (EET)
En ole käyttänyt IE:tä aikoihin, siinä aikoinaan viitepainikkeet eivät toimineet lainkaan ja lisäsi viitelistat näkyivät ilman sarakkeita. Nykyään olen käyttänyt firefoxia, ja se tekee tuota tilapäisesti harvakseltaan. Muistaakseni joskus kun Firefoxissa oli joku häiriö, kokeilin Chromea, mutta se ei auttanut vaan siinä oli sama vika, mutta vika poistui omia aikojaan jonkun ajan päästä. En kuitenkaan muista nyt ihan varmasti oliko kyse tästä viasta wikipediassa vai jostain muusta jossain muulla sivustolla.--Urjanhai (keskustelu) 17. tammikuuta 2016 kello 22.38 (EET)
Muistaakseni oeln keskustellut tai ainakin maininnut asiasta Z:lle, mut en ole varma.--Htm (keskustelu) 17. tammikuuta 2016 kello 22.46 (EET)
Ja se löytyi (tiedä onko siitä apua): Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)/Arkisto 36#Odottavat muutokset -painike hävinnyt. Ugh.--Htm (keskustelu) 17. tammikuuta 2016 kello 22.57 (EET)

Skype kummittelee[muokkaa wikitekstiä]

Nyt minä höyhäsin tuon [7] osoittamaan skypenumeroa. Mikä olis järkevin toimintatapa? --Höyhens (keskustelu) 20. tammikuuta 2016 kello 21.23 (EET)

Ei kummittele täällä. Ota pois selaimeesi asennettu Skypen liitännäinen. Stryn (keskustelu) 20. tammikuuta 2016 kello 21.25 (EET)
Hyvä tietää, kiitos. Koska toi ei ole eräistä käytännön syistä nyt mahdollista, pitää vain varoa soittelemasta. --Höyhens (keskustelu) 20. tammikuuta 2016 kello 21.34 (EET)

Puhelimella muokkaaminen ei ole mahdollista[muokkaa wikitekstiä]

Moi. Puhelimella muokkaaminen ei onnistu ollenkaan, ainakaan Samsungilla/Androidilla koittaessani. Tulee esikatselu, ja tallenna-napin painamisen jälkeen ruudulla lukee hetken aikaa "tallennetaan muokkausta...", sitten ruutu näyttää samalta kuin äsken eikä muokkaus ole tallentunut. Pystyttekö tekemään asialle jotain?

Pepukadnessar (keskustelu) 21. tammikuuta 2016 kello 17.43 (EET)

Commons ja WikiSpecies[muokkaa wikitekstiä]

Onko jokin muukin huomannut, että jokin mättää Commonsin ja Wikispeciesin kanssa? Kaikki näihin viittaavat linkit esimerkiksi Wikipedian etusivulta vievätkin halutun kohteen sijasta osoitteeseen wikimediafoundation.org. Näin tapahtuu myös jos yrittää klikata Commons-kuvien kuvaussivulle vieviä linkkejä. --MiPe (wikinät) 26. tammikuuta 2016 kello 21.02 (EET)

Heti tilannepäivitys: Species toimii Commons ei. --MiPe (wikinät) 26. tammikuuta 2016 kello 21.04 (EET)
Päivityksen päivitys: Nyt Commonslinkit toimivat satunnaisesti. --MiPe (wikinät) 26. tammikuuta 2016 kello 21.06 (EET)
Toimii taas. Mikähän lie omituinen ja tilapäinen toimintahäiriö. --MiPe (wikinät) 26. tammikuuta 2016 kello 21.43 (EET)
Tuo: Phab:T124804. --Stryn (keskustelu) 26. tammikuuta 2016 kello 22.03 (EET)

Malline:Peugeot[muokkaa wikitekstiä]

Malline vaikuttaa olevan kirjoitettu jotenkin huonosti, kun nielee tynkä yms. sivun lopussa olevat mallineet sisäänsä (ks. Peugeot 208). Osaisiko joku auttaa korjaamisessa? --Msaynevirta (k · m) 29. tammikuuta 2016 kello 03.14 (EET)

Tuonhan voisi muokata tietysti käyttämään Ryhmätaulu-mallinetta. Voin tehdä muutoksen myöhemmin tänään jos joku muu ei ehdi välissä. --Msaynevirta (k · m) 29. tammikuuta 2016 kello 03.16 (EET)

Luokka ei näytä toimivan[muokkaa wikitekstiä]

Konetykit - luokan alaluokka lentokoneiden konetykit mallinne tai lisäys ei näytä toimivan. Edellisenä päivänä lisätty artikkeli ei ole näkyvissä Korina (keskustelu) 29. tammikuuta 2016 kello 14.51 (EET)

Mikä artikkeli on kyseessä? En ihan ymmärtänyt ongelmaa, mutta Wikipedia käyttää välimuistipalvelimia, jotka päivittyvät hitaasti. Muun muassa kirjautumattomille lukijoille tieto on melko usein viivästettyä niin, että luokat eivät näytä päivittyvän. Joskus näin käy myös tunnuksille. Siihen auttaa joskus, kun tekee tyhjän muokkauksen artikkeliin (tallentaa sen ilman muutoksia eli tekee "nollamuokkauksen", jota ei kutsuta kuitenkaan nollamuokkaukseksi, koska nollamuokkaus tarkoittaa täällä ihan tavallista muokkausta). Luokkasivun voi myös päivittää purge-komennolla. --Pxos (keskustelu) 29. tammikuuta 2016 kello 15.21 (EET)
Onko tässä muuten joskus sanotaan muutaman viime vuoden aikamittakaavassa tapahtunut jotain muutosta? Muistelisin, että joskus ennen vanhaan, so. joskus muutama vuosi sitten, oli yleistä, että kun teki uudelleenluokittelua, niin muutokset tyypillisesti eivät näkyneet kuin esim. juuri seuraavana päivänä tai sitä seuraavana, mutta nykyään kun tekee samaa, niin ne näkyvät pikemminkin heti tai viive on pikemminkin tunteja kuin päiviä. Toisaalta tietysti voisi kuvitella että tilapäistä tahmaamista saattaisi tällöinkin ilmetä poikkeuksellisesti joskus. Muistiukuvani voivat olla vääriä, koska en ole pitänyt näistä tarkkaa kirjaa.--Urjanhai (keskustelu) 29. tammikuuta 2016 kello 16.35 (EET)
Silloin "ennen vanhaan", kun minäkin harrastin luokittelua enemmän, luokat tulivat itselläni näkyviin artikkeliin saman tien. Tilanne ei ole oleellisesti muuttunut, joten ehkäpä mulla on vaan käynyt uskomaton flaksi. ;) --Jukka Kolppanen 29. tammikuuta 2016 kello 16.50 (EET) Lisätään nyt vielä että luokkanäkymässäkin olivat heti näkyvissä. --Jukka Kolppanen 29. tammikuuta 2016 kello 17.02 (EET)
Ennen vanhaan, kun Wikipedia vielä kerjäsi rahaakin joka sivulla vähän väliä, meta-muokkausten päivittymiset tapahtuivat hitaasti tai vielä hitaammin. Sillä saatiin ihmiset avaamaan lompakkonsa. Varsinaisissa artikkeleissa eli leipätekstissä ei ollut onkelmia. esimerkki vuodelta 2006 --PekkkaN (keskustelu) 29. tammikuuta 2016 kello 17.08 (EET)
Artikkelissahan ne ovat aina näkyneet, mutta eivät siis näkyneet itse luokkasivuilla aina heti ennen kuin vasta tässä aika hiljattain. Vai mahdoinko muistaa väärin, jos olikin kysymys "Tänne viittavien sivujen" vastaavasta päivittymisestä. Mutta näissä luultavasti on aina jotain mystiikkaa vähän kaikessa.--Urjanhai (keskustelu) 29. tammikuuta 2016 kello 19.05 (EET)
Jep, "Tänne viittaavat sivut" on jääneet itsellänikin monesti kanittamaan; itse asiassa aika useinkin wikityksiä korjaillessa siirtojen tai poiston jäljiltä. --Jukka Kolppanen 29. tammikuuta 2016 kello 23.26 (EET)

Huomautus allekirjoituksesta[muokkaa wikitekstiä]

Toisinaan käyttäjät unohtavat allekirjoituksen ja toiset tulevat hätiin. Minulle tulee puuttuvasta allekirjoituksesta huomautus "Tämä muokkauksesi on aktivoinut automaattisen suodattimen, jonka kuvauksena on ”Allekirjoituksen (~~~~) puuttuminen viestistä”. Insert-signature.png Muistathan allekirjoittaa kaikki keskustelukommenttisi ohjeiden mukaan." Johtuuko se jostakin tekemästäni asetuksesta vai jostain muusta? Se voisi olla pakollinen kaikille. --Harriebarn (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 16.29 (EET)

Testaan vielä tuleeko huomautus jos teen käsin puutteellisen allekirjoituksen kuten yo keskustelussa. --4. helmikuuta 2016 kello 16.45 (EET)

Ei tullut huomautusta. --Harriebarn (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 16.46 (EET)
Väärinkäsitysten välttämiseksi: yllä ei suinkaan ole kirjoitetttu käsin puutteellista allekirjoitusta, vaan syynä on typo: väärä määrä tilde-merkkejä (~). Kolmella tildellä saa allekirjoitukseksi pelkän nimen, viidellä pelkän aikaleiman. Siitä välistä sitten onnistuu oikein. Riisipuuro (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 17.16 (EET)
"Käsin" tarkoitti kommentissani sitä ettei käytetä kynäpainiketta vaan kirjoitetaan näppäimillä tildejä. Ihan vaan väärinkäsitysten välttämiseksi :) --Harriebarn (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 17.40 (EET)
Väkä-suodatin. Tulee useimmille. Keskustelu löytyy sekalaista-kahvihuoneen arkistosta. Lisätty Hb:n viestiin nowiki. --Pxos (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 17.41 (EET)
Suodatin etsii koodin lopusta kolmea tilde-merkkiä. Jos niitä on kolme, neljä, viisi tai enemmän, huomautusta ei tule. Jos ei ole kolmea tilde-merkkiä, kun viestin tallentaa, tulee huomautus. --Pxos (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 17.42 (EET)
Päätetty ottaa pysyvään käyttöön tämän keskustelun perusteella. --Pxos (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 17.46 (EET)
Kiitos selvityksestä, aina tieto ei lisää tuskaa. --Harriebarn (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 18.05 (EET)

Yllä muuten Käyttäjä:Kotivalo lisäsi perään oman allekirjoituksensa lisättyään ensin mallineella jonkun toisen kommenttiin tiedon siitä kenen allekirjoittamaton kommentti oli kyseessä. Onko nyt kuitenkin niin että omaa allekirjoitusta tähän ei enää tarvitse lisätä?--Urjanhai (keskustelu) 5. helmikuuta 2016 kello 19.44 (EET)

En ymmärrä kysymystä enkä sitä, mihin se liittyy, joten täytyy jättää vastaamatta. Tai ehkä sittenkin ymmärsin. No ei tietenkään, mitäs järkeä siinä nyt on. --Pxos (keskustelu) 5. helmikuuta 2016 kello 19.49 (EET)
Se oli viittaus tämän kahvihuoneen edellisen osion alimpaan komnmenttiin joka ainakin minulla näkyy tuossa ruudun yläreunassa kun tämä näkyy alareunasssa.--Urjanhai (keskustelu) 5. helmikuuta 2016 kello 19.52 (EET)
Oli pakko signeerata, koska ylläpuhuttu suodatin esti tallennuksen ilman sitä. –Kotivalo (keskustelu) 5. helmikuuta 2016 kello 19.51 (EET)
Asiat voi tietysti tehdä myös niin kuin pitää, niin ne onnistuvat. Malline pitää substata. Suodatin ei estä mitään vaan varoittaa. Sitten jos haluaa tallentaa jotain ilman nimmaria, pitää vain tallentaa uudestaan varoituksesta välittämättä. --Pxos (keskustelu) 5. helmikuuta 2016 kello 19.54 (EET)
Kun Pxos muokkausyhteenvedossaan yllä mainitsi substaamisen, niin se taitaa selittää asian, eli jos lisäsit mallineen muuten kuin painikkeesta etkä lisännyt substausta, joka painikkeesta tulee automaattisesti, niin tästä voi seurata jotain häikkää. Tein joskus itse samoin, ja siitäkin seurasi jotain häikkää.--Urjanhai (keskustelu) 5. helmikuuta 2016 kello 19.57 (EET)
En vieläkään muista mitä on substaaminen, mutta älkää vain alkako selittää. Otan takkini. –Kotivalo (keskustelu) 5. helmikuuta 2016 kello 19.57 (EET)
Se on asia joka ilmenee siten, että mallineet saa paremmin toimimaan oikein kun lisää mallineet wikitekstiin painikkeesta, koska painike tekee substauksen tarvittaessa automaattisesti. Tämä auttaa etenkin silloin, jos ei tiedä tai ei ole koskaan kuullutkaan, mikä substaus on ja milloin se kuuluu tehdä. --Urjanhai (keskustelu) 5. helmikuuta 2016 kello 20.03 (EET)
(Periaatteessa voisin kai hahmottaa, mikä substaus on jos tuijottaisin tunnin sivua Wikipedia:Substaus ja koettaisin reflektoida, miten se ilmenee mallineissa, joissa sitä näkyy käytettävän. Suurin piirtein samaa vaikeusluokkaa kuin integraalin määritelmä suhteessa derivaatan määritelmään lukion pitkässä matematiikassa.)--Urjanhai (keskustelu) 5. helmikuuta 2016 kello 20.09 (EET)
Jotkut mallineet ny vaan pitää substata, ja toisia ei. Sen merkitystä ei ole pakko ymmärtää. Pitääkö substata, selviää onneksi mallineen ohjeista: kun menet sivulle {{Allekirjoittamaton}}, niin sinne on joku avulias sielu kirjoittanut: "Kirjoita allekirjoittamattoman kommentin perään {{subst:Allekirjoittamaton|kommentoija}}." Ja sitten jos mallineen lisäämiseen on olemassa painike, niin se hoitaa homman. --Jmk (keskustelu) 5. helmikuuta 2016 kello 20.10 (EET)

Miksi malline nielaisee kaiken?[muokkaa wikitekstiä]

Miksi tekemäni mallineet nielaisevat sisäänsä kaiken niiden jälkeen kirjoitetun tekstin?--Rantaaki (keskustelu) 6. helmikuuta 2016 kello 16.40 (EET)

Kysymyksessä varmaan kannattaisi antaa tarkempia tietoja. Mikä malline, missä kokeiltu, miten. --Jmk (keskustelu) 6. helmikuuta 2016 kello 16.41 (EET)
Tein mallineen Mazda2 2. gen moottorit ja kun laitoin sen artikkelin yhteyteen, kaikki sen alapuolella ollut teksti meni mallineen kehyksien sisään.--Rantaaki (keskustelu) 6. helmikuuta 2016 kello 16.56 (EET)
Homma hoidossa, Anr korjasi tekemäni kämmin ja nyt osaan sitten paremmin.--Rantaaki (keskustelu) 6. helmikuuta 2016 kello 17.01 (EET)

{{KOKlippu}}, {{KOKlippuMitalisti}} ja {{KOKlippuUrheilija}} laajennus[muokkaa wikitekstiä]

{{KOKlippu}}, {{KOKlippuMitalisti}} ja {{KOKlippuUrheilija}} mallineita voisi laajentaa niin, että niitä pystyisi käyttämään myös artikkeleissa nuorten olympialaisissa. – Najboljši 12. helmikuuta 2016 kello 12.27 (EET)

Anybody? – Najboljši 14. helmikuuta 2016 kello 12.34 (EET)

Voisitko tarkentaa, millä tavalla ei pysty? --Geohakkeri (keskustelu) 14. helmikuuta 2016 kello 17.14 (EET)
Esimerkiksi teksti {{KOKlippu|Suomi|talvi|2014|95}} tuottaa seuraavaa:  Suomi (95). Haluaisin, että esimerkiksi {{KOKlippu|Suomi|talvi|2016|95|N}} tuottaisi Suomi Suomi (95). – Najboljši 15. helmikuuta 2016 kello 12.54 (EET)
Nyt ymmärsin, korjaan tuon myöhemmin tänään. Nyt en ehdi. --Geohakkeri (keskustelu) 15. helmikuuta 2016 kello 15.34 (EET)
Valmis. --Geohakkeri (keskustelu) 15. helmikuuta 2016 kello 19.28 (EET)

ISBN verkkoviitemallineessa[muokkaa wikitekstiä]

Verkkoviitemallineessa ei ole ISBN-kohtaa. Jos sen laittaa selitteeseen, se tulee väärään kohtaan ennen julkaisun tietoja. Näin on näköjään toimittu, mutta jos siihen saisi samanlaisen kohdan kuin kirjaviitteissä, se tulisi oikeaan kohtaan. --Harriebarn (keskustelu) 18. helmikuuta 2016 kello 10.05 (EET)

Tekstin tallentumisprosessi[muokkaa wikitekstiä]

Joskus, aikaisemmin useinkin, on väitetty, että Wikipedian datasisältö on tallennettu yhdysvaltalaisille palvelimille, joten repikää siitä tai joku vastaava johtopäätös. En halua miettiä nyt kuitenkaan aivan sitä vaan teknisesti sitä, miten nämä ruudulle kirjoittamani muurahaiset siirtyvät maailmassa. Kirjoitan tätä tekstiä nyt istuen Suomen valtion sisällä. Kirjoitanko parhaillaan tätä tekstiä ainoastaan Internet-selaimeni tarjoamaan alustaan niin, että juuri tällä hetkellä käytännössä olen pelkästään käyttämäni tietokoneen sisällä? Kun painan joko Esikatsele- tai Tallenna-nappia, bittivirta lähtee liikkelle Yhdysvaltoihin, josta minulle palautetaan tämän sivun päivitetty versio, joka sisältää tämän tekstin. Vai meneekö tekstini vain esim. Alankomaissa oleville peilipalvelimille, jotka yhtä lailla kykenevät palauttamaan minulle oikeannäköisen sivuversion? Missä tallentamani teksti on sitten nollina ja ykkösinä? Onko se tosiaan paikannettavissa jonnekin yksiselitteisesti niin, että voitaisiin sanoa, että mikäli joku hakkaa kirveellä amerikkalaisen palvelimen tohjoksi, tallentamani teksti katoaa? --Pxos (keskustelu) 22. helmikuuta 2016 kello 12.53 (EET)

Kaltaisiamme mietiskelijöitä varten on asioita (ilmeisesti säätiön toimesta?) kirjattu ylös. --Geohakkeri (keskustelu) 23. helmikuuta 2016 kello 17.10 (EET)

Malline:Hiilivedyt on särki[muokkaa wikitekstiä]

tervehdys! Osaisko joku viksu korjata Malline:Hiilivedyt? Palosirkka (keskustelu) 22. helmikuuta 2016 kello 16.19 (EET)

Kokeilin palauttaa mallineen {{Ryhmätaulu}} viimeisimmän muokkauksen, ja se korjasi {{Hiilivedyt}}-mallineen toiminnan, joten tein palautuksen. Mutta en tiedä, aiheuttaako sen nyt sitten jossain muualla ongelmia. Viimeisimmän muokkauksen tarkoitus oli ollut näemmä poistaa jotain välejä solujen välistä. ¬Antilope 22. helmikuuta 2016 kello 17.23 (EET)
Kiitos ja kumarrus! Palosirkka (keskustelu) 23. helmikuuta 2016 kello 12.45 (EET)

Useamman virkkeen kokonaisuuteen viittaava lähdemerkintä[muokkaa wikitekstiä]

(siirretty täältä Terv. --Riisipuuro (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 07.27 (EET)--) ...

Käsittääkseni viitekäytäntö (jota ei ehkä ole tarkkaan selitetty missään) menee jotenkin näin:
  • jos viite on keskellä virkettä, lähde koskee edeltävää yksityiskohtaa
  • jos viite on ennen pistettä, lähde koskee yhtä virkettä
  • jos viite on pisteen jälkeen, lähde koskee edeltäviä virkkeitä - kenties koko kappaleen alkuosaa.
Viitteen kattamisalueelle ei ole aivan tarkkoja käytäntöjä, mikä vaikeuttaakin toisinaan lähteistetyn artikkelin muokkaamista. Toisinaan olisi hyvä jopa kertoa viitteessä, mikä tieto lähteestä on haettu. Tämä on näitä monen muokkaajan ympäristön erityisongelmia. Edeltävässä esimerkissä viite 1 ja 2 on tulkittavissa tarkoittamaan kasvilajien kuvaamista, mikä ei tainnut olla tarkoitus. Viitteen 3 alue puolestaan jää vähän epäselväksi edeltävien tapojenkin mukaan, koska viimeisestä virkkeestä puuttui piste.
Edeltävässä keskustelussa oli ongelmana sekin, että huomauttaja ei osannut selittää, mistä hän oikeastaan huomattaa. Tarkoitus oli ilmeisesti keskustella lähteiden kohdistumisesta viitemerkitöjen perusteella... --Aulis Eskola (keskustelu) 1. helmikuuta 2016 kello 21.49 (EET)
Tohon vielä tarkennuksena (alaviitteisiin liittyen). Välimerkin jälkeinen viitemerkintä saattaa koskea myös vain yhtä virkettä ja välimerkkiä edeltävä alaviite saattaa liittyä myös edeltävään yksityiskohtaan. Gopase+f (keskustelu) 1. helmikuuta 2016 kello 21.54 (EET)
Kerran kokeilin laittaa viitteisiin selityksiä, että lähde koskee kuolinaikaa muttei -paikkaa tms. Sain tästä tavasta murskatuomion muistaakseni Urjanhailta ja MlangFinniltä, mutten muista mitä tapaa he ehdottivat tilalle. –Kotivalo (keskustelu) 1. helmikuuta 2016 kello 22.02 (EET)
Ongelmana tässä on se että lähdeviittauskäytäntö Wikipedian ulkopuolella on luotu tekstille jonka yksi kirjoittaja tai joskus useamman kirjoittajan ryhmä kirjoittaa kerralla valmiiksi. Täällä taas kirjoittajia on epälukuinen määrä ja teksti lähtökohtaisesti ei ole valmis koskaan. Kuitenkin samalla lähdemerkinnöille on luotu tietyt konventionsa wikipedian ulkopuolella. Oma näkemykseni on ollut, että niitä on syytä noudattaa, mutta jos Wikipedian ulkopuolella on useampia erilaisia konventioita jossakin asissa, niin niistä voi kaikin mokomin valita. Siksi mielestäni on pienempi virhe, jos varioidaan laadukkaiden, wikipedian ulkopuolisten lähteitten käyttämien konventioiden välillä, vaikka wikipediassa nyt jostain syystä oilisi satuttukin valitsemaan näistä vain yksi. Tosin jos jonkun yhden konvention valinnalle on esim. wikikirjoittamisen luonteesta seuraava hyvä perustelu, niin silloin sen noudattamista voi ehkä vaati perustellummin. Sen sijaan Wikipedian ulkopuolella esiintymättömien omien konventioiden luomista olen vastustanut ja on tainnut vastustaa myös joku muukin minua fiksumpi myös jo ennen minua ja minun jälkeeni. Tämä etenkin sen takia, että tekstiä on miellyttävää lukea, kun se noudattaa samoja konventioita ja tyyliohjeita, joita noudatetaan wikipedian ulkopuolellakin. Wikikoodiin upotetut selitykset eivät näy lukijalle, mutta niissä on se ongelma, että kun joku tekee jatkomuokkauksia niistä välittämättä, niin selitys yleensä menee rikki niin kuin lukijalle näkyvät viitteetkin. Joskus viitteissäkin voi olla selityksiä, mutta yleensä vain itse asian kannalta hyvin ratkaisevista asioista mutta ei jostain aivan sivuseikasta. Nyt en kyllä enää lainkaan muista tuota mainittua tapausta, mutta ainakoin tässä viitatussa esimerkissä viitteet lopussa olisivat voineet toimia parhaiten. Juuri hiljattain korjasin viiteistystä jossakin artikkelissa, jossa joku oli lisännyt artikkeliin juuri kuolinpaikan tai -ajan jostain HS:n muistokirjoituksesta ja lätkäissyt viitteen keskelle tekstiä lisäämänsä tiedon perään huomaamatta lainkaan, että samalla viitteellä olisi yhtä yhtä hyvin mutta paljon nätimmin ja siistimmin voinut lähteistää koko ensimmäisen lauseen, koska myös koko ensimmäisen lauseen muu sisältö myös oli kerrottu siinä samassa viitatussa lähteessä. (Tyyliin "NN (syntymä- ja kuolin- aika ja -paikka) oli suomalainen X-tieteen tutkija ja Y-yliopiston professori). Usein olen antanut tällaisista lisäyksistä kyllä lisätietoja muokkausyhteenvedossa ja joskus artikkelin keskustelusivullakin.--Urjanhai (keskustelu) 1. helmikuuta 2016 kello 23.07 (EET)
Meillä on wikipediateksteissä lukematon määrä tapauksia joissa pisteen jälkeinen viite tarkoittaa viittausta pelkästään edelliseen virkkeeseen ja yhtä lailla lukematon määrä tapauksia jossa sama merkintätapa viittaa useampaan virkkeeseen. Tämän vuoksi pisteen jälkeinen viite ei kerro koskaan wikiartikkelissa viittauksen laajuutta. Tämä on tilanne joka meillä on käsissä, eikä siinä enää paljoa kauniit periaatteet ulkopuolisten konventioiden noudattamisesta auta. Kun kysymys on tietosanakirjatekstin olennaisesta piirteestä eli lähteistyksestä ja sen myötä luotettavuudesta soisi käytössä olevan edes joku yhtenäinen tapa kertoa lukijalle lähteen viittaavan useampaan virkkeeseen. Pistettä edeltävä viite kyllä kertoo laajuuden - jollakin todennäköisyydellä, sillä yhteisökirjoittamisessa pelkkä pisteen sijainti on hyvin virheherkkänä erittäin epäkäytännöllinen tapa merkitä asioita. Terv. --Riisipuuro (keskustelu) 1. helmikuuta 2016 kello 23.54 (EET)--
Käytännössä tilanne on varmaankin juuri noin, että pisteen jälkeinen viite ei kerro viittauksen laajuutta - asia on myönnettävä. Jos käytettyjä lähteitä ei ole käsillä ja pyrkii estämään lähteistyksen rikkomista, moniin kohtiin artikkeleja ei uskalla koskea! --Aulis Eskola (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 00.42 (EET)
Moni muokkajahan ei edes kai tiedosta, että tekstin lisääminen johonkin väliin rikkoo jonkun sellaisen asian viiteistyksen, eikä ehkä edes ennestään tunne sellaista asiaa kuin viitteistys. Siksi, vaikka hyviä käytäntöjä voidaankin koettaa luoda, niin lopulta ei ole muuta tietä kuin muokkaushistorian tutkiminen kun artikkelihistorian eheyttä yrittää tutkia. (Itse olen tällä tavoin kuurninnut väitteet fi-wikissä siitä, että Barack Obama olisi kasvatettu muslimiksi ja en-wikissä siitä, että Urho Kekkonen olisi saksalaista syntyperää.) Jotain visuaalista systeemiä, joka esim. tulee näkyviin, kun kohdistimen pistää tekstin päälle, voisi luultavasti ajatella, koska se ei rikkoisi wikipedian ulkopuolisia konventioita vaan täydentäisi niitä siten kuin nykyiset viitemerkinnät muutenkin, mutta yhtä laillahan sekin menee rikki, jos joku jolle koko lähdeviitteen ajatus on ennestään kokonaan outo tai irrelevantti, "parantaa" artikkelia lisäämällä "tietoa" johonkin väliin viitteistä kokonaan välittämättä.--Urjanhai (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 01.24 (EET)
Muokkaushistoria ei kerro asiasta mitään ellei muokkaaja yhteenvedossa kerro erikseen viitteen laajuutta. Kuinka usein olet nähnyt tämän tapahtuvan? Voi tietysti arvailla, että samassa muokkauksessa lisätyt perättäiset virkkeet tai koko kappale ovat samasta lähteestä, ja eri muokkauksessa eteen lisätyt virkkeet eri lähteestä, mutta se on pelkkää hurskasta arvailua. Muokkaushistoria auttaa asiaa ainoastaan hyvin satunnaisesti. Voi tietenkin kysyä lisääjältä viitteen laajuutta, mutta en ainakaan minä muista muokkauksiani noin tarkkaan kovin pitkään. Tilanne on nyt siis se että niin tietämättömät kuin wikimenetelmistä perillä olevat rikkovat viitteistettyjä kappaleita. Tai mistäpä tuon tietää - kun niitä ei voi erotella muista. Terv. --Riisipuuro (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 17.14 (EET)--
Kyllä muokkaushistoriasta näkee kaikenlaista muutakin kuin vain sen mitä muokkausyhteenvetoon on kirjattu. Eikä asia ole ihan noin huonosti kun esität. Suurinosa muokkaajista kuitenkin toimii johdonmukaisesti ja osa jopa tarkoituksellisen yksiselitteisesti. Gopase+f (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 17.30 (EET)
Alla koetin sanoa saman pidemmin. Ilmaisullani "laatuarviointeja tekevät käyttäjät" viittasin juuri muiden muassa sinun lupaavuusarvionneissa käyttämääsi menettelyyn.--Urjanhai (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 17.48 (EET)
Oikeassapa lienet, Riisipuuro! Urjanhain esittämä historioiden pönkiminen on perin työlästä ja menee usein pelkiksi arvailuiksi. Tilanne on mekanismeiltaankin perin heikko, vaikka kuinka olisi tahtoa ja yritystä tehdä lähteiden kannalta tarkkoja muokkauksia.
Pohdittiin juuri toisaalla kohdassa Keskustelu Wikipediasta:Wikiprojekti Jalkapallo, mihin taas lähteistämisen ehdoton tiukkuusvaatimus voisikaan johtaa. Käyttäjältä Nenoniel on alettu vaatia myös (vähän kummastikin) ehdotonta tarkkuutta muokkauksissa. Jos muuten tämä keskustelu alkaa häiritä käyttäjää Nenoniel, meidän pitänee siirtyä jatkamaan muualle... --Aulis Eskola (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 17.37 (EET)
Tuon takiahan wikipediaan ei voi luottaa, paitsi jos tarkistaa itse lähteestä, ja silloinkaan ei voi tietää, onko lähde oikea, ajantasainen tai riittävä. Itse olen ainakin lukemattomia kertoja täydentänyt viitteistettyä tekstiä (joko omaani tai jonkun muun) lähteestä ja merkinnyt muokkausyhteenvedoksi, että täydennetty viitatun lähteen mukaisesti, mutta tietysti voin silloinkin olla vandaali, joka tahallaan lisää disinformaatiota. Joku voi tehdä saman ip:llä ja ilman muokkausyhteenvetoa, ja lisäys voi perustua lähteeseen tai olla perustumatta. Näitä voi arvailla kun kaivelee. Mutta niin se vaan on, että, vaikka logiikka on sumeaa, niin tästä saa useimmiten nykyisellään paremman käsityksen siitä mikä on luotettavaa ja mikä ei, kuin tuijottamalla pelkkää tekstin jonkunhetkistä versiota (olipa siinä sitten viitteet laajutta osoittavat tagit, tai olipa viitteen laajuudesta tiukka käytäntö tai ei) ja koettamalla kuvitella, miten se olisi tulkittava, vaikka kuinka ollaankin wikipedian luotettavuusrajojen puitteissa. Tätä menetelmää esimerkiksi laatuarviointeja tekevät käyttäjät soveltavat rutiininomaisesti ja pystyvät esittämään joskus arvioita. Tuossa em. tapauksessa En:Urho Kekkonen joku oli lähteistänyt ei-luotettavalla mutta sentään netissä olevalla lähteellä´Kekkosen "saksalaisen" syntyperän. Sitten joko sama tai eri muokkaaja oli lisännyt vastaavan luokan, ja joku oli poistanut höpötiedon höpölähteineen mutta jättänyt poistamatta luokan. Tietysti höpöluokan olisi voinut poistaa suoraankin, mutta tuolla tuli tutkittua, mistä se oli peräisin. Ja ihan sama, jos tekkstissä on tagi tai jos on sovittu, mihin asti viitteen kuuluu olla voimassa, niin aivan sama pätee siihen. Siltä osin kuin mennään lähteille (ja kaikella tiedollahan pitäisi täällä olla täällä lähteet!) tällä menettelyllä voi (periaatteessa) tarkistaa minkä tahansa tiedon, vaikka tietysti vain poikkeustapauksissa se maksaa vaivan. Jokainenhan ymmärtää, että huolimatta hyvästä tahdostakin, wikipedia on väistämättä täynnä virheitä, vaikka kaikki muokkaisivat hyvällä tahdolla, olisivat tietoisia käytännöistä ja pyrkisivät noudattamaan niitä.--Urjanhai (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 17.45 (EET)
Mitään muuta en kaipaisi kuin yhtä toimivaa merkintätapaa jolla voisi osoittaa viitteistyksen useampaan virkkeeseen kerralla. Ei tarvitsisi olla lapsellisen helppo tai pomminvarma, eihän tässä hommassa mikään ole. Ja saisi mennä rikki jos joku tahtoo rikkoa, niin kuin kaikki wikikoodaukset. Laski asian ihan miltä kantilta hyvänsä niin lopputulos olisi luotettavampi ja vähemmän työläs kuin nykymenetelmät. Tämä omalta osaltani loppukaneettina tällä sivulla. Terv. --Riisipuuro (keskustelu) 3. helmikuuta 2016 kello 00.18 (EET)--
Minäkin ajattelen keskustelun perusteella yhä kristallisoituneemmin noin: Juurikin viitteen kohdistaminen merkittyyn virkkeiden pötköön kerrallaan on kipeästi kaivattu tekninen lisämekanismi näissä lähteistämishommissa. Muilta osin homma toimii, kun vaan tehdään asiat säntillisesti. --Aulis Eskola (keskustelu) 3. helmikuuta 2016 kello 00.38 (EET)
Kyllähän sellaisen voi koettaa luoda. Jos se toteutettaisiin jollain tageilla, niin että esim. joku pisteviivalaatikko tulisi näkyviin lausepötkön ympärille kun pistää kohdistimen viitenumeron päälle, niin se ei häiritsisi lukemista mutta olisi saatavissa helposti näkyviin. Eri asia sitten, kun en tunne tekniikkaa, olisiko sellainen teknisesti mahdollista saada järkevästi tai kohtuullisesti tai lainkaan aikaan. --Urjanhai (keskustelu) 3. helmikuuta 2016 kello 10.05 (EET)
Tai toinen mahdollisuus ilman mitään uutta tekniikkaa käyttää pelkkiä näkymättömiä tageja: <!--Viitteen kohdistuminen alkaa--> --Urjanhai (keskustelu) 3. helmikuuta 2016 kello 10.18 (EET)
nowiki-temppuilut ovat liian hankalia ja tekevät artikkeleiden wikikoodista rajusti entistä kamalampaa. Syntaksia pitäisi laajentaa ref-merkinnän osalta. Kun saadaan jokin idea kasaan, lähestytään koodausosastoa... Esim. seuraavan tyylinen syntaksi:
Muuta tekstiä edellä. refb Lähteistettyä tekstiä paljon. Toinenkin virke. ref Viite /ref. --Aulis Eskola (keskustelu) 3. helmikuuta 2016 kello 12.12 (EET)
Olisivatko nuo tuossa tekstissä ilman kohdistimen päälle panoa näkyviä merkkejä vai tageja, joiden tuottama efekti tulisi näkyviin vasta kun panee kohdistimen päälle? Yleisesti luulen, että koodausosasto kannattaa ottaa mukaan alusta asti, koska koodauksen asiantuntemus auttaa tunnistamaan paremmin heti samantien mikä ehkä on teknisesti mahdollista tai järkevää.--Urjanhai (keskustelu) 3. helmikuuta 2016 kello 12.57 (EET)
Tuo esimerkkini oli wikikooditasoa, jolla päästään jo alkuun. Vaikutusalueen näkisi muokatessa eli olisi edes jossakin mahdollista välittää toisille muokkaajille tieto, mille alueelle viite on tarkoitettu viittaamaan. Myöhemmin voitaisiin toteuttaa sellainenkin toiminto, että lukutilassakin kohdistimen viitteen päälle vieminen näyttäisi korostettuna tekstin, jota viite koskee.
Käyttäjien näkökulma ja speksaus ovat koodausta tärkeämpiä, mutta aika äkkiä toki kannattaa koodaajille vinkata... --Aulis Eskola (keskustelu) 3. helmikuuta 2016 kello 13.43 (EET)
Silloin kysymyksessä olisi juuri tuo kuvaamani "nowiki"-vaihtoehto. Se nowikihan on siinä vain tässä kirjoitetussa kommentissa tässä keskustelussa sitä varten, että muut tämän kommentin lukijat näkisivät, minkälaisesta mahdollisesta koodinpätkädstä on kyse, ja sama koodinpätkä todellisessa käyttötilanteeessa olisi ilman nowiki-tageja. (Usein tässä koodinpätkän havainnollistamisessa käytetään myös konekirjoitustekstin näköistä fonttia, mutta en ehtinyt nyt kaivaa millä sen saisi.) Muistan kun jostain tämmöisistä joskus on ollut puhetta, niin joku koodia tunteva on sanonut kahdesta suurin piirtein samanlaisesta ideasta, että "tuo ei onnistu millään" ja "tuo onnistuu helposti".--Urjanhai (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 08.28 (EET)
Kuten tuossa yllä keskustelustanne kävi esille kaikkein helpoimmin toteutettava tapa olisi lisätä asiasta kertova kommentti viittausalueen eteen. Tämä vie vain nopeasti aika pitkän merkkisarjan, mikä muokkaustilan tekstin kannalta ei ole hyvä, ja lisäksi jatkokehitys hankaloituu kun kommenttimerkkejä on käytetty muuhunkin. Seuraava askel olisi tehdä jonkunasteinen ref-merkinnän laajennus (yo. refb), "alueviite". Tämä hoitaisi varsinaisen ydinasian aivan OK, eikä kai pitäisi olla erityisen hankala toteutettava. Käytettävyyttä lisää parantavat kilkkeet voisi jättää myöhempäänkin, jo tuolla saataisiin viitemäärää vähemmäksi eli tekstiä luettavammaksi, lähdetarkistukset helpommiksi ja kirjoittamista nopeammaksi. Terv. --4. helmikuuta 2016 kello 14.41 (EET)--  –Kommentin jätti Riisipuuro (keskustelu – muokkaukset) 4. helmikuuta 2016 kello 14.41 (EET)
Itse en ole tiennyt, mitä eroa on viitteistetyn alueen laajuudella kun viite on ennen tai jälkeen pistettä ja olen luullut viitteen jälkeen olevaa pistettä kirjoitusvirheeksi. Olenkin toiminut niin, että olen laittanut viitteen pisteen perään ja jos on ollut tarvetta lähteistää laajempi alue kuin yksi lause, olen laittanut lähdeviitteen joka kohtaan. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 6. maaliskuuta 2016 kello 13.18 (EET)

Stats.grok.se lienee mennyttä[muokkaa wikitekstiä]

Ulkoisissa linkeissä oleva "Sivun liikenne" -linkki ohjaa palveluun http://stats.grok.se, joka on kai pysyvästi rikkoontunut. En-wikin sivulta Wikipedia:Web statistics tool saattaa löytyä uusia laskureita, joista pitäisi valita joku korvaamaan meidän linkkimme. --Pxos (keskustelu) 13. helmikuuta 2016 kello 23.26 (EET)

Ainakin pageviews-työkalu vaikuttaa kätevältä. --Stryn (keskustelu) 13. helmikuuta 2016 kello 23.42 (EET)
Tuo näyttää tosiaan hyvältä, tosin kevytversio taitaa puuttua. Erityisen hyvää on mahdollisuus rajata käyntikerroista pois botit ja näyttää vain ihmiskävijät, mitä ei muistaakseni grokilla ollut. --Savir (keskustelu) 14. helmikuuta 2016 kello 12.04 (EET)
Osaisiko joku sanoa, onko tuon pageviews-työkalun sivujen alaosan JSON-linkistä ilmestyvällä tekstitiedostolla urlia, kuten grok.se:n vastaavalla oli? --Savir (keskustelu) 14. helmikuuta 2016 kello 22.03 (EET)
Saisiko tuon työkalun "Näytä historia" -välilehdestä löytyvän "Sivun lataustilasto" -linkiksi, kuten en-wikissä on tehty ("Page view statistics")? Nyt täällä meillä linkki osoittaa tuohon rikkinäiseen stats.grok.se-osoitteeseen. 84.249.169.81 29. helmikuuta 2016 kello 22.44 (EET)
Voisiko linkin jo vaihtaa johonkin toimivaan. --Savir (keskustelu) 8. maaliskuuta 2016 kello 21.14 (EET)
Muutettu. Laitoin noilla oletusasetuksilla eli viimeiset 20 päivää, kaikki alustat ja vain ihmiskäyttäjät. –Kooma (keskustelu) 10. maaliskuuta 2016 kello 11.19 (EET)
Pitääköhän se päivittää myös tätä kautta?[8]--Olimar 10. maaliskuuta 2016 kello 12.02 (EET)
Joo, kiitos. Muutettu sinnekin, ihmettelinkin vähän mistä "Sivun liikenne" -linkistä Pxos puhui. Tuota koodia voisi vielä varmaan karsia, mutta ainakin linkki toimii nyt. –Kooma (keskustelu) 10. maaliskuuta 2016 kello 12.50 (EET)
Onko mitenkään mahdollista poimia tuolta sivustolta esim. viimeisten 30 vuorokauden käyntimääriä artikkeleihin niin että esim. juuri siellä vasemmassa laidassa "Sivun liikenne" -linkin alla näkyisi automaattisesti lukuna se käyntimäärä, ilman että täytyy mennä sille sivulle? --Savir (keskustelu) 10. maaliskuuta 2016 kello 13.14 (EET)

Sivunlataukset kätevästi kaaviolla[muokkaa wikitekstiä]

Wikimediaan on lisätty kätevä ominaisuus, jolla voi näyttää haluttujen sivujen latauskerrat kaaviomuodossa. Kaavioiden tekeminen onnistuu käyttämällä mallinetta Malline:KaavioLatauskerrat. Suomenkielinen ohjeistus puuttuu vielä, mutta ne voi katsoa esim. sivulta en:Template:PageViews graph. Tein yhden kaaviosivun malliksi: Special:Diff/15554300. --Stryn (keskustelu) 25. helmikuuta 2016 kello 20.18 (EET)

Onko tuosta sellaista yksinkertaistettua versiota, joka palauttaisi latauskerrat pelkkänä yhtenä lukuna? --Savir (keskustelu) 25. helmikuuta 2016 kello 20.23 (EET)

Saunalahden ip-estot[muokkaa wikitekstiä]

Toisaalla oli välitettynä tällainen kysymys (EDIT:Linkki korvattu sitaatilla):

"Sain mailin: "Tunnusten luominen IP-osoitteista osoitealueella 85.76.0.0/16, johon kuuluu myös sinun käyttämäsi IP-osoite (85.76.137.248), on estetty. Eston on asettanut Anr."
Hei käytän samaa melko laajaa elisan/saunalahden osoiteavaruutta mokkulassani, jota on näemmä blokattu jo vuodesta 2013 alkaen lokin mukaan. Tunnusten luonti onnistuu englanninkielisen puolella mutta loggaus ei onnistu suomen puolella.Onko tässä mitään tehtävissä muuta kuin kirjoittaa eri palveluntarjoajan ip:lla?"

Vaikka tähän on varmaan vastattu jo ennenkin, niin toisto täälläkään jossain päin Wikipediaa ei liene pahitteeksi, kun tätä kuitenkin aina aika ajoin kysytään.--Urjanhai (keskustelu) 3. maaliskuuta 2016 kello 09.54 (EET)

Linkkaamasi sivu sanoo: "Sinun on kirjauduttava sisään, jotta voit jatkaa." Tämä ei varmaan ollut se kysymys. --Jmk (keskustelu) 3. maaliskuuta 2016 kello 09.57 (EET)
No niinpä tietenkin. Vaihdoin linkin sitaattiin.--Urjanhai (keskustelu) 3. maaliskuuta 2016 kello 10.19 (EET)
Tuo väittämä "loggaus ei onnistu suomen puolella" ei pidä paikkaansa. Jos on tunnus olemassa, niin kirjautumisen pitäisi kyllä onnistua, oli sitten mikä tahansa IP käytössä. --Stryn (keskustelu) 3. maaliskuuta 2016 kello 10.27 (EET)

Malline: Rallikuljettaja[muokkaa wikitekstiä]

Mistä ao. malline hakee nuo viimeisimmän kauden vuosiluvut?. Nyt eletään jo kautta 2016 mutta malline elää edelleen vuotta 2014?--EskoG-67 (keskustelu) 5. maaliskuuta 2016 kello 16.28 (EET)

Vuosi 2014 on näköjään koodattuna suoraan tuohon {{Rallikuljettaja}}-mallineeseen. Mitenhän artikkelit on ollut tarkoitus päivittää kauden vaihtuessa? Jos vuosi vain vaihdetaan mallineeseen, samalla pitäisi kai sitten tarkistaa, että kaikissa mallinetta käyttävissä artikkeleissa on listattuna kuluvan vuoden eikä vuoden 2014 sijoitus. Hieman outo suunnitteluratkaisu. --Silvonen (keskustelu) 5. maaliskuuta 2016 kello 20.21 (EET)
Ehkäpä joku malline-exPertti voisi ehjätä tuon mallineen toimimaan loogisesti?? --EskoG-67 (keskustelu) 6. maaliskuuta 2016 kello 15.14 (EET)
Lisäsin parametrin "viimeisin_kausi", joka tulisi siis nyt ja jatkossa lisätä mallinetta käyttäviin sivuihin. Nuo sivut, joihin se tulisi lisätä löytyy tällä haulla. --Stryn (keskustelu) 6. maaliskuuta 2016 kello 15.55 (EET)
Esimerkkimuokkaus: Special:Diff/15573787. Ja tuosta hausta sen verran, että parametrin "viimeisin_kausi" tarvitsee lisätä vain artikkeleihin, joissa haku näyttää jotain sisältöä "viim_sijoitus =" -kohdan perässä. --Stryn (keskustelu) 6. maaliskuuta 2016 kello 16.03 (EET)

Muokkaa / muokkaa wikitekstiä -linkit artikkeleissa[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin tällä viikolla, kun selailin voimakkaasti eri artikkeleita lävitse, että otsikon lähellä on sinisellä joko "Muokkaa | muokkaa wikitekstiä" tai sitten samalla otsikkofontilla "Muokkaa". Vain osassa artikkeleissa ilmenee tuo viimeksi mainittu. Käytin havaintojen aikana Cromea. Kokeilin, olisiko syynä = -merkkien kirjottaminen ilman välilyöntiä otsikkosanan molemmille puolille, ja lisäsin välilyönnit. Vika korjaantui. Johtuikohan siitä? --J Hokkanen (keskustelu) 3. helmikuuta 2016 kello 23.44 (EET)

Joissakin muokkaamissani artikkeleissa ”Muokkaa” oli huomattavasti isommalla tekstikoolla. Päivitin välimuistin jolloin näkymä palautui entiselleen. Selaimena olen käyttänyt Mozilla Firefox 38.6.0 esr -versiota. --Raid5 (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 00.09 (EET)
Mikään artikkelissa oleva tai olematon ei vaikuta siihen. Oikeastaan molemmat kuuluvat siihen, Muokkaa-linkki visuaaliselle editorille ja jälkimmäinen perinteiselle. Selain vain lopulta näyttää sen mitä näyttää asetusten ja css-tiedostojen (ehkä javaskriptienkin) pohjalta. Itselläni aika useinkin vilahtaa molemmat kunnes näkyy vain ”muokkaa wikitekstiä” kun en visuaalista käytä. Joskus näkyy molemmat pidempäänkin kun selain tai verkko tai mikä lie hidastelee. Kirjautumattomana näkyy molemmat. --Anr (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 01.21 (EET)
Minullakin näkyi eilen ensimmäistä kertaa iso sininen "Muokkaa" kuin liimattuna otsikkoon. Luulin että se johtui edeltävän viitteen linkin muotoiluvirheestä ja korjasin sen, jolloin näkymä palasi normaaliksi, mutta en nyt enää tiedä johtuiko se siitä. Käytän Firefoxia.--Savir (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 08.01 (EET)
Tuota on näkynyt minullakin satunnaisesti joissain artikkeleissa viimeisen parin viikon aikana (sekä kirjaston koneella että omalla, joissa molemmissa Internet Explorerin eri versiot). Sen ilmestymisellä ei näytä olevan mitään yhteyttä sivun sisältämään koodiin. Joskus sivun tallentaminen muokkausta tekemättä on auttanut. --Risukarhi (keskustelu) 5. helmikuuta 2016 kello 15.40 (EET)
Phab:T124356. Tosiaan pelkkä ?action=purge korjaa linkit. --Stryn (keskustelu) 5. helmikuuta 2016 kello 15.50 (EET)
Tänään ilmiö on artikkelissa Hardyn–Weinbergin_laki. Selain Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:44.0) Gecko/20100101 Firefox/44.0. Refresh ei auta. Joku tietävämpi voisi katsoa mikä artikkelin tyyleissä mättää. Ja siis olla purgeamatta ennen kuin asia selviää. --146.211.0.10 4. maaliskuuta 2016 kello 09.22 (EET)

Tuommoista on esiintynyt satunnaisesti, ja on muitakin satunnaisia bugeja, joskus muun muassa sellainen, että muokkaustilan painikkeet puuttuvat kokonaan tai osittain. Joskus kokeilin muokkaustilan puuttuvat painikkeet -ongelmaan vaihtaa selainta firefoxista chromeen, mutta sama ongelma samalla sivulla toistui selaimesta riippumatta. Sitten taas vähän ajan päästä ongelma hävisi. --Urjanhai (keskustelu) 18. maaliskuuta 2016 kello 06.59 (EET)