Eṣfahān

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Medresseh-I Šah Husein, mullahien ja derviššien yliopisto.

Eṣfahān eli Isfahan (pers. ‏اصفهان‎) on Iranin kolmanneksi suurin kaupunki. Eṣfahān on myös samannimisen provinssin pääkaupunki. Kaupunki sijaitsee Teheranista 420 kilometriä etelään, ja siellä oli vuonna 2004 runsaat 1,4 miljoonaa asukasta.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eṣfahān oli merkittävä kaupunki jo Meedian kuningaskunnan aikana. Makedonian vallan jälkeen Eṣfahānista tuli osa Parthian valtakuntaa. Sassanidien hallitsijasuvun aikana Eṣfahān oli yksi Persian valtakunnan tärkeimmistä kaupungeista. Se oli sotilaallinen keskus vahvoine linnoituksineen.

Tämän jälkeen alkoi arabien valtakausi. Eṣfahān nousi Malik Šah I:n aikana Seldžukkien valtakunnan pääkaupungiksi. Eṣfahān oli tuolloin maailman tärkeimpiä kaupunkeja. Kuuluisa afganistanilainen filosofi Avicenna asui Isfahanissa 1100-luvulla. Eṣfahān kärsi mongolihyökkäyksistä 1300-luvulla.

Eṣfahānin kulta-aika oli 1500-luvulla Abbas I:n, Persian yhdistäjän, hallitessa. Hän teki Eṣfahānista valtion pääkaupungin. Kaupunki oli aikanaan yksi maailman suurimmista. Siellä oli miljoona asukasta ja mm. 163 moskeijaa.

Vuonna 1722 afgaanihyökkäykset tuhosivat suuren osa kaupungista. Tämä oli suurin syy Eṣfahānin rappioon. Vasta 1900-luvulla šaahi Reza Pahlavi herätteli Eṣfahānin takaisin eloon.

Ptolemaios mainitsi kaupungin 100-luvulla jaa. nimellä Aspadana, jonka on arveltu tulevan meediankielisestä sanasta aspadanam 'hevosten maa'. Toisen selityksen mukaan Eṣfahān tulee avestan kielen sanasta espahan, joka on monikko sanasta sepah 'armeija'.[2] Koska Eṣfahān sijaitsi aina keskellä Irania, eri hallitsijat pitivät armeijansa pääpaikkaa siellä. Siten he pystyivät tarvittaessa siirtämään armeijan nopeasti rajamaille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Isfahan. Encyclopædia Iranica.
  2. Hakulinen, Kerkko 2006: Paikannimet, s. 222. WSOY, Helsinki. ISBN 951-0-27676-6
Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.